بررسی روزنامه های صبح تهران – چهارشنبه هفتم مهر
تیترهای اول
"تذکر 170 نماینده به رئیس جمهور" عنوان اصلی آرمان و مردم سالاریاست، جهان صنعت این خبر را با تیتر "فریاد بهارستان در گوش پاستور پیچید" منعکس کرده و ایران و سیاست روز از زبان رهبر جمهوری اسلامی نوشته اند "سفر رییس جمهور پرمغز و پرکار بود".
کیهان، رسالت، خراسان و جمهوری اسلامی در عنوان اصلی خود از قول رهبر جمهوری اسلامی نوشته اند "شنیدن سخن جوانان و شبهه زدائی وظیفه ائمه جمعه است"و جام جم همین گزارش را با تیتر "جوانان اصلی ترین هدف دشمن هستند" منعکس کرده است.
"خط فروپاشی نظام تک نرخی ارز" گزارش اصلی ابتکار است، "سکوت ارزی، دخالت طلائی" در صدر عنوان های تهران امروزآمده و دنیای اقتصاد نوشته "دستور حراج روزانه سکه طلا".
"بازار داغ ابزار جاسوسی در تهران" تیتر اول خبر است.
گزیده مقالات
تکرار بدعهدی روسها
دکتر محمدمهدی مظاهری در سرمقاله تهران امروز با اشاره به لغو قرارداد تحویل موشک های روسیه به ایران نوشته بعد از مدتی تاخیر در اجرای تعهدات، طرف روسی با افتتاح پروژه نیروگاه اتمی بوشهر تا حدودی از تنشهای موجود کاست ولی تندتر شدن موج انتقادات مقامات ایرانی به دلیل پیروی مسکو از سیاست های یکجانبه گرایانه آمریکا در منطقه و نیز منفعت طلبی آن ها بار دیگر مقامات کرملین را بر آن داشت تا برای سختتر کردن شرایط بینالمللی و تن دادن ایران به خواستههای شورای امنیت، از اعزام دانشمندان ایرانی به این کشور جلوگیری کند.
به نوشته این استاد دانشگاه، پس از تنشهای چندین ساله در روابط تهران – غرب و حاکم شدن نظام تکقطبی، برخی از کارشناسان مسائل سیاسی بینالمللی با اشاره به گسترش روابط تهران – مسکو در سطوح مختلف بر این باور بودند که همکاریهای اقتصادی، سیاسی و نظامی دو کشور به دلیل ضروریات متقابل در منطقه میتواند الگوی مناسبی از روابط دو همسایه را ترسیم نماید.
تهران امروز به عنوان انتقاد از دولت یادآوری کرده که نقشآفرینی روسها در پرونده هستهای ایران و برخی مخالفتهای مقطعی با گسترش دامنهدار تحریمهای بینالمللی و نیز تمایل ایران به عضویت در پیمان شانگهای باعث شد که حتی از همسایه شمالی گاه تحت عنوان متحد استراتژیک نام برده شود.
ایران در گفتگوهای روسیه و چین
آرمان در مقاله ای به گفتگوهای سران روسیه و چین پرداخته و نوشته توافق چین و روسیه درباره مسئله هستهای ایران قبلا هم انجام شده و حالا هم بعید نیست که چنین کاری انجام دهند و موضع واحدی اتخاذ کنند. اما زمانی این مسئله پیش میرود که اینها در تعارض با هم قرار نگیرند. به طور مثال وقتی روسیه با آمریکا درباره موضوعی به توافق میرسد، تعهدی ندارد که این توافق با چین هماهنگ باشد و بالعکس.
به نوشته این مقاله برخلاف بعضی نظرها، مبلغ مبادلات چندان تعیین کننده نیست. برخی معتقدند رابطه اقتصادی چین و آمریکا میلیاردها دلار ارزش دارد و کسری این مبادلات صد میلیارد دلار به نفع چین است در حالی که کل حجم مبادلات ایران و چین حداکثر پنجاه میلیارد دلار است. در اقتصاد، سیاست و امنیت بین الملل، اولا یک دلار هم یک دلار است. یعنی بر روی ظرفیت های هرچند کوچک هم کار میشود.
آرمان نتیجه گیری کرده اصولا سیاست ایران به دلیل مخالفتی که با آمریکا دارد همیشه عامل فشاری بوده است که روسیه و چین از آن در مناسبات خود استفاده میکنند. اگر کارت ایران را هم از دست بدهند که خودشان را خلع سلاح کردهاند. بنابراین همیشه سعی کردهاند مناسباتشان را با ایران نگه دارند و همواره روی این مسئله کار کرده اند.
وزنهای برای امید
محمدحسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت با نقل جمله ای از رییس مجلس نوشته با وجود هجوم روزانه آمارهای دولتی بر افکار عمومی مبنی بر اینکه نرخ تورم به رقم بیسابقه حدود هشت درصد رسیده و آمار بیکاری کمکم یکرقمی می شود باید خوشحال بود که هنوز مسوولانی هستند که این همه آمار را میبینند اما باورشان به آنچه مردم حس میکنند، نزدیکتر است. اگرچه دولت در پاسخ به صدای اعتراض مراجع تقلید پیرامون گرانی مدعی شد که به این بزرگواران آمار غلط می دهند.
به نوشته این روزنامه راههای قانونی اعتراض مردم به تصمیمات دولت صعبالعبور و پرهزینه است و مجلس نیز در طول پنج سال گذشته آنقدر مماشات کرده که دولت با فراغ بال تمامی سعی و خطاهایش را عملی کند اما هنوز هم میتوان امیدوار بود که مراجع تقلید قم و نماینده آنها در مجلس که رئیس مجلس هم هست بتوانند دولت را متقاعد کنند که در مهار گرانی و بیکاری توفیق چندانی نداشته است.
جهان صنعت تاکید کرده در این مقطع زمانی که کشور بدون برنامه اداره میشود و جراحی بزرگ اقتصاد با زیرسوال رفتن مهارت جراح هر روز با ابهامات جدیدی مواجه میشود، مردم برای همراهی نیازمند برداشتن گامهایی از سوی دولت برای رفع مشکلاتشان هستند اما وقتی ساکنان پاستور وجود مشکل را از اساس منکر میشوند چگونه می توان انتظار داشت که آن را حل کنند؟
جدال طلا فروشان و دولت
دنیای اقتصاد در سرمقاله خود به مجادله طلافروشان و اداره مالیات ها پرداخته و نوشته آنچه از بحثهای چند روز گذشته در مجادله میان دولت و صنف طلافروشان برمیآید این است که طلا فروشان به روش محاسبه مالیات اعتراض دارند و معتقدند روش مورد نظر دولت برای اخذ مالیات نوعی اجحاف است. از سوی دیگر دولت نیز فرار از شفافیت را علت اصلی تن ندادن طلافروشان به قانون عنوان میکند.
صادق جنان صفت در این مقاله تاکید کرده سیاسی کردن یک موضوع مربوط به کسب و کار به ویژه از سوی برخی سایتها و احزاب سیاسی و تزریق بدبینی و کینورزی به یک صنف که کالایی پرزرق و برق و گران قیمت میفروشند، راهحل منطقی نیست. حل مسائل اقتصادی با روشهای سیاسی و تحریک احساسات شهروندان شاید گره کار امروز را باز کند، اما کارگشایی درازمدت نخواهد داشت.
سرمقاله دنیای اقتصاد اضافه کرده صنف طلافروشان که گفته میشود 15 هزار نفرند باید ضمن سازگار شدن با قانون و مقررات مالیاتی به توافقهای اقتصادی پایبند باشند و در صورت اعتراض، اصلاح قانون را از مسیر قانونی پیگیری کنند و ضمن پیگیری حقوق خود، شرایط اقتصاد ملی را نیز در معادلات لحاظ کنند.
بازار متشنج
آرمان نوشته چند روزی میشود که بازار ارز با تشنج همراه است. گویا نمیتوان برای ثبات این بازار کاری کرد زیرا تا این لحظه بانک مرکزی برای به آرامش رسیدن بازار ارز اقدام خاصی انجام نداده است. این روزها صرافیهای چهارراه استانبول روزهای دشواری را سپری میکنند و از طولانی شدن این روند نگرانند. خرید و فروش ارز در این مرکز که به عنوان قطب اصلی معاملات ارز در تهران به حساب میآید؛ متوقف شده است.
به نوشته این روزنامه به چهارراه استانبول که قدم بگذاری، میبینی قیمتهای روی تابلوها به سرعت تغییر میکنند. نوسانات قیمتها صعودی است. گرچه خانزاده یکی از صرافان مقیم چهارراه استانبول معتقد است: بخش اعظمی از افزایش قیمتها به دلیل نرخ برابری ارزها در بازارهای جهانی بازمیگردد اما حدود 30 درصد افزایش بهای ارزهای موجود در بازار به دلیل تشنج پیش آمده در بازار است.
گزارشگر آرمان نوشته در حال حاضر حجم ارزهایی مانند دلار آمریکا و یورو به نصف میزان پیش از افزایش قیمت در بازار کاهش یافتهاند اما تنها ارز نایاب بازار درهم است که رابطه مستقیمی با تحولات ایجاد شده در بازار دارد. صرافان میگویند، اغلب حوالههای ارزی از طریق دوبی انجام میشود و در حال حاضر این کار به دشواری انجام میگیرد.
بازار متلاطم ارز
ابتکار گزارش داده تلاطم بازار ارز در تهران پس از ناآرامی طلایی در جهان، تحلیلگران اقتصادی را به چارهجویی انداخته است. این اتفاقات در حالی رخ میدهد که نباید اتفاقات همسایه در عرصه اقتصادی را فراموش کرد، اتفاقاتی که ناظر عادی را به این نتیجه میرساند که بازار ارز با خواست بانک مرکزی در حال تلاطم و تجربه افزایش قیمت ارز است.
این روزنامه با این تحلیل خوشبینانه که ممکن است بانک مرکزی در حال مدیریت واردات از طریق افزایش نرخ ارز باشد نوشته تثبیت نرخ ارز، طی سالیان گذشته همواره مورد انتقاد اقتصاددانان بوده است.
مسعود نیلی اقتصاددان به نوشته ابتکار در این باره گفته است سیاست ارزی کشور اشتباه است. ثابت نگاه داشتن نرخ ارز رسمی در ترکیب با تورم به معنای کاهش نرخ واقعی ارز است. این سیاست بازار داخلی و خارجی را از دسترس تولید کنندگان ایرانی خارج کرده و در اختیار تولید کنندگان خارجی میگذارد. جایگزین شدن کالاهای چینی به جای کالاهای ایرانی نتیج این سیاست و عامل تشدید رکود اقتصادی است.
حضور کمرنگ ایران
مونا مشهدی رجبی در گزارشی در جهان صنعت نوشته در حالی که هنوز هیچ سند رسمی برای بهرهبرداری از حوزه مشترک دریای خزر با همسایههای شمالی به امضا نرسیده اما از مدتها پیش همسایههای شمالی بسان همسایههای جنوبی کار خود را برای بهرهبرداری و اکتشاف از دریای خزر آغاز کردهاند.
به نوشته این مقاله اروپا اصلیترین مصرفکننده نفت و گاز دریای خزر است و در سالهای گذشته شرکتهای اروپایی بیش از دیگر شرکتهای دنیا برای توسعه حوزههای این بخش سرمایهگذاری کردهاند. دلیل آن هم بسیار روشن است. افزایش حجم ذخایر در این منطقه و استخراج آن میتواند زمینه را برای کاهش وابستگی این قاره به نفت خلیجفارس و گاز طبیعی کشور روسیه فراهم آورد و آسیبپذیری آنها را در برابر سیاستهای تولیدی و صادراتی این مناطق کمتر کند.
جهان صنعت تاکید کرده شرکتهایی که روزگاری در پارس جنوبی و طرحهای سرمایهگذاری بخش نفت و گاز ایران حضور پررنگی داشتند اما به واسطه تحریمهای یکجانبه و سیاستهای جدید در عرصه دیپلماسی اقتصادی به تدریج از ایران به کشورهای همسایه کوچ کردند.