بررسی روزنامه های صبح چهارشنبه تهران؛ ۱۷ فروردین


بررسی روزنامه های صبح چهارشنبه تهران؛ ۱۷ فروردین


روزنامه های امروز صبح در عکس های صفحه اول خود از باران بهاری و هوای خوش تهران نوشته و برای منطقه غربی کشور و خشگسالی اش ابراز نگرانی کرده و گزارش هائی درباره آتش سوزی در جنگل ها منعکس کرده اند. قطعی شدن حذف چهار صفر از پول کشور، ادامه اعتراض ها به آمار دولت و احتمال کاهش قبض های گاز از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست.

حذف صفرهای پول از شوخی تا جدی

"حذف چهار صفر از پول ملی جدی تر شد" عنوان اصلی جام جم است، "پروژه حذف چهار صفر از پول ملی کلید خورد" تیتر قدس و دنیای اقتصاد است، سیاست روز از "گام‌های تند بورس برای ایستادن در اوج" نوشته، ابتکار از تجدید نظر دولت در قیمت گاز" خبر داده و جهان صنعت از "افزایش پانزده در صدی اتکای کشور به نفت" نوشته است.

مریم خرمگاه‌ در سرمقاله جهان صنعت با عنوان "آرزواز قول سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس خبر داده وابستگی بودجه سال 90 به نفت (نسبت به سال گذشته) 15 درصد افزایش یافته" و اضافه کرده این خبر آب سردی بر پیکره بسیاری از کارشناسانی ریخت که موکدا عنوان کرده‌اند اقتصاد ایران با بهبود نحوه سیاست‌گذاری‌ها و افزایش صادرات غیر‌نفتی آینده روشنی را در پی خواهد داشت.

در هر حال بهای طلای سیاه در بودجه امسال با وجود منتقدان بسیار، 80 دلار تصویب شد و بر این اساس دولت در لایحه بودجه 90 درآمد حاصل از فروش نفت خام را 57 هزار و 720 میلیارد تومان پیش‌بینی کرد‌ه است. کمیسیون تلفیق این رقم را به 50 هزار میلیارد تومان کاهش داد اما باز هم این رقم در شرایطی که مسوولان کشور به دنبال تغییر اتکای اقتصاد ایران از نفت به کالا‌های غیر‌نفتی هستند تایید‌ناپذیر است.‌‌

به نظر سرمقاله جهان صنعت کارشناسان معتقدند در نیمه دوم سال 90 قیمت نفت با کاهش مواجه می‌شود و ایران با توجه به تنگ شدن حلقه تحریم و شکننده‌تر شدن صنعت نفت نسبت به سابق نباید همچون کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس چنین خوشبینانه رقم 80 دلار را در بودجه لحاظ می‌کرد. این‌گونه است که به نظر می‌رسد کاهش وابستگی به نفت آرزویی دیرینه است که تحقق آن اگر بر باد نرود، دست‌کم با این شرایط ‌دور از ذهن است.

حمید زمان‌زاده در سرمقاله دنیای اقتصاد به آخرین گزارش بانک مرکزی اشاره کرده که نرخ تورم در پایان سال 1389 را 4/12 درصد دیده است در حالی که اگر پرسیده شود آیا شاخص قیمت‌ کالا و خدمات مصرفی همین قدر است؟ پاسخ البته منفی است.

به نوشته این مقاله بررسی دقیق‌تر آمار شاخص قیمت‌ها، نشان می‌دهد که نرخ رسمی تورم در این مورد به نحوی گمراه‌کننده است و واقعیت این است که شاخص قیمت‌ها در سال گذشته 9/19 درصد افزایش داشته است. علت این گمراهی در مورد نرخ تورم، به روش‌های متفاوت محاسبه نرخ تورم برمی‌گردد. آنچه به عنوان نرخ رسمی تورم در هر ماه اعلام می‌شود، بیانگر نرخ رشد میانگین شاخص قیمت‌ها در نسبت به میانگین دوره مشابه سال قبل است.

سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده منطق اقتصادی حکم می‌کند که در ارائه آمار اقتصادی، باید بر آماری تاکید کرد که برای درک واقعیات اقتصادی و تصمیم‌گیری بهتر اقتصادی مفیدتر باشد. بر این اساس روشن است که نرخ رسمی تورم از قابلیت کمتری نسبت به نرخ تورم نقطه به نقطه برای انعکاس واقعیات اقتصادی و نیز تصمیم‌گیری‌ها اقتصادی برخوردار است و بهتر است به جای تاکید بر نرخ رسمی تورم، نرخ تورم نقطه به نقطه از سوی مراجع رسمی مورد تاکید قرار گیرد.

محمد حسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته:

در کشور ما فاصله بین شوخی و جدی، خیلی زیاد نیست. تا حالا همه از حذف 3 صفر از واحد پول سخن می گفتند اما رئیس کل بانک مرکزی دیروز با قاطعیت خبر داد که 4 صفر از واحد پول حذف می شود. یعنی شما ممکن است یک شب بخوابید و صبح با عرض تبریک و تسلیت، به اطلاعتان می رسد که هر هزار تومان سابق، یک تومان شده است. حالا می توانید حدس بزنید که چرا یکباره حذف 3 صفر به 4 صفر تبدیل شد؟

دولت باید در این زمینه اقدامی ضربتی کند چون اگر کمی دیر شود دیگر 4 صفر هم دردی را دوا نمی کند و باید 6 صفر حذف شود. در کشورهایی که سابقه حذف صفر از پولشان را دارند، اول تورم کنترل شده و سپس این اقدام صورت گرفته است اما در ایران از این خبرها نیست. با این وصف، بهتر آن است که دولت به صورت دوره ای صفرها را حذف کند. یعنی در طرح خود بگنجاند که هر چند سال یکبار، دو سه تا از صفرها حذف شود!

3- عیب آن جمله بگفتی، هنرش نیز بگو! تا حالا فکر کرده اید که حذف 4 صفر از واحد پول چه برکاتی دارد؟ دولت بعد از این اقدام می تواند به درستی ادعا کند که قیمت مسکن، هزار برابر کاسته شده است. قیمت خودرو هم هزار برابر پائین آمده است. قیمت گوشت و مرغ و حبوبات و لوازم خانگی و... هم همینطور! یعنی وطن گلستان که هست، گلستان تر می شود. فقط ممکن است بعضی عوامل استکبار بگویند درآمدها هم هزار برابر کم شده که باید توطئه شان خنثی شود!

اعتراض ها و هشدارها

"اعتراض به قبض های آب و برق" عنوان اصلی روزگار است، "اعتراض ها به نمایش فیلم ظهور بسیار نزدیک است، اوج گرفت" گزارش مردم سالاری است و "تذکر ورزشی مجلس به دولت" در صدر اخبار تهران امروز آمده است.

روزگار در گزارش اصلی خود نوشته "چگونه از یک رئیس قوه [علی لاریجانی] به یک رئیس قوه دیگر [صادق لاریجانی] شکایت ببریم؟ ما را به دردسر نیندازید."24 ساعت از شوخی کنایه آمیز محمود احمدی نژاد به برادران لاریجانی نگذشته بود که نماینده های مختلف از دو طیف اصولگرا و اصلاح طلب بسیج شدند تا به دولت پیغام دهند که این روزها نمی توانند نگران فیش های برق و آب و گاز مردم نباشند و برای دولت دهم "باید" تعیین کردند که فیش ها اصلاح شود؛ گلایه ای که یکباره جو صحن علنی مجلس را در کمتر از 24 ساعت از سخنان احمدی نژاد فرا گرفت.

به نوشته این گزارش گرچه نماینده های حامی دولت مانند اسماعیلی نماینده گرمی این موضوع را کارهای تبلیغاتی برخی نماینده ها در آستانه انتخابات مجلس برای جلب رضایت افکار عمومی تعبیر کرده و میگویند رسمش این نیست که پشت دولت را در چنین شرایط حساسی خالی کرد، اما مخالفان در نطق و تذکرهای دیروزشان تاکید داشتند قیمت گاز خانگی کمرشکن شده و کشاورزان هم با بهای آب کنونی دست از کار کشیده اند.

گزارشگر روزگار نوشته اما زیاد طول نکشید و یک نماینده در لوای همین تذکرها، به یکباره موضوع را به سخنان یک روز قبلتر احمدی نژاد کشانده و در همان زمان که از قیمت ها گلایه میکردند، گفتند که از توهین رئیس جمهور به مجلس ناراحتند. ذوالقدر نماینده آبادان گلایه مند شد که احمدی نژاد توپ اشتباهات خود را به زمین مجلس می اندازد و به عنوان نمونه نوعی در مواجهه با افکار عمومی صحبت میکند که گویا مقصر دیر شدن بودجه نماینده ها هستند نه دولت.

ابتکار در گزارشی نوشته سال گذشته تصمیم گرفته شد در مجموع استان‌های کشور 1 میلیون و 100 هزار فرصت جدید شغلی را ایجاد کنند، در پایان سال از سوی وزیر کار و امور اجتماعی 1 میلیون و 800 هزار فرصت جدید شغلی اعلام شد که این میزان 700 هزار فرصت جدید بیش از تعهدات استان‌ها بوده است. در حالی که نه استان‌ها و نه شخص وزیر کار در هیچ یک از گزارشات خود در تحقق وعده ایجاد فرصت‌های جدید شغلی، جزئیات اشتغال زایی، وضعیت استان ها، میزان فرصت‌های ایجاد شده در استان ها، گزارشی از بهبود بیکاری در کشور از محل ایجاد فرصت‌های جدید شغلی ارائه نکردند و در هر مقطعی از زمان فقط به اعلام ایجاد مشاغل جدید بسنده کردند.

بر پایه این گزارش، همچنین اعلام نشد که 700 هزار فرصت جدید شغلی بالاتر از تعهدات مصوب شورای عالی اشتغال در چه استان‌هایی و از چه طریقی ایجاد شده است. در این خصوص مشخص هم نشد که روند بیکاری در استان‌ها پس از ایجاد 1 میلیون و 800 هزار فرصت شغلی چگونه بوده است.

ابتکار به یادآورده که وزیر کار و امور اجتماعی نیز مهم ترین برنامه دولت در سال جاری را اشتغال زایی و حل معضل بیکاری می‌داند و معتقد است غول بیکاری در سال جاری اولین ضربه را خواهد خورد و وزیر تعاون نیز در اظهاراتی علاوه بر تاکید بر این موضوع که وزارتخانه متبوعش کار ثبت نام و ساماندهی متقاضیان اشتغال را در قالب تعاونی‌ها دنبال خواهد کرد، گفت: پرداختن به امر اشتغال و کمک به حل معضل بیکاری، محوری ترین تلاش وزارت تعاون در سال جاری خواهد بود.

چقدر تعطیلات

یک روز بعد از آن که اعلام شد که تعطیلات با محاسبه بین التعطیلات در سال نود یک پنجم روزهای سال را در بر می گیرد کیهان در سرمقاله خود نوشته تعطیلات در کشور بیداد می کند و از مرز ثلث ایام سال فراتر رفته و این در حالی است که از این طرف و آن طرف زمزمه تعطیلی پنجشنبه ها به گوش می رسد. طی 2-3 سال گذشته بطور متوسط روزانه 2 ساعت از ساعات کاری شاغلین بخش دولتی کاسته شده و این ها به هیچ وجه علامت های خوبی برای کشور که بر اساس سند چشم انداز 20 ساله باید در 1404 رتبه اول خاورمیانه را داشته باشد، نیست.

خراسان در ستون طنز خود نوشته:

سکندر: چرا از این به بعد قراره مدارس ابتدایی ۵شنبه ها تعطیل بشن؟

صفدر: مگه نطق حاجی بابایی رو نشنیدی، وزیر می گه به خاطر تحکیم بنیان خانواده ها و این که خانواده ها ۵شنبه ها دور هم جمع بشن این تصمیم گرفته شده.

سکندر: ولی ادارات فقط در تهران ۵شنبه ها تعطیل اند، شهرستانی ها چیکار کنن؟

صفدر: شاید آموزش و پرورش معتقده که خانواده ها به اندازه کافی در شهرستان ها استحکام دارن ولی بازم می گه کار از محکم کاری عیب نمی کنه، شاید شهرستانی ها هم ۵شنبه ها رو مرخصی گرفتن تا حسابی تحکیم خانواده کنن.

سکندر: نمی شه که به خاطر تهران همه مدارس شهرهای دیگه رو هم ۵شنبه تعطیل کنن.

صفدر: ببین باز از اون حرفا زدی ها! همه تصمیمات در تهران گرفته می شه، می دونی اگه خانواده های تهرونی تحکیم بشن این خانواده ها می تونن در طرح انتقال کارکنان دولت از تهران به سایر شهرها، صادرات تحکیم خانواده داشته باشن.

سکندر: ولی حسابی با این تعطیلات تهرانی ها کیف می کنن.

صفدر: آره تهرانی ها این طوری از همه مواهب پایتخت نشینی بهره می برن و به جان وزیر و وکیل دعا می کنن و به سلامتی اونا بشکن می زنن، شهرستانی ها هم در طرح جویدن ناخن، خوردن خون دل و قولنج واویلا مشارکت داده می شن.

اوضاع منطقه و ایران هراسی


"اعتراض شدید مراجع به آل سعود و آل خلیفه" تیتر اول روزنامه جمهوری اسلامی است، "اشغالگران برای تفریح آدم می کشند" همراه با چند عکس تیتر اول کیهان است و "دخالت غرب در خاورمیانه به پایان رسید" به نقل از مجله نیوزویک عنوان اصلی رسالت و خراسان هم از "واکنش‌ها به اظهارات رئیس جمهوردرباره دعوت ازپادشاه اردن برای سفربه تهران" خبر داده است.

ابتکار با اشاره به بیانیه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نوشته این شورا معمولاً در سیاست‌های خود، در قبال همسایه‌ی شمالی، روش‌های خصمانه و گاه مزورانه و دوپهلویی را به کار گرفته است. براساس همین سیاست ایران‌هراسی است که طی سال‌های گذشته، ادعای مجعول مالکیت جزایر سه‌گانه‌ی ایران توسط امارات، همواره رکن اصلی بیانیه‌های اجلاس‌های این شورا بوده است.

کشتار حجاج ایرانی در اواسط دهه شصت، حمایت همه‌جانبه از صدام برای شروع و تداوم جنگ با ایران، هراس از حزب‌الله و محدودسازی شیعیان در لبنان، طرح مداوم خطر شکل‌گیری هلال شیعی و تبدیل آن به شمشیر داموکلسی برای اهل تسنن، کمک به گروه‌ها و جریان‌های معارض در داخل کشور، کارشکنی‌های دیپلماتیک در پرونده‌ی هسته‌ای ایران و... از جمله عرصه‌های پروژه ایران‌هراسی است که که طی سال‌های گذشته به نمایش گذاشته شده است.شواهد حاکی از آن است که بهانه‌ی اصلی شورای همکاری خلیج فارس برای طرح ادعای مضحک جاسوسی، واکنش تند مجلس شورای اسلامی و دیگر مسئولان و نهادهای دولتی و مذهبی کشورمان به حوادث اخیر بحرین و کشتار مردم معترض توسط نظامیان این شورا در منامه بوده است.

سیاست روز نوشته در شرایطی که حاکمان منطقه همچنان از برقراری روابط منصفانه و مسالمت آمیز با شهروندان خود ناتوان هستند و شهروندان تنها خواسته خود را نقش داشتن در نظام سیاسی می‌دانند، حاکمان این کشورها ناچارند برای رویارویی و سرکوب راحت‌تر مردم تحولات را به کشورهای دیگری نسبت دهند و تکرار کنند که اعتراضات و تظاهرات از خارج از مرزهای آنها طراحی و برنامه ریزی می‌شود و با توجه به سیاستی که بیگانگان حاضر در منطقه در قبال جمهوری اسلامی ایران دارند و با رجوع به انقلاب اسلامی ایران آن را به جمهوری اسلامی نسبت می‌دهند.

به نوشته این مقاله واکنش و اعتراض ایران به ورود نظامیان خارجی به بحرین موضوعی بود که از سوی آنها اصلی مبنی بر دخالت ایران شمرده شد، این در حالی بود که ایران همچون بسیاری از کشورهای دنیا به ورود نیروهای خارجی به بحرین واکنش نشان داد و متهم کنندگان ایران به خوبی آگاهند که طرح چنین موضوعی دخالت در امور داخلی کشور نیست.

مردم سالاری نوشته فلسفه آمریکا در طرح خاورمیانه بزرگ به ادعای رهبران این کشور بر این اساس مبتنی بود که مشکلات داخلی هر کشوری آثار منفی بر جامعه بین المللی خواهد گذاشت و با پایان دادن به مسائلی که منجر به عقب ماندگی و سد راهی برای پیشرفت و توسعه در کشورهای خاورمیانه است، می توان بر این مشکل نایل آمد. با این وجود، طرح آمریکا موجب ایجاد تردید هایی به ویژه برای مخاطبان خاورمیانه ای آمریکا می شود و پرسش هایی نظیر پرسش های ذیل را موجب می شود چرا طرح آمریکا فقط شامل کشورهای خاورمیانه است؟

در ادامه مقاله آمده: چرا این طرح کشورهای آفریقایی را که فقیرتر و عقب مانده تر هستند، دربرنمی گیرد؟ آیا به راستی آمریکاییان در پی انجام اصلاحات در منطقه خاورمیانه هستند؟ و سرانجام اینکه آیا آمریکا شایسته انجام اصلاحات برای خاورمیانه است؟ در پاسخ به این پرسشها آنچه در وهله نخست به نظر می رسد این نکته است که انتخاب منطقه خاورمیانه امری تصادفی نبوده و آمریکا در این منطقه اهداف زیاد و بلند مدتی را پیگیری می کند که اصلی ترین آنها تضمین هژمونی آمریکا و سپس تامین امنیت رژیم اسرائیل است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.