بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۴ آذر


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۴ آذر

تیترهای اول

"متکی و کلینتون بر سر یک میز" تیتر اول مردم سالاری است، "متکی و کلینتون خبرسازان نشست بحرین" عنوان اصلی جامجم است، آرمان از "ماجرای سلام‌ کلینتون و پاسخ ‌متکی" نوشته است،"حقوق ملت ایران را به مذاکره نمی گذاریم" به نقل از دبیر شورای عالی امنیت ملی تیتر اول کیهان است، قدس همین گزارش را با تیتر "موافقت مشروط ایران با تشکیل بانک سوخت هسته ای" منعکس کرده و خراسان نوشته "حقوق ملت ایران نمی تواند موضوع گفت وگو با ۱+۵ باشد".

"راهبرد غلط گذشته را کنار بگذارید" به نقل از رییس دولت تیتر اول حمایت است، همین گزارش با تیتر "همسوئی با تروریسم رسوائی برای شورای امنیت" در رسالت آمده، ایران با "غرب راهبرد غلط گذشته را کنار بگذارد" و آفرینش با "دست از دشمنی بردارید و برای همکاری های سازنده مذاکره کنید" همین گزارش را منعکس کرده است.

"مسئولیت‌های فراموش‌شده در یک کلان شهر" گزارش اصلی سیاست روز است، ابتکار پرسیده "مسئول تامین امنیت جانی زائران ایرانی کیست"، "مخالفت مراجع با نمایش چهره حضرت عباس" تیتر تهران امروز است، جمهوری اسلامی از قول آیت الله صافی نوشته "استقلال حوزه ها باید حفظ شود" و خبر در صدر اخبار خود نوشته "اصولگرایان تلاش برای وحدت یا فعالیت زودرس انتخاباتی".

"اصلاح قریب‌الوقوع قیمت‌ها" تیتر اصلی دنیای اقتصاد و جهان صنعت "فرصت 14 روزه دستگاه‌ها برای بودجه 90" را در صدر اخبار خود آورده است.

گزیده مقالات

مذاکره ژنو و بی اعتمادی ها

کیهان برای دومین روز در سرمقاله خود با مذاکرات ژنو مخالفت کرده و نوشته غربی ها بحث مبادله مواد هسته ای را دقیقا از روزی پیش کشیدند که از یک طرف مطمئن شدند درخواست تعلیق غنی سازی از ایران یک مطالبه دست نیافتنی است و از طرف دیگر به لحاظ منطقه ای خود را بیش از هر وقت دیگری نیازمند تعامل با ایران یافتند.

به نوشته این روزنامه بحث از مبادله وارد ادبیات مذاکراتی 1+5 با ایران شد برای اینکه در همان حال که آبروی غرب محفوظ مانده، راهی برای کوتاه آمدن و طلب همکاری از ایران، گشوده شود. ایران در اصل با مکانیسم مبادله مخالفت نکرد و بحث فقط بر سر این بود که چه ضمانتی هست که در ازای موادی که تحویل می دهد، چیزی هم دریافت کند؟ برخورد آمریکا با بیانیه تهران نشان داد که نگرانی ایران در این مورد کاملا به جا بوده است.

کیهان افزوده آخرین خبرها نشان می دهد فرمول هایی که طرف غربی با خود به ژنو می آورد بسیار ارتجاعی تر از پیشنهاد وین است. اگرچه همانطور که مقام های کشورمان به طور رسمی هم اعلام کرده اند بحث درباره مبادله و اساسا هیچ بحث هسته ای به جز مواردی که در بسته 2008 ایران آمده، در دستور کار مذاکرات با 1+5 نخواهد بود اما اگر هم بنا باشد که روزی مذاکرات با «گروه وین» از سر گرفته شود، جز بیانیه تهران مبنای دیگری برای آن قابل پذیرش نیست.

مذاکرات آتی متفاوت است

روژیا یکتا در سرمقاله جهان صنعت نوشته نزدیک به 15ماه از آخرین‌ گفت‌وگوهای ایران با گروه 1+5 می‌گذرد و قرار است این امر هفته آینده طی دو روز یعنی در ششم و هفتم ماه دسامبر انجام شود.اما ظاهرا این بار با دفعات قبل تفاوت‌هایی دارد که شاید در تصمیم‌گیری‌ها (گرچه بسیار بعید به نظر می‌رسد) تاثیر‌گذار باشد.

به نوشته این روزنامه رد و بدل سلا‌م بین منوچهر متکی با هیلا‌ری کلینتون در اجلا‌س منامه‌ حتی اگر با عنوان سنت اسلا‌می مطرح شود، بی‌تردید از آغاز تغییر شرایط خبر می‌دهد. مشخص نیست که این عقب‌نشینی دولت آمریکا از سیاست‌های دوگانه‌اش به چه دلیل است‌ اما آنچه غیر‌قابل انکار است تاثیر انتشار اسنادی در سایت ویکی‌لیکس است که سبب شده تا طرف آمریکایی در سیاست‌های خود فعال‌تر از گذشته به نظر رسد‌ زیرا چنین‌رفتارهایی ‌آن هم در شرایط فعلی با وجود‌ این همه تهدید و بگیر و ببند جای تفکر دارد.

سرمقاله جهان صنعت معتقد است بحث سوال برانگیز‌تر این است که آیا دست‌اندر‌کاران سیاست خارجی ایران به این نتیجه رسیده‌اند که باید در سیاست خارجی خود تجدید نظر کنند؟ پاسخ این سوال مثبت است، بهتر است در این‌باره با مردم دقیق‌تر صحبت شود.

سلام و علیک سرد متکی و کلینتون

تهران امروز در گزارش اصلی خود نوشته نشست منامه در حالی در بحرین با حضور وزرای خارجه ایران و آمریکا آغاز شد که هم توام با حاشیه های جالب بود و هم سخنان کم سابقه‌ای از سوی مقامات ایرانی و آمریکایی بیان شد. هیلاری کلینتون از بی اعتنایی منوچهر متکی در مواجهه با خود گلایه کرد اما متکی تاکید کرد که بنابر سنت اسلامی به سلام کلینتون پاسخ داده است. وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص ادعای خانم کلینتون مبنی بر بی اعتنایی وزیر خارجه ایران به دادن پاسخ سلام گفت: خانم کلینتون در زمان احوالپرسی من با پادشاه اردن ابتدا به من سلام کرد و من نیز بر اساس سنت اسلامی جواب سلام ایشان را دادم.

به نوشته این روزنامه سلام و علیک سرد متکی و کلینتون در حالی صورت گرفته که قرار است روز دوشنبه نمایندگان ایران و گروه 1 + 5 گرد هم بیایند تا پس از ماه‌ها وقفه گفت‌وگوهای خود را از سر بگیرند. اما در منامه این تنها حاشیه نبود که توجه خبرنگاران را به خود جلب کرد. بلکه سخنان وزیران امور خارجه آمریکا و ایران نیز قابل توجه بود.

تهران امروز در عنی حال نوشته خانم کلینتون از پذیرش غنی سازی در ایران در شرایطی خاص سخن گفت و از سوی دیگر متکی از ایجاد بانک سوخت خبر داد.

اعدام شهلا و چه کسی شلیک کرد

مصطفی بدرالسادات دو روز بعد از اعدام شهلا جاهد در آرمان نوشته صبح روز چهارشنبه هنوز امیدوار بودم خانواده لاله سحرخیزان، پای چوبه دار، از گناه شهلا جاهد بگذرند و زندگی دوباره شهلا را، “خیراتی” برای روح لاله کنند. اما هنگامی که خبر آمد شهلا قصاص شد انگار آبی سرد روی سرم ریختند؛ دیگر هیچ کاری نمی شد کرد.

به نوشته این مقاله باید واقع بین بود و در مسیر نجات یک انسان از مرگ، حساب شده و به دور از احساسات حرکت کرد و در همه مراحل، عواطف و غم‌های خانواده داغدار را در نظر گرفت والا با یک طرفه کردن موضوع، کورسوهای امید نیز از بین می‌روند و نتیجه همان می‌شود که دیدیم. اگر رسانه‌ها بهتر حرکت می‌کردند، خانواده لاله حتما رضایت می‌دادند اما هر چه باشد، باید گفت که سهم رسانه‌ها در تصمیم نهایی اولیای دم، اندک نبوده است و این چیزی است که خود آنها نیز بدان تصریح داشته و گفته‌اند مصاحبه‌های شهلا و وکیل اش با رسانه‌ها، ما را بر آن داشت که رضایت ندهیم.

آرمان اضافه کرده شهلا جاهد، هر چند مرتکب قتل شد اما تاوانش را پس داد و آنچه از این ماجرا به جای می‌ماند، این واقعیت است که شهلا از ابتدا قاتل و جانی نبود.

راهکار اقتصادی مقابله با آلودگی

ناصر یارمحمدیان در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته این روز‌ها پدیده آلودگی از مهم‌ترین مسائل شهر تهران و اصفهان به شمار می‌رود که منجر به تعطیلی چندین روز در این دو شهر شده است. با وجود اینکه هدف از تعطیلی‌ها حفظ سلامت شهروندان و محافظت آنان در برابر آلودگی ذکر شده، اما متاسفانه با وجود تعطیلات برای فروکش کردن آلودگی نه تنها شاهد بهبود آلودگی نبودیم، بلکه حتی با افزایش حرکت های شخصی سایه تیره آلودگی بر سطح شهر اصفهان بیشتر شده است.

به نوشته این مقاله حوزه اقتصاد محیط زیست سال‌ها است برای پدیده آلودگی هوا، پیشنهادهایی ارائه داده و اجرای آن در بسیاری کشور‌ها با موفقیت روبه‌رو بوده است. آلودگی هوا یک پدیده خارجی است که دارای اثرات خارجی منفی می‌باشد؛ به این معنی که عاملانی که فعالیتشان منجر به انتشار آلودگی می‌شود، خود هزینه انتشار آلودگی را تحمل نمی‌کنند و این هزینه را به سایر عاملانی که مسوولیتی در انتشار آلودگی ندارند، تحمیل می‌کنند.

دنیای اقتصاد اضافه کرده اثرات خارجی همیشه باعث می‌شود میان فایده‌های اجتماعی و خصوصی تفاوت ایجاد شود؛ به این معنی که رفتار بهینه یابی شخصی با بهینه اجتماعی در تضاد است و بهینه‌یابی خصوصی منجر به بهینه اجتماعی نمی‌شود. اگر بخواهیم از دریچه علم اقتصاد به علت آلودگی نگاه کنیم، علت آلودگی را باید در وجود اختلاف میان فایده خالص شخصی و فایده خالص اجتماعی ببینیم.

خصوصی سازی و واقعیتش

حسین عبده‌تبریزی در مقاله ای در آرمان نوشته اصلی‌ترین مشکل پیش‌روی واگذاری شرکت‌های دولتی و خصوصی‌سازی این است که می‌گوییم بخش‌خصوصی ضعیفی داریم و این بخش‌خصوصی به دلیل بزرگ بودن دولت، نقدینگی لازم را برای خرید دارایی‌های دولت ندارد. در تمام دنیا اینگونه است که در زمان خصوصی‌سازی بخش زیادی از سهام به وسیله سرمایه‌گذارانی از دیگر کشورها خریداری می‌شود.

به نوشته این کارشناس اقتصادی یکی از مشکلات دیگر خصوصی‌سازی اشکالات ساختاری برخی بنگاه‌های دولتی است. به طوری که اگر اصلاح ساختار صورت نگیرد، انحصار بخش دولتی به بخش‌خصوصی منتقل می‌شود که خطرناک‌تر است. اما با وجود نیاز به تجدید ساختار در برخی صنایع و شرکت‌های دولتی، نظر به این که مقوله خصوصی‌سازی در کشور ما با تاخیر انجام می‌شود و آثار مخرب آن بسیار است، این نگرانی وجود دارد که تجدید ساختار بهانه‌ای شود برای تاخیر بیشتر خصوصی سازی و از این نظر از موضع اجرایی تاکید روی اصلاح ساختار وجود ندارد.

نویسنده مقاله آرمان ابراز عقیده کرده اجرای قوانین یکی دیگر از مشکلاتی است که پیش روی واگذاری‌ها قرار دارد. ما هر قدر هم بخواهیم عادلانه و بی‌طرفانه قضاوت کنیم، در مورد برنامه چهارم توسعه، انحرافاتی مشاهده می‌شود. در مورد سایر قوانین نیز اجرای این قوانین مشکلاتی دارد. با این وجود احساس می‌شود که اکنون بیشتر از کمبود قوانین به درست اجرا شدن قوانین نیازمندیم.به طور کلی خصوصی‌سازی در دولت‌های قبلی هم با کندی همراه بوده است. بسیاری از آن ها که امروز داعیه بازار آزاد دارند، وقتی خودشان در راس امور بودند، متاسفانه از اسب پیاده نشدند.

کمبود آب شرب در خراسان

خراسان در گزارش اصلی خود نوشته قصه پروژه های بزرگ در مشهد و از جمله آب شرب و مقابله با کمبود آب جدا جای تامل دارد!! و به عبارت دیگر برای شکست «طلسم» برخی پروژه های بزرگ در مشهد معلوم نیست که چه باید کرد.روزگاری مشهد تشنه بود و شرایطی پیدا کرده بود که مدیران تدبیر را در سهمیه بندی دانستند و هر روز آب یک محله و منطقه را قطع می کردند اما دولت نهم با حفر بیش از ۱۰۰ حلقه چاه و سرعت بخشیدن به خط انتقال آب سددوستی به مشهد بحران کمبود آب شرب را در مشهد شکست تاجایی که دیگر نیازی به سهمیه بندی نبود.

به نوشته این گزارش در حال حاضر از سد دوستی هر ثانیه ۶مترمکعب آب می تواند وارد شبکه شود و تشنگی مشهد را کامل برطرف کند. حال این که چرا تنها از یک سوم ظرفیت بهره برداری می شود خود از سوالاتی است که آن هم معلوم نیست از چه کسی باید پرسید.در تاریخ بهره برداری اعلام شد به دلیل این که شبکه توزیع پاسخ گو نیست از ۶مترمکعب آب، 2.5 متر وارد شبکه می شود و به مرور این ظرفیت کامل خواهد شد اما با گذشت حدود ۲۲ماه هنوز مردم در تامین آب مشکل دارند و سرمایه گذاری انجام شده و ظرفیت به وجود آمده مورد بهره برداری قرار نگرفته است.

خراسان اضافه کرده نباید فراموش کرد آن روزی را که احمدی نژاد سوار بر مینی بوس برای راه اندازی و بهره برداری، مسیر لوله را طی می کرد و مژده انتقال آب سددوستی را به مشهد داد همه تحسین کردند و تقدیر اما...

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.