بررسی روزنامه های صبح سه شنبه تهران " ۲۸ دی


بررسی روزنامه های صبح سه شنبه تهران – ۲۸ دی

تیترهای اول

"انتفاضه گرسنگان در دیکتاتوری های عربی و آفریقائی" تیتر اول قدس است، "وحشت حکومت های خودکامه عرب از تحولات تونس" در صدر اخبار روزنامه جمهوری اسلامی آمده، حمایت نوشته "تحریم ها موجب پیشرفت ایران شد" و "تحرکات شیطنت آمیز امارات درباره جزایر سه گانه و نیروگاه بوشهر" عنوان اصلی خراسان است.

"حزب الله از دولت های فاسد در لبنان حمایت نمی کند" به نقل از رهبر حزب الله لبنان عنوان اول رسالت است، کیهان همین خبر را با تیتر "حریری با آمریکا تبانی کرد برکنارش کردیم" منعکس کرده و تهران امروز "رمزگشائی از توطئه" را گزارش داده است.

"تصمیم‌گیری درباره استقلال بانک مرکزی به مجمع واگذارشد" عنوان اصلی آفرینش است، ابتکار نوشته "دستور رهبری به مجمع درباره بانک مرکزی"، دنیای اقتصاد از "نشست ویژه برای بانک مرکزی" خبر داده و "بررسی طرح استقلال بانک مرکزی به عنوان معضل در مجمع" خبرمهم جهان صنعت است.

"هشدار به حضور افراطیون در دایره اصولگرایی" عنوان اصلی مردم سالاری است، "نگرانی دانشجویان ازشیوه جدید امتحان دکتری" در صدر اخبار جام جم آمده، "آب هدر می رود" خبر اول تفاهم است و "جابه‌جایی ارزان‌تر کالا روی ریل" گزارش اصلی سیاست روز.

گزیده مقالات

اوضاع منطقه به نفع ایران

کیهان در سرمقاله خود ضمن اشاره به ناپایدار بودن وضعیت حکومت های عرب منطقه به دنبال سرنگونی حکومت تونس نوشته: بوستون گلوب، روزنامه چاپ آمریکا عجزآلود تأکید کرده است که زمان رهبری ایران در منطقه فرا رسیده است. حتی مقامات اطلاعاتی و امنیتی غرب بر اقتدار و قدرت ایران اقرار می کنند که توانسته در تمامی سه دهه گذشته در رویارویی با گزینه های نظامی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی دشمنان مقاومت نماید.

این روزنامه با نقل نظر نوام چامسکی زبانشناس و فعال حقوق مدنی که از وی به عنوان "کارشناس و استراتژیست برجسته آمریکایی" یاد کرده که: آمریکا دیگر نمی تواند خواسته های خود را به ایران تحمیل کند. طرفه آنکه حتی در حوزه «جنگ نرم» که امروزه شیوه غالب و شیوع یافته دشمنان علیه ایران است دشمنان ناکام بوده اند.

کیهان در نهایت نوشته کشورهای عربی وابسته به قدرت های استعماری که به تعبیر روزنامه عرب زبان تشرین «مشکل آنها این است که به آمریکا تکیه می کنند» با استبداد و دیکتاتوری نمی توانند ادامه مسیر دهند. در حالی که در سوی مقابل؛ اقتدار جمهوری اسلامی برآمده از مدل حکومتی مردم سالاری دینی است. مدلی که تمامی پیشرفت های ایران اسلامی در 32 سال گذشته در گرو آن بوده است.

انفعال سازمان حاکمیتی در سوانح ‌هوایی

محمد حسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت نوشته یک سانحه هوایی دیگر کافی بود تا باز هم حجم انبوهی از انتقادات به وضعیت حمل‌ونقل هوایی کشور متوجه متولیان این بخش شود. این بار هم کمیسیون عمران، وزیر راه‌وترابری را دعوت کرد تا پاسخگوی وضعیت نگران‌کننده ناوگان هوایی کشور باشد. سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان نهاد حاکمیتی باید وظیفه امنیت پروازها را به عهده گیرد اما متاسفانه در یک‌سال و چند ماهی که از ریاست رضا نخجوانی در این سازمان می‌گذرد روند امنیت پروازها به هیچ وجه راضی‌کننده نبوده؛ شاهد این مدعا نیز دعوت‌های مکرر نمایندگان ملت از وزیر راه برای پاسخگویی در این زمینه است.

این مقاله با اشاره به بی‌تحرکی سازمان هواپیمایی در برابر انتقادات و مشکلات این سازمان نوشته در 15 ماه گذشته کدام مورد را می‌توان یافت که سازمان هواپیمایی برای رفع مشکلات ناوگان از دولت و مجلس کمکی خواسته و اجابت نشده باشد، آیا مدیریت این سازمان اساسا به تعامل با نمایندگان و مطرح کردن مشکلات کشور با آنها معتقد است یا اینکه نمایندگان نامحرم هستند؟

سرمقاله جهان صنعت تاکید کرده ماجرا وقتی پیچیده‌تر می‌شود که مشخص شود وزیر راه‌وترابری در عزل و نصب‌های رخ داده در سازمان هواپیمایی کمترین نقشی ندارد و این سازمان گویی به صورت جزیره‌ای جداگانه از وزارت راه اداره می‌شود؛ جزیره‌ای که اگرچه مسوولیت آن با وزیر راه است اما رییس و مدیرانش را افراد دیگری تعیین می‌کنند.

بیکاری در واقع و در آمار

شهرام صدوقی در سرمقاله مردم سالاری نوشته اعلام آمار و توجه به آن در هر کشوری همواره به عنوان نقشه راه مدنظر تصمیم گیران و مجریان حوزه های مختلف قرار می گیرد; به طوری که در بخش های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و غیره اکثر سیاست های تاثیرگذار مربوط به آینده با توجه به میزان شاخص های اعلام شده تدوین می شوند و به مرحله اجرا می رسند. یکی از همین شاخص ها که همچون میزان الحراره، کیفیت و سلامت اقتصاد هر کشوری را مشخص می کند، «نرخ بیکاری» است.

نویسنده سپس مشکلات آمار در ایران را برشمرده و با نقل ادعای ایجاد یک میلیون شغل جدید نوشته دولت هیچ اطلا ع رسانی شفافی در خصوص چگونگی ایجاد این تعداد شغل جدید نداشته است. به اعتقاد کارشناسان پول های اعطایی دولت نه تنها در اهداف اشتغال زایی نتیجه نداده است بلکه با سرازیر شدن منابع مالی شاهد رشد نقدینگی در کشور هستیم.

به نظر سرمقاله مردم سالاری نکته دیگری که از دید اقتصاددانان پوشیده نیست بررسی میزان بیکاری در زمان اجرای قانون هدفمندی یارانه هاست. چند روزی است که از نظام کارگری نیز اخبار خوش آیندی به گوش نمی رسد. با توجه به این که کشور در مرحله گذر از یک مقطع حساس اقتصادی است و توجه به شاخص های اقتصادی ضرورتی بیش از پیش طلب می کند، بر دولتمردان و دست اندرکاران تهیه و اعلام شاخص ها واجب است که بر اعلام شاخص مهم نرخ بیکاری در کشورسرعت دهند تا سرو سامانی به فضای کسب و کار داده شود.

روزنامه ها رو به تعطیل

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود ضمن برشمردن رابطه مطبوعات با قانون هدفمند کردن یارانه ها و این که همیشه در جهت تبلیغ آن بوده اند به زیان هائی پرداخته که از محل اجرای همین قانون نثار مطبوعات شده: درست از روز اعلام آغاز اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها هزینه‌های توزیع، حمل و نقل و خرید بسیاری از اقلام مورد نیاز مطبوعات بالا رفته و در مواردی به 10 برابر رسیده است.

این مقاله با تاکید بر این که دولت هیچ کمکی برای حل مشکلات گرانی اقلام مورد نیاز مطبوعات نکرده نوشته از داستان آگهی‌های دولتی در سال جاری هم باخبرند. اگر قرار باشد دولت فقط بخش کوچکی از هزینه چاپ اخبار مربوط به خود را، که مطبوعات عهده‌دار انتشار آن هستند، به آنها پرداخت نماید چندین برابر سهمیه‌ای که از آگهی‌ها و یارانه‌های تعیین شده توسط قانون به مطبوعات تعلق می‌گیرد خواهد شد. متأسفانه از پرداخت این حق طبیعی و قانونی که فقط می‌تواند تأمین کننده حداقل‌های نیاز مطبوعات باشد نیز خودداری می‌گردد.

و خلاصه این که به نوشته سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی در هفته‌ها و ماه‌های آینده که قبوض آب و برق و گاز مطبوعات به آنها برسد، هزینه‌های سنگینی بر مخارج کنونی‌شان اضافه خواهد شد که معلوم نیست برای تأمین آنها به چه کسی باید متوسل شوند! هم اکنون که هنوز این هزینه‌های جدید گریبان مطبوعات را نگرفته، بسیاری از آنها نیمه جان شده و در آستانه تعطیلی قرار گرفته اند، روشن است که با اضافه شدن هزینه‌های جدید سرنوشت این دسته از مطبوعات که نه به کر وصل هستند و نه حق قانونی شان به آنها داده می‌شود چه خواهد بود به ویژه آنکه رکود اقتصادی کشور موجب کاهش شدید آگهی‌های خصوصی نیز شده است.

تورم زائی و بانک مرکزی

میثم هاشم‌خانی در سرمقاله دنیای اقتصاد اشاره کرده که تورم به موزه‌ها رفته چرا که هم‌اکنون در بیش از 110 کشور دنیا، میزان تورم سالانه به زیر 5 درصد رسیده، حتی اقتصادهای نسبتا ضعیفی مانند پاکستان، کامبوج، گوآتمالا و اکوادور نیز تورم زیر 5 درصد را در اقتصاد خود شاهد هستند. به این ترتیب، دور از ذهن نیست اگر مساله بغرنج «تورم»، همچون مسائل بسیار بغرنجی مانند بیماری آبله و طاعون، به موزه تاریخ فرستاده شود!

نویسنده سرمقاله با اشاره به این که موفقیت تئوری‌های اقتصادی در ریشه‌کنی معضل «تورم» در اغلب کشورهای جهان، مایه مباهات اقتصاددانان خواهد بود نوشته کلیدی‌ترین ویژگی مشترکی که در کلیه کشورهای دارای تورم زیر 5 درصدی به چشم می‌خورد، نوعی تفکیک وظیفه بین دولت و بانک مرکزی ا‌ست، مساله‌ای که از آن تحت عنوان «استقلال بانک مرکزی» نام برده می‌شود.

در این مقاله اضافه شده پدیده استقلال بانک مرکزی از دولت، اگرچه بعضا ممکن است پیچیده به نظر آید، اما فقط و فقط به نوعی تقسیم وظیفه و مسوولیت بین دولت و بانک مرکزی اشاره دارد به این ترتیب امروزه در بالغ بر 110 کشور دنیا که تورمی کمتر از 5 درصد دارند، افکار عمومی شهروندان آموخته است که در صورت بروز تورم در اقتصاد کشور، تمامی مسوولیت بر دوش هیات مدیره و رییس کل بانک مرکزی بوده و هیچ فردی نباید دولت را در این زمینه بازخواست نماید.

سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده: برای پیوستن ایران به جرگه کشورهای دارای تورم زیر 5 درصدی، لازم است اولا، افکار عمومی شهروندان ایرانی بپذیرد که مسوولیت افزایش تورم، فقط و فقط بر عهده بانک مرکزی‌ است و ثانیا، باید شرایطی فراهم شود که تصمیم‌گیری‌های بانک مرکزی در مورد انتشار پول جدید تا حد زیادی مستقل از نظر مقامات دولتی اتخاذ گردد.

درآمد هدفمند کردن یارانه ها کجا می رود

خراسان در سرمقاله خود با تاکید بر این که اگر دولت بخش عمده ای از درآمدهدفمندی را صرف ایجاد ساختار صرفه جویی در کشور کند قطعا درآمدهای حاصل از صرفه جویی افزایش خواهد یافت نوشته به ادعای دولتمردان در ۱۵ روز نخست اجرای قانون هدفمندی یارانه ها یک میلیارد دلار انرژی صرفه جویی شد.

نویسنده با اشاره به صرفه جوئی هائی که در سایر اقلام یارانه ای به دست آمده نوشته از طرفی با آغاز سهمیه بندی بنزین وعده هایی برای صرف درآمد حاصل از این صرفه جویی داده شد که بهسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، کاهش آلودگی هوا و قطع واردات بنزین از عمده این وعده ها بود.

سرمقاله خراسان با اشاره به این که تا تیرماه مسئولان اعلام کردند ۱۴ هزار میلیارد تومان در مصرف بنزین صرفه جویی داشتیم. نوشته قرار بود سالانه ۱۰ هزار میلیارد تومان برای توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی اختصاص داده شود اما فقط نیمی از این مبلغ تخصیص داده شد.

مریم خسروی در پایان این مقاله نوشته هر دوی این طرح های بزرگ و سرنوشت ساز، بسیار کارآمد و لازم بودند ولی تجربه نه چندان مناسب در مورد صرفه جویی های ارزی صورت گرفته از سهمیه بندی بنزین اکنون این سوال را مطرح می سازد که نکند صرفه جویی حاصل از هدفمندی یارانه ها نیز مطابق وعده های مسئولان هزینه نشود؟

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.