بررسی روزنامه های صبح تهران - سه شنبه ۱۱ آبان


بررسی روزنامه های صبح تهران - سه شنبه ۱۱ آبان

تیترهای اول

"توضیحات اژه ای درباره پرونده مرتضوی"تیتر اول مردم سالاری است، "پاسخ های اژه ای به خبرنگاران درباره چند پرونده جنجالی" در صدر اخبار خراسان آمده و آرمان از "آخرین وضعیت پرونده مرتضوی" خبر داده است.

رسالت از "دعوت برای حضور در تظاهرات ضد استکباری سیزده ابان" خبر داده، حمایت از قول محمود احمدی نژاد نوشته "روح کار رسانه ترویج مهر و محبت میان ملت هاست"، "ائتلاف نانوشته" در صدر عنوان های ابتکار آمده است و حزب الله در تیتر اول خود نوشته "باید از مغالطه مکتب ایرانی پرهیز کرد".

"یک دانشگاه زیر چادر اکسیژن" گزارش اصلی سیاست روز است، "موسسات غیر مجاز بمب ساعتی هستند" تیتر اول جهان صنعت است، خبر از "تحلیل علی جنتی از سی سال رابطه ایران و اعراب" نوشته و روزنامه جمهوری اسلامی از قول یک سناتور آمریکائی خبر داده "آمریکا اشاعه دهنده مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه است".

"دستور بازگشت قیمت ها به حالت قبل صادر شد" در صدر اخبار قدس آمده، ایران نوشته "قیمت 22 قلم کالای اساسی ثابت می ماند"، دنیای اقتصاد نوشته "تثبیت قیمت 22 گروه کالائی"، کیهان خبر داده "دستگاه قضائی با اخلالگران در هدفمند کردن یارانه ها برخورد قاطع می کند" و جام جم نوشته "آغاز دور جدید کنترل قیمت ها".

گزیده مقالات

کمک های ایران به افغان ها

کیهان در سرمقاله خود از فراکسیون اقلیت مجلس به خاطر سئوال از وزیر خارجه درباره پرداخت کمک های نقدی به حامد کارزای انتقاد کرده و نوشته سرنوشت افغانستان و ماهیت دولتی که زمام امور این کشور را به دست می گیرد، با امنیت ملی ما رابطه ای مستقیم دارد. اگر نیروهای اشغالگر در پروژه اشغال به پیروزی می رسیدند- که نتیجه معکوس گرفته اند و حاکمیتشان بر افغانستان امکان پذیر نیست- امتیازی به نفع خود و علیه ایران اسلامی به دست آورده بودند.

به نوشته این مقاله کمک مالی جمهوری اسلامی به افغانستان، مخصوصا با توجه به کانون دریافت کننده و محل هزینه آن که با هوشمندی از سوی مسئولان کشور انتخاب شده بود، کمترین هزینه ای است که برای حفظ امنیت جمهوری اسلامی ایران و در راستای استراتژی منطقه ای و بلند مدت کشور پرداخت شده است.

سرمقاله کیهان از هفت نماینده اصلاح طلب مجلس پرسیده: کمک مالی جمهوری اسلامی ایران که براساس توافقنامه اجلاس "بن" و مشخصاً به دولت قانونی افغانستان با تعیین محل هزینه آن پرداخت شده و سؤال برانگیز است یا مبالغ نجومی و پنهانی که آمریکا و متحدانش برای اسلام زدایی، حاکمیت دشمنان ایران اسلامی و تهدید امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران هزینه کرده و می کنند؟

چانه‌زنی‌اروپا و‌آمریکا درباره ایران

احمد بخشایشی در مقاله ای در آرمان در پاسخ این سئوال که اهداف آمریکا از پیشنهاد جدیدش در رابطه با تبادل سوخت 1995 کیلو به جای 1200 کیلو چیست؟ نوشته طرح این پیشنهاد به این دلیل است که از یک سو آمریکا فکر می‌کند که ایران طی این مدت ذخایر استراتژیک‌اش را افزایش داده و میزان اورانیوم غنی شده 5 درصدی ایران در حدود دو تا سه هزار کیلوگرم است .بنابراین آمریکا با طرح این پیشنهاد می‌خواهد ذخایر ایران را از دست‌اش خارج کند.

نویسنده مقاله با این نظر که آمریکا با طرح این پیشنهاد می‌خواهد به این بیانیه تهران بی توجهی کند نوشته: اوباما، داسیلوا را مامور کرد تا مسئله تبادل سوخت را حل کند، آمریکا احساس می‌کرد که ایران پیشنهاد برزیل و ترکیه را نخواهد پذیرفت و در نتیجه آمریکا با انجام تبلیغات منفی علیه ایران خواهد توانست این دو را در کنار خود قرار دهد. زمانی که ایران حاضر شد این بیانیه را امضا کند، بیشتر از همه روسیه ناراحت شد چون این امتیازات را حق خودش می‌دانست.

سرانجام مقاله آرمان به این نتیجه می رسد که از نظر آمریکا همین که گفته شود ایران حاضر به مذاکره شد، یک نقطه ضعف برای ایران و پیروزی برای آمریکا محسوب می‌شود. اروپایی‌ها منافع خودشان را دنبال می‌کنند و دوست ندارند مشکل ایران با آمریکا به سرعت حل شود. در واقع اروپا می‎خواهد با آمریکا بر سر ایران چانه زنی کرده و امتیاز بدست بیاورد. آمریکا علاقمند است بگوید که تحریم‌های هوشمند اثر گذار بوده و باعث شده است ایران هزینه‌هایی را بپردازد.

دانشگاه زیر اکسیژن

علیرضا بندری در گزارشی در سیاست روز دانشگاه علوم پزشکی را زیر اکسیژن دیده و نوشته زمانی نام دانشگاه علوم پزشکی ایران لرزه بر اندام سودجویانی می‌انداخت که با تولید خوراکی‌های غیر بهداشتی به افزودن صفرهای حساب بانکی خود مشغول بودند ولی این روزها پس از اعلام خبر انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران در کنار گمانه‌های گوناگون این شایعه هم به گوش می‌رسد که بالاخره لابی های مافیای تولید کنندگان خوراکی‌های غیر مجاز جواب داد و تنها دستگاه ناظر بر این محصولات غیرقانونی از میدان به در رفت.

گزارشگر این روزنامه با این سئوال که از انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران چه کسانی سود می‌برند؟ نوشته آیا تهران خلوت می‌شود؟ آیا سطح علمی دانشگاههای دیگر بالا می‌رود؟ آیا پشت این انحلال یک تصمیم ویژه سیاسی نهفته است؟

سیاست روز پس از اشاره بهناهماهنگی ها در پذیرش دانشجویان این دانشگاه در دانشگاه های دیگر ابراز امیدواری کرده که اعتراض دانشجویان این دانشگاه که هر روز ابعاد تازه‌تری پیدا می‌کند و حمایت گسترده نمایندگان خانه ملت از آنان شعله این امیدواری را فروزان‌تر می‌کند که شاید علوم پزشکی ایران باقی بماند.

مکتب اسلامی ایرانی چیست

غلامرضا کمالی پناه در سرمقاله ابتکار نوشته طرح مکتب و اسلام ایرانی مدتی است در فضای سیاسی جامعه آهسته آهسته چتری افشاند.بانیان و حامیان این طرح که در دو تعبیر ولی با یک مفهوم بیان شده، رئیس جمهور محترم و رییس دفتر وی هستند. برخی از علمای مذهبی و سیاسیون غالباً اصولگرا،در برابر این نگرش علم اعتراض افراخته و به انتقادهای شدیدی پرداخته اند. داغ ترین انتقادی که تازه از تنور سیاسی بیرون آمده مربوط به آقای آملی لاریجانی، رئیس محترم قوه قضاییه است.

به نوشته این روزنامه البته این روزها دغدغه ‌های مردم چیزهای دیگری است و هیبت ظهور غول اجرای هدفمندی یارانه ‌ها آنها را به وحشت انداخته و بیم خرد شدن استخوان هایشان در زیر پای این غول دلهره ‌ها آفریده است و هرم نفس این هیولا (یعنی گران شدن زودرس برخی کالاها) آن قدر رعب انگیز و جان سوز است که قدرت شنیدن و اندیشیدن به حرفهای دیگر را از آنها گرفته است.

سرمقاله ابتکار نوشته با وجود این مردم می پرسند مشخصات این نوع اسلام چیست؟ چه تفاوتی با اسلام سیاسی دارد؟ و اصلا چندتا اسلام داریم؟ آنچه تاکنون از این نوع اسلام برداشت می‌شود در همان سخن آقای مصباح یزدی نهفته است که راجع به این طرح مکتب و اسلام ایرانی گفته این طرح تعبیر دیگری از همان ایده مرحوم مهندس بازرگان است که اسلام را برای ایران می‌خواست و سرانجام این که، نمی ‌توان در باره مکتب ایرانی اسلامی پیش داوری کرد. پیشنهاد می‌شود رئیس جمهور محترم و سایر حامیان این ایده، کمیته‌ای از کارشناسان و پژوهشگران را انتخاب کنند، تا به چند و چون این موضوع بپردازند.

بنزین، سفره پرزرق و برق

علیرضا توکلی در آرمان نوشته فرض کنید به یک میهمانی دعوت شده‌اید. سفره‌ای گسترانیده‌اند رنگارنگ . آن‌قدر در سفره غذا هست که همسایه‌ها و رهگذران عبوری هم که دعوت نیستند، ناخنکی به آن می‌زنند و کسی هم خم به ابرو نمی‌آورد. عده‌ای از میهمانان، آداب نمی‌دانند یا وفور نعمت وسوسه ‌شان می‌کند معلوم نیست اما اقدام به فروش غذا و پرکردن ظرف همسایه می‌کنند. ساعتی می‌گذرد و جمع تازه‌ای از میهمانان که با دعوت قبلی هم آمده‌اند با تاخیر خود را می‌ رسانند و از آن خوان رنگ ‌رنگ جز ته‌مانه‌ای نمی‌ بینند.

نویسنده ادعا کرده که این حکایت برگرفته از شرایط امروز انرژی در ایران است. خوان نعمتی پهن است و چاشنی هوس‌انگیزی چون یارانه‌ها هم همه را ترغیب به مصرف بیشتر می‌کند. همسایه‌ها چشم به سفره پر زرق و برق ما دارند و بعضی ‌هاهم به هزار و یک دلیل اقدام به فروش سهم هموطنان می ‌کنند. علل چنین رفتاری اگرچه می‌تواند متنوع و گسترده باشد اما تردیدی نیست که علت ‌العلل آن وجود شرایط قاچاق و ترویج روحیه اسراف و تبذیر است.

به نوشته آرمان در کنار تدوین طرحی برای جلوگیری از افزایش مصرف سوخت در صنایع ، تردیدی نیست که استفاده خانگی و بخش حمل و نقل هم چندان واقعی نیست. لذا در شرایط فعلی، هدفمندی یارانه‌های بنزین و دیگر فرآورده های سوختی از معدود نسخه‌های آماده‌ای است که امتحانش را پس داده و می‌توان به نتیجه مفیدش امید داشت.

با هدفمند کردن چه کنیم

سارا فرزان در روزنامه ابتکار هدفمند کردن یارانه‌ها را بسیار مهم دیده و نوشته این روز‌ها نقل محافل شده وحتی در مکان‌های عمومی مثل مترو، اتوبوس، و....کمتر کسی پیدا می‌شود که در این باره حرفی به میان نیاورد. اما واقعا” این طرح چیست؟ آیا منجر به بهبود قدرت خرید مردم خواهد شد؟ درآمد دولت از آن چقدر خواهد بود؟ مزایا و معایب آن چیست؟ اینها سوالاتی است که ذهن ا کثر مردم را مشغول کرده است. اساسا” هدفمندی یارانه‌ها معادلی محترمانه برای حذف یارانه‌ها و یا همان سوبسید است.

نویسنده مقاله تاکید کرده دولت در این طرح قصد دارد در طی یک بازه زمانی یارانه‌های اصلی شامل انرژی، مواد غذایی، بهداشت و درمان، حمل و نقل و … را حذف و قیمت واقعی را عرضه نماید. در واقع با روندی که طراحی شده است در طی یک بازه 5 ساله قیمتها واقعی خواهند شد.بسیاری از کارشناسان معتقدند همزمان با هدفمندکردن یارانه‌ها مردم باید تصمیم‌گیری کنند که فقط نیازهای واقعی خود را خریداری کنند.

به نوشته ابتکار اهمیت این طرح در این است که قیمت‌ها از شفافیت لازم برخوردار شود و قیمت واقعی خود را در بازار داشته باشد لذا میزان تقاضا برای کالاها با توجه به قیمت واقعی آن توسط خانوارها رقم زده می‌شود.

بمب دست‌ساز پولی‌

نرگس حسین‌زاده‌ در سرمقاله جهان صنعت نوشته هشدار قائم‌مقام بانک مرکزی به حضور فعال موسسات غیرمجاز پولی در شرایطی مطرح می‌شود که سابقه تشکیل این موسسات بیش از عمر دولت نهم و دهم است. حضور و گسترش این موسسات از ابتدای انقلاب آغاز شده و ادامه دارد از همین رو اگر بانک مرکزی عزم کرده که بازار غیرمتشکل پولی را ساماندهی کند شاید بهتر باشد ابتدا قانون بانکداری بدون ربا را به صورت کامل تعریف کند.

به نوشته این مقاله بانک مرکزی بارها عنوان کرده که هر نوع تصمیمی در حوزه پولی و بانکی براساس قانون بانکداری بدون ربا اخذ می‌شود حال آنکه برخی‌ها معتقدند آنچه بانک مرکزی به عنوان ابزار در هدایت سیستم بانکی به کار می‌برد براساس شرع و قوانین اسلام نیست و بانک مرکزی در واقع ابزار ربا را در حوزه بانکی گسترش می‌دهد.

جهان صنعت در نهایت نوشته گروهی خود را مقید به اجرای قوانین و ضوابط بانک مرکزی نمی‌بینند و به گفته آقای پورمحمدی، 97 هزار میلیارد تومان پول را به این راحتی جذب می‌کنند. حال آنکه بانک‌ها با تمام امکانات و ابزار‌های تبلیغاتی قادر به حفظ منابع خود نیستند. بمب ساعتی که قائم ‌مقام بانک مرکزی به آن اشاره می‌کند، بی ‌تردید بمبی دست‌ ساز است که می‌توان با تدبیر آن را خنثی کرد به شرط آنکه بانک مرکزی هم با مردم صادق باشد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.