بررسی روزنامه های صبح دوشنبه تهران، ۸ آذر


بررسی روزنامه های صبح دوشنبه تهران، ۸ آذر

تیترهای اول

"رادیودارو از روسیه وارد می کنیم " تیتر اول مردم سالاری است، ایران خبر داده "شبکه گازرسانی داخلی و صادراتی ایران تکمیل شد"، "بهره برداری از دو طرح بزرگ گازی با حضور روسای جمهور ایران و ترکمنستان" در صدر اخبار خراسان آمده و جام جم در گزارش اصلی خود نوشته "ایدز بیرحمانه می تازد".

کیهان به نقل از رهبر حزب الله لبنان از "حیرت صهیونیست ها از نفوذ حزب الله در سیستم مخابراتی اسرائیل" خبر داده، قدس پرسیده "مسئول امنیت جانی زایران ایرانی در عتبات کیست"، جمهوری اسلامی از قول آیت الله خامنه ای نوشته "باید هر چه می توانیم خود را در دریا و ساحل تقویت کنیم"، حمایت هم از "ضرورت به کارگیری استعدادها و ابتکارها برای آینده نیروی دریائی" نوشته است.

"اطلاعات کم از یک برنامه بسیار رسانه ای شده" گزارش اصلی سیاست روز است، ابتکار از "آرایش سیاسی در انتخابات مجلس آینده" نوشته، رسالت در همین گزارش از قول محمد رضا باهنر نوشته "هاشمی و خاتمی در فتنه جدید مردود شدند" و تهران امروز "واکنش شورای نگهبان به اعتراض مجلس" را با اهمیت دیده، آفرینش از قول رییس قوه قضاییه نوشته "برخی هیبت و شجاعت قوه قضاییه را زیر سئوال نبرند" و "قرار مجرمیت بیست متهم دیگر حوادث کوی دانشگاه" تیتر اول آرمان است.

"تثبیت دلار در زمان هدفمندی" عنوان اصلی دنیای اقتصاد است و "دخل و خرج کشور در بلاتکلیفی" تیتر یک جهان صنعت.

گزیده مقالات

روابط ایران و لبنان

علی سرزعیم در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته آنچه تاکنون مبنای رابطه ایران و لبنان بوده مسائل سیاسی بوده ‌است و به دلیل پایداری این مسائل، این رابطه نیز تداوم داشته است؛ اما پیوندهای اقتصادی مبنای محکم‌تری برای روابط بلندمدت فراهم می‌کند. اما سوال این است که میان این دو کشور چه رابطه اقتصادی ممکن است برقرار شود؟

به نوشته این مقاله اقتصاد لبنان اقتصاد ضعیفی است و اشتهار چندانی در تولید اقتصادی برخی کالاها ندارد، اما به لحاظ توریستی و عرضه خدمات مرتبط با توریسم شناخته شده است. درآمد سرانه در ایران رو به رشد است و این افزایش درآمد به شکل نابرابری صورت می‌گیرد به همین دلیل، تقاضا برای سیر و سفر و تفریح در بخش بزرگی از جامعه شکل گرفته است که انعکاس آن به شکل سفرهای درون شهری، سفرهای فراوان ایرانیان به ‌ترکیه و دبی ظاهر شده است. دو کشوری که با تسهیل یا لغو روادید بخش مرفه جامعه ایران را جذب کرده اند.

سرمقاله دنیای اقتصاد اظهار نظر کرده حال که روابط سیاسی میان دو کشور ایران و لبنان رو به رشد بوده و تماس‌ها در سطوح بالای سیاسی گسترش یافته است، می‌شود تسهیل یا لغو روادید را نیز مطرح کرد و به این ‌ترتیب زمینه گسترش توریسم به این کشور را فراهم کرد. این امر برای هر دو کشور نفع متقابل دارد. از منظر اقتصادی کشور میزبان توریسم منتفع می‌شود؛ زیرا خدمات مختلفی را عرضه می‌کند و از مشکل بیکاری‌اش کاسته می‌شود؛ کما اینکه سوریه از محل توریسم مذهبی به مراتب منتفع شده است.

روابط ایران و اروپا

آرمان در مقدمه مقاله ای درباره رابطه ایران و اروپا به ترکیه پرداخته و نوشته در حوزه هسته‌ای، مواضع ترکیه با ایران در مورد خلع سلاح عمومی هسته‌ای در خاورمیانه (خلع سلاح اسرائیل) و استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای یکی است. چون ترکیه خود به دنبال بهره‌گیری از انرژی هسته‌ای است از مواضع ایران حمایت می‌کند. در مسائل منطقه‌ای نیز مواضع دو کشور در بحران‌های عراق، افغانستان، لبنان و فلسطین روز به روز نزدیک‌تر می‌شود.

به نوشته این مقاله تضعیف نقش اتحادیه اروپا به عنوان یک بازیگر مستقل و واسطه‌ای در روند مذاکرات هسته‌ای ایران، فراتر از زیان‌های اقتصادی، پیامدهای منفی استراتژیک و سیاسی نسبت به توان و جایگاه این اتحادیه در کل منطقه خاورمیانه داشته که البته برای خود منطقه هم در بلندمدت خوب نیست.

کیهان برزگر در مقاله آرمان تاکید کرده تقویت رویکرد مستقل اروپایی در مسائل سیاسی ـ امنیتی و استراتژیک منطقه‌ای هم به سود اتحادیه اروپا و هم منطقه و ایران خواهد بود. مذاکرات هسته‌ای آینده بین ایران و گروه «1+5» فرصت خوبی برای اتحادیه اروپا برای بازگشت به نقش مستقل و واسطه‌ای خود با هدف «کاربرد دیپلماسی تا دستیابی به یک راهکار پایدار» است. این سیاست، می‌تواند زمینه‌های اعتمادسازی دوباره بین ایران و اتحادیه اروپا را فراهم کند.

آتش جانسوز

سرمقاله جهان صنعت با نقل بیتی از مولانا "گفت آتش بی‌سبب نفروختم دعوی بی‌معنی‌ات را سوختم‌" نوشته کم توجهی مسوولان‌جانسوزتر از سوختن جنگل‌های ملی است‌

زیبا ورمزیاری با این مقدمه تاکید کرده فاجعه زیست‌محیطی دیگر برای همه عادی شده، یک روز می‌گویند دریاچه ارومیه خشک شده، روز بعد هم آتش‌سوزی و خشک شدن ده‌ها تالاب.

به نظر سرمقاله جهان صنعت اما تنها چیزی که در این میان به چشم نمی‌خورد اقدام به موقع مسوولان است که یا می‌‌گذارند به کلی ویرانی به بار آید و یا نوشدارو بعد از مرگ سهراب. اما در جدیدترین فاجعه‌های به بار آمده، آتش‌سوزی جنگل‌های گلستان است که از پنجشنبه شب آغاز شده و هر لحظه در حال گسترش است البته این اولین‌بار نیست که این جنگل طعمه حریق می‌شود.

وعده ها در هدفمند کردن یارانه ها

سیاست روز در گزارش اصلی خود نوشته برنامه ریزان و دست اندرکاران طرح و اجرای هدفمندی یارانه ها هر روز از زاویه تازه این مقوله را به گفت و گو می گذارند. هرچند که محتوای اصلی این گفته ها مثل هم هستند و یا با تغییراتی جزیی در گفت و گو با رسانه ها باز فرآوری می شود. از این رو به نظر می رسد که با وجود انبوه و فزونی تحلیل ها و خیرها در زمینه هدفمندی یارانه ها، این بحث راهبردی همچنان با کمبود اطلاع رسانی روبروست .

به نوشته این مقاله طرف دیگر این ماجرا مردم هستند. به ویژه مردمانی که حقوق بگیر ثابت هستند و ماهیانه از میزان مشخصی از درآمد برخوردارند . این عده اغلب تنها دونکته را در هدفمندی یارانه ها می دانند. یکی پرداخت نقدی یارانه ها و دوم پیش بینی نوسان تند قیمت ها...

سیاست روز نوشته یکی دیگر از اتفاقاتی که در پس زمینه های فکری و ذهنی جامعه به وجود آمده است به وعده های دست اندرکاران در خصوص زمان اجرای این برنامه باز می گردد. به طوری که از ابتدای امسال چندین وعده زمانی برای آغاز هدفمند شدن یارانه ها به صورت رسمی از سوی دست اندرکاران مطرح شده است.

آلودگی و ناوگان حمل و نقل تهران

مردم سالاری در گزارش اصلی خود پرسیده به راستی چرا مردم در شهر تهران از خودروی شخصی استفاده می کنند؟ اگر فردی از مسوولان فقط یک بار از ناوگان حمل ونقل عمومی در تهران استفاده کرده باشد، قطعا به خود اجازه نمی دهد پیش از رفع مشکلات موجود، از مردم درخواست کند با خودروهای شخصی از منزل خارج نشوند. موضوع بسیار ساده است: مترو گنجایش تمام مسافران را ندارد و مسافران فعلی مترو، هر روز فشرده شدن در واگن ها را تجربه می کنند. وضعیت اتوبوس ها هم بهتر از این نیست و از تاکسی هم خبری شود.

در ادامه مقاله آمده فرض کنید، حجم جدیدی از مسافرانی که قصد دارند دیگر خودروی شخصی خود را از خانه خارج نکنند به حجم فعلی مسافران ناوگان حمل و نقل عمومی اضافه شود. آن وقت آیا مترو و اتوبوس گنجایش حجم جدید مسافران را دارند؟ پاسخ روشن تر از آن است که بخواهیم حتی لحظه ای به آن فکر کنیم. اما عجیب آن است که در چنین شرایطی، باز هم برخی تصور می کنند با ترغیب مردم به عدم استفاده از خودروی شخصی، مشکل آلودگی هوا رفع می شود.

مردم سالاری اضافه کرده ناوگان حمل ونقل عمومی تهران، همچنان از بی توجهی دولت رنج می برد و معلوم نیست پول هایی که پس از آغاز طرح سهمیه بندی بنزین از صرفه جویی در مصرف سوخت حاصل شده و قرار بود برای توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی هزینه شود، در کجا هزینه شده که روز به روز مشکل حمل ونقل عمومی در پایتخت افزایش می یابد و آلودگی هوا به مرز هشدار و بحران می رسد. شاید زمانی توجه دولتمردان به این موضوع جلب شود که دیگر خیلی دیر شده باشد.

ناکامی ها متعلق به کیست

بهنام مددی در تهران امروز نوشته کسب عنوان چهارمی بازی‌های آسیایی با 20 مدال طلا مسئولان ورزش را به شدت هیجان‌زده کرده و همان طور که انتظار می‌رفت درگیری بر سر تصاحب این موفقیت‌ها بیش از هرزمان دیگری بالا گرفته است. رئیس فعلی کمیته ملی المپیک که رئیس سابق سازمان تربیت‌بدنی هم محسوب می‌شود، در اکثر مصاحبه‌هایش تلاش می‌کند موفقیت ورزشکاران ایرانی در گوانگژو را به برنامه‌ریزی‌هایی ربط بدهد که از سه سال قبل و در زمان حضور او در راس امور سازمان تدارک دیده شده.

به نوشته این گزارشگر از سویی دیگر رئیس فعلی هم مدام تاکید می‌کند از روزی که وارد ورزش شده با ویرانه‌ای مواجه بوده که برای سروسامان دادنش خون دل‌ها خورده است!

اما به نظر تهران امروز سوال کلیدی اما این است که آیا هیچ کدام از آنها حاضرند ناکامی هفت فدراسیونی را که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد، به گردن بگیرند؟

رقابت های آبرو ریز

فضل الله یاری در سرمقاله ابتکار نوشته در روزهای گذشته اخباری از حواشی دو اتفاق ورزشی در فضای رسانه ای کشور منتشر شد که اگر چه از نظر ارزش خبری جالب توجه بود ، اما برای آنان که دل در گرو مفاهیم و ارزش های ذیل نام " ایران" دارند ، تاسف برانگیز بود .

این روزنامه اضافه کرده حادثه اول رقابت آشکار دو مسئول مهم ورزش کشور در بازی های آسیایی کوانگجو بر سر اهدای مدال ورزشکاران کشور و دلخوری ها و عصبانیت های پیش آمده ای که از دید خبرنگاران دیگر کشورها پنهان نماند و حادثه دوم درگیری شدید یک ورزشکار ایرانی با همسر خود در آمریکا و مداخله پلیس در اختلافات علنی شده یک خانواده ایرانی و رسانه ای شدن این موضوع خصوصی.

به نوشته این مقاله این دو تصویر و صدها تصویر دیگر که در آنها یک نفردر خارج از کشور با نام ایرانی ، اعمالی انجام می دهد که نشانی از فرهنگ ایرانی با خود ندارد. هنوز هم در بسیاری از خانواده های ایرانی اختلافات به بیرون از خانه راهی ندارند و حجب و حیا و آبروی ایرانی پرده پوش اختلافاتی می شود که ارتباطی با خارج از حصارهای خانه ندارد. این در حالی است که در خانه بزرگتری به نام ایران ساکن هستیم .

به نظر سرمقاله ابتکار هر کدام از خطاهای ما در منظر جهانیان سنگی است که به سوی این تابلوی بزرگ پرتاب می کنیم. فرقی نمی کند که چه کسی باشیم. فردی ساده در گوشه ای از خیابانی در نیویورک ، پاریس، لندن و شهرهای دیگر جهان. یا مسئولی بلند پایه بر صفحه تلویزیون و صفحه اول روزنامه ها. .

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.