بررسی روزنامه های صبح تهران - چهارشنبه ۱۰ آذر
تیترهای اول
"یارانه ها دو برابر می شود" به نقل از رییس دولت تیتر اول مردم سالاری، ایران، رسالت و آفرینش است و جام جم از "پیامدهای تاخیر در اجرای هدفمند کردن یارانه ها" نوشته است.
خراسان از "نشست ویژه برای بررسی ترور ۲ دانشمند هسته أی" خبر داده، روزنامه جمهوری اسلامی از "اعلام انزجار مردم و مسئولان از ترور دو دانشمند دانشگاه" نوشته و کیهان به نقل از روزنامه ایندیپندنت نوشته "ترورها کار موساد، سیا و ام آی ۶ بود"
"احتمال بازگشت بانک مرکزی به دولت" تیتر اول ابتکار است، آرمان خبر داده "ضرر هر روز تعطیلی ۳۵۰ میلیارد تومان" و دنیای اقتصاد از تصویب "نقشه راه پنج سال آینده" نوشته است.
قدس خبر مذاکرات پنج به اضافه یک و ایران را با عنوان "عذرخواهی اروپا از ایران" منعکس کرده و تهران امروز در عنوان اول خود نوشته "ایران؛ هدف اصلی اسناد ویکی لیکس".
علی بیگدلی در مقاله ای در آرمان نوشته اسنادی که اخیرا توسط پایگاه اینترنتی ویکی لیکس منتشر شده است و اطلاعات محرمانه ای را که درباره روابط امریکا و دیگر کشورها و هم چنین عملکرد این کشور در مناطق مختلف جهان افشا کرده است، اعتبار دیپلماتیک چندانی ندارد. یعنی مستنداتی نیست که کسی بتواند با اتکا به آنها روابط امریکا را با دیگر کشورها خدشه دار کند. اما به نظر می رسد که افشای بعضی از این اسناد به پرستیژ دولت اوباما لطمه بزند.
به نظر این استاد دانشگاه بنیان گذار سایت ویکی لیکس توانسته است تا حد زیادی با این فعالیت اینترنتی مخاطب جلب کند و جنجال بیافریند. برخی این بحث را مطرح می کنند که انتشار گزارش های این پایگاه اینترنتی، با آگاهی دولت امریکا و به طور عامدانه انجام می شود، باید از این افراد این سئوال را پرسید که اگر افشاگری سایت ویکی لیکس عامدانه است، چه نتیجه ای می تواند برای دولت امریکا به ارمغان آورد؟
سرانجام مقاله آرمان این است که اگر برنامهریزی و عمدی هم در رابطه با افشاگری سایت ویکی لیکس در کار باشد، بیشتر به ضرر دولت امریکا است تا به نفع این کشور. چرا که این گزارشها نشان می دهد که دولت امریکا کنترلی بر امور ندارد و علی رغم شعارهای بسیار نتوانسته است به اهداف خود دست پیدا کند. به طور کلی باید گفت این قبیل کارها با هدف تاثیرگذاری بر افکار عمومی مردم امریکا و در گستره وسیع تر مردم دنیا انجام می شود، و بیشتر اثر روانشناختی دارد تا اثر دیپلماتیک.
خراسان در سرمقاله خود نوشته به نظر می رسد با توجه به این دو حادثه تروریستی تاسف بار، از این پس بتوان به دور از هیاهوهای سیاسی، به طور جدی مسئله استفاده از دوربین در سطح شهرها برای حفاظت از امنیت شهروندان را در دستور کار قرار داد، وقتی برای کنترل ترافیک و تهیه گزارش های ترافیکی و شناسایی خودروهایی که مثلا از چراغ قرمز عبور می کنند و جریمه آن ها از دوربین هایی در سر چهارراه ها و ... استفاده می شود چرا برای کنترل و رصد مسائل حفاظتی و امنیتی شهروندان از دوربین استفاده نشود مضافا این که امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته فناوری های جدید نقش موثری در کشف جرم، پی گیری و شناسایی عوامل اقدامات خشونت بار، سرقت های مسلحانه و حوادث تروریستی ایفا می کند.
به نوشته این روزنامه ایجاد فضای رعب و وحشت و ناامنی و هراس در بین مردم از جمله اهداف اصلی چنین اقدامات جنایتکارانه ای محسوب می شود و اگرچه مردم ایران برای رسیدن به استقلال و حفظ این عزت و نعمت گرانسنگ و بی بدیل با جان و دل هزینه های فراوانی پرداخت کرده اند و در این فراز و نشیب ها همچو پولاد آبدیده شده اند و مقاوم و سرفراز ایستاده اند اما به هر صورت انجام اقدامات موثر برای جلوگیری از تکرار چنین جنایت هایی باید در صدر اولویت های انتظامی امنیتی قرار گیرد.
سرمقاله خراسان در عین حال اظهار نظر کرده دست زدن به چنین اقدامات جنایتکارانه ای در آستانه برگزاری نشست ایران با ۱+۵ به خوبی نشان می دهد که پیشرفت های علمی تکنولوژیکی کشورمان در زمینه های گوناگون از جمله فناوری های هسته ای و بومی سازی این فناوری توسط متخصصان و دانشمندان ایرانی به مرحله ای ارتقاء یافته که دیگر بازگشتی برای آن متصور نیست.
سیامک باقری در سرمقاله قدس نوشته اقدام تروریستی علیه دو تن دیگر ازدانشمندان هسته ای ایران ناظر بر این است که مخالفان دسترسی و تسلط ایران به فن اوری پیشرفته هسته ای، از جمله مثلث آمریکا، اسرائیل و انگلیس، از هر ابزاری برای ایجاد مانع بر سر راه توسعه این توانمندی در ایران و تأخیر سازی در آن، استفاده می کنند.
بنابه تحلیل این نویسنده فشارها و تحریمهای اقتصادی بخشی از این فرآیند است که با وجود رویکرد تزایدی، نتوانسته آنها را به اهدافشان نزدیک کند. به همین دلیل، در دو سال اخیر شاهد عملیات روانی دیگری در قالب تهدید به حمله نظامی و اقدام مستقیم علیه تأسیسات هسته ای ایران نیز بوده ایم که بخش مکمل عملیات روانی و هجمه تبلیغاتی آنها را برای تأثیرگذاری بر فضای عمومی جامعه و افکار عمومی مردم ایران، تشکیل داده است.
و خلاصه مقاله قدس این است که عملیات روانی نمی توانست از مرزهای یک جنگ رسانه ای و تبلیغاتی فراتر رود، زیرا آنها نه توان اجرای چنین پروژه ای را داشته و دارند و نه می توانند تبعات و آثار نامشخص و در عین حال هراس آمیز آن را متحمل شوند، طراحی راهبردی جدیدی را برگزیده اند که مبنای آن شروع یک جنگ غیرمستقیم و ایذایی علیه برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران است.
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با تشریح وضعیت فعلی اقتصاد کشور و انتظار برای اجرای هدفمند کردن یارانه ها آن را به بیماری بدحال تشبیه کرده و نوشته این شرایط به اندازه کافی آزار دهنده و فرسایشی است چه رسد به اینکه بیمار مثالی ما و خویشاوندانش هر روز با اظهارات مختلف و بعضا متناقض تیم پزشکی روبرو شوند؛ پیش از بستری شدن دائما به آنان هشدار داده میشد که هر لحظه تاخیر در جراحی عواقب غیر قابل برگشتی را برای سلامتی بیمار به دنبال خواهد داشت و حال تمام این گفتهها و هشدارها در روزهایی که تاریخ عمل مرتب به تعویق میافتد مانند پتک بزرگی بر سر بیمار فرود میآید.
به نوشته این روزنامه مسئولان تدوین و اجرای قانون دائما به کارشناسان اطمینان میدادند که با استفاده از مدلهای اقتصادی پیشرفته و قابل اطمینان، تمام پیامدهای محتمل، جهشهای قیمتی و پیامدهای قابل تصور را بررسی و برای همه آنها برنامه ربزیهای اقتصادی لازم را انجام دادهاند اما به موازات این اعتمادسازی، به این واقعیت هم اذعان داشتند که تنها مسئلهای که نه چندان قابل پیشبینی و به همین خاطر هم بسیار دغدغه آفرین است، عوامل روانی و اصطلاحا تورمهای انتظاری خواهد بود.
جمهوری اسلامی در نهایت نوشته در این اتفاق بیتردید خلا برنامه ریزی مناسب برای اطلاع رسانی کاملا مشهود و تاثیرگذار بوده است؛ در ماههای اخیر شاهد آن بودیم که مسئولان مختلف دائما از تدوین بستههای سیاستی برای حوزههای متعدد مانند بسته سیاستی صنعت، آرد و نان، کشاورزی و... خبر دادند ولی حتی یک بار هم خبری از تدوین بسته سیاستی اطلاع رسانی داده نشد چراکه به طور قطع اساسا از تدوین این بسته غفلت شده است. تغییرات چند باره متولی اطلاع رسانی در این مورد نشانه غیر قابل انکاری بر این مدعا است؛ اخبار مکرر و متناقض در مورد سیاست دولت در آزادسازی قیمت آرد و نان، رواج شایعات متعدد در مورد قیمت حاملهای انرژی هم.
سید علی محقق در سرمقاله ابتکار نوشته هفته گذشته دکتر احمدی نژاد درجمع مردم زنجان گفت که تقریبا ۹۰ درصد طرح هدفمند کردن یارانه ها به اجرا گذاشته شده و با یک یا حسین دیگر الباقی آن نیز اجرا خواهد شد. کمی پیش ۶۰ لیتر بنزین ۱۰۰ تومانی به عنوان سهیمه آذرماه به کارت سوخت خودروسواران ایرانی واریز شد. پس از آن هم مسئولین وزارت نیرو افزایش قیمت و یا به اصطلاح، اصلاح قیمت برق را به پایان سال و اسفندماه موکول کردند وخبری ازسرنوشت اصلاح و تغییر قیمت سایر حامل های انرژی هم در دست نیست .
به نوشته این کارشناس به عبارت دیگرعلیرغم دورخیز چندماهه اقتصاد خرد و کلان کشور برای ماراتن نفس گیر تغییر قیمت ها در قالب هدفمندسازی یارانه ها، ظاهرا بازهم به هر دلیل توافق شده است که دوره انتظار برای چکاندن ماشه طپانچه آغاز این رقابت تمدید شود.چیزی که شبیه نگهداری یک رقم چند هزارمیلیاردی در یک متکا یا بالش بزرگ برای مدت چند ماه! و یا به عبارتی جمع آوری نقدینگی دولت و تمرین نوعی ریاضت اقتصادی دولتی در دخل و خرج اعتبارات عمرانی و شاید جاری است.
خلاصه مقاله ابتکار این است که این برزخ انتظاری اما درکنار رکود و کسالت بازار و اقتصاد به اعتقاد بسیاری از اقتصاددانان تورم انتظاری را نیز بر تورم قابل پیش بینی ناشی از ماراتن هدفمندی و اصلاح قیمت ها اضافه خواهد کرد. در نهایت اینکه جناب آقای رئیس؛ شواهد نشان می دهد که بالتبع مردم به تب راضی شده اند دیگر، مرحمت فرموده، یا اجازه دهید مثل سابق برویم سرخانه و زندگی هایمان، یا هم آن ماشه را بچکانید و دستور فرمایید ماراتن را آغاز کنند... لطفا.
تهران امروز در گزارش اصلی خود نوشته هر چند بسیاری از منتقدین به طرح تعطیلی تهران اقدامات پیشگیرانه را مقدم بر تعطیلی دانسته و معتقدند، تعطیلات پیشبینی نشده موجب وارد آمدن ضررهای جبرانناپذیر به اقتصاد کشور میشود. گواه این ادعا نیز محاسبه سرانگشتی از ضرر و زیانیاست که تعطیلات پیش بینی نشده بر اقتصاد کشور وارد میکند. در حقیقت ضرر و زیان هر روز تعطیلی در تهران، حدود ٣۵۰ میلیارد تومان است.
تهران امروز اضافه کرده دولت در این شرایط بحرانی تعطیلی تهران را بر هر تصمیم دیگری مقدم دانسته، حتی اگر برخی از نهادهای شبه دولتی و خصوصی و حتی برخی از ارگانهای دولتی با این تصمیم همراه نشوند و در هوای آلوده تهران به فعالیت اقتصادی خود ادامه دهند.
و خلاصه این که در کنار تمام تدابیری که دولت برای کاهش آلودگی هوا در نظر گرفته تعطیلی شعب بانکها مسئلهایاست که مخل روند انجام کار تولید کنندگان و بازاریهاست.
جام جم در گزارش اصلی خود نوشته آلودگی هوای تهران، مردم این کلانشهر را کلافه کرده است، تا جایی که وقتی اعلام شد آلودگی هوا تا آخر هفته نیز ادامه دارد و مدارس و مراکز دولتی نیز در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه تعطیل شدند راههای خروجی پایتخت شلوغ شد. اگر پیش از این بهانه سفر برای شهروندان تهرانی صرفا محدود به تفریح و گشت و گذار بود، حالا آنها انگیزه محکمتری برای سفر به دیگر شهرهای ایران یافتهاند.
به نوشته این روزنامه زمانی که دولت و مسوولان چارهای برای هوای آلوده پایتخت پیدا نکردند، مردم این شهر راه چاره را در خارج شدن از زیر سقف آسمان تیره و تار تهران دانستند؛ آسمانی که حالا یک هفتهای است رنگ آبی همیشگیاش را به خود ندیده است. آلودگی هوای تهران حالا اتفاق چندان تازهای نیست و شهرهای دیگر ایران نیز (مثل شهر اصفهان) از آلودگی هوا و البته تعطیلی بینصیب نماندهاند.
گزارش جام جم چنین به پایان می رسد سالهاست که تماشای آسمان آبی در پایتخت و حتی شهرهای دیگر ایران به یک رویا تبدیل شده است، به طوری که اگر سرتان را بلند کنید و به آسمان بنگرید، چیزی جز سیاهی و دود و گرد و غبار عایدتان نخواهد شد. حالا با تعطیلی آخر هفته و آلودگی هوای تهران شاید تهران و تهرانیها نفسی تازه کنند.