بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۷ آذر


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۷ آذر

تیترهای اول

کیهان در صدر اخبار خود نوشته "آمریکا باز هم ناکام، حریری به تهران آمد"، سیاست روز نوشته "پانزده سال پیش به همراه پدر، این بار در کسوت نخست وزیر" و ایران با تیتر "پاسخ بیروت به دیپلوماسی صلح طلبی تهران" همین خبر را با اهمیت دیده است.

"کشف بزرگ ترین شبکه تروریستی در عراق" تیتر اول رسالت است و خراسان "اعتراف دومای روسیه به نقش استالین در قتل عام ۱۱ هزار اسیر لهستانی در کاتین" را مهم ترین خبر امروز دیده است.

"جشن بزرگ اتصال برق نیروگاه بوشهر به شبکه سراسری بهمن ماه" خبر اول حمایت است، قدس همین گزارش را با تیتر "آغاز بازی برد برد، گاز ایران و اروپا" منعکس کرده و روزنامه جمهوری اسلامی نوشته است: "بهره برداری از طرح بزرگ گازی خاومیانه".

"آلودگی هوا سالی پنج هزار ایرانی را می کشد" تیتر اول جام جماست، "خیمه هوای آلوده بر تهران ادامه دارد" عنوان اصلی تهران امروزاست و خبر پرسیده "تعطیلی چقدر آلودگی هوا را کاهش می دهد".

"حداخافظ کوپن" گزارش اصلی جهان صنعتاست، آفرینش از قول هاشمی رفسنجانی نوشته "بسیج باید پرچمدار اعتدال و امور فرهنگی باشد" و ابتکار خبر از "سایه انتخابات نهم بر سر مجلس" داده است.

گزیده مقالات

سعد حریری در تهران

تهران امروز در مقاله اصلی خود نوشتهدر حالی که قرار است در روزهای آینده حکم دادگاه بین‌المللی ترور رفیق حریری صادر شود، سفر نخست‌وزیر لبنان پراهمیت است در حالی که از این سفر پاریس میزبان سعد حریری خواهد بود؛ جایی که حریری و نیکولا سارکوزی قصد دارند حول محور تحولات اخیر لبنان رایزنی کنند. قبل از اینکه حریری به تهران بیاید وی میزبان رجب طیب اردوغان بود.

به نظر این روزنامه به جز نخست‌وزیر ترکیه امیر قطر نیز چند روز پیش به صورت سرزده وارد لبنان شد چند ماه پیش بشار اسد به اتفاق ملک عبدالله پادشاه عربستان به لبنان سفر کردند این تحرکات دیپلماتیک نشان می‌دهد که حکم دادگاه بین‌المللی ترور رفیق حریری نزدیک است و سفر‌های دیپلماتیک نخست‌وزیر لبنان در راستای مدیریت تبعات صدور این حکم قرار می‌گیرد.

تهران امروز نوشته ایران و سوریه و عربستان بر خلاف عراق توافق دارند که حکم دادگاه بین‌المللی برای جلوگیری از آغاز جنگ داخلی در لبنان به تعویق بیفتد. حکمی که در آن اعضای حزب‌الله لبنان به عنوان عامل ترور حریری شناخته می‌شوند. این در حالی است که حزب الله تا کنون نه تنها پیشاپیش این حکم را باطل می‌داند بلکه شهادت‌هایی که بر اساس آنها حکم صادر می‌شود است را دروغین می‌داند. در همین راستا تحلیلگران، سفر اخیر سعد حریری به تهران را با توجه به ارتباط نزدیک حزب‌الله و ایران در ارتباط با صدور حکم احتمالی ارزیابی می‌کنند.

آمریکا و جنگ دو کره

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود ادعا کرده آمریکایی‌ها هر چند مدعی هستند به دنبال راه حل سیاسی برای بحران شبه جزیره کره می‌ گردند ولی عملکرد آنها ثابت کرده این ادعای آنان دروغ است. با شروع مذاکرات موسوم به "گفتگوهای شش جانبه" در سه سال قبل، چنین پیش‌بینی شد که تحولی در بحران این منطقه صورت می‌گیرد ولی این مذاکرات پس از چند دور با شکست مواجه شد و کره شمالی علت آن را اتخاذ موضع مبتنی بر یکجانبه گرائی، زور و قلدری از سوی آمریکا عنوان کرد.

این مقاله از سیاست کره شمالی حمایت کرده و نوشته کره شمالی برای نشان دادن حسن نیت خود به جهان، فعالیت بزرگترین نیروگاه هسته ایش را به حال تعلیق در آورد ولی دولت جورج بوش، در مقابل، به وعده هایش، از جمله خارج ساختن پیونگ یانگ از فهرست به اصطلاح کشورهای حامی تروریسم و لغو تحریم این کشور عمل نکرد. کره شمالی پس از مواجه شدن با این بدقولی و رفتار فریبکارانه آمریکا، بار دیگر فعالیت هسته‌ای خود را از سر گرفت و به این ترتیب همه چیز به وضعیت قبلی بازگشت.

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود افزوده اگر سایه نظامی و سیاسی آمریکا از شبه جزیره کره دور شود ملتهای این منطقه با هم به صلح و تفاهم خواهند رسید زیرا با تشدید مداخلات آمریکا در طول سالهای اخیر، ثبات و امنیت روز به روز از این منطقه رخت بربسته است. باید در نظر داشت که سیاست ماجراجویی نظامی در منطقه، در نهایت به ضرر کره جنوبی و ژاپن که متحدین آمریکا محسوب می‌شوند تمام خواهد شد چرا که این کشورها به دلیل اقتصاد کاملاً وابسته شان به آمریکا، بسیار آسیب پذیر هستند.

راه حل نهایی آلودگی هوا چیست؟

آفرینش در سرمقاله خود درباره راه حل نهائی آلودگی هوا پرسیده آیا با تعطیل کردن مدارس و ادارات دولتی این کار میسر می شود.هرگاه که از سوی ستادهای بحران ایامی به علت آلودگی هوا تعطیل اعلام می شود با لغو طرح ترافیک نیز شاهدیم که مردم به سفرهای درون شهری خود جهت خرید از بازار ویا دید و بازدیدهای فامیلی ادامه می دهند و از این فرصت برای استفاده از خودروهای شخصی خود اقدام می کنند.

حمید رضا عسگری در این مقاله توصیه کرده مسوولان حمل و نقل و ترافیک و ستاد مبارزه با آلودگی هوای تهران با کمی ژرف اندیشی به اقدامات منطقی تر و ریشه دار تری اقدام کنند . آیا فروش مجوز برای ورود به منطقه محدود شهر که باعث افزایش ترافیک و آلودگی در مرکز شهر می شود و جان هزاران تن از مردم بی گناه که یا ساکن این مناطق هستند و یا محل کارشان آنجا قرار دارد، یکی از راه های کاهش آلودگی هوای تهران است؟آیا تعطیل کردن مدارس درمقاطع مختلف آموزشی با این حجم ازتعطیلات که ما در کشور داریم باعث کاهش افت تحصیلی و کیفیت آموزشی فرزندان ما نمی شود؟ یا تعطیل کردن ادارات دولتی که زمینه تعطیل شدن غیر مستقیم شماری از واحدهای صنفی و تجاری می شود باعث ضررهای کلان اقتصادی برای کشور نمی شود؟

به نظر آفرینش اگر هزینه گزاف تعطیل شدن ادارات و واحدهای اقتصادی که به سبب آلودگی شهر ایجاد می شود، صرف راهکارهای بنیادی جهت کاهش آلودگی هوا و بالا بردن سطح تکنولوژی و کیفیت خودروها و صنایعی شود که باعث افزایش آلاینده ها می شوند، نماییم دیگر به این گونه بن بست های مدیریتی جهت رفع آلودگی هوای تهران نمی رسیم .

هوای ناسالم تهران

مونااسلامی بلده در گزارشی در سیاست روز نوشته کلانشهر‌ها با تعاریفی که امروزه از آنها ارائه می‌شود، پدیده‌ای قرن بیستمی هستند.تهران هم به عنوان پایتخت و بزرگترین کلانشهر ایران به دلیل کم توجهی و یا نارسایی در حل مسائل و مشکلاتش آهسته آهسته تبدیل به شهری غیر متعادل شده و هر لحظه با مشکلات عدیده‌ای دست به گریبان می‌شود.

نویسنده گزارش با تاکید بر این که دو سوم سال هوا ناسالم است از قول منابع مطلع نوشته اگر استانداردهای مصوب امسال را ملاک عمل قرار دهیم ، تهران به لحاظ آلاینده ذرات معلق 127 روز را در شرایط نا سالم ، بسیار ناسالم و یا خطرناک سپری کرده است.

سیاست روز نوشته یک بار دیگر با هم معنای جو، آلودگی هوا و هر آنچه که به هوا مربوط است را مرور می‌کنیم تا باور کنیم اگر دوسوم روزهای سال و آن هم هر سال هوا آلوده است حرف از حادثه و تغییرات ناگهانی جو نباید بزنیم. ده سال از روزی که دولت تصمیم گرفت برنامه‌ای با عنوان برنامه جامع آلودگی هوای تهران را به اجرا درآورد می‌گذرد و در حالی که به نظر می‌رسید ظرف مدت 10 سال کیفیت هوای پایتخت باید به شرایط قابل تنفس و سالم می‌رسید اما هوای امسال از هر سال آلوده‌تر شده است.

چشم سوزان پایتخت

طهماسب طلایی در گزارش اصلی جهان صنعت به طعنه نوشته پایتخت ایران برای برتر بودن در جهان هرچه نداشته باشد، یک شاخص بد دارد که در جمع15 پایتخت مطرح جهان قرار گیرد؛ آلودگی آب و هوا!

نویسنده این گزارش با اشاره به تصمیم هائی که در گذشته گرفته شده و همگی با رسیدن بهار به فراموشی سپرده می شود نوشته همه چیز به فراموشی سپرده شده تا فراموش کنیم که سرب هوای تهران خود دلیلی است برای پریشانی‌های روزمره‌مان و این فراموشی‌های آلزایمر گونه.به هر سو دولت در این راستا تنها زمانی که سیاهی به سطح زمین رسید و آلودگی چشمانمان را سوزاند راهکاری قدیمی را به روی میز می‌آورد و طرح تعطیلی را مطرح می‌کند تا دریابیم که دولتمردان هم از این هوای سربی تنفس کرده‌اند و در روزهای سیاه آلودگی‌هوا این مشکل را به خاطر می‌آورند.

جهان صنعت نوشته نکته جالب این جلسه، تصمیم‌گیری در خصوص زنگ ورزش مدارس بود که تا حدی تامل‌برانگیز است چرا‌که هم‌اکنون تیم‌های اورژانس در میادین تهران مستقر هستند و کودکان و سالمندان با هیولای آلودگی مرگبار دست و پنجه نرم می‌کنند و مسوولان وقتی که وضعیت از هشدار عبور کرده است یاد کاری افتاده‌اند که باید همیشه مراقبش ‌بودند.

بسیجی دیروز قهرمان میدان های جنگ

ابتکار در سرمقاله خود نوشته بسیجی دیروز قهرمان میدان های جنگ بود و امرو نجابت و حیثیت او مظلومانه قربانی رقابت ها و کشمکش های سیاسی . متاسفانه جناح های سیاسی کشور هر کدام به گونه ای شان و منزلت بسیج را تنزل می دهند . یکی با پنهان شدن پشت سر بسیجی در صدد تحمیل و حتی تزریق منویات و خواسته های سیاسی خود به جامعه است و دیگری با فضا سازی های تبلیغاتی سعی در فرو کاستن رسالت بسیج به سطح خواسته های مادی را دارد .

به نظر نویسنده این مقاله تنها قشری که کمترین فساد مالی و اقتصادی را دارد و هنوز دچار آلودگی های دنیوی نشده است بسیجیان هستند، چرا که بسیجی بودن یک فرهنگ و یک راه است نه اشخاص حقیقی یا حقوقی . میدان رانت و رانت خواری و فساد اقتصادی جولانگاه آقا زاده هایی است که از مصونیت پیدا و پنهان بهره مندند نه بسیجیان مستضعفی که عاشقانه در راه وطن جنگیدند و آثار زخم های به جای مانده از جنگ بر پیکر آنهاهنوز سنگینی می کند و امروز حقوق و مزایای یک جانباز شیمیایی حتی پول داروی او هم نمی شود .

ابتکار غمگنانه نوشته بسیجیان نمی دانند مشکلات زندگی و وضعیت معیشتی فلاکت بار خود را تحمل کنند یا زخم زبان ها و تهمت های رایج زمانه را پاسخ دهند . نه تنها حرمت و احترام قهرمانان ملی پاس داشته نمی شود بلکه نگرش جامعه نسبت به مصداق قهرمانی عوض شده است . بسیج می تواند به دور از موضع گیری های سیاسی و غلتیدن در بازی جناح ها و گروها محور و سنبل وحدت ملی باشد . تمام کسانی که از گرایش های گوناگون سیاسی کشور پیروی می کنند باید به دور از حب و بغض های سیاسی به بسیج به عنوان یک نیروی ملی و قابل احترام بنگرند و در حفظ شان و جایگاه آن بکوشند. دولت ها باید صرف نظر از خواستگاه سیاسی خود به وضعیت معیشتی این قشر توجه بیشتری نشان دهند چرا که شرایط فعلی اقتصادی و سطح زندگی این قشر در شان و منزلت آنان نیست.

فتنه اقتصادی چیست

حسن خسته بند در مقاله ای در روزنامه خبر به تشریح سخنی پرداخته که در تبلیغات سیاسی تکرار می شود و آن فتنه اقتصادی و یا کارشکنی علیه هدفمند کردن یارانه هاست . وی نوشته وقتی مسئولین اصطلاح فتنه گری اقتصادی مطرح میکنند ممکن است اشاره ای نیز به گروه های سیاسی باشد که قصد بر اندازی دارند و بخواهند از این تحول اقتصادی و تنش های آن بهره برداری سیاسی کنند.

نویسنده این مقاله با فرض وجود کسانی که بخواهند در اجرای قانون کارشکنی کنند نوشته این مخالفت ها و تنش ها راهش این نیست که قانون را اجرا نکنیم. این تنش ها امروز اسم قتنه به خود گرفته است اما این بحث بحث جدیدی نیست ودر گذشته هم وجود داشته است و در همه پروژه های اقتصادی شاهد مقاومت ها و تنش هایی بوده ایم.

مقاله خبر اظهار نظر کرده هدف از عنوان کردن بحث فتنه گری اقتصادی مسئله شناسایی این افراد نیست و نمی توان روی افراد خاصی دست گذاشت، هنوز گزارشی به مجلس مبنی بر ضرورت پیگیری ردپای این افراد داده نشده بلکه این بحث بر مبنای تجربه گذشته باز شده است ؛ حضور این افراد اخلال گر در موارد مشابه و در مقاطع حساس دیگر باعث شده این هشدار داده شود تا تهدیدی باشد برای این گروه ها تا برای اخلال گری خود را بر مبنای منافع شخصی در شرایط حساس کنونی برنامه ای نریزند.

بیع متقابل تنها راه معامله

محمودرضا فیروزمند در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته در ادامه بررسی لایحه برنامه پنجم بخشی به تصویب نمایندگان رسید که برای پنج سال آینده، تکلیف بسیاری از سرمایه‌گذاری ها در صنعت نفت را روشن می کند به این معنا که بر خلاف برنامه چهارم که به صراحت امکان استفاده از سایر «روش‌های مختلف قراردادی بین‌المللی» را در کنار بیع‌متقابل مجاز دانسته بود، این بار «بیع متقابل» به عنوان ابزار قراردادی اصلی (و شاید تنها روش مجاز) جهت جذب سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت نفت تجویز شده است.

نویسنده این مقاله چنین تصمیمی را یک عقب گرد خوانده و پرسیده آیا بیع متقابل قادر به علاج دردهای مزمن و عقب‌ماندگی‌های صنعت نفت کشور، به‌خصوص در حوزه‌های استراتژیکی مانند میادین مشترک خواهد بود؟ با توجه به پیشینه نه چندان درخشان این روش قراردادی، آیا رسیدن به اهداف ترسیم شده برای صنعت نفت در افق 1404 با تکیه بر این روش قراردادی ممکن است؟

سرمقاله دنیای اقتصاد سرانجام پرسیده چه اتفاق خاصی رخ داده یا قرار است رخ دهد یا چه جذابیت جدیدی به ویترین جذابیت‌های این روش قراردادی افزوده شده است که بتوان از آن انتظار داشت، چهار برابر سرمایه‌ای را که تاکنون وارد چرخه توسعه صنعت نفت کرده است، در یک بازه زمانی کوتاه جذب کند؟ چه تحولی در روابط سیاسی و اقتصادی ما با دولت‌هایی که بیشترین توانایی مالی و تکنولوژیک برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت را دارند، حاصل شده است که اجازه چنین خوش‌بینی را به ما بدهد؟

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.