موافقت ایران و مصر براى از سرگیرى پروازهاى میان قاهره و تهران
ایران و مصر روز یکشنبه با امضاى یادداشت تفاهمى موافقت کردند تا براى نخستین بار از سال ۱۹۷۹، پروازهای مستقیم به پایتخت هاى یکدیگر را از سر بگیرند.
بر اساس گزارش خبرگزارى هاى خارجى، سامح الحفنى، رئیس اداره هواپیمایى غیرنظامى مصر اعلام کرده است که هر هفته ۲۸ پرواز میان تهران و قاهره صورت مى گیرد.
وى گفت که «این یادداشت تفاهم جایگزین قرارداد سال ۱۹۷۶ میان دو کشور مى شود و در راستاى گسترش همکارى هاى هوایى میان طرفین است.»
این مقام مصرى اعلام نکرده است که پروازهاى میان دو کشور چه زمانى از سر گرفته خواهد شد. بر اساس گزارش ها، در مراسم امضاى این موافقتنامه حمید بقایى، رئیس سازمان میراث فرهنگى و گردشگرى ایران و احمد شفیق، وزیر امور ترابرى مصر حضور داشته اند.
ایران و مصر از سال ۱۹۸۰ روابط دیپلماتیک با یکدیگر ندارند.
مناسبات دو کشور که داراى دفاتر حفاظت منافع در پایتخت هاى یکدیگر هستند طى سه دهه گذشته فراز و نشیب هاى زیادى را تجربه کرده است.
روابط تهران و قاهره که پیش از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ مناسبات نزدیکى با یکدیگر داشتند به دنبال امضاى قرارداد کمپ دیوید میان انور سادات، رییس جمهور مصر، و مناخیم بگین، نخست وزیر اسرائیل به تیرگى گرایید.
یک هفته پس از امضای این معاهده، آیت الله خمینى، بنیانگذار جمهورى اسلامى ایران دستور قطع مناسبات میان دو کشور را صادر کرد.
به رغم تلاش هاى دولت اصلاحات در ایران براى از سرگیرى روابط دو کشور که با حذف نام خالد اسلامبولى از خیابانى در تهران همراه شد و دیدار محمد خاتمى با حسنى مبارک در آذرماه ۱۳۸۲ در ژنو، اقدامات در زمینه از سرگیرى مناسبات به جایی نرسید.
محمود احمدى نژاد، رییس جمهورى اسلامى ایران، نیز بارها خواستار برقرارى رابطه میان تهران و قاهره شده است ولى مقام هاى مصرى پاسخ سردى به اظهارات وى داده اند.
آقاى احمدى نژاد روز ۲۴ اردیبهشت سال ۱۳۸۶ درباره عادى سازى روابط ایران و مصر گفت: «با صراحت اعلام مى کنم که امروز ما به طور قاطع به دنبال تجدید رابطه با مصر هستیم که اگر دولت مصر اعلام آمادگى کند، تا پایان وقت ادارى امروز سفارت ایران را در مصر بر پاخواهیم کرد.»
وى گفته بود: «چند سالى است که ما منتظر اعلام آمادگى دولت مصر هستیم.»
مقام هاى مصرى طى سه دهه گذشته از سیاست هاى جمهورى اسلامى ایران در قبال اعراب و بویژه صلح میان فلسطینى ها و اسرائیل ابراز نگرانى کرده و خواستار پایان آنچه که اقدام هاى مداخله جویانه ایران در امور کشورهاى عربى عنوان مى کنند، شده اند.
مصر در سال هاى اخیر همراه با بسیارى از کشورهاى عربى سنى ابراز نگرانى کرده اند که ایران در صدد افزایش نفوذ خود در میان شیعیان و تشکیل هلال شیعى است.
مردادماه سال گذشته، حسیم الزکى، سخنگوى وزارت خارجه مصر، در گفت و گو با رادیو فردا اختلافات با ایران را «سیاسى» و نه «مذهبى» دانست و گفت: ایران یکى از کشورهاى مسلمان منطقه است ولى سیاست هایش را قبول نداریم و تایید نمى کنیم.
|
|
|