دولت گامبیا با اعلام اینکه تمامی روابط سیاسی و اقتصادی خود را با ایران قطع می کند ، به پرسنل سفارت ایران 48 ساعت مهلت داد تا خاک این کشور را ترک کنند.
به گزارش عصر ایران و به نقل از رویترز، وزارت امور خارجه گامبیا روز دوشنبه بدون اشاره به دلیل این اقدام خود به کادر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران و تمامی شهروندان ایرانی که به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی در گامبیا فعالیت می کنند ، 48 ساعت مهلت داد تا خاک گامبیا را ترک کنند.
وزارت امور خارجه گامبیا با انتشار بیانیه ای با اعلام این موضوع افزود : " تمامی پروژه ها و برنامه های دولت گامبیا که قرار بوده است با همکاری و معاونت دولت جمهوری اسلامی ایران به انجام برسد ، لغو شده است ".
هنوز دلیل و انگیزه اصلی دولت گامبیا از این اقدام به طور رسمی اعلام نشده است اما برخی رسانه های غربی گمانه هایی درباره ارتباط این موضوع با کشف اخیر مقادیری سلاح قاچاق در نیجریه مطرح کرده اند.
بر این اساس مقامات نیجریه اوایل ماه جاری میلادی اعلام کرده اند که تحقیقات آنها نشان می دهد که اسلحه های بارگیری شده از ایران که در بندر لاگوس نیجریه کشف شده ، قرار بوده از این بندر نیجریه به مقصد گامبیا حمل شود.
گامبیا کشوری کوچک و فقیر در سواحل غرب آفریقا است که مساحت کلی آن اندکی بیش از 11 هزار کیلومتر مربع می باشد. متوسط درآمد سرانه مردم این کشور در حدود 350 دلار است.
این اقدام دولت گامبیا در اولین سالگرد سفر سال گذشته محمود احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی ایران به بانجول ( مرکز گامبیا ) صورت گرفت . رییس جمهوری اسلامی ایران در 2 آذر 1388 در نخستین سفر خود به این کشور کوچک آفریقایی روابط دو جانبه ایران و گامبیا را خوب و در حال توسعه خوانده بود.
احمدی نژاد همچنین قبل از این دو مرتبه در مسیر پرواز به سمت نیویورک برای حضور در سازمان ملل متحد، در پایتخت گامبیا توقف کوتاه مدت داشت و در فرودگاه بانجول با رئیس جمهور گامبیا دیدار کوتاه کرده بود.
ایران و گامبیا
براساس گزارشی که پیش از این در 12 دی ماه 86 در مطبوعات ایران منتشر شد ایران دو میلیون دلار به گامبیا برای تامین کشتی صیادی و تهیه و اجرای طرح های کشاورزی به عنوان کمک بلاعوض داده بود.
بر اساس سایت ریاست جمهوری ایران، احمدی نژاد در دوم آذرماه ۱۳۸۸ در سفر به بانجول، پایتخت گامبیا، روابط ایران و گامبیا را "برادرانه و بسیار خوب و مثبت" ارزیابی کرده بود.
احمدی نژاد در کنفرانس خبری مشترکی که یحیی جامه، رئیس جمهوی گامبیا، در آن حضور داشت، گفته بود: "جمهوری اسلامی ایران مصمم است روابط و همکاری های خود را در همه زمینه ها با گامبیا گسترش دهد و هیچ محدودیتی هم برای توسعه این روابط نداریم!"
وی همچنین گفته بود: جمهوری اسلامی ایرن مصمم است روابط و همکاری های خود را در همه زمینه ها با گامبیا گسترش دهد و هیچ محدودیتی هم برای توسعه این روابط نداریم.
گامبیا کجاست؟
گامبیا واقع در غرب آفریقا و پایتخت آن بانجول است.
گامبیا با ۱۱ هزار و ۲۹۵ کیلومتر مربع مساحت در ساحل غربی قاره آفریقا قرار گرفته و یک میلیون و 700 هزار نفر جمعیت دارد گامبیا همچون باریکهای در طول شرقی ـ غربی در داخل سنگال قرار دارد و از طریق باریکهای در غرب با اقیانوس اطلس هم مرز است.
گامبیا در ردیف یکی از کشورهای فقیر جهان قرار دارد. حدود ۹۰ درصد مردم این کشور مسلمان سنی مذهب هستند.
روابط ایران با کشورهای قاره سیاه
علاوه بر گامبیا، ایران هم اکنون با کشورهای مصر و مراکش نیز رابطه دیپلماتیک ندارد.
مراکش کشور عربی واقع در شمال غربی آفریقا در اسفند 87 به طور یکطرفه روابط دیپلماتیک با ایران را قطع کرد و خواستار خروج تمامی کارکنان سفارت ایران در رباط از مراکش شد.
هم اکنون هیچ کشوری مسئولیت حفاظت از منافع ایران و مراکش در پایتخت های یکدیگر را برعهده ندارد و دفاتر حفاظت از منافع نیز در تهران و رباط فعالیت ندارند.
ایران و مصر از 30 سال پیش نیز روابط دیپلماتیکی میان یکدیگر ندارند و سفارتخانه های ایران و مصر در پایتخت های یکدیگر به سطح دفتر حفاظت از منافع کاهش سطح داده اند.
با این حال نمایندگانی از دولت های ایران و مصر در سطوح بالا بارها باهم دیدار کردند و اخیرا نیز توافقنامه ای برای ازسرگیری پروازهای هوایی میان تهران و قاهره بین دو کشور امضا شد.
البته مصر دو ماه پیش در اعتراض به اظهارات منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان درباره مشارکت مصر در روند صلح فلسطین و اسرائیل، با احضار رئیس دفتر حفاظت از منافع ایران، سفر متکی به قاهره را لغو کرد.