دور جدید تنش بر سر فهرست قرمز قاچاق و اسکله های غیرقانونی در کشور
دور جدید تنش بر سر فهرست قرمز قاچاق و اسکله های غیرقانونی در کشور

وی همچنین در این خصوص دستور جمع شدن دفاتر نهادهای مختلف در گمرکات کشور را صادر کرد و از وزاری مربوطه خواست دستورالعمل لازم را در این زمینه هرچه سریعتر ابلاغ کنند. احمدینژاد با تاکید بر اینکه هیچ کالایی بدون ثبت گمرکی و دریافت بارکد اجازه ورود به کشور را ندارند، اظهار کرد: هیچ دستگاه و نهادی حق ندارد بدون پرداخت حق گمرکی کالا وارد کشور کند. نظارت بر کالا باید بیرون از گمرک صورت گیرد یعنی کالاهایی که وارد کشور میشود علاوه بر داشتن بارکد باید در داخل کشور نمایندگیهای مجاز برای ارائه خدمات به مردم را داشته باشند تا مردم بدین شکل بر استاندارد بودن یا نبودن کالا نظارت داشته باشند.
وی تصریح کرد: مرزی که کالا از آن بدون پرداخت گمرکی وارد شود مرتکب خلاف شده و به شدت با آن برخورد خواهد شد.
با وجود اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مبنی بر اینکه دیگر اسکله غیرقانونی نداریم، اما مراجعه به لیست اسکلههای غیرقانونی اعلام شده و مبادی ورودی و خروجی گمرک نشان میدهد هنوز عمده آن اسکلههای غیرقانونی جزو مبادی رسمی تجارت ایران نشدهاند که بررسی دو لیست اسکلههای غیرمجازی اعلام شده در گذشته و گمرکهای امروز کشور این را نشان میدهد.
به گزارش آخرین نیوز ،پس ار تایید و تکذیب های متعدد در خصوص وجود اسکله های غیرقانونی در کشور این بار رئیس سازمان بازرسی کل کشور اعلام کرد که در کشور اسکله غیرقانونی وجود ندارد.
وقتی رییس جمهور در همایش تخصصی راهبردهای نوین در پیشگیری و مقابله با قاچاق کالا و ارز تاکید کرد که هیچ وزارتخانهای حق ندارد اسکله و مرزی خارج از نظارت گمرک داشته باشد، اولین ابهام و سوالی که مطرح شد این بود که مگر هنوز هم اسکله خارج از نظارت گمرک وجود دارد؟یک ارگان نظامی اولین نهادی بود که به این اظهارات واکنش نشان داد و موضوع را تکذیب کرد .
هرچند پاسخ این سوال را سال گذشته سعید مرتضوی در قامت رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز داده و گفته بود: «هیچ گونه اسکله غیر مجاز وجود ندارد و پروندههای آنها مختومه شده است». اما قطعا اعلام رییسجمهور بی دلیل نبوده است.
با وجود اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مبنی بر اینکه دیگر اسکله غیرقانونی نداریم، اما مراجعه به لیست اسکلههای غیرقانونی اعلام شده و مبادی ورودی و خروجی گمرک نشان میدهد هنوز عمده آن اسکلههای غیرقانونی جزو مبادی رسمی تجارت ایران نشدهاند که بررسی دو لیست اسکلههای غیرمجازی اعلام شده در گذشته و گمرکهای امروز کشور این را نشان میدهد.
در همین حال رییس کل گمرک عباس معمارنژاد در مورد تعداد اسکله هایی که تحت نظارت گمرک عمل می کنند، گفت: نمی توان به صورت دقیق اشاره کرد که از ۱۶۷ مبادی رسمی گمرک، چه تعداد اسکله هستند؛ اما هر آنچه در مرزهای رسمی کشور و اسکله هایی که سازمان بنادر و کشتیرانی متولی آن هست و در آنجا مستقر است، ما هم در آنجا مستقر هستیم و دقیقا کنترل می شود. اگر اسکله های دیگری هم هست که زیرمجموعه سازمان بنادر و کشتیرانی نیست، ما از آن خبری نداریم و در آنجا مستقر نیستیم.
معمارنژاد در مورد اسکله های در دست وزارتخانه ها اظهار کرد: اصلا آن ها مرز رسمی نیستند و حق ندارند کالایی را از آنجا وارد کنند. کالا باید از جایی وارد شود که توسط دولت به عنوان مرز رسمی تعریف شده باشد، اسکله ای که مرز رسمی نیست بالطبع حق ورود کالا از آنجا را ندارند.وی در مورد اسکله های نظامی و اسکله هایی منتسب به جهاد کشاورزی بیان کرد: اسکله های نظامی که یک بحث دیگر است و جهاد کشاورزی هم بعید می دانم که اسکله ای داشته باشد. رئیس کل گمرک ایران درباره اسکله های نظامی توضیح داد: من خبری ندارم و حوزه نظامی و امنیتی را ما اصلا نه ورود می کنیم و نه می دانیم که چه هست. مثلا فرض کنید که نیروی دریایی چقدر اسکله در جنوب دارد که کار آن نظامی است و کارش ورود کالا نیست، و در آنجا ما نه حضور داریم و نه لازم به حضور است.
از ستاد مبازره با قاچاق کالا و ارز ابویی، معاون این ستاد به مانند رییس آن همچنان تصریح میکند: «هیچ دستگاهی حق ندارد خارج از دید گمرک اقدام کند و هرچند که ما اسکله غیرقانونی نداریم، اما رییس جمهور خواستند تاکید کنند که حتما دستگاهها به این موضوع توجه کنند. وگرنه اسکلههای تجاری ما قطعا باید نظارت گمرک را داشته باشند».چهارم آبان ماه سال گذشته نیز حمیدرضا تقیزاده، دبیر وقت ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، از بسته شدن پرونده قاچاق کالا در اسکلههای غیرمجاز خبر داده و گفته بود: پرونده اسکلهها از فهرست قرمز قاچاق خارج شده است.
حتی پیش از آن، علی طاهری مطلق، به عنوان رییس سازمان بنادر و کشتیرانی در سال 86 از ارائه لایحهای به مجلس برای مختومه کردن فعالیت بنادر خبر داده بود که این لایحه هم در مجلس تصویب شد.با وجود این، آنچه همچنان ابهام برانگیز است این که رییس جمهوری در هفته جاری حتی رییس ستاد مرکزی مبازره با قاچاق کالا و ارز را موظف کرد که به همراه وزیر کشور و استانداران مرزی در این مورد اقدامی انجام دهد.
همه این حرفها این پرسش را دامن میزند که آیا اسکلههایی در کشور وجود دارند که غیرقانونی تشکیل نشدهاند، اما خارج از چارچوب گمرک بودن آنها در کنار حجم مبادلاتشان، آنها را به یک تهدید علیه برنامهریزی اقتصادی کشور تبدیل کرده است؟
مصطفی پورمحمدی رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پاسخ به این سؤال که آیا سازمان بازرسی کل کشور در مورد اسکلههای غیرقانونی اقدامی انجام داده، اظهار داشت: اگر چنین اسکلههایی در کشور وجود داشته باشد، ما حتما آنرا پیگیری میکنیم ولی چنین چیزی وجود ندارد. وی افزود: مگر میشود که در کشور اسکله غیرقانونی وجود داشته باشد، بر این اساس باید گفت که چنین چیزی صحت ندارد.
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: این ارگان همچون سایر نهادهای نظامی اسکلههایی نظامی در اختیار دارد اما هیچگونه مبادله تجاری در آنها انجام نمیدهد.
سردار سرلشگر پاسدار محمدعلی جعفری در پاسخ به این پرسش که برخیها میگویند سپاه دارای اسکلههایی است که فعالیت تجاری انجام میدهد، گفت: این بحثی انحرافی است که توسط افرادی که به نظر ما، ذینفع هستند، مطرح میشود.
وی افزود: این افراد با مطرح کردن چنین بحثهایی، قصد دارند توجه دولت و دستگاههای دیگر را از جایی که قاچاق اصلی کالا اتفاق میافتد، منحرف کنند.
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در عین حال تصریح کرد: نیروهای مسلح به طور طبیعی به دلیل وضعیت نظامی که دارند، اسکلههایی نظامی در اختیارشان است که در آنها هیچوقت بحث تبادل کالا صورت نمیگیرد و این مسایل صحبتهای انحرافی است که مطرح میکنند.