موافقت شورای حقوق بشر سازمان ملل با تعیین گزارشگر ویژه برای ایران
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، مستقر در ژنو، روز پنجشنبه بر اساس طرح پیشنهادی ایالات متحده با تعیین گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران موافقت کرد. آمریکا روز چهارشنبه ابراز اطمینان کرده بود که قطعنامه پیشنهاد شده در این زمینه از حمایت لازم برخوردار خواهد شد.
بر اساس گزارش خبرگزاریها، قطعنامه مربوط به تعیین گزارشگر حقوق بشر برای ایران، با رأی مثبت ۲۲ عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل در حالی به تصویب رسید که ۱۴ عضو این شورای ۴۷ نفره، به این قطعنامه رأی ممتنع و هفت عضو آن نیز رأی منفی دادند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل همچنین نگرانی خود را از تشدید فشارها علیه چهرههای اصلی مخالف حکومت و افزایش اجرای مجازات اعدام اعلام کرد و همچنین از جمهوری اسلامی خواست تا نمایندهای که سازمان ملل معرفی خواهد کرد، همکاری کند.
ایلین چمبرلین دوناهو، نماینده آمریکا در شورای حقوق بشر، در سخنانی پیش از تصویب این قطعنامه اعلام کرد که کشورش به همراه متحدان خود عمیقاً از شرایط ایران که احترام به حقوق بشر در آن در یکسال گذشته به طرز چشمگیری رو به وخامت گذاشته، نگران است.
تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل در مورد تعیین نمایندهای ویژه برای ایران، نخستین تصمیم در این زمینه در یک دهه گذشته به حساب میآید.
شورای حقوق بشر سازمان ملل پیش از در خلال سالهای ۱۹۸۴ تا ۲۰۰۲ نمایندهای ویژهای را برای ایران تعیین کرده بود اما به گفته دیپلماتها و مقامهای سازمان ملل از آن ایران از همکاری معنیدار با این نهاد بینالمللی حقوق بشر خودداری کرده است.
تصمیم این شورا به تعیین نماینده ویژه برای ایران، در حالی است که هادی قائمی، سخنگوی کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، روز چهارشنبه به رادیو فردا گفته بود که این قطعنامه «به دنبال گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد در پاییز سال گذشته در خصوص وخامت وضعیت حقوق بشر در ایران و همکاری نکردن دولت ایران با نهادهای سازمان ملل متحد» ارائه شده است.
وی درباره محتوای این قطعنامه گفته بود که این قطعنامه سه مسئله را در بر خواهد گرفت که عبارتند از «تعیین یک گزارشگر ویژه برای ایران»، «درخواست از ایران برای همکاری با این گزارشگر» و همچنین درخواست از دبیرکل سازمان ملل و مجمع عمومی برای آنکه «امکانات لازم را در اختیار این گزارشگر قرار گیرد.»
آقای قائمی همچنین در خصوص رویکرد سازمان ملل متحد در قبال مسئله نقض حقوق بشر در ایران گفته بود که «از سال ۲۰۰۳ به طور سالیانه قطعنامههایی در خصوص ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد صادر شده است و اگر چه این قطعنامه ها به جزئیات نقض حقوق بشر در ایران میپرداختند اما به جز درخواست از دولت ایران برای بهبود وضعیت از هیچ اهرم دیگری برای استفاده نداشتند.»
وی همچنین یادآور شده بود که «چنانچه این گزارشگر نتواند برای بهبود وضعیت، دولت ایران را قانع کند، شک نیست با توجه به بحرانی که با آن مواجه هستیم مرحله بعدی اقدام از سوی شورای امنیت سازمان خواهد بود، همانگونه که درخصوص ارجاع پرونده معمر قذافی و دیگر حکمرانان لیبی به دادگاه های جنایی بین المللی به اتهام جنایت علیه بشریت اقدام شد.»
به گفته سخنگوی کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، جمهوری اسلامی در دو ماه گذشته تلاشهای بسیاری برای جلوگیری از طرح این قطعنامه انجام داده بود که این تلاشها «با شکست مواجه شد».
ahmad lotfi - سوئیس - زوگ
|
از دوستهای عزیز مجاهد که امروز جلوی سازمان ملل آمده بودند تشکر میکنم تظاهرات با شکوهی بودش |
پنجشنبه 4 فروردین 1390 |
|