بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۵ اسفند


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۵ اسفند

مسعود بهنود

روزنامه‌نگار

از شورش در لیبی و سعودی تا گرانی قبض ها در ایران

کارتون روز از روزنامه خبر: "خواستگاری های متعدد معمولا به بدترین انتخاب می انجامد"؛ کاری از ابوالفضل محترمی

خبر از شورش ها در سعودی در زمانی که احتمال سفر رییس دولت به ریاض وجود دارد اصلی ترین تیتر روزنامه هاست که در مقالات خود از خستگی سعودی ها از سانسور و نبود دموکراسی نوشته اند، استیضاح وزیر نیرو همزمان با رسیدن قبض های گران گاز و برق از جمله خبرهای مهم دیگر این روزنامه هاست.

تحولات خاورمیانه به نفع ایران یا آمریکا؟

"جنگ خونین شهری درلیبی شدت گرفت" گزارش اصلی خراسان است، کیهان نوشته "جرقه های انقلاب به دربار سعودی رسید"، روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "قیام مردم عربستان به ریاض کشیده شد" قدس خبر داده "تظاهرات در عربستان ممنوع شد" و سیاست روز در صدر اخبار خود نوشته "سرنوشت منطقه در دست مردم".

ابتکار در سرمقاله خود نوشته مردم مسلمان منطقه به دلیل فرهمندی و جذبه‌ی شخصیتی حضرت امام‌خمینی و با اتکا بر اعتقادات دیرینه‌ی خود، تمایلات اسلام‌گرایانه دارند؛ اما در راهبری این جنبش‌های جدید، چندان نقش تعیین‌کننده‌ای ندارند. برخی از سردمداران این حرکت‌های جدید گروه‌های سکولاری هستند که متمایل به غرب‌اند و در زیر پوست این حوادث، ایالات متحده بازیگر نقش اول آن است.

به نوشته این مقاله نظام‌های لیبرال‌دموکراسی به دلیل عملکرد سردمداران و در رأس آن ایالات متحده، با چالشی عمده و جدی مواجه بوده است و توانسته به کمک گروه‌های متمایل به خود، در سایر کشورها، بحران موجود درون نظام‌های سیاسی خود را تسکین و برای برون‌رفت از وضعیت فعلی، بحران را به سایر مناطق جهان تسری و خود را از مهلکه نجات دهند.

ابتکار نوشته اگر روند تغییر متکی بر اراده ملت‌های منطقه باشد، روند آن به نفع جمهوری اسلامی و در جهت منافع ملی ایران خواهد بود؛ اگر تغییرات در سطح روبنایی باقی بماند، مبارکی رفت و مبارکی دیگر بر سریر قدرت تکیه کند، تحولات نه تنها به نفع جمهوری اسلامی ایران نیست؛ بلکه باعث مشروعیت بخشی به حضور ایالات‌ متحده در منطقه خواهد شد.

حمیدرضا آریان‌پور در سرمقاله جهان صنعت نوشته روزهایی هم که تندترین وسیله ارتباطی‌کبوتر نامه‌رسان بود کمتر دیده می‌شد که جنبش‌های مردمی را که گسترده می‌شدند بتوان از دید موافقان و مخالفان دور نگه داشت، چه رسد به روزهای اینترنت و ماهواره، روزهای فیس‌بوک و توییتر و ده‌ها چیز دیگر از این دست!

به نوشته این مقاله موجی که از تونس آغاز شد و مصر و لیبی را درنوردید و به عربستان، الجزایر، یمن، بحرین، اردن، کویت، مراکش، سوریه، عمان، سودان و موریتانی رسید و فرسنگ‌ها آن‌سوتر مردم چین را به خیابان‌ها کشاند، کمترین اثرش این است که رژیم‌های تمامیت‌خواه را ‌به رسمیت شناختن مخالفان ناچار کرده است.

جهان صنعت تاکید کرده حکومت چین هم همیشه دگراندیشان را ناچیز می‌دانست، با فراخوان‌هایی که مردم خسته از سرکوب و سانسور و فساد برای انقلاب داده‌اند، این بار وادار شده است از مردم خواهش کند که برای پرهیز ازهرج و مرج در خیابان‌ها گرد هم نیایند! در هزاره سوم شاید تنها دیوانگانی چون قذافی را بتوان یافت که نمی‌بینند و نمی‌شنوند، چون در این عصر دیگر همه می‌بینند.

قدس در سرمقاله خود نوشته مخالفان دولت عربستان دانسته اند که تنها راه مقابله با فشارها ایجاد همبستگی بین یکدیگر و تلاش برای دستیابی به دموکراسی پایدار است؛ دموکراسی ای که در آن سیستم حکومت موروثی، به انتخابات آزاد تبدیل شده و مردم در سرنوشت خود سهیم باشند.

در ادامه این مقاله آمده شیعیان مخالف دولت سعودی با وجود فراز و نشیبی که داشته اند، راه خود را به جای حرکتهای رادیکالی به سمت جنبشهای اصلاحی تغییر داده اند و بهتر هم همین است که حرکتهای خود را به صورت کلان و غیرقومی در مسیر دموکراسی اسلامی سوق دهند تا با این مبنا اپوزیسیونهای سنی را هم جذب کنند و احساس نگرانی آنها را در مسائل قومی رفع کنند.

آنچه مسلم است، اکنون دیگر عربستان شرایط گذشته را ندارد و این کشور آبستن روزهایی است که هرچند ممکن است تا تحقق کامل هدفهای دموکراتیک آن چندی زمان نیاز باشد، اما به هر صورت اتفاق خواهد افتاد.

به تاکید قدس شرایط عربستان، بخصوص پس از انقلابهای منطقه و همچنین مسائل داخلی این کشور در همراهی با آمریکا و فشارهای امنیتی، باعث شده است تا دیگر انتقادها تنها به چند نفر یا گروه اندک محدود نشود و نمونه آن هم تظاهرات روزهای اخیر در این کشور بوده است و چون این مخالفتها بیشتر در مناطق شرقی این کشور بوده است که چاه های نفت هم در آن وجود دارد، دولت مرکزی به شدت نگران بحرانی شدن اوضاع است.

خوزستان و بوشهر نفس نکشید

قدس در گزارشی نوشته گردو غبار شدید استانهای جنوبی خوزستان و بوشهر را در برگرفت و به حدی شدید و غلیظ بود که انسانها به جای اکسیژن، خاک استنشاق کردند. میهمان ناخوانده ای که چند ماهی خبر از آن نبود زودتر از پیش بینی ها وارد شد و به نوعی مردم را غافلگیر کرد. غافلگیری که با تعطیلی مراکز آموزش عالی و مدارس برخی شهرستانهای بوشهر و لغو پروازهای این استان همراه شد.

یک مدیر حوادث غیرمترقبه به نوشته این روزنامه آلودگی هوای بوشهر و وجود گرد و غبار در هوای بوشهر را 3 برابر بیشتر از استاندارد بهداشت جهانی توصیف کرده و گفته: منشأ اصلی این پدیده از کشور عراق است که باید فکری اساسی برای آن شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر مطابق گزارش قدس گفته است: با توجه به بدی آب و هوا در بوشهر علاوه بر اورژانس در تمامی شهرهای این استان مراکز درمانی نیز در آماده باش بودند. کسانی که دچار حساسیتهای راههای تنفسی و به طور مشخص بیماری آسم و بیماریهای مزمن ریه هستند، بهتر است در هنگام گرد و غبار از منزل خارج نشوند.

اخلاق و بداخلاقی ها

آیت الله موسوی اردبیلی: کشور جولانگاه فرصت طلبان نشود

آرمان در صدر اخبار خود از قول یک نماینده مجلس نوشته "مجلس ختم محل تسویه حساب سیاسی نیست" و رسالت از زبان حبیب الله عسگراولادی نوشته "موسوی آمده بود تا کار ناتمام بنی صدر را تمام کند."

آرمان بیانیه آیت الله موسوی اردبیلی را با عنوان "کشور جولانگاه فرصت طلبان نشود" در صدر اخبار خود منعکس کرده اما کیهان در یادداشت روز خود با نقل بخش هائی از این بیانیه که در آن از بداخلاقی های عرصه سیاسی انتقاد شده نوشته سفارش و توصیه های کلی درباره اخلاق اسلامی نظیر «رعایت ضوابط شرعی»، «اجتناب از توهین و افتراء»، «حفظ کرامت انسانی» و امثال آن که در بیانیه آمده است از سوی عالمان دینی پسندیده و ضروری است ولی جای آن در «بیانیه» نیست!

به نوشته حسین شریعتمداری حضرت آیت الله تأکید کرده اند که «برخی از رفتارهای این روزها» در نادیده گرفتن توصیه های اخلاقی یاد شده، باعث نگرانی و تأسف ایشان شده است ولی توضیح نداده اند که «ضمیر» سفارش حضرتشان کجاست و چه کسانی سفارش های اخلاقی و اسلامی مورد اشاره را نادیده گرفته اند؟!

مدیر روزنامه کیهان نوشته بدیهی است که سطرسطر بیانیه نشان می دهد که نگرانی و تأسف آقای موسوی اردبیلی از واکنش مردم و مسئولان نسبت به خیانت و جنایت سران وطن فروش و ضدانقلاب فتنه است که در این صورت احتمال دیگری در میان است و آن، اینکه برخی نزدیکان از اعتماد حضرت آیت الله سوء استفاده کرده و به نام آن بزرگوار بیانیه داده باشند!

نتیجه گیری سرمقاله کیهان این است که اگر حضرت آیت الله نگران رعایت اخلاق اسلامی و ضرورت پرهیز از توهین و افتراء هستند- که هستند و باید باشند- اولاً؛ کدام بخش از حرکت توده های میلیونی مردم و اقدام مسئولان درباره سران فتنه را بیرون از «اخلاق اسلامی و ضوابط شرعی» می دانند؟! و چرا در این باره توضیحی نداده و به کلی گویی بسنده کرده اند؟ مگر لازمه امر به معروف، نشان دادن «معروف» و شرط نهی از منکر، اشاره به «منکر» نیست؟ بنابراین اگر معروفی نادیده گرفته شده و منکری صورت پذیرفته از یک عالم برجسته دینی انتظار آن است که به این «معروف»های ترک شده و «منکر»های انجام گرفته، اشاره بفرمایند که نفرموده اند!

تحول اقتصادی یا تعادل اقتصادی؟

کارتون مردمسالاری؛ علی کاشی: وضع حقوق بگیران

مردم سالاری، حمایت و تهران امروز در عنوان های اصلی خود از قول معاون رییس جمهور خبر داده اند در سال آینده "تورم 15 درصد; افزایش حقوق 6 درصد" است، جام جم از "طرح های جدید برای محاسبه قیمت گاز" نوشته، "احتمال تعدیل نرخ گاز خانگی" تیتر اول روزنامه خبر است و "پیش فروش نفت برای تضمین پروژه های نفتی" گزارش اصلی جهان صنعت.

اسداله عطارزاده در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته در شرایط فعلی اقتصاد ایران، دامن زدن به انتظارات برای تغییرات گسترده چندان مناسب نیست، درست است که مسوولان دولتی با ثابت نگه داشتن نرخ ارز، سود بانکی و شماری از متغیرهای اقتصادی به دنبال آن هستند که تضمین کنند شرایط عدم تغییر برقرار است، اما باید گفت که سرمایه‌گذار نیم‌نگاهی به رفتارها هم دارد.

به عنوان نمونه طی سال‌جاری دولت یک محور از هفت محور تحول اقتصادی را اجرایی نمود و اقدام به آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی کرد، اجرای طرح به شکلی بود که هیچ فرد خصوصی یا دولتی تا قبل از اعلام رسمی قیمت‌ها از آن اطلاعی نداشتند. طی سال‌های باقیمانده شش محور دیگر و در سال آینده اصلاح نظام مالیاتی و بانکی کلید خواهد خورد.

دنیای اقتصاد نوشته در حال حاضر دولت هیچ‌گونه شفاف‌سازی را در این رابطه انجام نداده است. به نظر می‌رسد اجرای طرح تحول اقتصادی به این شکل می‌تواند موجب بروز عدم تعادل در حوزه فعالان کسب‌وکار شود. سوال این است آیا دولت آنقدر شفاف‌سازی خواهد کرد که این فعالان اقتصاد بتوانند خود را با طرح تحول هماهنگ کنند؟ و آیا محورهای طرح تحول اقتصادی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که با اجرای آن عدم تعادل‌های ناشی از طرح در بلندمدت تصحیح شود؟

عبدالرضا ترابی در مقاله ای در آرمان نوشته برنامه چهارم توسعه مرحله نخست سند چشم‌انداز بیست ساله کشور بود، محقق نشدن اهداف این برنامه، آینده را برای کشور دورتر می‌کند. رشد اقتصادی کشور باید در پایان پنج سال برنامه چهارم توسعه به هشت درصد می‌رسید، این در حالی است که این شاخص حتی با گذشت یک سال از پایان برنامه چهارم توسعه در سال 89، کمتر از پنج‌درصد است.

به نوشته این عضو کمیسیون اقتصاد مجلس: طبق برنامه چهارم توسعه باید سالانه افزون بر100 میلیارد دلار از محل واقعی شدن قیمت حامل‌های انرژی، به حساب دولت واریز می‌شد که البته با مناسب نبودن روند واقعی کردن قیمت‌ها، این میزان درآمد هنوزمحقق نشده‌است. در برنامه بودجه سال 90 درآمدهای دولت از محل هدفمند کردن یارانه‌ها 60 میلیارد دلار پیش‌بینی شده است، حتی بسیاری از اقتصاد‌دانان این رقم را نیز دست نیافتنی و غیرواقعی خوانده‌اند.

مقاله آرمان بدان می رسد که برنامه بودجه با تمام ارقام پیش‌بینی شده بلند پروازانه‌اش، بیشتر از یک عقب‌نشینی ساده ازاهداف برنامه چهارم توسعه نیست. بسیاری از اهداف پیش‌بینی شده در قانون برنامه چهارم توسعه، آرمانی بودند و با توجه به مشکل‌های چند سال اخیر کشور، به علت تحریم‌ها و فشارهای خارجی، امکان دست‌‌یابی به این اهداف کم‌تر بود. بر اساس شواهد موجود، تا سه، چهار سال آینده امکان دسترسی به اهداف برنامه چهارم توسعه وجود ندارد و از همین رو باید با تلاش بیشتر و فشرده‌تر کردن حجم کاری دولت و مجلس، در زمان مناسبی به اهداف سند چشم انداز دست یابیم.

محمدحسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته:

سال آینده قرار است بهبود وضعیت قشرهای نیمه مرفه (آسیب پذیر سابق و مستضعف اسبق) همچنان ادامه پیدا کند . در همین راستا معاون بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی احمدی نژاد دیروز اعلام کرد: براساس پیش بینی های لایحه بودجه 90 اگر از همه ظرفیت ها استفاده شود تورم ناشی از اجرای این بودجه در سال آینده 13 تا15 درصد خواهد بود. وی همچنین اشاره کرد که در فصل یک و شش لایحه بودجه امسال مربوط به حقوق و رفاه اجتماعی کارمندان شش درصد رشد دیده شده است.

به نوشته طنزپرداز مردم سالاری بدین ترتیب کارمندان اولین گروه از این اقشار هستند که خوشبختی سال آینده شان تضمین شده است .زیرا:

اگر از همه ظرفیت ها استفاده شود، افزایش حقوق آنها نسبت به تورم 7 تا 9 درصد کمتر از تورم است.به عبارت دیگر آنها 7 تا 9 درصد کمتر از وضعیت فعلی قدرت مالی دارند. مبارک است!

حالا فرض کنید خدای ناکرده ، گوش استکبار جهانی کر، از همه ظرفیت ها استفاده نشود، آنوقت چه؟ البته مسئولان زحمتکش مطمئنا از همه ظرفیت استفاده میکنند، اما گاهی از همه ظرفیتها در راستای بیشتر شدن فاصله تورم با افزایش حقوق است! حتما متوجه هستید که افزایش حقوق کارمندان فقط 6 درصد است و این درصد تحت هیچ شرایطی تکان نمی خورد اما تورم یک مقدار سیال است و می تواند بالا و بالاتر برود !

فرض کنید حقوق یک کارمند 500 هزار تومان باشد. افزایش حقوق او در سال آینده، حقوقش را 30 هزار تومان افزایش می دهد، اما تورم (اگر از همه ظرفیت ها استفاده شود و 15 درصد باشد) قدرت خرید او را 75 هزار تومان کاهش می دهد.به این ترتیب در واقع یارانه نقدی دریافتی یکی از اعضای خانواده اش پریده است ، ولی افزایش قیمت آب و برق و گاز و بنزین و نان و ... که نمی پرد!

از آنطرف بشنوید که براساس اعلام دلسوزان ، سال آینده یارانه دریافتی کاهش نخواهد یافت و از این نظر جای شکرش باقی است اما هنوز معلوم نیست که آیا قیمت آب و برق و گاز و بنزین افزایش می یابد یا نه . این جاست که باید باز هم نشست و منتظر خبرهای خوش بعدی بود!

اخبار کوتاه روزنامه ها

سفر احمدی نژاد به عربستان

آرمان از قول محمد جواد رسولی محلاتی، سفیر ایران در عربستان از سفر قریب‌الوقوع محمود احمدی‌نژاد به ریاض خبر داده و از قول ایران دیپلماتیک نوشته قرار است طی چند روز آینده سران تعدادی از کشورهای عربی و اسلامی از جمله عبدالله گل، بشار اسد و عمر البشیر و احتمالا محمود احمدی نژاد طی سفر به عربستان با ملک‌عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه عربستان دیدار و بازگشت وی به وطن بعد از طی دوره درمان را خیرمقدم بگویند.

پس از انتشار اسناد ویکی لیکس و افشای درخواست رهبران عربستان از آمریکا برای حمله به ایران، این اولین سفر رسمی احمدی نژاد به عربستان خواهد بود. احمدی نژاد اسناد ویکی لیکس را فاقد هرگونه ارزش برای ایران خوانده بود.

توزیع مستندی از حوادث آخرالزمان !

به نوشته خبر یک جریان سیاسی انحرافی، مستندی از حوادث آخرالزمان تهیه کرده و در تیراژ حدود 2 میلیون نسخه در سراسر کشور توزیع شده است. این سی دی بیشتر بر مبنای روایات غیر معتبر و تمایلات جناحی تهیه شده است.

در این گزارش آمده این جریان سیاسی انحرافی در صدد برآمده با جمع آوری نامه‌ها و درخواست‌های نمایندگان از وزرا، از این نامه‌ها به عنوان اهرم فشاری علیه نمایندگان مجلس در آستانه انتخابات بهره برداری نماید.

نماینده ویژه حقوق بشر در ایران

آرمان نوشته شنیده شد که کشورهای غربی در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در تلاش هستند تا نماینده‌ای ویژه برای نظارت بر مسأله حقوق بشر در ایران تعیین کنند. عصرایران نوشت، همزمان با چهاردهمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو سوییس برخی کشورهای غربی با انتقاد از آنچه که نقض فاحش حقوق بشر در ایران می‌خوانند، در پی تعیین گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور مربوط به ایران هستند.

به نوشته این روزنامه مشاور ارشد وزارت خارجه سوئد هفته گذشته در شورای حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که این کشور در تلاش است تا این شورا گزارشگری ویژه برای ایران تعیین کند. همزمان نماینده آمریکا در شورای حقوق بشر ملل متحد اعلام کرد که واشنگتن از تلاش های سوئد برای تعیین گزارشگر ویژه برای ایران حمایت خواهد کرد.

گفتنی است که کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل تا کنون دو نماینده ویژه برای امور ایران تعیین کرده است که نماینده نخست "گالیندوپل" و دومین و آخرین نماینده "موریس کاپیتول" بوده است.

مسدود شدن سایت پرس تی وی در بحرین

مردم سالاری از قول یکی از فعالان حقوق بشر بحرین نوشته دولت منامه امکان دسترسی کاربران به پایگاه اینترنتی شبکه پرس تی وی را در این کشور مسدود کرده است.

نبیل رجب یکی از اعضای مرکز حقوق بشر بحرین ضمن اشاره بر مسدود کردن پایگاه اینترنتی شبکه پرس تی وی از سوی دولت بحرین، این اقدام را نقض آشکار قوانین حقوق بشر و آزادی بیان دانسته است. این عضو مرکز حقوق بشر بحرین سپس اوضاع فعلی کشور بحرین را بسیار وخیم خواند و گفت: همچنان که کمیته حقوق بشر سازمان ملل و عفو بین ا لملل نیز تائید کرده اند، زندانیان سیاسی در این کشور تحت انواع مختلف شکنجه های نظام مند همانند آزار و اذیت جنسی قرار می گیرند.

گاف در برنامه زنده تلویزیونی

مردم سالاری نوشته وقتی نایب رئیس اول فدراسیون مشغله های فراوانی دارد طبیعی است که گاهی نداند که تیم ملی ایران شب قبل بازی کرده و باخته است.

به گزارش این روزنامه مهدی تاج نایب رئیس فدراسیون فوتبال در برنامه ورزش و مردم حاضر شد و در مورد تیم ملی فوتبال ساحلی عنوان کرد "اگر بتوانیم تیم عمان را شکست دهیم و به فینال مسابقات راه پیدا کنیم حضورمان در جام جهانی قطعی شده است." تاج در حالی این سخنان را بیان می کرد که تیم ملی پنج شنبه شب برابر تیم عمان شکست خورده بود!

مردم سالاری نوشته به هر حال وقتی نایب رئیس اول فدراسیون مشغله های فراوانی دارد طبیعی است که گاهی نداند که تیم ملی ایران شب قبل بازی کرده و باخته و در برنامه زنده تلویزیونی ابراز امیدواری می کند که این تیم پیروز شود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.