بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه سوم خرداد
از خداحافظی با ناصرخان تا شادمانی از افزایش واردات چینی
روزنامه های امروز صبح تهران در حالی که بیشتر عنوان های اصلی خود را به گفته های دادستان کل کشور اختصاص داده اند که درباره پرونده های مختلف و از جمله مفاسد اقتصادی و نحوه مقابله با جریان های انحرافی درون دولت اختصاص داده اند با چاپ عکس های بزرگی از ناصرحجازی یاد دروازه بان مردمی تیم ملی فوتبال کشور را گرامی داشته اند و خبر داده اند که باز گروهی از نزدیکان دولت و هواداران احمدی نژاد به منقدان اسفندیار رحیم مشائی رغبت نشان داده اند.
"حکم بقایی، جمع آوری ماهواره، پرونده اسیدپاش و کودک آزاری در اظهارات اژه ای" تیتر اول خراسان است، جامجم همین گزارش را با عنوان "هشتاد پرونده مفاسد اقتصادی روی میز دادستان" در صفحه اول خود آورده، شرق نوشته "فساد اقتصادی جریان انحرافی در حال رسیدگی است"، "جنگ علیه ویژه خواران در سال جهاد اقتصادی" عنوان اصلی قدس است و ابتکار "پاسخ به ابهامات درباره زندان های کشور" را در صدر عنوان های خود آورده است.
درگذشت ناصرخان
روزنامه های شرق، آرمان و روزگار و جهانصنعت در صفحه اول خود با چاپ عکس های بزرگ از ناصرحجازی دروازه بان نامدار تیم ملی فوتبال ایران از او تجلیل کرده اند، روزگار سرمقاله خود را با عنوان "بالابلندتر از هر بالابلندی" به ناصر حجازی اختصاص داده و سیاستروز نوشته "نفرین بر سرطان! نفرین بر مرض لاعلاجی که پیر و جوان نمیشناسد، نفرین بر مرضی که بر جان ناصر حجازی، اسطوره فوتبال ایران افتاد. اسطوره ای که اعتبارش را از مردم گرفت و تا آخرین روزهای عمر فراموش نکرد، محبوبیتش را مدیون چه کسانی است"
به نوشته این روزنامه حجازی در طول دوران بازیگری، به تمام افتخاراتی که یک بازیکن آسیایی می تواند دست یابد، رسید. او همراه با تیم ملی ایران، قهرمان جام ملت های آسیا و بازی های آسیایی شد و حضور در المپیک و جام جهانی را تجربه کرد. همراه با تیم باشگاهی اش هم، قهرمان آسیا و لیگ تخت جمشید شد. اما عناوین و افتخارات متعدد، برای اسطوره شدن کافی نیست. برای اینکه بتوانی دل های مردم را تسخیر کنی، باید دغدغه هایت، دغدغه های مردم باشد.
صادق زیباکلام هم در آرمان نوشته ناصرخان به تعبیر و لفظی که طرفداران استقلال از وی نام می بردند، یک فوتبالیست نبود، یک مربی یا سر مربی یا دروازه بان نبود، ناصرخان یک پهلوان بود به تعبیر بچه های تهران با مرام بود، مرام داشت، همان مرامی که تختی داشت و مردم عاشقش بودند.
این استاد دانشگاه در مقاله آرمان نوشته ما فوتبالیست های طراز اول داشته ایم چه در گذشته های دور و چه نزدیک تر . حمید شیرزادگان، همایون بهزادی، پرویز قلیچ خانی، اکبر کارگر جم، علی پروین و علی دائی هم فوتبالیست بودند و هم هستند ولی ناصرخان نیستند.
به نوشته آرمان ناصر خان همان طور که تختی در برابر شاه سابق سر خم نکرد و هزینه اش را پرداخت، باید هزینه می داد چون نه دنبال ریاست بود و نه خیلی به دنبال مجیز روسای تربیت بدنی بود، مردم دار بود و مردم هم برای ناصرخان ارزش قائل بودند.
توقف سوآپ نفت، گسترش واردات و افتخار به آن
"قربانیان دیه هفت میلیونی" تیتر اول هفت صبحاست، "یارانه تولید منتفی است؟" عنوان گزارش اصلی دنیای اقتصاداست، جهان صنعت از "روز بزرگ باخت در بورس های اسیائی" نوشته است و "تجارت ایران و چین از ۳۰ میلیارد دلار فراتر میرود" در صدر اخبار روزنامه ایران آمده.
ابتکار و سیاستروز با تاسف خبر داده اند با گذشت ۴۲۸روز از تعلیق عملیات سوآپ نفت ایران، بزرگترین پایانه نفتی ایران به دلیل توقف این تجارت در مرز تعطیلی کامل قرار گرفته است. برایناساس و با گذشت نزدیک به ۱۳سال از آغاز سوآپ نفت کشورهای حاشیه دریای خزر از مسیر ایران به خلیج فارس، فروردینماه سال گذشته، با تمدیدنشدن قرارداد چهار شرکت خارجی، حجم سوآپ نفت خام ایران به صفر رسید.
به نوشته این گزارش ها با تمدیدنشدن قراردادهای سوآپ نفت چهار شرکت بینالمللی سلکت انرژی تریدینگ، دراگون اویل امارات، ویتول سوئیس و کاسپین اویل دولوپمنت ایرلند، این شرکتها درنهایت با استفاده از سایر مسیرهای غیراقتصادی، همچون خط لوله بی.تی.سی باکو، نووروسیسک باکو، سوپسا و کنسرسیوم خط لوله کاسپین، نفت صادراتی ترکمنستان و قزاقستان را به بازارهای هدف منتقل میکنند.
ابتکار در انتهای گزارش خود یادآوری کرده مطابق با اهداف برنامه پنجم توسعه، باید حجم سوآپ نفت خام ایران از متوسط سالیانه ۵میلیون تن نفت (حدود ۱۰۰هزار بشکه در روز) به ۱۸میلیون تن در سال (۳۱۷هزار بشکه در روز) افزایش یابد.
سارا ثابت در جهان صنعت نوشته زمانی که مهدی غضنفری، وزیر بازرگانی به عنوان سرپرست وزارت صنایعومعادن انتخاب شد خیلیها پیشبینی کردند که با توجه به تجربه کاری وی در حوزه تجاری و بازرگانی غیرمحتمل نخواهد بود که این دیدگاه بر حوزه صنعتومعدن مسلط شود. ظهارات اخیر وی بر نگرانیهای موجود مهر تایید زد چه آنکه غضنفری از سازمان استاندارد خواست در واردات اخلال ایجاد نکند.
به نوشته این روزنامه این در حالی است که همگان خواستار جدی گرفتن موضوع استاندارد کالاهای وارداتی هستند چه آنکه بازار کشور از کالاهای بیکیفیت، بنجل و ارزان وارداتی اشباع است و لازم است استاندارد با سختگیریهای بیشتر هم از تولیدات داخلی حمایت کند و هم راه را بر بیکیفیتهای ارزان که رقیب کالاهای داخلی هم هستند، ببندد.
جهان صنعت نوشته اظهارات غضنفری نشان میدهد که حوزه صنعت و تولید وزیر تولیدی میخواهد و وزیر بازرگانی خواسته یا ناخواسته به لحاظ تسلط دیدگاه تجاریش بر صنعت به سمت حوزه بازرگانی چرخش پیدا میکند بنابراین لازم است برای وزارتخانه جدید وزیری از جنس تولید انتخاب شود که تولید را بشناسد، حمایت کند و سامان بدهد. اگر هم حمایتی از واردات میشود در سایه توجه ویژه به تولید باشد در غیر این صورت با باز شدن هرچه بیشتر دروازه واردات چیزی از تولید باقی نمیماند.
در همین حال ایران روزنامه دولت در تیتر اول خود نوشته "تجارت ایران و چین از سی میلیارد بالاتر می رود" . این روزنامه در سرمقاله خود و در توجیه افزایش واردات و شادمانی از آن نوشته چشمانداز تحولات اقتصادی و سیاسی جهان، حاکی از آن است که کشورهای غربی در حال مواجه شدن با وضعیت بسیار سخت و شکننده اقتصادی و تبعات سنگین اجتماعی ناشی از آن هستند و تئوریهای اقتصادی هیچ راه روشنی را فراروی آنها نمیگشاید.
به نوشته مشاور رسانه ای رییس دولت در این مقاله در چنین فضایی، پر واضح به نظر میرسد که دولت امریکا و کشورهای اروپایی همپیمانش، با از دست دادن فرصت همکاری با ایران، به دست خود کاری کردهاند که فرایند این انتقال قدرت با سرعت بیشتری انجام شود.
روزنامه ایران افزایش واردات را نشانه پیشرفت کشور به حساب آورده و نوشته بنابراین نمیتوان کشوری با این خصوصیات را که گامهای بلندی نیز در مسیر پیشرفتهای همهجانبه به پیش برداشته است، نادیده گرفت.
روزنامه جمهوری اسلامی نوشته علیرغم گران شدن قیمت نان متأسفانه کیفیت آن در اغلب شهرهای خوزستان همچنان نامرغوب است. کیفیت نامناسب نان موجب نارضایتی مردم این استان شده و اخیراً برخی نانواییها که نان با کیفیتتر ولی گرانتری میپختند نیز تعطیل شدهاند.
به نوشته این روزنامه مردم خوزستان انتظار رسیدگی مسئولان به وضعیت کیفیت نامرغوب نان را دارند تا این نعمت الهی به هدر نرود.
انتقاد از بدحجابی ها در روز زن
روزنامه جمهوری اسلامی همزمان با زادروز حضرت فاطمه زهرا که در ایران روز زن خوانده می شود در تیتر اول خود از "انتقاد رییس مجلس از بی توجهی مسئولان به بی حجابی" خبر داده و در سرمقاله اش نوشته:
واقعیت اینست که ما اکنون در شعار چیزی کم نداریم اما آنچه در میدان عمل مشاهده میشود، چیز دیگری است. به بالای ۶۰ درصد ورود دختران به دانشگاهها افتخار میکنیم اما برای آنچه از این رهگذر بر سر خانواده و تربیت فرزندان این جامعه خواهد آمد نگران نیستیم! به حضور زنان در مشاغل مختلف میبالیم اما به این فاجعه که وقتی پدران و مادران در حساسترین سالهای عمر خود بیشتر اوقات شبانه روزشان را در خارج از خانه و دور از فرزندان میگذرانند، نسلهای آینده این جامعه از نظر روانی و اعتقادی و عاطفی چه سرنوشتی خواهند داشت فکر نمیکنیم!
این روزنامه در قالب گلایه و انتقاد نوشته از کنار بیبندوباریها و روابط عادی شده دختران و پسران و زنان و مردان و ناهنجاریهای برخاسته از آن بیتفاوت عبور میکنیم و به عوارض منفی این پدیدهها نمیاندیشیم. سالها گذشت و عدهای ما را به دعوا بر سر این سؤال که کار فرهنگی مقدم است یا اجرای قانون؟ مشغول نگهداشتند. هرکس آمد شعارهای خوبی داد ولی وقتی بر صندلی قدرت تکیه زد نه تنها آن شعارها را فراموش کرد بلکه از زنها به مثابه ابزاری برای رسیدن به آراء بیشتر استفاده کرد.
و انتقاد دیگر روزنامه جمهوریاسلامی این است که در رسانه ملی هم از یکطرف فضائل حضرت فاطمه زهرا از زبان تندروترین و سخت گیرترین افراد برای زنان بیان میشود و از طرف دیگر، زنانی با لباسهای پرزرق و برق و با هفت قلم آرایش به تبلیغ لبنیات و پفک و سس و جوایز بانکی میپردازند! در یک برنامه تا میتوانیم ساده زیستی حضرت زهرا را به رخ میکشیم و بلافاصله همان زنهای بزک کرده را به تبلیغ لوازم خانگی اشرافی وادار میکنیم!
روزنامه جمهوری اسلامی در خبری نوشته نمایش برهنه بالا تنه بازیگران مرد در مجموعه تلویزیونی "مختارنامه" که در قسمتهای اخیر بشدت افزایش یافته، موجب اعتراض مردم شده است. مردم، در تماسهائی که میگیرند میگویند همانگونه که نباید بدن برهنه زنان از تلویزیون به نمایش در آید بدن برهنه مردان نیز نباید نمایش داده شود.
این روزنامه از زبان مردم نوشته چه اصراری برای این کار وجود دارد؟ مگر بدون اینکه مثلاً ابن زیاد با بدن برهنه در دیگ آب نشان داده شود یا فلان شخص دیگر در استخر و حوض و حمام نشان داده شود نمیشود فیلم مختارنامه ساخت؟ مسئولان رسانه ملی چرا به این بیمبالاتیها میدان میدهند؟
بازی با تیترها
ابتکار در ستون طنز خود نوشته:
- معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر کشور خبرداد: درخواست چند کشور از ایران برای دریافت مشاوره در هدفمندی یارانهها [گفتیم فعلاً صبر کنن]
- اولین مصاحبه غضنفری در جایگاه وزیر صنایع: در حال مطالعه هستیم [میخوام این بخش صنایع را خوب حفظ کنم. سؤالای سختی داره]
- دولت یارانه دیه میپردازد! [صورت حساب بیارین حله!]
- محسن رضایی: بنای اصولگرایان بر وحدت است [بنا بر خیلی چیزا بود!]
- بادامچیان: وضعیت وحدت اصولگرایان خوب است [زد و خوردی در کار نیست]
- مهدویکنی: اصولگرایان باید با هم باشند [یه وقت نرن با اصلاحطلبان! اخلاقشون بد میشه]
- احمدینژاد پذیرفت که به اوپک نرود [ولی همین یه دفعه است!]