جریان های شکافنده و غرق شدن در دریای خزر
هر ساله شاهدیم که صدها نفر از هموطنانی که برای گذراندن تعطیلات تابستان و اندکی تفریح به دریا میروند، به یکی از بدترین اشکال مرگ که همان غرقشدگی است، گرفتار شده، خاطرهای تلخ نیز در ذهن و جان بازماندگان بر جای میگذارند. با وجودی که در سالهای اخیر دلیل اصلی مرگ شناگران دریای خزر به خوبی شناخته شده است، لیکن اطلاع رسانی کافی در این زمینه صورت نگرفته و متأسفانه هر سال در فصل گرما، همان وقایع اسفناک سال قبل تکرار میشوند. خواندن چند خط زیر میتواند برای شما و عزیزانتان اهمیت حیاتی داشته باشد. لذا اندکی برای آن وقت بگذارید.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، شنا در دریا هرگز مشابه شنا در استخر نیست و علاوه بر دانستن فن شنا و داشتن مهارت زیاد، باید ویژگیهای آب دریا را نیز شناخت. آب شور دریا در صورت برخورد با چشم، سوزش چشمی دردناکی ایجاد میکند و تمرکز شناگر را کاملاً از بین برده و او را در یافتن مسیر ساحل ناتوان میکند. در صورت ورود آب دریا به نای و ریه فرد، سرفههای شدیدی ایجاد میشود که عملاً شنا کردن را غیرممکن ساخته و شناگر کاملاً مستأصل میشود. ضربات امواج دریا، فرد را با خود به این سو و آن سو برده، تمام توان و انرژی وی را مستهلک میکنند. گلآلود بودن آبهای ساحلی دریای خزر موجب میشود که حتی با عینک شنا هم نتوان در زیر آب چیز زیادی مشاهده کرد و مثلاً ناحیه کمعمق را از عمیق تشخیص داده یا فرد در حال غرق شدن را در زیر آب یافت. فردی که در چنین شرایطی به دام افتد، بسیار دشوار بتواند خود را از مهلکه نجات دهد. ضمناً مطابق یک اصل، برای شنای افراد بالغ در آبهای دریایی با عمق بیش از یک و نیم متر، نه تنها آنها باید فنون شنا را به خوبی بدانند بلکه لازم است به توان فیزیکی و استقامات بدنی بالای خود نیز اطمینان داشته باشند. حتی با وجود مهارت بالا و توان بدنی فوقالعاده، هنوز هم دریا جای امنی برای شنا نیست، چراکه:
جریانهای ساحلی از عمده دلایل مرگ شناگران حرفهای میباشند.
امواج دریا با حرکت به سمت ساحل همواره حجم زیادی از آب را به طرف خشکی منتقل میکنند. این حجم وسیع از آب میباید دوباره به داخل دریا برگردد و برای این منظور در نقاطی از ساحل، به صورت تقریباً غیر قابل پیشبینی، درون آب دریا آبراهههایی به طرف دریا ایجاد میشود که در آن آب با سرعت زیادی بر خلاف جهت امواج (یعنی از سمت ساحل به سمت دریا) جریان مییابد. این جریانها کاملاً از امواج آب متفاوت بوده و به آنها جریانهای ساحلی، جریانهای شکافنده (Rip Currents)، یا جریانهای مرگبار گفته میشود که در بسیاری نقاط جهان و بویژه در سواحل دریای خزر، تلفات جانی بسیاری را به بار میآورند.
جریان شکافنده از بالا شبیه یک بادبزن دستی است که دسته آن به سمت ساحل، و دهانه آن به سمت دریا میباشد. دسته این بادبزن بیشترین قدرت را دارد و صرفنظر از اینکه شناگر چقدر شنا بلد است یا چقدر توان جسمی دارد، عملاً برگشت وی به سمت ساحل را غیر ممکن ساخته، او را سریعاً با خود به داخل دریا میکشاند. برای درک بهتری از قدرت این جریان باید گفت که سرعت این جریان معمولاً از رکورد سرعت شنای المپیک نیز بالاتر است؛ بدین معنی که حتی بهترین قهرمان شنای المپیک نیز نمیتواند بر خلاف آن شنا کرده و به طرف ساحل برگردد. عرض جریان شکافنده بین ۳ تا بیش از ۶۰ متر، و طول آن به داخل دریا بسیار متفاوت است.
علائم جریان شکافنده
تشخیص زمان تشکیل جریان شکافنده برای افراد عادی دشوار است. در بسیاری موارد دیده شده که افراد بسیاری در دریا مشغول شنا کردن بوده، همه چیز عادی و خوشآیند به نظر میرسد، اما در همین بین یک نفر در میان جریان شکافنده به سادگی و بیسروصدا غرق میشود. لذا جریان شکافنده الزاماً مختص دریاهای طوفانی و مناطق پرخطر نیست. مواقعی که دریا موّاج است، احتمال تشکیل جریانهای شکافنده بسیار زیاد است. لذا در این شرایط نباید وارد آب دریا شد و بهترین کار این است که شنا را به زمانی دیگر موکول کرد و از زیباییهای ساحل لذت برد. توجه داشته باشید که جریانهای شکافنده در تمام دریاها، دریاچهها و اقیانوسها میتوانند رخ دهند. برخی نشانههای قابل رؤیت جریانهای شکافنده عبارتند از:
- آب در محل جریان شکافنده آرام و بدون موج است.
- رنگ آب در محل جریان شکافنده با بقیه نقاط تفاوت دارد (شکلهای بالا).
- خطی از آب کف آلود، خزه یا زباله در محل جریان شکافنده به سمت دریا حرکت میکنند.
- امواجی که به سمت ساحل میآیند، در محل جریان شکافنده دچار شکست میشوند.
- در بسیاری از نقاط در سواحل گیلان و مازندران ساحل ماسهای است. در ساحل ماسهای علایمی شبیه اشکال هلالی وجود دارد. نوک هلال جایی است که جریان شکافنده تشکیل می شود..
روش فرار از جریان شکافنده:
چنانچه درون یک جریان شکافنده گرفتار شدید،
نخست آرامش خود را حفظ کنید.
دوم اینکه هرگز، هرگز و هرگز بر خلاف جریان شکافنده و به سمت ساحل شنا نکنید. این اقدام مرگبار منجر به خسته شدن کامل شناگر شده و شناگر از رمق افتاده به راحتی غرق خواهد شد. در عوض خود را بر روی آب نگاه دارید؛ اکنون دو گزینه پیش روی شماست:
1) گر توان بدنی بالایی برای شنا دارید:
الف- به صورت موازی با ساحل حرکت کرده و از مسیر جریان کاملاً خارج شوید و سپس به صورت مورب به سمت ساحل برگردید
ب- یا اینکه برای خروج از جریان شکافنده، موازی با ساحل در عمق آب شنا کنید. در اعماق زیرین آب، جریان شکافنده قدرت کمتری دارد. لذا میتوان به این طریق از مسیر جریان فرار کرده، آنگاه از آب عمیق به آرامی و به صورت مورب به سطح بازگشت و به صورت مورب به ساحل برگشت. دقت کنید که این روش نیازمند توانایی حبس نسبتاً طولانی تنفس میباشد.
2) اگر توان بدنی معمولی دارید:
هم جهت با جریان به سمت دریا حرکت کنید. معمولاً جریان پس از طی چندین متر تا چند ده متر، قدرت خود را از دست میدهد. در اینجا میتوانید با صورت موازی با ساحل از جریان فرار کرده و پس از طی چندین متر و دور شدن از جریان، ابتدا نفس بگیرید، سپس تقاضای کمک کنید و بعد به صورت مورب به سمت ساحل برگردید. لازم به ذکر است که معمولاً دریا در خارج ناحیه شکست امواج آرامتر است. ناحیه شکست امواج، ناحیهای است که موج در آنجا فرو ریخته و به رنگ کف سفید دیده میشود، و این ناحیه برای شناکردن مناسب نیست. بنابراین شناگری که بتواند خود را در در خارج ناحیه شکست امواج روی سطح آب نگاه دارد، از جریان شکافنده در امان خواهد بود.
در هر دو دسته افراد با توان بدنی بالا و با توان بدنی معمولی:
اگر تشخیص دادید که کمکی به شما نخواهد رسید و باید با توان خود به طرف ساحل برگردید، همراه با امواج خود را به ساحل برسانید. هنگامی که امواج بزرگ به سمت شما میآیند، چند ثانیه نفس بگیرید و حدود یک متر زیر آب بروید تا از ضربه موج در امان بمانید. توجه داشته باشید که ممکن است دوباره درون جریان شکافنده دیگری گرفتار شوید. در این هنگام نیز شک نکرده و اجباراً همراه آن به سوی دریا برگردید، ولی مجدداً بر طبق اصول پیشگفته به سمت ساحل بازگشت کنید.
چند توصیۀ مهم
جریان شکافنده معمولاً بسیار قوی بوده و به راحتی میتواند حتی جان شناگران بسیار ماهر را به خطر اندازد. اگر شما یا عزیزانتان هنوز شنا در دریا را کاملِ کامل فرا نگرفتهاید، اگر به توان بدنی خود برای شنا کردن در دریای مواج و فنون شناور نگه داشتن خود بر روی موج اطمینان ندارید، بهترین کار این است که در دریا شنا نکنید. یا لااقل در همان لبۀ دریا از خنکی آب لذت ببرید، و دچار دردسرهای فوق و مصیبتهای جبرانناپذیر نگردید.
در بستر آب سواحل دریای خزر (به ویژه از آستارا تا نکا) پشتههای ماسهای وجود دارد که با ایستادن بر روی آنها چنین تصور میشود که در ناحیۀ کمعمقی حضور داریم. ولی با فقط اندکی جابهجایی، عمق آب شدیداً افزایش مییابد؛ ضمناً پشتههای ماسهای ناپایدار بوده و گاهی زیر پای فرد فرو ریخته و او را در عمق زیاد آب گرفتار میکنند. در برخی مناطق نیز عمق آب به صورت ناگهانی زیاد میشود. این حالت مشابه این است که بر روی لبۀ کوهی حرکت کنید که با یک قدم به جلو، زیر پایتان درّهای پدیدار شود. فردی که شنا بلد نباشد، دیگر نمیتواند به عقب برگردد و به همین راحتی جان خود را از دست میدهد.
بالا آمدن آب دریای خزر در چند سال اخیر موجب شده که بسیاری از ساختمانها و تأسیسات ساحلی، و چاههای آب و فاضلاب آنها، در زیر آب ساحل مدفون شوند. در سواحلی که پاکسازی صورت نگرفته، شناگر در هنگام شیرجه ممکن است با اشیاء چوبی و فلزی و سنگی به جای مانده از این ساختمانها برخورد کند. ضمناً چاههای آب و فاضلاب میتوانند شناگران را به داخل خود بمکند.
لذا اگر قصد شنا دارید؛ در مناطق پاکسازی شده و در حضور نجات غریق به این امر اقدام کنید. و باور کنید که بسیاری از مناطق «شنا ممنوع» با توجه به خطرات ساحل آن ناحیه و متعاقب مرگومیرهای بسیاری که داشته است به این نام لقب گرفتهاند.
فراموش نکنید که دریا در عین زیبایی و آرامش، جان انسانهای عزیز بسیاری را گرفته است؛ افرادی که هرگز در هنگام ورود به آب، تصورش را هم نمیکردند به چنین مرگ دلخراشی مبتلا شوند.
شاید خواندن این نوشته بتواند جان انسان دیگری را نجات دهد. لذا آن را برای دوستانتان ایمیل کنید یا پرینت آن را بین دوستانتان پخش کرده یا در معرض دید آنها قرار دهید.
khosh bavar - ایران - یزد
|
من که هر وقت در کنار دریای خزر هستم بیاد داستانهای غرق شدگان این دریا میافتم که حتی یکی از ماهرترین دوست شناگرم در این دریا غرق شد و خیلی از اینطور داستانهای غم انگیز دیگر و از طرفی این داستان غرق شدن فقط مختص توریستهای شمال نیست, بلکه خود شناگرهای ماهر شمال هم از این دریا ترس دارند ! |
دوشنبه 27 تیر 1390 |
|
razmandeh - سوئد - استکهلم
|
مطلب جالبی بود این مطالب را شهرداری های شهر های ساحلی باید چاپ کنند و در اختیار مسافران بګذارند ! البته یک لحظه فراموش کردم که در مورد ایران صحبت میکنیم و برای مسیولین ایرانی تنها چیزی که ارزش نداره جان انسانها مخصوصا ایرانیهاست !!!! |
دوشنبه 27 تیر 1390 |
|
Royan - المان - المان
|
یه دوستی داشتیم همیشه می گفت دریا من تازه عروسم , تازه لیسانس گرفتم , من خلبانم , مامانم منو با بدبختی بزرگ کرده , بچه هام هنوز کوچیک هستند نمیشناسه بهترین جای شنا کردن استخر است. |
دوشنبه 27 تیر 1390 |
|
zebelkhan - آمریکا - لوس آنجلس
|
مرگ بر اسرائیل - ایران - ایذه. تو عقب مونده ذهنی نوکر رژیم نظر ندی سنگین تری! چرا نمیری سایت بیت سگ علی عظمی اونجا وقتت رو تلف کنی؟! |
سهشنبه 28 تیر 1390 |
|
shahpour - انگلستان - لندن
|
مرگ بر اسرائیل - ایران - ایذه . عرزشی جان در نزدیکترین زمان خودت را به طبیبی حاذق نشون بده. شاید خوب شدیا |
سهشنبه 28 تیر 1390 |
|
shabparast - ایران - شمال
|
والله ما که شمالی هستم جرات ندارم شنا کنیم ولی ظاهرا بقیه دل نترسی دارن.خوبه همین 1ماه پیش که تعطیلات بود 13 نفر مردن. |
سهشنبه 28 تیر 1390 |
|
zhaleh_r - آمریکا - ساکرامنتو
|
یادمه که چند ماه پیش راجب این موضوع کلی اینجا اطلاع رسانی کردم سر جریان غرق شدن 13 نفر ...!!! خیلی ممنون کامل و واضح بود مگه نه khosh bavar بالاخره من از یک مطلب اینجا خوشم اومد!! دمتون گرم |
چهارشنبه 29 تیر 1390 |
|
khosh bavar - ایران - یزد
|
zhaleh_r - : سلام شبنم صبحگاهی, اره, یادم میاد که یک غلط املایی هم داشتی که فکر کنم سخره / صخره بود که زود از من عذرخواهی کردی که اشتباه نوشتی و منم شما را بخشیدم ! راستی, با اینکه بچه شمالم, بخاطر این غرق شدنهای غمگین اجازه شنا کردن نداشتم و اگر گاهی با بزرگترهایم میرفتم دریا, همان بغل ساحل می نشستم و با تاس حمام خودم را با اب دریا میشستم ! میدونم داستان بامزه ای برایت تعریف کردم, ولی دروغ نمیگم, و بدینجهت منم برای شما خوش مزه بنظر میام ! ترا خدا یه تعریف از کامنتم بکن که خستگیم بیافته ! پس تا بعد شبنم صبحگاهی, شاد و خاطره باشیم . |
چهارشنبه 29 تیر 1390 |
|
zhaleh_r - آمریکا - ساکرامنتو
|
khosh bavar _واقعا باهوشی...!!!! اما من هم باهوشم تو بچه شمال نبودی قبلا یه چیز دیگه گفته بودی...!!! اما مهم نیست مهم هوش زیاد که تو داری |
چهارشنبه 29 تیر 1390 |
|
khosh bavar - ایران - یزد
|
zhaleh_r -: شبنم صبحگاهی, من به همه گفتم و میگویم که بچه شمالم ولی در یزد ساکنم ! نکنه, منو با کسی دیگر عوضی گرفته باشی ?! ولی من فعلا در یزد تشریف دارم و شاید روزی از جای دیگر سر در بیاورم ! ولی حدس شما درسته, زیرا همه معتقدند که من باهوشم ! شما خودت بچه کجایی !? فقط خدا کنه, تهرانی نباشی, زیرا این شهر را میشناسم و برایم مهییج و تازگی نداره ! پس تا بعد ژاله باهوش . |
چهارشنبه 29 تیر 1390 |
|
zhaleh_r - آمریکا - ساکرامنتو
|
منظور همون یزد بود ,نه من بچه عظیمیه کرج بودم از وقتی یادمه ،جاده چالوس از نبش عظیمیه رد میشه یک جورایی همسایه هستیم با شمالی ها |
پنجشنبه 30 تیر 1390 |
|
khosh bavar - ایران - یزد
|
مرسی ژاله عزیز, منم چند بار از ان مسیر رد شدم که واقعا طبیعت بسیار زیبایی داره, بخصوص رستوانهای جاده کندوان که یک شور و شوقی داره و از همه زیباتر مسافران و توریستهای قشر جوانی تهرانی ! پس تا بعد شبم صبحگاهی . |
پنجشنبه 30 تیر 1390 |
|
salarkhan - آمریکا - لس آنجلس
|
zebelkhan - آمریکا - لوس آنجلس سلام زبلخان ارادت داریم داشتم نگران میشدم چند وقت پیدات نبود لطفا ایمیلتو چک کن |
جمعه 31 تیر 1390 |
|