تاکید اوباما بر گزینه وتو در دیدار با محمود عباس
آقای اوباما به ایران هشدار داد که اگر از مسیر قوانین بین الملل خارج شود، بیشتر منزوی خواهد شد
کاخ سفید می گوید باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، در دیدارش با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگران فلسطینیان، به او هشدار داده که هرگونه درخواست از شورای امنیت برای پذیرش عضویت کامل کشور فلسطین در سازمان ملل متحد را وتو خواهد کرد.
بن رودز، از سخنگویان کاخ سفید عصر چهارشنبه به وقت نیویورک این موضوع را به خبرنگاران اعلام کرد.
باراک اوباما چهارشنبه در نطقش در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت که فلسطینیان مستحق داشتن کشور مستقل هستند، ولی باید از راه مذاکره با اسراییل به آرزوی خود برسند.
او به تشکیلات خودگردان فلسطین هشدار داد که هیچ میانبری برای تاسیس کشور مستقل در کار نیست.
او گفت: "در نهایت این اسراییلی ها و فلسطینیان هستند نه ما که باید درباره مسائل مورد اختلاف توافق کنند: مرز و امنیت، آوارگان و بیت المقدس."
آقای اوباما پس از سخنرانی نیم ساعته اش با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل در نیویورک دیدار کرد.
آقای نتانیاهو نیز تاکید کرد که مذاکرات تازه تنها راه دستیابی به صلح است، ولی هیچ راه حل جدیدی ارائه نکرد. او تلاش فلسطینیان برای اعلام تشکیل کشور مستقل از طریق سازمان ملل را محتوم به شکست دانست.
قرار است امروز رییس جمهوری آمریکا با محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینیان نیز ملاقات کند. آقای عباس پیشتر گفته بود که روز جمعه درخواستش برای تشکیل کشور مستقل فلسطین را به شورای امنیت سازمان ملل خواهد داد.
آقای اوباما تهدید کرده که آمریکا این درخواست را وتو خواهد کرد.
اما نیکولا سارکوزی رییس جمهوری فرانسه نیز در سخنرانی اش در مجمع عمومی هشدار داد که وتو کردن اقدام فلسطینیان به بروز خشونت در منطقه ملتهب خاورمیانه منجر خواهد شد.
آقای سارکوزی پیشنهاد داد که سازمان ملل تشکیلات خودگردان را به عنوان کشور ناظر به رسمیت بشناسد. او همچنین یک جدول زمانی برای مذاکرات صلح فلسطینیان و اسراییلی ها پیشنهاد داد.
رییس جمهوری فرانسه گفت: "چه کسی می تواند تردید کند که وتو در شورای امنیت خطر براه انداختن چرخه خشونت در خاورمیانه را به همراه ندارد؟"
آقای سارکوزی گفت: "من این سخن را از روی ارادت عمیق به ملت اسراییل می گویم: به آنچه جوانان بهارهای عربی می گویند، گوش دهید: 'زنده باد آزادی!' آنها فریاد نمی زنند: 'مرگ بر اسراییل'. نمی توانید در مقابل این باد آزادی و مردم سالاری که منطقه شما را درنوردیده، بی تفاوت بمانید."
رییس جمهوری فرانسه همچنین خاطر نشان کرد که روند صلح خاورمیانه بدون تلاشهای اروپا به موفقیت نخواهد رسید.
هشدار به ایران و سوریه
باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل، به ایران نیز اشاره کرد و حکومت جمهوری اسلامی را حکومتی خواند که به درخواست های مردمش همچنان بی توجهی نشان می دهد.
او به ایران و کره شمالی هشدار داد که اگر برنامه اتمی خود را در معرض بازرسی بین المللی نگذارند، با انزوای عمیق تری در دنیا مواجه خواهند شد.
آقای اوباما گفت: "اگر این دولت ها به تعهداتشان عمل کنند، مردم این کشورها آینده ای با فرصتهای بزرگتر خواهند داشت. اما اگر به پیمودن راهی که خارج از قوانین بین الملل است، ادامه دهند، باید با فشار و انزوای بیشتر روبرو شوند و تعهد ما به صلح همین را می طلبد."
رییس جمهوری آمریکا همچنین از سازمان ملل متحد خواست سوریه را تحریم کند.
آقای اوباما در سخنرانی اش در مجمع عمومی سازمان ملل، خواهان اعمال فشار به دولت بشار اسد برای توقف سرکوب مخالفان شد.
رییس جمهوری آمریکا گفت: "بخاطر سوریه، بخاطر صلح و امنیت جهان، باید با صدای واحدی حرف بزنیم. حالا وقت آن رسیده که شورای امنیت سازمان ملل حکومت سوریه را تحریم کند و کنار مردم سوریه بایستد."
هر چند آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم هایی علیه مقام های دولت سوریه از جمله شخص بشار اسد و بعضی از شرکت های این کشور وضع کرده اند، ولی تاکنون سازمان ملل مجازاتی برای دمشق در نظر نگرفته است.
روسیه و چین، از اعضای دائم شورای امنیت، مخالف هر گونه تحریم سوریه هستند زیرا می ترسند راه برای اقدام نظامی علیه دولت آقای اسد، مشابه آنچه در لیبی رخ داد، هموار شود.
آقای اوباما در ادامه سخنرانی اش در نیویورک گفت نیروهای کشورش بزودی از عراق خارج خواهند شد.
وی دهه گذشته را دهه ای دشوار توصیف کرد و گفت که بجای تلی از خاک و آهن های خمیده در نیویورک در نتیجه حملات یازدهم سپتامبر توسط گروه القاعده، نیویورک شاهد ساخت برجی جدید بوده و شرایط عوض شده است.
وی گفت اسامه بن لادن مرده است و دیگر توان به خطر انداختن آرامش جهان را ندارد و هرچند شبکه القاعده همچنان وجود دارد، اما کادر رهبری اش آسیب دیده است.
آقای اوباما توجه خاصی به برکناری حسنی مبارک و دیگر رهبران کشورهای عربی نشان داد که در نتیجه انقلاب های موسوم به بهار عربی سرنگون شدند. وی از حق مردم برای تعیین سرنوشت خود دفاع کرد.
|
|
|
|