بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۳ آبان
تیترهای اول
"بازی روانی تندروها در آستانه مذاکرات فراهسته ای" تیتر اصلی قدس است، مردم سالاری از "جعل نام خلیج فارس در افتتاحیه بازی های آسیایی" خبر داده، رسالت و خراسان از قول هیلاری کلینتون نوشته "بن لادن و طالبان ساخت دست آمریکا هستند".
"نگرانی دشمن از وحدت اصولگرایان" عنوان اصلی کیهاناست، سیاست روز پرسیده " اصولگرایان و اصلاحطلبان دور یک میز مینشینند؟"، حزب الله از "ائتلاف زیر چتر هاشمی" نوشته و خبر از "دفاع تمام قد آقا تهرانی از احمدی نژاد" خبر داده است.
"افتتاح پل بزرگ و زیبای جوادیه در جنوب تهران" عنوان اصلی روزنامه جمهوری اسلامی است، حمایت از اجرای طرح وکیل خانواده به عنوان "گامی موثر در راه کاهش مشکلات مردم" خبر داده و ایران "پشت پرده استیضاح برخی وزرا" را بالا زده است.
"همسان سازی حقوق بازنشستگان" عنوان اصلی ابتکار است که سخنان وزیر رفاه را نقل کرده، جهان صنعت همان گزارش را با "ابهام در تعیین خط فقر" آورده،جام جم "انصراف پانزده درصد مردم از دریافت یارانه" را انتخاب کرده و آرمان نوشته "برای کشور ما نمی توان خط فقر تعریف کرد".
گزیده مقالات
پشت پرده استیضاح ها
ایران روزنامه دولت در گزارش اصلی خود نوشته است در ماههای اخیر بحث استیضاح حداقل هشت وزیر یعنی وزرای کشور، نفت، جهاد کشاورزی، راه و ترابری و بازرگانی و در ادامه صنایع و معادن، آموزش و پرورش و نیرو در میان بخشی از نمایندگان مجلس مطرح شده اما از آنجا که نتوانسته آرا و پشتیبانی لازم دیگر نمایندگان را کسب کند، به تهدیدهایی جسته و گریخته ختم شده است؛ هرچند که به نظر میرسد این پایان ماجرا نیست.
این روزنامه با نقل سخن یک نماینده مجلس اضافه کرده در حالیکه اغلب نمایندگان ملت به معنای واقعی کلمه نمایندگی ملت را برعهده دارند متأسفانه بعضی نمایندگان برای مطالبه برخی امتیازات به استیضاح وزرا متوسل شده و با وارد آوردن انواع و اقسام فشارها وزیر را مجبور به اعطای امتیاز میکنند و در این هنگام استیضاح وزیر یاد شده را پس میگیرند.
ایران در ادامه گزارش خود نوشته نکته جنجالی موضوع اینکه، همزمان با اصرار ویژه چندتن از نمایندگان بر استیضاح برخی از وزرا، اخبار تأملبرانگیزی هم درباره نیت واقعی آنان از این «اصرارها» منتشر شده است. این خبرهای تلخ آن قدر وسعت یافت که بالاخره به یکی از مهمترین تریبونهای کشور راه یافت و خطیب جمعه تهران را به اظهارنظر پیرامون آن واداشت.
با روس ها چه باید کرد
ابتکار در سرمقاله خود به شعار سال های اول انقلاب اشاره کرده که بر سر در وزارت خارجه نوشته بود نه شرقی نه غربی در حالی که بعد از پایان جنگ هشت ساله ایران و عراق و کمرنگ شدن رویکرد آرمان گرایی و لزوم بازسازی ویرانههای های ناشی از جنگ و عزم راسخ برای توسعه و سازندگی کشور، سیاست خارجی نیز با تاثر از فضای نوین بین المللی استراتژیهای متغیری را بر میگزیند . حال آنکه سیالیت میبایست در عرصه تاکتیکها صورت گیرد نه در استراتژی . دولتهای پس از انقلاب هر کدام مسیر جداگانهای را انتخاب کردند دولت سازندگی راه اتحاد با جهان اسلام و تعامل با شرق را برمی گزیند.
به نوشته این روزنامه دولت نهم اساس سیاست خارجی خود را بر پایه بهبود روابط با شرق به خصوص روسیه و چین و سپس کشورهای آمریکای لاتین و آفریقا قرار داد و رویکردی تهاجمی با اروپا و آمریکا در پیش گرفت .هر چه روابط با غرب به سمت تیرگی بیشتری میرفت روسیه به سمت توسعه طلبیهای بیشتری نیز میرود و از ایران بعنوان یک کارت برنده در دست خود در مقابل غرب استفاده میکند.
ابتکار نوشته چه وقتیکه در راه اندازی نیروگاه هستهای بوشهر تاخیر میورزید و چه موقعیکه سهم خواهی بیشتری را در دریاچه خزر مطرح میکرد .امروز، روسیه با نگرش به اوضاع داخلی ایران و فضای بین المللی با یک چرخش 180 درجهای به سمت غرب و سرباز زدن از تحویل سامانه دفاع موشکی اس 300 و استنکاف از تعهدات و نقض یکجانبه قرار داد آن، مسئولین کشورمان را به فکر دریاچه خزر انداخت که اعلام کنند ایران از سهم 50 درصدی خود کوتاه نمیآید. اما چرا اینقدر دیر؟
سفر خوش آقایان!
محمد حسین مهرزاد در گزارشی در جهان صنعت خطاب به سعید لو و علی آبادی معاونان رییس جمهور نوشته گوانگجو خوش میگذرد؟ آب هوا چطور است؟ راستی از مراسم افتتاحیه ای که شرکت کردید لذت بردید؟ به هویت کدام کشور مثل ما توهین شد؟ شما دو نفر به عنوان دو معاون رییس دولت نشستید و تماشا کردید که چگونه نام خلیج همیشه فارس را تحریف کردند.
نویسنده اضافه کرده برخی گفتهاند به نشانه اعتراض صندلی خود را ترک کردهاید اما همین که نخستوزیر چین پیامی شفاهی داد که ببخشید و برگردید، شما هم زحمت کشیدید و بر صندلیهای راحت خود جلوس فرمودید. اما دیروز سفیر ایران در چین همین اعتراض نصفه و نیمه شما را هم تکذیب کرد.
جهان صنعت خطاب به معاونان رییس جمهور نوشته الحق که گل کاشتید. این همه مشکلات داخلی در ورزش کشورمان را به امید افتخارآفرینی در گوانگجو که خود وعدهاش را داده بودید کناری گذاشتیم و چشم به ورزشکارانمان داشتیم تا شاید همه ناکامیها را فراموش کنیم و ما هم مثل شما مدیران دولتی پشت قهرمانیها پنهان شویم اما با این رفتار شما دیگر به همان قهرمانیهای احتمالی هم نمیتوانیم دل خوش کنیم.
و سرانجام این که: به راستی ارسال پیام شفاهی عذرخواهی برای یک ملت کافی بود؟ جناب سعیدلو ملت ایران هرگز بر سر حق خود با هیچ کس معامله نخواهد کرد. در برابر چشم هزاران نفر از حاضران و میلیونها بیننده تلویزیونی ما را تحقیر کردند و حیثیتمان را بازیچه قرار دادند اما شما فقط نظارهگر بودید ، خسته نباشید.
ابهام در تعیین خط فقر
روزنامه های مختلف امروز بخش هائی از سخنان وزیر رفاه را در صفحات اول و تیترهای نخست خود نقل کرده اند که از ابهام در تعیین خط فقر گفته است. جهان صنعت نوشته چه کسی به درستی میداند خط فقر در ایران چقدر است؟ این سوالی است که نه تنها کارشناسان بلکه دولت هم از پاسخ به آن ناتوان است.
به گزارش این روزنامه این در حالی است که رییس مرکز آمار میگوید به دلیل مشکل بیکاری، تورم و نیز عدم کنترل نقدینگی با وجود منابع عظیمی که در کشور وجود دارد، بیش از 10 میلیون نفر از جمعیت ما زیر خط فقر مطلق و بیش از 30 میلیون نفر آنها زیر خط فقر نسبی به سر میبرند.
جهان صنعت نقل کرده که آخرین گزارشها از خط فقر مربوط به گزارش بانک مرکزی در سال 87 است که خط فقر را 780 هزار تومان برای شهرهای بزرگ کشور در سال 87 اعلام کرد و حسین راغفر، اقتصاددان و تدوینگر نقشه فقر در کشور معتقد است که خط فقر برای یک خانواده پنج نفره در تهران رقمی بالاتر از 850 هزار تومان است. وی خط فقر را در سال 87 معادل 780 هزار تومان با احتساب نرخ تورم 20 درصد پیشبینی کرده بود.
این نوار را کلفتتر کنید
نیما پورنیک در سرمقاله جهان صنعت به همین موضوع پرداخته و نوشته است وقتی قرار میشود عدد و رقمی در مورد خط فقر یا تعداد کسانی که زیر آن قرار دارند، اعلام شود، گفته میشود ما زیرخط فقر نداریم. راست هم میگویند اما زیر کدام خط فقر؟! خط فقر جهانی یک دلاری، بالاخره به اینجا که میرسیم، شاخصهایمان جهانی میشوند اما اشتباه نکنید، نه شاخصهای جهان متمدن، تعریف خط فقری که در کشور ما بین مسوولان در تریبونهای عمومی رایج است، خط فقر یک دلاری است که احتمالا بیشتر برای اتیوپی و موزامبیک و... به کار میرود.
به نوشته این مقاله در نشست مطبوعاتی وزیر رفاه ایشان به اینکه چند نفر در ایران زیر خط فقر هستند پاسخی نداد و به جای آن پیشنهاد داد به جای یک خط باریک فقر، احتمالا، یک نوار (یا روبان) اختراع شود که بتواند سطح را نیز در بر بگیرد. البته در خبرگزاریها اشارهای به پهنای احتمالی این نوار و طول آن و مساحتی که قرار است در برگیرد، نشده است.
سرمقاله جهان صنعت افزوده وزیر رفاه در حالی گفته است خط فقر مشخصی وجود ندارد که در روزهای اخیر خبرگزاری مهر وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی، عکسی از انگشتان بریده مردم روستایی را منتشر کرده بود که به خاطر فقر مالی و عدم توان تامین هزینه احداث پل از یکسو و بیتوجهی مسوولان وزارت راه از سوی دیگر، هر روز انگشتان دستشان به خاطر استفاده از وسیلهای تحت عنوان گرگر قطع میشود.
مسکن مهر در سرازیری
ابتکار در سرمقاله خود نوشته چند دلیل اساسی وجود دارد که نشان میدهد قطار مسکن مهر، وارد سرازیری شده است. یکی از مباحث مهم در اجرای سیاست دولت نهم در طرح مسکن مهر، کار ساماندهی متقاضیان بود که خوشبختانه با همکاری تنگاتنگ وزارت مسکن و تعاون انجام شد و پالایش آن در طول ماهها کار فشرده و مستمر صورت گرفت.
به نوشته این مقاله کار تهیه زمین در نقاط مختلف کشور برای تامین نیاز متقاضیان صورت گرفت و با توجه به نبود زمین دولتی در کلانشهرها مقرر شد شهرهای جدید اطراف کلان شهرها به نیاز متقاضایان پاسخ دهند.با توجه به عزم راسخ مدیران و مسئولان شهرهای جدید و نبود مشکل جدی، زمین مورد نیاز تهیه شد و با ابتکار شهرهای جدید به منظور استفاده بهتر از زمان قبل از معرفی تعاونیهای واجد شرایط با افتتاح حساب مشترک سه جانبه کار آمادهسازی در تعدادی از این شهرها از جمله در پردیس، پرند، هشتگرد و گلبهار آغاز شد.
اما به نوشته ابتکار با توجه به ججم بالای پروانههای صادره و همچنین تفاهمنامه میان مدیران عامل بانک مسکن و شهرهای جدید مبنی بر چگونگی توزیع زمینهای استیجاری برای دریافت وام ساخت، به نظر میرسد مشکل لاینحل دیگری وجود نداشته و با تمامی تلاشهایی که صورت گرفته موانع موجود بر سر راه این طرح عظیم ملی که در نوع خود بینظیر است برداشته شده و قطار مسکن مهر وارد سرازیری شده است.
جهان دیجیتال و سهم ما
مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته هفته گذشته را با نمایشگاه الکامپ به انتها رساندیم و هفته بعد را با نمایشگاه تلکام آغاز می کنیم. از آنجا که شکاف دیجیتالی به طور وحشتناکی جامعه علمی اقتصادی تجاری و اداری را آزار می دهد، توقع دارید در نمایشگاه الکامپ و تلکام راه حلی برای معضل عصر اطلا عات را نظاره کنید، اما با نمایشگاه نرم افزارهای کاربردی و وسایل صوتی و تصویری و تجهیزات سمعی و بصری و فروشگاه تجهیزات الکترونیکی، خشکت می زند، گویا آنها که باید شکاف دیجیتالی را باور کنند و کاری برای آن انجام دهند، چنین باوری ندارند.
میرزا بابا مطهری نژاد در این مقاله نوشته خطر بزرگی که ما را تهدید می کند آن است که در آینده، دنیای فقیران به کلی از اقتصاد دانش بنیان جهانی، جدا شود. شکاف دیجیتالی، گویای وجود شکاف در دسترسی به دیگر منابعی است که تاثیر نهفته تری دارند; نابرابری دسترسی به آموزش، مراقبت های بهداشتی، سرمایه، سرپناه، شغل، آب سالم و مواد غذایی. سایر شکاف ها را می توان نتیجه ای از نابرابری دسترسی به اطلا عات یعنی شکاف دیجیتالی و نه علت آن قلمداد کرد.
سرمقاله مردم سالاری یادآور شده اگر در دهه های 60 و 70 رشد تلفن ثابت نشانه توسعه ارتباطات به شمار می رفت، امروزه رشد تلفن سیار و پهنای باند نشانه توسعه ارتباطات است و شایسته بود نمایشگاه الکامپ و شایسته تر است که در نمایشگاه تلکام مساله پهنای باند و سرعت قابل دسترسی به اینترنت محور نمایشگاه قرار گیرند، از الکامپ که چنین افقی بیرون نیامد، باشد از تلکام که از امروز فعالیت خود را آغاز می کند نتیجه ای حاصل آید.