ایران و ترکیه در پی ویزای شامگن
در حالی که مقامات ایرانی امیدوارند منطقه ویزایی شامگن به افزایش توریست منجر شود ، مقامات ترکیه امیدوارند موقعیت تازه ای در چانه زنی با اتحادیه اروپا پیدا کنند |
ایران و ترکیه به دنبال ایجاد منطقه ویزایی جدیدی به نام "شامگن" هستند و مقامات هر دو کشور خواهان پیوستن چهار کشور ایران ، ترکیه، سوریه و عراق به یک منطقه ویزایی تازه به نام شامگن شده اند.
علی آقا محمدی، قایم مقام معاون اول رییس جمهوری ایران، به خبرگزاری ایسنا گفته است که چهار کشور برای ایجاد این منطقه مشترک ویزا توافق کرده اند.
به گفته آقای آقا محمدی ، پیشنهاد ایجاد منطقه مشترک ویزایی شامگن با هدف ساده سازی رفت و آمد گردشگران میان چهار کشور ایران، ترکیه، سوریه و عراق و افزایش توریست از طرف رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه مطرح شده است.
همچنین آقای آقا محمدی از توافق چهار کشور برای ایجاد یک منطقه آزاد تجاری خبر داده است.
در حال حاضر اتباع ایران برای ورود به ترکیه نیازمند ویزا نیستند اما در صورت اجرایی شدن طرح ویزایی شامگن، ممکن است ایرانیان ناگزیر باشند برای سفر به ترکیه ویزای شامگن بگیرند.
نگاه ترکیه
مقامات ترکیه منطقه شامگن را بر اساس همکاری با 9 کشور شامل ایران، ترکیه ، سوریه ، عراق ، یمن ، لبنان ، لیبی، مراکش و تونس تعریف کرده اند.
نام شامگن، بر اساس کنار هم نهادن واژه شام به معنای سوریه کهن و پسوند "گن" به عنوان یاد آور منطقه ویزایی اتحادیه اروپا – شینگن- توسط مقامات ترکیه ساخته شده است.
منطقه شام در معنای کهن آن بخش هایی میان بین النهرین و شرق دریایی مدیترانه و اسراییل و فلسطین امروزی و اردن را شامل میشده است.
ترکیه در حال حاضر منطقه شامگن را یک منطقه بی نیاز به ویزا میداند که بر اساس آن اتباع این کشورها می توانند بدون ویزا به ترکیه سفر کنند.
اما مقامات اتحادیه اروپا و ترکیه و بلغارستان در ماه های اخیر نگرانی خود را از وجود منطقه بدون ویزای شامگن ابراز کرده اند.
مقامات اتحادیه اروپا و یونان و بلغارستان می گویند ترکیه مسیر اصلی تردد مهاجرانی است که از کشور های منطقه، بدون ویزا به ترکیه وارد شده و از آنجا به طور غیر قانونی وارد اروپا و به ویژه یونان و بلغارستان می شوند.
سال گذشته جاکویی بارو، کمیسر سابق دادگستری اتحادیه اروپا ترکیه را متهم کرد که چشم خود را بر روی عبور غیرقانونی مهاجران به یونان می بندد.
در مقابل ، مقامات ترکیه گفته اند که مسوول جلوگیری از مهاجرت غیر قانونی کسانی که از کشور هایی مانند عراق و پاکستان می آیند نیستند.
مقامات ترکیه امیدوار هستند با توسعه منطقه ویزایی به کشور هایی مانند ایران و جلب همکاری امنیتی مقامات مرزی این کشور ها و صدور روادید شامگن تا حدی فشار وارده بر خود را از سوی مقامات اتحادیه اروپا کاهش دهد.
نگاه ایران
در ایران، مقامات امیدوارند ایجاد منطقه ویزایی شامگن صنعت توریسم ایران را توسعه دهد.
موید حسینی صدر، نماینده خوی و عضو گروه پارلمانی دوستی ایران و ترکیه با اشاره به لزوم لغو روادید میان ایران و ترکیه و عراق و سوریه، گفته است این اقدام میزان رفت و آمد توریسم بین این چهار کشور را افزایش خواهد داد.
آقای حسینی صدر تشکل این منطقه ویزایی را عامل همکاری بیشتر این کشور ها و زمینه ساز قدرت گرفتن کشور های منطقه در برابر قدرتهای غربی دانسته است.
همچنین حشمت الله فلاحت پیشه نماینده اسلام آباد غرب و عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس می گوید: "امروز عزم سیاسی برای تنش زدایی، ایجاد روابط تجاری، کنسولی و دیپلماتیک بین تهران، آنکارا، دمشق و بغداد فراهم شده است و اگر این پیمان عملی پرسود به امضا برسد، گروههای پارلمانی آن کشورها نیز تمام تلاش خود را برای تصویب این معاهده به کار خواهند بست."
این خوشبینی ها در حال ابراز می شود که مقامات اروپایی از ترکیه خواسته اند تا نظارت امنیتی بر کسانی را افزایش دهد که به ترکیه وارد می شوند. به هر حال به نظر می رسد ایجاد منطقه ویزایی جدید نیازمند توسعه همکاری های امنیتی تازه میان کشور های عضو این پیمان است. همکاری امنیتی که در شرایط بحران سیاسی و امنیتی جاری در این کشور ها موجب ترتیبات تازه امنیتی میان کشورهای منطقه است.
|
|
|
|