ایران: کامپیوترهای صنعتی از استاکس نت پاکسازی شد
آقای حاتم حمله این کرم به بخش های حساس صنعتی و نیروگاهی ایران را رد کرد |
یک مقام وزارت صنایع و معادن ایران می گوید کامپیوترهای صنعتی در این کشور که به کرم "استاکس نت" آلوده شده بودند اکنون پاکسازی شده و به واحدهای خود بازگردانده شده اند.
به گزارش وبسایت صداوسیمای جمهوری اسلامی محسن حاتم، معاون برنامه ریزی، توسعه و فناوری وزارت صنایع و معادن ایران گفته است: "این ویروس در رایانه های صنعتی با پلت فرم اسکادا از شرکت سازنده ای خاص فعال می شود و هم اکنون همه این پلت فرم ها اسکن و پاکسازی شده و در اختیار واحدهای صنعتی قرار گرفته است."
برخی ناظران بر این باورند که هدف آفرینندگان این کرم آسیب زدن به برنامه اتمی ایران بوده است.
استاکس نت یک به اصطلاح "کرم" کامپیوتری است که در برخی کشورهای جهان به خصوص در ایران گسترش یافته و بیش از دو ماه از زمان شناسایی آن توسط یک شرکت امنیت کامپیوتری واقع در کالیفرنیا (سیمانتک) می گذرد.
استاکس نت برای آسیب زدن به رایانه های صنعتی طراحی شده است و گزارش ها نشان می دهد که ایران بیش از هر کشور دیگری در معرض آلودگی قرار گرفته است.
آقای حاتم این مساله را که این کرم کامپیوتری به "قسمت های حساس صنعتی و نیروگاهی" حمله کرده است را رد کرد.
بنابه گزارش ها کرم استاکس نت از جمله به "سیستم های کنترل صنعتی" شرکت زیمنس به نام "اسکادا" نفوذ می کند. اسکادا در کارخانه های تولیدی، نیروگاههای برق، تصفیهخانههای آب، صنایع نفت و گاز و برخی از آزمایشگاه های پیشرفته استفاده می شود.
شرکت امنیت اینترنتی "سیمانتک" که در کالیفرنیا مستقر است می گوید این کرم برای خرابکاری درست شده است و نه چنانکه قبلا تصور می شود برای جاسوسی.
با این حال آقای حاتم گفت: "این ویروس که حدود یک سال پیش طراحی و ارسال شده، اطلاعاتی را از یارانه های صنعتی جمع آوری می کرده است."
او گفت که بیشترین آلودگی به این کرم در ایران مربوط به کامپیوترهای شخصی است، "البته ویروس استاکس نت روی این نوع یارانه ها عملیاتی انجام نمی دهد."
رسانه های ایران گزارش داده بودند که استاکس نت در حال جهش است (نسخه های جدیدی از آن ظاهر می شود) و با آلوده کردن 30 هزار آدرس "آی پی" در این کشور در تجهیزات کامپیوتری صنایع این کشور خرابی به بار آورده است.
مقام های ایرانی این مساله را که نیروگاه اتمی بوشهر به این کرم آلوده شده است رد کرده اند اما اذعان می کنند که بعضی از کامپیوترهای شخصی خدمه این نیروگاه آلوده شده است.
اسرائیل و کشورهای غربی ایران را متهم می کنند با برنامه اتمی خود قصد دستیابی به سلاح اتمی را دارد، اتهامی که ایران رد می کند.
هرچند که تصور می شود طراحی این کرم کار یک کشور باشد و نه هکرها، اما هنوز هیچ سرنخی از محل طراحی آن به دست نیامده است. مقام های ایرانی نیز هنوز هیچ کشوری را در ارتباط با آن متهم نکرده اند.
درحالی که برخی مقام های ایرانی خطر استاکس نت را برطرف شده می دانند، کارشناسان امنیت کامپیوتر می گویند مشکل ممکن است تازه شروع شده باشد.
بعضی از آنها معتقدند عملیات استاکس نت در حال شمارش معکوس است و می تواند در صنایع نفت و گاز یا بعضی از نیروگاه های برق یا حتی در صنایع هسته ای اخلال جدی ایجاد کند. به گفته آنها این کرم حتی می تواند موجب اختلال در کار مراکز احتمالی هسته ای شود که اصلاً کسی از وجود آنها با خبر نیست.
کارشناسان معتقدند که یافتن و مشاهده کرم استاکس نت در سیستم های کنترل صنعتی بسیار دشوار و در مواردی غیر ممکن است، اما آن را به راحتی می توان در کامپیوترهای خانگی پیدا کرد.
از آنجا که مقام های ایرانی گفته اند که این کرم در کامپیوترهای شخصی برخی از کارکنان انرژی هسته ای ایران دیده شده است، احتمال آلودگی نیروگاه هسته ای بوشهر به آن هم وجود دارد.
شرکت سیمانتک اولین بار در 31 تیر ماه از آلودگی کامپیوترهای جهان به "استاکس نت" خبر داد.
یکی از کارشناسان این شرکت به بی بی سی گفت که "واقعیت این است که ما بیشترین میزان آلودگی به کرم استاکس نت را در ایران مشاهده کرده ایم و بر این اساس احتمال می دهیم که کسی که این بدافزار را طراحی کرده، احتمالا ایران را به عنوان هدف اصلی در نظر داشته است."
آمار این شرکت نشان می داد که ۶۰ درصد از آلودگی های این کرم در جهان، از آی پی های کاربران ایرانی ارسال شده است.
اما آقای حاتم این مساله را به عنوان ادعایی "سیاسی" رد کرد و آن را "هیاهوی رسانه های غربی" دانست.
با این حال دولت ایران همچنان نگران خسارات احتمالی این کرم است.
آقای حاتم گفت که برای مقابله با نسخه های مختلف استاکس نت، وزارت صنایع و معادن برگزاری دوره های آموزشی را برای واحدهای صنعتی و معدنی آغاز کرده است.
|
|
|