بررسی روزنامه های صبح تهران - سه شنبه ۲۹ تیر
تیترهای اول
"خروج قطعی 144 شرکت از تهران" عنوان اصلی جهان صنعت است. "مذاکرات اصناف نتیجه داد" تیتر اول ابتکار، جام جم "هشدار، فروش غیرقانونی ابزار شنود" را در صدر اخبار خود آورده و دنیای اقتصاد از "تغییر رفتار مالکان در بازار اجاره" خبر داده است.
"ملت ایران با هر سلیقهای در برابر تحریمها میایستد" از زبان رییس دولت تیتر روزنامه ایران است، خراسان و رسالت همین گزارش را با عنوان "اسنادی داریم که نشان می دهد تروریست ها توسط ناتو تجهیز و هدایت اطلاعاتی می شوند" آورده اند.
روزنامه جمهوری اسلامی در گزارش اصلی خود نوشته "دریافت تسهیلات بانکی بزرگ ترین مشکل تولید کنندگان" است، قدس خبر داده "مجلس افزایش حقوق بازنشستگان را پی گیری می کند" و آرمان از "سه شرط ایران برای مذاکره با آمریکا" نوشته است.
"فرانسه در آتش، نظامیان در جنوب مستقر شدند" تیتر اول روزنامه کیهان است.
گزیده مقالات
سالگرد پایان جنگ
مردم سالاری در سرمقاله خود به مناسبت سالگرد پایان جنگ هشت ساله ایران و عراق جلسه سران سه قوه را به یاد آورده که در 25 تیر 1367 تشکیل شد سیداحمد خمینی و توسلی رییس دفتر بینان گذار جمهوری اسلامی و آیت الله مهدوی کنی نیز شرکت داشتند و پیشنهادهای مختلفی از جمله قبول وساطت الجزایر، سازمان کنفرانس اسلا می و پاکستان مطرح شد، که مورد تصویب قرار نگرفت و در نهایت قرار شد رسما پذیرش قطعنامه به شخص دبیر کل سازمان ملل و با امضای رئیس جمهور اعلا م شود.
این روزنامه نوشته روز بعد که خبر این تصمیم از رادیو تهران پخش شد موجب واکنش های بسیار گسترده ای در داخل و خارج کشور شد، به طوری که بسیاری از دیپلمات ها آن را با ناباوری نقل می کردند. هاشمی رفسنجانی فرمانده کل قوا، که فرماندهی جنگ را به عهده داشت در کنفرانس مطبوعاتی آن را اعلام کرد و میرحسین موسوی نخست وزیر وقت در دیدار با سفرا و مسوولین وزارت خارجه تصمیم را تشریح کرد.
مردم سالاری یادآوری کرده آیت الله خمینی روز چهارشنبه 29 تیر پیام تاریخی و مهمی صادر کردند که گلواژه آن پیام عبارت بود از این که: "قبول قطعنامه برای من از زهر کشنده تر است، ولی راضی به رضای خدایم و برای رضایت او این جرعه را نوشیدم."
شکست های آمریکا پیروزی های ایران
کیهان در سرمقاله خود با استناد به گفته های شهرام امیری نوشته اگر سیا حاضر است در ازای 10 دقیقه مصاحبه یک متخصص فیزیک بهداشت 10 میلیون دلار- دقیقه ای یک میلیون دلار- بدهد تا او جور همه بدبیاری های 7-6 سال گذشته این سازمان عریض و طویل را بکشد یا 50 میلیون دلار بدهد که همان پژوهشگر عادی درخواست پناهندگی کند و این اعتباری برای سازمان CIA باشد، حدس بزنید رقم هنگفت خسارت های آمریکا از پیشرفت های ایران چه قدر است؟ 500 میلیارد دلار؟ هزار میلیارد دلار؟
به نوشته این مقاله با اندازه گیری هزینه های گزاف و بر باد رفته آمریکا در چالش های عراق و افغانستان و لبنان و فلسطین و بحرین و یمن می توان فهمید اوباما و دولت وی به چه میزان ورشکسته شده است؟
سرمقاله کیهان در مقابل موفقیت های اطلاعاتی ایران را چنین برشمرده: ایران قرار اطلاعاتی به کلّی سرّی آمریکا در مسیر دوبی- بیشکک را در آسمان قیچی می کند، دیپلمات ربوده شده خود (حشمت الله عطارزاده) را از پاکستان آزاد می کند و به کشور بر می گرداند، با تبعه ربوده شده خود در عربستان و منتقل شده به آمریکا ارتباط ویدیویی می گیرد و سیا را وادار به عودت تبعه مذکور می کند.
ریش سفیدیهای بی جواب
ابتکار در تشریح اختلافات درون اصولگرایان نوشته باید این ها با ریش سفیدی حل شود اصولگرایان بزرگان و ریش سفیدانی که میتوانند با تجربه اجرایی و کارهای سیاسی و همچنین با توجه به احترامی که در میان گروههای ریشه دار اصولگرا دارند، به حل مشکلات بپردازند،اما این تجربه در یک سال اخیر پس از انتخابات دهم ریاست جمهوری چندان در اردوگاه اصولگرایی حتی تجربه هم نشد. در حقیقت فرصتی برای تجربه کردن آن دست نداد.
به نوشته این مقاله ناطق نوری؛ بعد از آن چه در انتخابات ریاست جمهوری پیش آمد ریش سفید منزوی شد، آیت الله مهدوی کنی که میتوانست یک سرمایه بزرگ برای اصولگرایان باشد. عملا تلاش هایش بی فرجام ماند و ریش سفید دلخور شد.
مقاله ابتکار سرانجام به آن جا رسیده که آیت الله محمد یزدی نیز به جهت سالهای حضورش در راس قوه قضائیه و شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی و مناصب دیگر اجرایی و همچنین عضویت و ریاست بر مهم ترین تشکل روحانی حوزه علمیه قم یعنی "جامعه مدرسین" میتوانست یکی از ظرفیتهای جریان اصولگرا برای انجام تلاشهای ریش سفیدانه باشد. اما این شیخ باسابقه در حوادث پس از انتخابات آن چنان که انتظار میرفت نتوانست نقش خود را بازی کند و ریش سفید عصبانی شد.
حاکمیت قانون
دکتر سید احمد میرمطهری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته در قرن بیست و یکم، توسعه اقتصادی فراتر از افزایش صادرات، توسعه زیر ساختها یا اعمال سیاستهای پولی و مالی مناسب بوده و بیش از هر زمانی آرمان توسعه اقتصادی در تحقق حاکمیت قانون است.
به نوشته این اقتصاددان امروزه به شهادت آمار، حجم و ارزش مبادلات اقتصادی در کشور در مقایسه با یک دهه قبل افزایش چشمگیری پیدا کرده است، به جمعیت کشور افزوده شده، روند شهرنشینی به سرعت رو به گسترش بوده، مشارکتهای مردم در امور اقتصادی و تعداد شرکتهای فعال در امور تولیدی رشدی فزاینده داشته، تعداد بانکها زیاد و مبادلات پولی آسان و بدهکاران و طلبکاران دو صد چندان شدهاند و خلاصه آنکه همه این گسترشها زمینه بروز برخی از ناهنجاریهای اجتماعی و اقتصادی و ایجاد اختلافات و طرح دعاوی اعم از کیفری و حقوقی را به دنبال داشته اند.
نتیجه گیری سرمقاله دنیای اقتصاد این است که برای کمک به اقتصاد ایران در تجهیز پساندازها، افزایش اشتغال، استفاده بهینه از ثروت نفت و گاز، اصلاحات ساختاری در بخش مالی، توسعه بخش صنعت، سرمایهگذاری خارجی و گسترش تامین اجتماعی، قوهقضائیه هم باید خود را به قوانین مورد نیاز و به روزمجهز نماید.
آمار واقعی تورم
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود به فاصله معناداری که مردم در معاملات و خرید و فروشهای روزمره خود میان قیمتهای واقعی و نرخهای اعلامی از سوی نهادهای مسئول و رسمی میبینند پرداخته و نوشته اگر تورم به همان میزانی که بانک مرکزی اعلام میکند، پایین آمده پس چرا ما آن را نمیبینیم؟ واقعیت هم این است که گوشت گوساله کیلویی 13 هزار تومانی، گوشت مرغ 3700 تومانی به بالا، لبنیات سبکتر و گرانتر و اجاره بهایی که به گفته بنگاه داران 20 درصدی افزایش یافته است.
به نوشته این روزنامه به نظر نمیرسد تلاشهای دولت و بانک مرکزی هم برای توجیه و رفع دغدغه جامعه و رهایی از این دوگانگی چندان موثر واقع شده باشد و تورم همچنان به عنوان بزرگترین دغدغه معیشتی مردم ذهن افکار عمومی را میآزارد و قطعا ادامه آن هزینههای هنگفتی به سرمایههای اجتماعی کشور تحمیل میکند.
روزنامه جمهوری اسلامی پیشنهاد کرده مسئولان در کوتاهترین زمان ممکن راهها و روشهای جدید، همه فهم و آسان تری را برای تنویر و اطمینان بخشی افکار عمومی در مورد نرخها و آمارهای اعلامی از سوی مراجع رسمی انتخاب و اجرا کنند آنها را از کم وکیف محاسبه نرخ تورم و تغییرات سبد کالاهای بانک مرکزی آگاه سازند تا اصحاب رسانه بتوانند ذهنیت افکار عمومی را روشن تر سازند.
آلودگی همه چیز
سیدجواد سیدپور در مقاله اصلی تهران امروز نوشته مدتی است خطی از "خبرهای آلوده" درباره کالاهای آلودهتر به راه افتاده و سر پایانی هم ندارد و انگار ما باید به این خبرها عادت کنیم؛ گوشت آلوده، خون آلوده، برنج آلوده، میوه آلوده، هوای آلوده، اسباببازی آلوده، نمک آلوده، سبزی آلوده، دام آلوده، چای آلوده، سیگار آلوده، داروی آلوده، بطری آلوده و... اکنون آب آلوده که البته خود حکایتی جدا دارد.
به نوشته این روزنامه بهرغم اینهمه خبرهای ضد و نقیض که از این آلودگیها منتشر شده و میشود هنوز هیچکس به درستی و به قطعیت نگفته که بالاخره آلودگی هست یا نیست؟ آیا برنجهای وارداتی به سم آرسنیک آلوده هست یا نیست؟ آیا گوشتها و دامها تب برفکی دارند؟ آیا میوههای ما مملو از کود شیمیایی است؟ آیا خونها به HIV آغشته است؟ آیا اسباببازی کودکان ما سرطانزاست؟ آیا داروی "گرایپ واتر" آلودگی باکتریایی دارد؟ آیا آب آشامیدنی تهران مملو از نیترات است؟ واقعا در دنیایی با اینهمه پیشرفت علمی و در کشوری با اینهمه آزمایشگاه و متخصص ورزیده، پاسخ دادن صریح، روشن و واضح به این پرسشها مگر چقدر طول میکشد؟
تهران امروز تاکید کرده مردم حق دارند نسبت به اینهمه خبرهای آلوده واکنش نشان دهند و نگران بهداشت و سلامت خود و خانوادههایشان باشند و مسئولان موظف و مکلفند که برای حفظ سلامت جامعه همه گونه اقدامی انجام دهند و با سریعترین روش و بهترین امکانات به صیانت از بهداشت عمومی بپردازند. اینکه وزیری اعلام کند آب تهران آلوده است و وزیر دیگری از همان دولت فردا آنرا تکذیب کند جز نگرانی بیشتر افکار عمومی مشکلی را حل نمیکند.
پاسخ برای آب آلوده
محمدحسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت نوشته مجید نامجو و مرضیه وحید دستجردی دو وزیر کابینه دهم هستند که در اوج هماهنگی یکی از آنها میگوید نیترات آب تهران تحت کنترل است و دیگری زنان باردار را دقیقا به دلیل افزایش غیرمجاز میزان نیترات از خوردن آب لوله کشی بر حذر میدارد.
به نوشته این مقاله موضوع آلودگی آب شرب نه اختلاف پلیس و خودروسازان است و نه استاندارد نبودن جادهها! موضوع به واسطه ارتباط مستقیم با سلامت مردم از چنان اهمیت ویژهای برخوردار است که هر خبر کوچکی در این رابطه میتواند امنیت روانی جامعه را با مخاطراتی جدی روبهرو کند.بیاعتمادی به آب شرب لولهکشی شده اتفاق نامیمونی است اما اگر در برابر آمار رو به افزایش جنینهای سقط شده در تهران و سرطان دستگاه گوارش قرار گیرد، ترجیح میدهیم بیاعتماد باشیم تا روی تخت بیمارستان.
سرمقاله جهان صنعت تاکید کرده همه جای دنیا وقتی میلیونها نفر با آلودگی آب شرب مواجه میشوند فوری ستاد بحران تشکیل میدهند اما اینجا وزیر بهداشت گزارش وزارت نیرو را در رسانهها میخواند و یک مدیر میانی در وزارت نیرو سخنان شخص اول سلامت کشور را ادعای بیاساس میخواند. بد نیست وزرای محترم نیرو و بهداشت جلسه مشترکی گذاشته و لااقل حرفشان را یکی کنند تا شهروندان تهرانی بدانند بالاخره آب را از لوله بنوشند یا بطریهای بستهبندی شده.