واکنش آمریکا و اروپا به امکان اعدام قریب الوقوع سکینه آشتیانی
حکم اعدام خانم آشتیانی به اعتراضات زیادی دامن زده است |
اتحادیه اروپا، کاخ سفید و بریتانیا در واکنش به گزارش هایی که از احتمال اعدام سکینه محمدی آشتیانی در روز چهارشنبه در ایران سخن می گوید چنین اقدامی از سوی ایران را غیرقابل قبول دانسته و خواستار توقف آن شده اند.
سکینه محمدی آشتیانی، 43 ساله و مادر دو فرزند، به اتهام زنای محصنه به سنگسار محکوم شده است. مقام های جمهوری اسلامی دو ماه پیش در پی فشارهای شدید بین المللی گفتند که حکم سنگسار او معلق شده است.
روز سه شنبه دوم نوامبر گزارش هایی در اروپا درباره احتمال اجرای حکم اعدام خانم آشتیانی در روز چهارشنبه منتشر شد.
کاترین اشتون روز سه شنبه در بیانیه ای با اشاره به حکم مجازات سنگسار سکینه محمدی آشتیانی به جرم زنای محصنه و محکومیت آن از سوی اتحادیه اروپا نوشت: "درحالی که مقام های ایرانی اطمینان داده اند که خانم آشتیانی با سنگسار کشته نخواهد شد، او از آن زمان با اتهامات همدستی در قتل شوهرش روبرو شده و ممکن است به دار آویخته شود. هیچ کدام از این احکام قابل قبول نیست."
او ابراز نگرانی کرد که خانم آشتیانی از محاکمه ای عادلانه برخوردار نبوده است، حداقل از این جهت که جواد کیان وکیلش بازداشت شده است.
در این بیانیه که سخنگوی خانم اشتون منتشر کرد: "با توجه به این شرایط، کاترین اشتون درخواست خود از ایران برای توقف اعدام خانم آشتیانی و تغییر حکم مجازات را تکرار می کند."
کاخ سفید نیز با صدور بیانیه ای نوشت: "ما با قوی ترین عبارات، طرح هایی را که گفته می شود دولت ایران برای اعدام سکینه محمدی آشتیانی دارد محکوم می کنیم. فقدان شفافیت و رویه صحیح قضایی در پرونده خانم آشتیانی، و اقدامات بعدی علیه وکیل و خانواده اش، غیرقابل قبول است."
در ادامه این بیانیه آمده است: "پرونده او نشان دهنده بی اعتنایی بنیادی دولت ایران به حقوق بشر، از جمله حقوق زنان است. ما از دولت ایران می خواهیم این اعدام را متوقف کند، و امکان آن را فراهم کند تا خانم آشتیانی از رویه درست قضایی و رفتار عادلانه ای بهره مند شود."
به گزارش خبرگزاری فرانسه الیستر برت از مقام های وزارت خارجه بریتانیا نیز در این باره با کاردار ایران در لندن گفتگو کرده است، اما بنا به این گزارش کاردار ایران گفته است نمی تواند خبر اجرای قریب الوقوع اعدام را تایید کند.
او گفت این پیام را به کاردار سفارت ایران منتقل کرده که بریتانیا اعدام خانم آشتیانی را "کاملا غیرقابل قبول" می داند.
آقای برت گفت: "این عملی است که با محکومیت ما و شرکای ما در سراسر اتحادیه اروپا روبرو خواهد شد. امیدوارم که جهان شاهد واکنش خوب مقام ها در تهران باشد."
او گفت که گزارش های فعالان حقوق بشر درباره احتمال اعدام خانم آشتیانی او را "عمیقا مشوش" کرده است.
ایلیانا رز لتینن از اعضای ارشد جمهوری خواه در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان کنگره آمریکا نیز در بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به این گزارش ها نوشت: "اگر جهان بی تفاوت باشد و تهران را به خاطر این بدرفتاری ها (در زمینه حقوق بشر) پاسخگو نشناسد، آنها بدون شک به این رفتار ادامه خواهند داد و آن را تشدید خواهند کرد."
او که از منتقدان سرشناس حکومت ایران در کنگره آمریکاست خواستار فشار بر ایران برای نجات جان سکینه محمدی آشتیانی شد.
روز سه شنبه فعالان حقوق بشر در فرانسه که برای آزادی خانم آشتیانی تلاش می کنند گفتند از آن بیم دارند که او روز چهارشنبه اعدام شود.
مجله "لا هگل دو ژو" با مدیریت برنار آنری لوی، فیلسوف سرشناس، در بیانیه ای نوشت: "سکینه محمدی آشتیانی ممکن است فردا با خطر اعدام مواجه باشد."
خبرگزاری فرانسه گزارش داد که مخالفان اعدام خانم آشتیانی قرار بود بعد از ظهر سه شنبه در برابر سفارت ایران در پاریس تظاهرات کنند.
خانم آشتیانی ابتدا چند سال قبل به حکم دادگاهی به جرم رابطه نامشروع شلاق خورد، اما بعدا توسط دادگاه دیگری در تبریز که در ارتباط با قتل همسرش تشکیل شده بود، به جرم زنا در زمان حیات همسرش به سنگسار محکوم شد.
جزئیات زیادی درباره پرونده قتل شوهر خانم آشتیانی منتشر نشده است.
با اوج گیری اعتراضها به این حکم، مقام های ایرانی اخیرا گفتند که پرونده خانم محمدی آشتیانی اکنون به "جرم" مشارکت در قتل همسرش بار دیگر به جریان افتاده است.
|
|
|
|
|
|