بررسی روزنامه های صبح تهران " شنبه دوم بهمن


بررسی روزنامه های صبح تهران – شنبه دوم بهمن

تیترهای اول

"تاکید دیپلمات های ایرانی بر رفع تحریم ها" در مردم سالاری، "متن و حاشیه اولین روز مذاکره در اجلاس استانبول" در کیهان، " تاکید طرفین بر ادامه مذاکرات حول مباحث مشترک" در رسالت، "چراغ سبز در هتل چراغان" در ابتکار، "پیشنهادات جدید ایران و تاکید بر لغو تحریم" در روزنامه جمهوری اسلامی و "ایران پروژه هارپ را کلید زد" در خراسان، تیتر اول روزنامه هائی است که به موضوع مذاکرات هسته ای استانبول پرداخته اند.

"درخواست دیپلماتهای آمریکایی برای پذیرش غنی سازی در ایران" عنوان اصلی قدساست و "توصیه به اوباما برای پذیرش ایران هسته ای" تیتر اول تهران امروز.

سیاست روز پرسیده "چرا رئیس‌جمهور می‌گوید 2 بچه کافی نیست؟" و آفرینش از قول محمود احمدی نژاد نوشته "شعار دو بچه کافیست متعلق به نظام های غربی است".

"ایران چک ها تنها متهم پولشوئی نیستند" گزارش اصلی جام جم است و دنیای اقتصاد از "تداوم سقوط در بازار طلا" خبر داده و "نزدیکی بی سابقه چین و آمریکا" خبر اول جهان صنعت است.

"چگونگی استرداد منافقین در مصاحبه با سفیر عراق" در صدر اخبار روزنامه خبر آمده است.

گزیده مقالات

پرونده‌های تازه برای ایران

مدیر مسئول سیاست روز با اشاره به این که مذاکرات استانبول قبل از ظهر مثبت بود و عصر هم مثبت نوشته برای هر ناظر آگاه و واقع ‌بین صحنه بین‌الملل‌ روشن است که موضوع برنامه هسته‌ای تنها یک بهانه برای مهار ایران است، چرا که اختلافات اساسی در نوع نگاه طرفین به محیط بین‌ المللی در حوزه‌های گوناگون وجود دارد که هر کدام می‌توانند بستر یک پروژه نفس‌گیر از جنس برنامه‌ هسته‌ای را روی میز قرار دهد.

به نوشته این روزنامه، غرب سعی خواهد داشت تا از آخرین ظرفیت‌های به چالش کشیدن ایران به وسیله پروژه هسته‌ای بهره‌ برداری کند و رقیب تازه نفس و جوان خود را معطل نگه دارد و اگر هم زمان و تاریخ مصرف این پروژه به اتمام برسد حتما پروژه و برنامه‌ دیگری را رو خواهد کرد و موضع مرغ یک ‌پا دارد ایران هم بی ‌ربط نیست اگر چه به نظر می‌رسد در سال‌های آخرین پروژه هسته‌ای ایران هستیم و به عقیده برخی کارشناسان چیزی به پایان رسیدن تاریخ انقضای مصرف این پروژه باقی نمانده.

سیاست روز در نهایت نوشته بهره ‌برداری مناسب از ظرفیت‌های عمیق رشد دیپلماسی در عرصه‌ بین‌المللی مانند اقدام روز گذشته نماینده ارشد مذاکره کننده کشورمان به اتفاق هیأت همراه در عزیمت به نماز جمعه استانبول پس از پایان دوره اول مذاکرات از جمله پتانسیل‌های بسیار کارآمد است که فقط در سبد دیپلماسی اسلامی یافت‌ می‌شود.

غرب آموخت

رسالت در سرمقاله خود با اشاره به این که خلع سلاح هسته ای خط قرمز قدرتهای بزرگ و سلطه گر در نظام بین الملل محسوب می شود نوشته هرگاه "خلع سلاح هسته ای"به عنوان یک مطالبه جمعی مطرح می شود، رنگ از رخسار نمایندگان 1+5می پرد! این دقیقا همان اتفاقی است که در استانبول افتاد.

به نوشته این روزنامه هوادار دولت: سعید جلیلی و هیئت ایرانی حاضر در استانبول خطاهای محاسباتی و تسلیحاتی غرب را به نمایندگان 1+5 یادآوری کرده اند. بدیهی است که این یادآوری برای آن ها خوشایند نبوده و نیست اما تهران با هدف نشاندن لبخند بر روی لبان کاترین اشتون و همراهانش در گفتگوهای استانبول شرکت نکرده است.

سرمقاله رسالت تاکید کرده غرب در مذاکرات دیروز استانبول آموخت که باید به قول جیمی کارتر، برژینسکی و مادلین آلبرایت خود را برای پذیرش ایران قدرتمند و زندگی در کنار آن آماده کند. این نقطه ای است که اعضای 1+5 تا کنون بارها سعی کرده اند از آن دور شوند اما در نهایت بار دیگر ناچارند به آن باز گردند. در این میان تنها وظیفه ایران کشیدن بیلان سیاسی و بین المللی پر از خطای غرب و یادآوری خطاهای 1+5 به جریان سلطه است.

سرنوشت تونس در انتظار دیگران

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با بررسی تحولات تازه تونس نوشته کشورهای عربی بسیاری مشابهت دارند و به سرنوشت تونس مبتلا خواهند شد چنان که الجزائر و لیبی، دو کشور مجاور تونس نیز وضعیت مشابهی دارند. الجرایزی ها با استعمار فرانسه مقابله کردند و قذافی هم با استعمار ایتالیا مبارزه کرد و به قدرت رسید ولی اکنون بیش از 40 سال است که قدرت را رها نکرده و این روزها زمزمه‌های ناآرامی مردم لیبی نیز به گوش می‌رسد که قذافی را هدف قرار داده است.

این روزنامه یادآوری کرده که در مصر هم، افسران جوانی که ملک فاروق را با یک کودتای نظامی برکنار کردند، پس از آنکه به قدرت رسیدند به جان همدیگر افتادند. جمال عبدالناصر، ژنرال محمد نجیب را در سال 1333 برکنار کرد و بعد از درگذشت وی محمد انورالسادات به قدرت رسید ولی به آمریکا وابسته شد و "اعدام انقلابی" شد و حسنی مبارک‌،که او هم از همان مجموعه بود در سال 1360 به ریاست جمهوری رسید و اکنون 29 سال است که حاضر نیست قدرت را رها کند.

به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی حکام منطقه امتیازاتی به مردم می‌دهند که به منزله تزریق مسکن است و با آرام شدن اوضاع، باز هم هوس دیکتاتوری تمام وجود آنان را پر می‌کند. این، رابطه‌ایست که میان قدرت و دیکتاتوری وجود دارد و نوعی بیماری خطرناک است که به نظر می‌رسد با این قبیل حوادث درمان نخواهد شد. درمان قطعی دیکتاتوری، تزکیه نفس است.

اشتباه در قیمت‌گذاری گاز

علی شمس اردکانی در سرمقاله دنیای اقتصاد از وضعیت قیمت گذاری گاز در ایران انتقاد کرده و نوشته در بیشتر کشورهایی که واردکننده نفت خام، فرآورده‌های نفتی و گاز طبیعی هستند، بین قیمت‌های تمام شده و بهای فروش این سوخت‌ها با مالیات‌های ملی و محلی و سیاست‌های اشتغال و سرمایه‌گذاری، نوعی رابطه برقرار است.

به نوشته این متخصص قیمت گذاری محصولات نفتی در کشورهای ایران، عربستان و قطر هزینه تولید گاز طبیعی را یا از فروش نفت (برای گاز همراه نفت) یا از محل فروش میعانات تامین می‌شود و لذا متغیری به نام هزینه تولید گاز وجود ندارد. برای کشورهای نفت‌خیز مصرف گاز یعنی صرفه جوئی در مصرف سوخت‌های نفتی؛ به عبارت دیگر، مصرف‌کننده گاز به صادرات نفتی چنین کشوری کمک می‌کند. این کمک بسیار فراتر از هر نوع قیمت‌گذاری برای مصارف داخلی گاز است.

سرمقاله دنیای اقتصاد در نهایت یادآوری کرده در ایران قیمت‌گذاری گاز به جای اینکه از منظر خزانه ملی و توسعه و اشتغال انجام شود، توسط شرکت‌های دولتی انجام می شود و آن ها فقط به سود خود می اندیشند و حتی نگران بردن سهم میعانات گاز ایرانی و از دست رفتن فرصت ایران برای اقتصاد اول منطقه شدن در چشم‌انداز 1404 نیستند ولی آیا ما می‌توانیم قیمت گاز را برای صنایع طوری تعیین کنیم که صنعت و اشتغال به ترکیه و سرمایه‌گذاری به قطر و عربستان و امارات مهاجرت کند؟

دور کاری، بیکاری است

محمدعلی وکیلی در سرمقاله ابتکار نوشته ناکار آمدی نظام اداری در کشور چیزی نیست که نیاز به توضیح و استدلال داشته باشد. به هم ریختگی و نابسامانی سازمان‌های دولتی، طولانی شدن روند پاسخگویی به مشتریان، بی توجهی به فرهنگ کارو در نهایت نارضایتی ارباب رجوع، شاه بیت نظام اداری ایران است. دولت‌های مختلف هم در طول سی سال گذشته هر کدام مهمترین شعار وهدف خود را تحول نظام اداری نام گذاشته اند و در این مسیر، قدم‌های متفاوتی برداشته شد.

نویسنده سپس به این جا رسیده دولت دکتر احمدی نژاد نیز برنامه‌های مختلفی را به اجرا گذاشته یا در دست اجرا دارد. یکی از مهمترین این برنامه‌ها که سر و صدای زیادی به پا کرده است بحث دور کاری است. اگر چه این طرح ابتدا به عنوان راهکاری برای برون رفت ترافیک تهران مطرح شد ولی رفته رفته به عنوان مهمترین راهبرد تحول اداری لقب گرفت. طبق این طرح، کارمندان دستگاه‌ های مختلف به جای تحمل رنج سفر و حضور الزامی در ساعات مقرر و پیروی از نظام حضور و غیاب، در خانه خود، کنار اهالی خانواده باشند.

سرمقاله ابتکار با اشاره به این که موفقیت این گونه طرح ها به فراهم بودن بستر‌های سخت افزاری شامل اینترنت مطمئن و ابزار کار از قبیل پرینتر، کامپیوتر و وجود فضای کار برای کارمند در خانه محقر (اجاره ای یا ملکی اش) است نوشته، با کدام مکانیزم بناست بر کارمندی که در خانه خود مشغول کار است نظارت شود و ارباب رجوع به کجا باید برود و خلاصه این که مشکل با دورکاری حل نمی‌ شود.

دولت، بدهکارترین به شهرداری ها

افسانه قانع در گزارش اصلی تهران امروز از قول معاون شهرداری تهران نوشته دولت بزرگترین بدهکار به مدیریت شهری تهران است و تاکید کرده که آقای تشکری در واکنش به صحبت ‌های اخیر وزیر اقتصاد و دارایی می‌ گوید گویی نمایندگان مجلس در زمان تصویب این قانون با آینده‌نگری چنین روزهایی را پیش‌بینی کرده بودند که علاوه بر صندوق ذخیره ارزی، پرداخت اعتبار مترو را تنها محدود به این صندوق نکردند و عبارت "و یا هر صندوق دیگری" را به کار برده‌اند و از این رو اعتبار مترو از محل صندوق توسعه ملی که به اذعان آقایان از موجودی کافی برخوردار است، به راحتی قابل پرداخت است.

به گزارش این روزنامه، وزیر اقتصاد و دارایی در حالی دلایل اجرایی نشدن قانون تسهیلات ارزی برای مترو تهران و سایر کلانشهرها را خالی بودن حساب ذخیره ارزی دانست که صحبت‌های او با اظهارات قبلی رئیس جمهور و رئیس بانک مرکزی در این خصوص مغایرت داشت. پیش از این بارها مقامات اصلی دولت و بانک مرکزی اعلام کرده بودند مطرح شده بود که صندوق ارزی موجودی مناسبی دارد.

گزارشگر تهران امروز اضافه کرده وزیر اقتصاد و دارایی برخلاف صحبت‌های رئیس جمهور خبر از خالی بودن حساب صندوق ذخیره ارزی می دهد در حالی که مدت زمان زیادی است که قیمت نفت از 65 دلار برای هر بشکه به مرز 100 دلار رسیده و این مابه التفاوت قیمت مستقیما به صندوق ذخیره ارزی و توسعه ملی واریز می‌شود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.