شوهرکشی در ایران؛ پدیده ای که قبل از انقلاب سابقه نداشت
رادیو فردا : شوهر کشی در ایران پدیده جدیدی است که پیش از انقلاب سابقه نداشته و در سالهای اخیر شاهد موارد متعددی از آن بوده ایم.
رضوان مقدم این موضوع را در کنفرانس «جستاری در خشونت و راهبردهای خشونت زدایی در ایران» مطرح کرد؛ کنفرانسی که روز شنبه، ششم نوامبر، از سوی سازمان «ایکاوی» یا ائتلاف علیه خشونت در ایران در دانشکده مطالعات شرقی دانشگاه لندن برگزار شد.
شوهرکشی پدیده ای خاص ایران نیست اما رضوان مقدم، فعال حقوق زنان و یکی از بنیانگذاران «کمپین یک میلیون امضا در ایران»، معتقد است شوهرکشی که پیش از انقلاب بسیار نادر بوده ناشی از قوانین تبعیض آمیز علیه زنان است.
وی به رادیو فردا میگوید: «من این امر را ناشی از قوانین تبعیض آمیز و خشونتی که علیه زنان در طول زندگی اعمال می شود، می دانم. این مشکلات انباشته می شود و چون زنان به دلیل محدودیت های زیاد قانونی حق طلاق و استقلال مالی ندارند و همه چیز آنان تحت اختیار و تصمیم گیری شوهر است، درصدد برمی آیند خودشان را رها کنند. پدیده شوهرکشی دو حالت دارد، اول به دلیل خشمی است که از مرد در دل زن وجود دارد و میخواهد خودش را رها کند. گاهی اوقات هم مسایل عشقی پیش می آید که این هم برمی گردد به قوانین تبعیض آمیز. یعنی اگر زن بتواند آزادنه از مرد جدا شود و زندگی جدیدی را آغاز کند این اتفاق رخ نمی دهد. در حالت اول که وضعیت شدیدی است به عنوان مثال قتل ها وقتی اتفاق می افتد که شوهر به دختر خود نظر دارد و مادر برای رهایی خود از دست مرد دست به این کار می زند. که در نهایت ناشی از قوانین تبعیض آمیز به علاوه سنت های اجتماعی است که همواره زن را تشویق می کنند به سوختن و ساختن و نتیجه اش همین مسالی می شود که شاهد هستیم.»
خانم مقدم! در غرب هم پدیده همسرکشی وجود دارد و تحقیقات نشان می دهد بیشتر، زنانی همسر خود را می کشند که یا مورد خشونت شخصی قرار می گیرند و به طور مرتب کتک میخورند و یا فرزندانشان کتک می خورند و از سوی همسرشان مورد تجاوز قرار می گیرند. آیا در ایران هم همین تشابه دیده می شود؟
بله، اما تفاوتی که در اینجا وجود دارد مسئله آزادی زن در جدا شدن است. البته این آزادی در همه جا دیده نمی شود و به عنوان مثال کاتولیک ها نیز مشکلاتی دارند مشابه مشکلاتی که ما در اسلام داریم. وقتی زن حق جدایی نداشته باشد و فرزندش و یا خودش از طرف شوهر مورد خشونت قرار گیرد، این اتفاقات رخ می دهد.
در ایران هم وجه تشابهی وجود دارد و مشکلاتی است که قابل حل و قابل پیشگیری است و باید به فکر چاره برای این مسئله بود. در هر جامعه ای باید علت های خاص آن جامعه پیدا شود.
در بسیاری از کشورهای جهان زنان حق جدا شدن از همسران خود را دارند و مشکل قانونی و دولتی دراین باره وجود ندارد، اما مسئله تامین اقتصادی و یا حیثیت زن در میان است. مثلا زن در سن میانسالی، آینده خود را بعد از جدایی تنهایی می بیند. آیا درایران هم مجموعه ای از تمام این عوامل وجود دارد؟
بله، قطعا همین طور است. مسئله باورها، سنت ها، قوانین، روانشناسی جامعه در این میان مطرح است و حتی می توان گفت تکنولوژی و زندگی ماشینی هم دراین امر تاثیر دارد.
|
|
|
|
|
|
|
|