وزارت خارجه ایران:آمریکاییها به درخواست کشورهای دوست آزاد شدند
دادگاه جاش فتال و شین باوئر را به هشت سال زندان محکوم کرده بود
وزارت خارجه جمهوری اسلامی بیانیه ای را در مورد آزادی دو شهروند زندانی آمریکایی و خروج آنان از ایران صادر کرده است.
روز پنجشنبه، ۳۱ شهریور (۲۲ سپتامبر)، وزارت امور خارجه ایران با صدور بیانیه ای شرایط منجر به آزادی دو شهروند آمریکایی از زندان را شرح داده و از برخی شخصیت هایی نام برده است که خواستار آزادی آنان شده بودند.
در این بیانیه آمده است که در مرداد ماه دو سال پیش، سه شهروند آمریکایی "با عبور غیرقانونی از مرز در منطقه کردستان، وارد خاک جمهوری اسلامی ایران شدند، و نیروهای مرزبانی براساس وظایف قانونی خود، این افراد را دستگیر و تسلیم قوه قضاییه نمودند."
اشاره این بیانیه به بازداشت سارا شورد، جاشوا فتال و شین باوئر، شهروندان آمریکایی در منطقه مرزی ایران و کردستان عراق و انتقال آنان به زندان در تهران است.
در ماه های بعد، مقامات امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی این سه نفر را به ورود غیرقانونی به خاک ایران و سپس جاسوسی به نفع دستگاه های اطلاعاتی آمریکا متهم کردند.
در مقابل، مقامات آمریکایی و اعضای خانواده های این سه تن، ضمن رد اتهام ارتباط آنان با فعالیت های جاسوسی، آنان را جهانگردانی توصیف کردند که برای گردش به منطقه کردستان عراق سفر رفته و به اشتباه از خط مرزی عبور کردند.
وزارت خارجه ایران در بیانیه خود به وضعیت زندانیان ایرانی در آمریکا و اروپا اشاره کرده است
وزارت خارجه ایران در بیانیه خود گفته است که پس از بررسی های اولیه امنیتی و رسیدگی قضایی، سال گذشته "خانم شورد بنا به دلایل انسانی و در چارچوب رافت اسلامی به قید وثیقه آزاد گردید و پس از تفهیم اتهام و برگزاری جلسه استماع دادگاه، حکم بدوی محکومیت دو زندانی دیگر اوایل شهریور سال جاری صادر شد."
در ادامه این بیانیه آمده است که "پس از طی شدن مراحل قانونی این پرونده قضایی" جمهوری اسلامی در واکنش به درخواست آزادی این دو نفر که از سوی برخی شخصیت ها و مقامات خارجی مطرح شده بود، پاسخ مثبت داد.
وزارت خارجه در این مورد، از دبیرکل سازمان ملل، جلال طالبانی و هوگو چاوز، رئیسان جمهوری عراق و ونزوئلا، و سلطان قابوس، پادشاه عمان "و همچنین برخی شخصیت های مذهبی" نام برده و گفته است که به احترام این افراد، آمریکاییان زندانی "براساس رافت اسلامی و به قید وثیقه" آزاد شدند.
در این بیانیه، به زندانی بودن چند شهروند ایرانی در کشورهای غربی هم اشاره شده و آمده است: "وزارت امور خارجه در ادامه پیگیری های مستمر خود، لازم می داند وضعیت دشوار و غیرانسانی دهها شهروند ایرانی را که در زندان های آمریکا - یا بنا به درخواست دولت آمریکا در کشورهایی مانند انگلیس - گرفتار شده و از حقوق اولیه خود محرومند یادآوری نماید."
مقامات جمهوری اسلامی در گذشته از زندانی بودن چند تن از شهروندان این کشور در آمریکا خبر داده و انگیزه بازداشت آنان را اختلاف سیاسی ایالات متحده با ایران دانسته اند.
در مقابل، به گفته منابع آمریکایی، شماری از این افراد به اتهام نادیده گرفتن قوانین و مقررات تحریم تجاری ایران و تلاش برای انتقال اقلام و تجهیزات مشمول تحریم به ایران بازداشت و در مواردی محاکمه و محکوم شده اند.
هر سه متهم به ورود غیرقانونی به ایران و جاسوسی به نفع آمریکا از ایران خارج شده اند
از جمله کسانی هم که در ارتباط با نقض قوانین تحریم ایران در خارج از خاک آمریکا تحت پیگرد قانونی قرار دارند می توان به نصرالله تاجیک، سفیر پیشین ایران در اردن اشاره کرد که دولت آمریکا او را به نقض تحریم تجاری ایران متهم کرده و خواستار استرداد او از بریتانیا شده است.
آقای تاجیک از شش سال پیش در بریتانیا بازداشت و یا تحت نظر بوده است.
ایران همچنین ایالات متحده را به ربودن علیرضا عسگری، معاون پیشین وزارت دفاع جمهوری اسلامی، متهم می کند که پنج سال پیش در سفر به ترکیه ناپدید شد و خبری از او در دست نیست.
چند ماه پس از بازداشت سه شهروند آمریکایی، برخی ناظران گفتند که امکان دارد دولت ایران با این اقدام در صدد مبادله آنان با شهروندان زندانی ایرانی در آمریکا باشد.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، در مصاحبه با تلویزیون دولتی ایران در فوریه سال گذشته گفت: "یک گفتگوهایی میشود که اگر بشود یک مبادلهای انجام دهیم؛ ما دوست نداریم کسی در زندان باشد ولی بالاخره این افراد تجاوز مرزی کردهاند و جرمشان آشکار است ولی آن ایرانیهایی که در زندانهای آمریکا هستند هیچ جرم معلومی ندارند."
در ماه مه سال ۲۰۱۰، دولت ایران کلوتیلد ریس، شهروند فرانسوی و استاد دانشگاه اصفهان را که به اتهام حضور در محل برگزاری تظاهرات اعتراضی پس از انتخابات بازداشت و به جاسوسی متهم شده بود، آزاد کرد.
دو روز پس از آن، مقامات فرانسوی علی وکیلی راد، که به اتهام ارتباط با ترور شاپور بختیار در فرانسه محاکمه و زندانی شده بود، آزاد کردند و برخی از ناظران، آزادی او را با تصمیم دولت ایران در مورد کلوتیلد ریس مرتبط دانستند.
آزادی جاشوا فتال و شین باوئر با سپردن وثیقه به معنی آن است که این دو باید برای حضور در جلسه دادگاه تجدید نظر به ایران بازگردند و در غیر اینصورت، مبلغ وثیقه آنان به نفع دولت ضبط می شود.
جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده آقایان فتال و باوئر در شهریور ماه سال جاری برگزار شد اما خانم شورد، که قبلا با سپردن وثیقه از زندان آزاد و از ایران خارج شده بود، برای حضور در این جلسه به ایران بازنگشت.
|
|
|
|
|