رییس جمهور می تواند در موارد خاص، بر حسب ضرورت با تصویب هیات وزیران نماینده یا نمایندگان ویژه با اختیارات مشخص تعیین نماید. در این موارد تصمیمات نماینده یا نمایندگان مذکور در حکم تصمیمات رییس جمهور و هیات وزیران خواهد بود.
انتقاد متکی از نماینده ویژه محمود احمدی نژاد
منوچهر متکی از اظهارات نماینده رئیس جمهوری ایران در امور آسیا به شدت انتقاد کرد |
منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران از اظهارات نماینده ویژه رئیس جمهوری ایران در امور آسیا، به شدت انتقاد کرد و گفت که سیاست خارجی محل "ناپخته سخن گفتن" نیست.
آقای متکی، روز دوشنبه ۱۵ شهریور (۶ سپتامبر) اظهارات اخیر حمید بقایی، نماینده ویژه محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران در امور آسیا را سبب تضعیف دستگاه دیپلماسی ایران دانست.
او در این باره گفت: "مشخص نیست که آقای بقایی بر اساس کدام مسئولیت و از چه جایگاهی اینگونه سخنان نسنجیده را بیان می کند، در حالیکه هنوز آثار منفی اظهارات اخیر ایشان که موجب بروز مشکل در روابط خارجی شد، از بین نرفته است."
آقای بقایی که اظهارات پیشین اش درباره "نسل کشی ارامنه توسط امپراطوری عثمانی" واکنش مقامات ترکیه را به دنبال داشت، روز یکشنبه ۱۴ شهریور (۵ سپتامبر) به خبرگزاری کار ایران، ایلنا گفته بود آقای احمدی نژاد، با اختیارات خود نمایندگان ویژه را انتخاب کرده است و همچنین از انتخاب نمایندگان ویژه رئیس جمهوری در حوزه های آفریقا و آمریکای جنوبی خبر داده بود.
آقای متکی همچنین از مسئولان دولتی خواست که "با ناپخته سخن گفتن" هزینه کشور در عرصه سیاست خارجی را بالا نبرند و تاکید کرد که تضعیف دستگاه سیاست خارجی ایران "در شرایط کنونی آن هم توسط برخی از اعضای دولت مصداق بارز بر شاخه نشستن و بن بریدن است."
آقای متکی سخنان یک هفته پیش آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران را "فصل الخطاب" دانست که گفته بود مسائل مربوط به سیاست خارجی باید فقط توسط وزارت امور خارجه پیگیری شود و دولت باید از موازی کاری بپرهیزد.
به تازگی محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، اسفندیار رحیم مشایی را به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهوری در امور خاورمیانه، حمید بقایی را به عنوان نماینده ویژه خود در امور آسیا، محمد مهدی آخوندزاده را به عنوان نماینده ویژه در امور دریای خزر و ابوالفضل ظهره وند را به عنوان نماینده ویژه در امور افغانستان منصوب کرد.
'انتصاب نمایندگان ویژه مغایر قانون اساسی است'
از سوی دیگر یک روز پیش، مرکز پژوهش های مجلس ایران اقدام رئیس جمهوری این کشور در انتصاب نمایندگان ویژه در امور خاورمیانه، آسیا، خزر، افغانستان را مغایر قانون اساسی دانست.
مرکز پژوهش های مجلس، با اشاره به اصل ۱۲۷ قانون اساسی ایران اعلام کرد که انتصاب نمایندگان ویژه از سوی رئیس جمهور باید به تایید هیات وزیران برسد و مانند سایر مصوبات دولت ضمن ابلاغ، برای رئیس مجلس هم فرستاده شود تا چنانچه مغایر قوانین جاری باشد، برای تجدید نظر به هیات وزیران بازگردانده شود.
در گزارش این مرکز وابسته به مجلس همچنین از "فقدان تخصص و تجربه کافی" برخی از نمایندگان ویژه منتخب رئیس جمهوری ایران ابراز نگرانی شده است.
رییس جمهور می تواند در موارد خاص، بر حسب ضرورت با تصویب هیات وزیران نماینده یا نمایندگان ویژه با اختیارات مشخص تعیین نماید. در این موارد تصمیمات نماینده یا نمایندگان مذکور در حکم تصمیمات رییس جمهور و هیات وزیران خواهد بود.
در این گزارش تاکید شده است که نمایندگان ویژه، درمورد مسائل و شرائط خاص و به عنوان مسئولین پیگیری "پرونده های معینی" تعیین می شوند و جایگزین نهاد های مسئول در سیاست خارجی نمی شوند.
بر اساس این گزارش، پیگیری پرونده های محوله به نمایندگان ویژه، باید تنها شغل و مسئولیت این افراد باشد و علاوه بر این، میان سابقه و تخصص این افراد با پرونده محوله به آنها تناسب وجود داشته باشد و این افراد "از ورزیدگی دیپلماتیک" برخوردار باشند.
همچنین در این گزارش آمده است: " از سویی اقدامات نمایندگان ویژه باید مورد تایید نخبگان سیاسی داخلی باشد و از سوی دیگر کشور های خارجی نیز با توجه به تعهدات و عملکرد، آنان را مورد اعتماد و قابل مذاکره بدانند."
مرکز پژوهش های مجلس با اشاره به اینکه امکان نظارت بر تصمیمات و فعالیت های این نمایندگان ویژه وجود ندارد و "طبیعا وزیر امور خارجه هم می تواند مدعی شود که مسئولیتی در قبال اقدامات این نمایندگان ندارد" و اشاره به سخنان اخیر رهبر ایران، انتصاب نمایندگان ویژه را مورد تردید قرار داده است.
در پی انتصاب نمایندگان ویژه توسط رئیس جمهوری ایران، بعضی از نمایندگان مجلس و چهره های سیاسی این کشور، این اقدام را "موازی کاری" و ناشی از اختلافاتی دانسته بودند که میان محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری و وزارت امور خارجه پیدا شده است.
|
|
|
|
|
|
|
|