بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۷ بهمن


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۷ بهمن

مسعود بهنود

روزنامه نگار

پایان مبارک و پایان وزارت راه

یک هفته بعد از اجتماع معترضان در میدان التحریر قاهره، روزنامه های تهران همچنان حسنی مبارک را در آستانه سقوط می بینند و همزمان با گزارش ها و مقالاتی در سالگرد پیروزی انقلاب ایران در سی و دو سال قبل، موج تظاهرات مصر را با انقلاب ضد سلطنتی سی و دو سال قبل ایران همانند می خوانند.

حوادث مصر

کیهان با تیتر "دیکتاتور در آستانه فرار" گزارش حوادث مصر را در صدر اخبار خود آورده، رسالت "هشت توصیه مهم رهبر به مردم و رهبران مصر"را مهم دیده، حمایت هم از "مبارک در یک قدمی سقوط" خبر داده و " وحشت سران غرب و ناتو از اوضاع مصر و روند بیداری ملت های مسلمان" عنوان اصلی روزنامه جمهوری اسلامی است.

کیهان نوشته هر اتفاقی که در قاهره بیفتد، مصر دیگر به قبل از این بازنخواهد گشت. این صورت مسئله واقعی انتفاضه مصر است. تحولات مصر جدید به هر فرجامی بینجامد، به مصر مبارک و سادات- حاکمیت زیر سیطره آمریکا و اسرائیل و دشمن لجوج با جمهوری اسلامی- برنخواهد گشت.

این مقاله پرسیده مگر تبدیل مصر جدید به ترکیه- به فرض- کم مصیبتی برای آمریکا و اسرائیل است که با یک کشتی مرمره، آبرویی برای تل آویو نگذاشت؟ ترکیه اسلامگرای امروز، استخوان لای زخم واشنگتن و تل آویو است یا مایه نگرانی جمهوری اسلامی؟! شکستن محاصره غزه و گشایش بیشتر برای حکومت مردمی حماس، مایه ناراحتی جمهوری اسلامی خواهد بود یا اسباب دق مرگ کردن فتنه گرانی که هماهنگ با وزارت خارجه اسرائیل نه غزه نه لبنان را فریاد می زدند؟

به نظر کیهان اتفاقات مصر را به هر نحو که تأویل کنند، فرقی در اصل قصه نمی کند. 32 سال پس از بهمن 1357، بهمن انقلاب در مصر عزیز به حرکت درآمده است... کمی آن سوتر از بیت المقدس یا به قول اشغالگران، اورشلیم. یادش به خیر! اکنون چه کسی می تواند انکار کند آیت الهی جاری بر زبان سیدحسن نصرالله را که گفت خانه عنکبوت، سست ترین خانه هاست. امروز کیست که در زمین انقلاب اسلامی ایران بازی نمی کند؟ آمریکا، اسرائیل یا مبارک؟

آفرینش نوشته مصر را در واقع باید قلب جهان عرب به شما آورد این اهمیت سیاسی و استراتژیک در خاور میانه و جهان عرب باعث شده است تا همچنان که هر گونه تحولی در این کشور بر سایر کشور های منطقه و عرب به شدت تاثیر گذار است به همان گونه نیز هر گونه تحولی در آن به شدت مد نظر و توجه قدرت های بزرگ اتحادیه ارو پا به جهت نزدیکی به آن و بویژه امریکا باشد.

تاکید این مقاله بدان است که تحولات کنونی مصر اکنون با نگرانی از سوی مقامات واشنگتن و برو کسل دنبال می‌شود در این میان از انجا که مصر مهمترین کشور تاثیر گذار در نگاه به اسرائیل است غرب از آن می‌هراسد هر گونه تحول عمیق حداکثری و خارج از کنترل و حتی بدست گرفتن قدرت توسط اخوان المسلمین در این کشور مصر را بار دیگر در مقابل اسرائیل قرار دهد.

به نظر نویسنده آفرینش هر چند که غرب و دولت اوباما از روند تغییر در مصر حمایت می کنند اما بدون شک تغییر مد نظر غرب حداقلی است تا حداکثری و زیربنایی لذا نمی‌توان متصور شد که غرب از هر گونه تغییر زیر بنایی رژیم در مصر حمایت کند. هر چند در روند تحولات کنونی مصر تاکنون ارتش کوشیده است تا به نو عی خود را کنار کشد اما به نظر نمی رسد ساختار کنونی ارتش اجازه هر گونه تغییر حداکثری را بدهد و در این راستا حتی ممکن است در شرایط بحرانی کودتای نظامی نیز مورد نظر قرار گیرد.

نامه های انتقادی

کارتون مجید ادیبی، روزنامه خبر: روانگردان های چینی به نام میو میو وارد بازار شده اند

"پاسخ مجمع تشخیص به رئیس جمهور" عنوان اول ابتکار است، "دور بی‌پایان نامه‌نگاری‌های سیاسی" گزارش اصلی تهران امروز است و جهان صنعت "اعتراض به مصوبات مجمع بی‌توجهی به قانون اساسی"‌ را در صدر اخبار خود آورده است.

پاسخ مجمع تشخیص مصلحت نظام به نامه تند رییس دولت در حالی در روزنامه های مختلف امروز صبح منعکس شده که کیهان،ایران و جام جم اشاره کرده اند که این نامه در سایت رسمی مجمع تشخیص مصلحت نظام منعکس نشده، کیهان علاوه بر این ادعا کرده که دبیر مجمع، محسن رضائی هم از انتشار این نامه بی خبر بوده است.

مهرداد میهن‌دوست‌ در سرمقاله جهان صنعت نوشته پس‌لرزه‌های سیاسی نامه تند محمود احمدی‌نژاد به نمایندگان با پاسخ مجمع تشخیص مصلحت نظام وارد فاز تازه‌ای شد. اگرچه این اولین انتقاد رسمی احمدی‌نژاد از سایر ارکان نظام نبود اما به این لحاظ مورد توجه قرار گرفت که رییس‌جمهور در نامه‌ای به انتقاد از تمامی ارکان نظام بجز شورای نگهبان و مجلس خبرگان پرداخت و همزمان با قوه مقننه عباراتی را پیرامون قوه قضاییه و مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز به کار برد که در ادبیات سیاسی بی‌سابقه بوده است.

به نوشته این مقاله پاسخ مجمع تشخیص مصلحت نظام به انتقاد احمدی نژاد نیز اگرچه موارد حقوقی اشتباه رییس‌جمهور را به او متذکر شده اما پیشنهادی داده که بیش از آنکه واقعی باشد به نظر کنایه‌آمیز است. به زعم مجمع تشخیص مصلحت نظام، اظهارات و انتظارات رییس دولت خلا‌ف قانون اساسی است و رییس دولت اگر می‌خواهد خواسته‌های خود را به کرسی بنشاند باید به تغییر قانون اساسی فکر کند اما فراموش نکنیم که قانون باید رعایت شود حتی اگر باب میل اشخاص نباشد و در این میان مسوولیت کسانی که سوگند یاد کرده‌اند تا از آن حراست کنند بیش از سایر اعضای جامعه است.

سرمقاله جهان صنعت اظهار عقیده کرده بنابراین شخص رییس محترم دولت و نمایندگان مجلس بیش از همه باید تابع قانون اساسی باشند، قانون حتی اگر خالی از اشکال نباشد که نیست باید از ظرفیت‌های آن برای تغییرش استفاده شود و به یقین همه کنشگران سیاسی بر این عقیده‌اند که راه تغییر قانون، نامه‌نگاری انتقادی قوا از یکدیگر آن هم در رسانه‌ها نیست.

تهران امروز با عنوان "چرا نامه نگاری" نوشته نامه رئیس‌جمهور به مجمع و نمایندگان مجلس و متعاقب آن جوابیه چهارتن از نمایندگان شاخص به رئیس‌جمهور و اخیرا جوابیه مجمع تشخیص به رئیس‌جمهور بیانگر آن است که فرآیند تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری در سطوح بالای سیاسی کشور که باید در قالب جلسات داخلی حل و فصل شود به سطح عموم و فضای رسانه‌ای کشور کشیده شده و نهضت ‌نامه‌نگاری و تسلسل متهم کردن طرفین آغاز شده است.

به نظر این روزنامه اینگونه رفتار سیاسی که تنش و برخوردهای سیاسی را به سطح جامعه تزریق می‌کند، مغایر با انگیزه بلند تلاش برای مردم و ایجاد نهضت خدمتگزاری است. فرارسیدن دهه فجر و شادمانی و سرور مردم ایجاب می‌کرد طرفین به‌خاطر این ایام الهی هم که شده ذائقه مردم را تلخ نمی‌کردند.

تهران امروز تاکید کرده تسلسل نامه‌ها و جوابیه‌ها گویای این است که مردان عرصه سیاست در کشور ما به جای انتخاب میزهای گفت‌وگو، افکار عمومی و اذهان مردم منتظر خدمت و تلاش را هدف قرار داده‌اند. آنچه حاصل این نوع نامه‌نگاری‌ها می‌باشد، فرسایش توان سیاسی جامعه و ایجاد اصطکاک بین دستگاه‌های نظام است که سرانجام نیز تجربه ثابت کرده حاصلی از آن به‌دست نمی‌آید.

سرنوشت وزارت راه

"وزارت راه حذف یا ادغام ؟" عنوان گزارش اصلی جام جم است، "پایان وزارت راه؟" تیتر اول خبر است، تفاهم و آفرینش خبر داده اند "وزارت راه در وزارت خانه دیگر ادغام می شود".

جعفر محمدی در مقاله ای در آرمان نوشته وزیر راه و ترابری هم به جمع وزرای برکنار شده پیوست .اما آنچه در جریان این استیضاح گذشت‌ ای بسا بسیار مهم تر از اصل آن باشد . حامیان وزیر راه و ترابری بسیار کوشیدند این گونه وانمود کنند که علت اصلی استیضاح صرفا سقوط هواپیما بوده است اما آنچه در جلسه استیضاح گذشت نشان داد که مشکلات دیگری در این مجموعه وجود دارد که به طور جدی باید تحت رسیدگی قرار گیرد.

نویسنده مقاله به پروژه هائی اشاره کرده که به بهره برداری کامل نرسیده و نوشته زاکانی نماینده تهران اسلایدهایی را عرضه کرد که نشان می‌داد در آستانه استیضاح‌، در هوای سرد و برفی و بدون زیرسازی‌های لازم، اتوبان تهران - پردیس آسفالت‌ریزی می‌شد. این نمایش بدان معناست که چند ماه بعد، آسفالت اتوبان بالا می‌آید و کنده خواهد شد .همچنین می‌توان به افتتاح خط آهن شیراز- اصفهان و موارد دیگری از این قبیل پرداخت.

مقاله آرمان به واگذاری سازمان توسعه راه‌های کشو اشاره کرده که به گفته زاکانی کمتر از ارزش واقعی خودش فروخته شده و به کارگیری افراد غیر متخصص در پست‌های تخصصی مانند گماردن افرادی با مدرک تحصیلی پزشکی عمومی و معارف اسلامی در راس دانشکده صنعت هوایی!

نعمت‌احمدی در مقاله ای در آرمان نوشته رئیس‌جمهور درحاشیه بیست و چهارمین جشنواره بین‌المللی خوارزمی، روند استیضاح وزیر راه ترابری را غیرقانونی خواند، پرسش این است که روند غیرقانونی است یا اصل استیضاح؟؟ آنچه استیضاح وزیر راه را پررنگ می‌کند، برمی‌گردد به روابط رئیس‌جمهور و حمید بهبهانی که رابطه‌ای خاص و مربوط به استادی و شاگردی است.

به نظر نویسنده رئیس‌جمهور باتوجه به تغییر پنج باره فهرست استیضاح کنندگان گفته است: نمایندگان محترم می‌توانستند این استیضاح را به ده روز پس‌از آخرین فهرست ارائه شده موکول کنند، تا وزیر بتواند حرف افراد جدید را بشنود و چه بسا در این گفت‌وگوها، فرد قانع شده و کنار رود.

هزار نکته باریکتر از مو در بیان رئیس‌جمهور نهفته است.

تجلیل و اعتراض در جشنواره کم رونق

کیمیائی که برخلاف کارگردانان نامدار ایران در جشنواره امسال شرکت کرده است

آغاز به کار جشنواره پرحاشیه و پرگفتگوی فجر تیتر و عکس هائی در صفحه اول بیشتر روزنامه های امروز دارد که با چاپ عکس هائی از مسعود کیمیائی که برخلاف کارگردانان نامدار سینمای ایران در جشنواره امسال شرکت کرده است این جشنواره را منعکس کرده اند.

در حالی که روزنامه های کیهان و جوان همچنان به انتقاد از بخش هائی از فعالیت های فرهنگی این روزها ادامه داده اند و به تجلیل نهادهای خصوصی و یا عمومی از کسانی که به نوشته آنان در نظام پادشاهی فعالیت های فرهنگی داشته اند، اعتراض کرده اند روزنامه خبر نوشته کارگردان فیلم «آینه های روبرو» در جلسه نقد و بر رسی فیلمش گفت که ایده اولیه را از زندگی پسری گرفته که در همسایگی آنها زندگی میکرده و تغییر جنسیت دادهاست.

به گزارش خبر و به نقل از ستاد خبری جشنواره، در این جلسه فرشته طائر پور تهیه کننده و یکی از نویسندگان فیلمنامه حضور نداشت و نگار آذربایجانی یادداشت کوتاه او را درباره دلیل حضور نداشتنش در جشنواره خواند.«جشنواره فیلم فجر بر شما مبارک باد. متاسفم که به دلیل توهینی که به برخی از تهیه-کنندگان مستقل شده و آن¬ها نتواسته¬اند سینمای مستقل خود را داشته باشند، از حضور در جشنواره ممانعت می¬کنم. اجازه بدهید بیرون بایستم و برایتان آرزوی پیروزی کنم.»

محمد تاجیک هم در گزارش اصلی آرمان نوشته نخستین روز جشنواره فیلم فجر با حاشیه‌ها و اخبار جذابی روبه‌رو بود. مهم‌ترین خبر دیروز، درخواست مسعود کیمیایی از قوه‌قضاییه به خاطر جعفر پناهی بود. کارگردان سرشناس سینمای ایران در مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم فجر خواستار تجدیدنظر قوه قضائیه در حکم جعفر پناهی کارگردان سینمای ایران شد.

به نوشته این روزنامه در بخش بزرگداشت مسعود کیمیایی که با تشویق گرم حاضران همراه بود، این کارگردان پشت تریبون قرار گرفت و گفت: «سلام و سپاس. آنچه که همین‌طور به من می‌گوید بگو، رفتن نعمت حقیقی دوست با وفای من است؛ دوستی که 10 فیلم با او گرفتیم. دوست دیرینه من؛ به یادش هستم.» او ادامه داد: «بحث اولم این است که بعد 30 سال جشنواره فیلم فجر به یاد من افتاد و این دوره، دوره‌ای است که به دلیل لطف و مهر آقایان پذیرفتم و خدمت رسیدم.»

کیمیایی سخنان خود را به گزارش آرمان در مورد جعفر پناهی چنین آغاز کرد: «و اما من 70 سالم است. 52 سال است در این سینما کار می‌کنم و 30 فیلم در این سرزمین ساختم و هیچ جای دیگری نبودم. هیچ جای دیگری نمی‌توانم باشم.» کارگردان «حکم» گفت: «من با کمال فروتنی و تواضع، با این 70 سال سنم از قوه‌قضاییه می‌خواهم تجدیدنظری در حکم جعفر پناهی کند.»

صد هزار تومن هم کوتاه نیامدند

سیاست روز با تیتر عامیانه "حتی با صد هزار تومن هم کوتاه نیامدند" از مقاومت خودروسازان در برابر کاهش قیمت ها خبر داده است.

مولود حاجی‌زاده در گزارش اصلی این روزنامه نوشته امروز بیش از دو هفته از نهایی شدن مصوبه دولت مبنی بر کاهش 100 هزار تومانی قیمت خودرو برای تولیدکنندگان داخلی می‌گذرد، مصوبه ای که به واسطه بی توجهی مدیران این صنعت، خبری از اجرای آن نبوده و روی میز دولت بدون پشتوانه اجرایی باقی مانده است.

در این گزارش آمده دولت برای کنترل بازار در زمان اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و برای ایجاد بهره وری در نظام تولید و اجرای بسته حمایتی صنایع و معادن، کاهش قیمت خودروهای تولیدی را تصویب کرد تا بر مبنای آن از مصرف کننده حمایت کرده باشد. مصرف کنندگانی که حقوقشان طی سالهای متمادی به واسطه حمایت های بی دریغ دولتمردان از خودروسازان، ضایع شده است.

گزارشگر سیاست روز یادآوری کرده مصوبه اخیر دولت مبنی بر الزام خودروسازان به کاهش 100 هزار تومانی قیمت محصولاتشان را نمی توان در برابر اجحافی که سالیان سال به مصرف کنندگان خودروهای داخلی شده، حمایت از حقوق مصرف کننده نامید. این سیاست دولت که همزمان با اجرایی شدن قانون هدفمندی یارانه ها مطرح و مصوب شد، بیش از اینکه رنگ و بوی حمایت از حقوق مصرف کننده داشته باشد، این شائبه را مطرح می کند که برای آرام سازی جو روانی ناشی از اجرایی شدن قانون مذکور به کار گرفته شده است.

تحلیل اخبار روز

سیاست روز در ستون طنز خود نوشته در خبرها آمده است که برادر حسن کامران- نماینده اصفهان از چاپ نشدن اسمش در فهرست استیضاح کنندگان وزیر راه شاکی شده و گفته: انشاءالله که از قلم افتاده باشد و کسی اسم مرا ندزدیده باشد.


تحلیل سازمان هواپیمایی: هنوز نام یک تن از قربانیان بوئینگ 727 پرواز ارومیه- تهران مشخص نیست.

تحلیل ننجون: به هرحال استیضاح وزیر راه و سوانح جاده‌ای، ریلی و هوایی افتخار کمی نیست و برادر کامران حق دارد از ثبت نشدن نامش در تاریخ شاکی باشد.

در همین راستا (و یا شاید در یک راستای دیگر) یک نماینده مجلس هم با انتقاد از وزیر امور خارجه گفته: "برنامه‌های صالحی به درد دبیرکلی سازمان ملل می‌خورد نه وزارت امور خارجه."

تحلیل وزارت امور خارجه: تکذیب می‌شود.

تحلیل سازمان ملل: به شدت تکذیب می‌شود.

تحلیل ننجون: طنزهای ننجون هم به درد نیویورک تایمز می‌خورد اما چون امکانات کم است فعلا در همین سیاست روز‌ منتشر می‌شود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.