بررسی روزنامه های صبح دوشنبه تهران " اول آذر


بررسی روزنامه های صبح دوشنبه تهران – اول آذر

تیترهای اول

"اعتراض به گزارش سخنگوی شورای نگهبان" تیتر اول آرمان است، تهران امروز همین گزارش را با عنوان "اعتراض به گزارش کدخدائی" نقل کرده، حزب الله از "نامه رییس مجلس به رهبر انقلاب" خبر داده و مردم سالاری نوشته "شعار مجلس، مقابله با قانون گریزی است".

"اختلاف نظرایران و 1+5 درباره دستورکار مذاکره" در صدر اخبار آفرینش آمده، خراسان نوشته "ترکیه استقرار سپر موشکی ناتو را پذیرفت"، کیهان از "پیشنهاد آلمان در لیسبون خلع سلاح اتمی و خروج بمب ها از اروپا" نوشته و قدس خبر از "اعتراف مقامات سیا به شکست سیاستهای غرب علیه ایران" داده است.

ابتکار از "حاشیه‌های یک بخشنامه برای محرم" نوشته، "طرح سئوال از رییس جمهور برای ایجاد اختلاف بین قواست" خبر اول رسالت است و روزنامه خبر در عنوان اول خود نوشته "در دادگاه جنجالی سعادت آباد چه گذشت".

"حمایت مجلس از تولید و خرید محصولات کشاورزی داخلی" تیتر اول روزنامه جمهوری اسلامی است، حمایت از "تصویب راهکارهائی برای حمایت از بخش کشاورزی" نوشته، جام جم نوشته "انتظارها برای هدفمندی یارانه ها همچنان ادامه دارد"، ایران از "آغاز ثبت نام جدید و اصلاح فرم یارانه نقدی" خبر داده، جهان صنعت در گزارش اصلی خود نوشته "هیچ کس جز مجری نمی داند" و دنیای اقتصاد پرسیده "تعویق اصلاح قیمت ها تا زمستان".

گزیده مقالات

روسیه و موشک های اروپائی

مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته روسیه به شدت درگیر پر رنگ کردن نقش سیاسی و بالا بردن نفوذ خود در سطح بین المللی است و نیاز دارد که در نواحی نزدیک تر با مرزهای کشورخود به نفی نقش و تاثیر سیاست های آمریکا در این نواحی بپردازد، سخن مقامات کرملین در این باره یادداشت صریح باراک اوباما را به دنبال داشت که در آن نوشت "کشورهایی که پیش از این صرفا نقش میانجی و واسط میان ایران و آمریکا را ایفا می کردند حقی برای تهدید کردن آمریکا نباید برای خود قایل شوند."

به نوشته مردم سالاری در شرایطی که چانه زنی های آمریکا و ناتو با ترکیه بر سر استقرار سیستم دفاع موشکی در این کشور به نتایج چندان قابل توجهی دست نیافته است مسکو قصد دارد باتاکید کردن برضعف غرب در بازیگری موثر در زمینه دفاع موشکی، این ناتوانی آمریکا و ناتو را به رخ آنها بکشد و بتواند از این رهگذر امتیازات بیشتری را برای استقرار سپردفاع موشکی از غرب اخذ کند.

مردم سالاری تاکید کرده دولت ترکیه به هیچ وجه علاقه ای به این ندارد که نقش مامور امنیتی اسراییل را در منطقه ایفا کند و اگر هم در حال مذاکره با غرب و آمریکا به سر می برد بیشتر به این دلیل است که هر تصمیمی که می گیرد به میزان بیشتری برای دولت خودش نافع باشد اما مدودف که در پیشنهاد جدید خود علاقه مندی روس ها را برای همکاری با غرب برای نصب دفاع موشکی اعلام کرد، همگان را در شگفتی فرو برد.

جنگ جهانی ارزی چیست

حجت قندی در سرمقاله دنیای اقتصاد در توضیح معنای جنگ ارزی نوشته این اصطلاح وقتی رایج شد که فدرال رزرو یا همان بانک مرکزی آمریکا، تصمیم به اتخاذ سیاستی گرفت که به تسهیلات کمی‌2 معروف شد. بر اساس آن مبادرت به خرید 600 میلیارد دلار از اوراق قرضه درازمدت دولت آمریکا کرد. پول این خرید از افزایش ذخایر بانکی توسط بانک مرکزی حاصل خواهد شد. چرا که فدرال رزرو می‌خواهد قیمت سرمایه (یا به عبارتی نرخ واقعی سود بانکی) را کاهش دهد.

به نوشته این اقتصاددان اتخاذ این سیاست بدون ایجاد سروصدا نبود چین (و البته این منحصر به چین نیست) از این سیاست ناخشنود است چرا که این سیاست ممکن است به تضعیف دلار منجر شود و تثبیت قیمت یوآن را که سیاست مهم اقتصادی چین است با دشواری‌هایی مواجه می‌کند. چین از این بیم دارد که شکست در تثبیت نرخ یوآن و پایین نگه داشتن ارزش آن به صادرات این کشور لطمه بزند. فدرال رزرو و دولت آمریکا هم به نوبه خود چین را به دورویی متهم می‌کنند. چین خود در تمام سالیان اخیر، با توسل به سیاستی شبیه سیاست تسهیلات کمی، مقادیر عظیمی ‌دارایی‌های دلاری خریده است.

سرمقاله دنیای اقتصاد معتقد است درس قابل توجه درباره اقتصاد ایران اینکه، در اقتصاد ایران هم اتخاذ همزمان سه سیاست تثبیت نرخ ارزی، بازار باز سرمایه و سیاست مستقل پولی غیرممکن است. گرچه اقتصاد ایران به روی سرمایه باز نیست، اما کاملا بسته هم نیست. در این میان کسانی هستند که از تفاوت عظیم نرخ بهره خارجی و داخلی آن، امکان آربیتراژ را پیدا خواهند کرد که این به معنی هدر رفتن سرمایه داخلی به دلیل اتخاذ همزمان سیاست‌های ناسازگار ارزی و پولی کشور است.

آتش در جنگل ها

محمدباقر‌صدوق در مقاله ای در آرمان نوشته آتش‌سوزی جنگل‌های گلستان در سطحی از مناطق جنگلی سیجان، ریگ چشمه، کیارام و عرصه‌های روستای ترسه از توابع شهرستان مینودشت آغاز شد. برآوردهای اولیه نشان می‌دهد حداقل 200 هکتار جنگل در آتش‌سوزی در این منطقه از بین رفته است که آتش با سرایت به برگ‌های زرد ریخته شده کف جنگل، وسعت یافته است.

به نوشته این کارشناس و مدیر منطقه ای هنوز از تلفات حیات وحش در منطقه گزارشی داده نشده و آمار دقیقی از وسعت آتش سوزی در دست نداریم. برای مهار این آتش سوزی بالغ بر 300 نفر از گروه‌های مختلف به منطقه اعزام شده‌اند اما شیب زیاد و بروز آتش‌سوزی در ارتفاعات مهار آن‌را با مشکل جدی مواجه کرده است. همچنین به دلیل صعب‌العبور بودن منطقه حادثه دیده و همچنین شرایط جوی و وجود وزش باد در برخی از ساعات، مهار این آتش‌سوزی برای گروه‌های عملیاتی دشوار شده است.

مقاله آرمان با اشاره به آسیب های وارده از آتش سوزی شمال ایران نوشته برای جلوگیری از آتش سوزی های دیگر لزوم مدیریت مطلوب بحرانی ضروری است و ستاد بحران زمانی کارساز است که با مدیریت بحران اداره شود در غیر این صورت شاهد ادامه وضع موجود خواهیم بود.

بی خبری یا تعویق اجرای قانون

مژگان فرجی در جهان صنعت نوشته دولت قرار بود شنبه شب گذشته قیمت بنزین را که از موارد اجرای هدفمندکردن یارانه‌هاست به اطلاع مردم برساند، اما نه ‌تنها این اتفاق نیفتاد بلکه کارت‌های بنزین برای آذرماه به میزان 60 لیتر شارژ شد. معنای این کار گرچه یکی از نمایندگان به طنز آن را خراب نکردن عید مردم (عید فطر) دانست اما وجوه دیگری هم دارد که یکی از آن می‌تواند احتمال تعویق مجدد اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها باشد.

نویسنده این گزارش با اشاره به احتمال تصمیم دولت به ارائه بنزین سهمیه‌ای نوشته این کار اصلا دور از ذهن نیست تازه گمانه دیگری هم وجود دارد و آن افزایش قیمت بنزین با سهمیه‌ای بودن آن است.

گزارش جهان صنعت با اشاره به این که قانون را قرار بود دولت در آغاز سال 89 اجرا کند اما بدون هیچ توضیحی به نیمه دوم سال موکول کرد اما از مهرماه تا به امروز هنوز اجرا نشده نوشته بی‌خبری مطلق خود به پخش شایعات در بین مردم دامن می‌زند به‌طوری که عده‌ای که به طور عمده به قشر کارگر تعلق دارند به این باور رسیده‌اند دولت اصلا نمی‌خواهد این قانون را به اجرا درآورد و پول ریخته شده به حساب‌ها به درآمد حاصل از فروش نفت مربوط می‌شود.

دختران چه کنند با دستورهای متناقض

سعید برآبادی در گزارشی در تهران امروز نوشته پیشنهاد سن ازدواج دختران در همایش تقدیر از خیرین و فعالان امر ازدواج از سوی رئیس‌جمهور در کنار ابراز نگرانی مدیر کل سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت مبنی بر اینکه 23 درصد از دختران در معرض عوارض بارداری زودرس هستند نشان از عدم فرهنگ‌سازی و بسترسازی مناسب برای مقوله ازدواج در کشور دارد.

به نوشته این گزارش سازمان ملی جوانان از ابتدای دولت نهم با شعار ازدواج بهنگام، سعی در کاهش سن ازدواج در کشور داشته است، احمدی‌نژاد هم در این همایش تاکید کرده که «به نظر من سن ازدواج مناسب برای دخترها 16 تا 18 سال است یعنی زمانی‌که دخترها تازه شکوفا شده‌اند و اوج عاطفه و احساس و لطافت هستند و سن مناسب برای ازدواج پسرها نیز 19 تا 21 سال است.

به نظر تهران امروز کشمکش دولت و جامعه جوان ایرانی بر سر موضوع ازدواج بیش از هر چیز به تفاوت در نوع نگاه این دو طیف به موانع بر سر راه ازدواج مربوط می‌شود چرا که جوان‌ها، نبود شرایط مالی، اقتصادی و تامین نبودن نیازهای اولیه زندگی را اصلی‌ترین دلیل تاخیر در ازدواج خود می‌دانند اما دولت فرهنگ وارداتی زندگی مجردی را اصلی‌ترین دلیل تاخیر در سن ازدواج جوان‌ها قلمداد می‌کند.

گزارش نشان می دهد در کنار این تفاوت دیدگاه، پیشنهاد سن 16 سال برای ازدواج دختران از سوی رئیس‌جمهور چالش‌‌هایی را ایجاد کرده به گونه‌ای که روز گذشته یکی از مدیران ارشد وزارت بهداشت با منتشر کردن آماری از وضعیت بارداری ناخواسته و عوارض آن در کشور، غیرمستقیم به سخنان رئیس‌جمهور واکنش نشان داده است.

محرومیت ها و غول جادو

فضل الله یاری در سرمقاله ابتکار به روستایی محروم در کهگیلویه و بویراحمد و انگشتان بریده کودکان و نوجوانانش اشاره کرده که هفته گذشته در صدر خبرهای رسانه‌های داخلی وخارجی قرار گرفت و در مرور آن واقعه نوشته بعد از آن که خبر حادثه در گزارش تصویری یک خبرگزاری داخلی آمد سئولین و برخی نمایندگان استان ابتدا اظهار بی اطلاعی می‌کنند وبعد هم توصیه می‌کنند که "این قدر مسئله را بزرگ نکنید" وحتی راه حل ارائه می‌دهند که "با شنا از رودخانه بگذرند"

این مقاله یادآوری کرده می‌توان از اتفاقاتی که حول محور این روستا ونوجوانان حادثه دیده اش می‌گذرد، سخن گفت. رسانه امروز همان "غول چراغ جادو" است که دست بر سینه روبه روی هرکس که بتواند احضارش کند، می‌ایستد وآماده فرمان برداری اش می‌شود. این غول اما با دست وپای بسته تنهابه هیبتی پوشالی می‌ماند که مترسک وار به درد کنجشکانی می‌خورد که البته کم کم به ناتوانی اش پی خواهند برد وبر شانه‌های مترسکی اش خواهدنشست.

به نوشته ابتکار درماجرای رسانه‌ای شدن مشکلات مردم روستای"گاودانه" تحلیل صاحبان رسانه‌های خارج از کشور این بود که این گزارش"از دست رسانه‌های داخلی دررفته است" و گرنه این همه تکرار و شاخ و برگ دادن به تصاویری که از رسانه‌های کشور منتشر شده چندان طبیعی نمی‌نماید. بدون تردید تقویت رسانه‌های دیگر همانند رسانه ملی می‌تواند چتری حمایتی بر سر منافع ملی کشور بگستراند.

نوحه خوانان و مساجد

ابتکار در گزارشی نوشته رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد به انتقادات شدید اللحن چند روز پیش برخی از مداحان مشهور کشورپاسخ داد و طی بخشنامه‌ای به مساجد کشور اعلام داشت هرگونه قمه‌زنی و برهنگی در مساجد و استفاده از مداحانی که با شیوه نامتعارف و بدون منبع ذکر مصیبت می‌کنند، ممنوع است.

این گزارش با یادآوری بخش های دیگر از بخشنامه اضافه کرده این سخنان واکنش برخی از مداحان معروف و جنجالی تهران را در پی داشت. سعیدحدادیان یکی از مداحان بخش‌نامه را بیشتر سیاسی دانست و گفت هر وقت جناح راست حاکم می‌شود اولین کاری که می‌کند کنایه زدن به مداحان است وگرنه لخت شدن و نشدن در هیئات و عزاداری‌ها پیش از هر چیزی یک مساله شرعی است و نباید آن را حکومتی اش کرد.

بنا به گزارش ابتکار مداح دیگری گفته کسی با لخت و برهنه سینه زدن چند عاشق اباعبدالله در هیئت‌ها به شهوت نمی‌افتد اگر این گونه باشد که اول باید رفت و تمام حمام‌ها و سونا و استخرها را تعطیل کرد و حتی کُشتی گرفتن و تشک کشتی هم باید حرام اعلام شود. من معنای این عبارت را نمی‌دانم مداح بد سابقه یعنی چی؟ آیا یعنی مداحی که فعل حرام انجام داده است یا معصیتی کرده است؟!

در بخشی از این گزارش از قول سعید حدادیان نوشته شده که او با تاکید بر نقش مداحان در شکست تیم هاشمی رفسنجانی در انتخابات و پیروزی احمدی نژاد گفت: اگر این روند ادامه پیدا کند ما باید برویم و در زیرزمین‌های ورامین عزاداری کنیم.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.