بررسی روزنامه های صبح تهران - چهارشنبه ۱۶ تیر
تیترهای اول
"بدون مجلس در راس امور استبداد و فساد گسترش خواهد یافت" به نقل از رییس مرکز پژوهش های مجلس تیتر اول مردم سالاری است. "فشار و گفتگو قابل قبول نیست" به نقل از نامه سعید جلیلی به دبیر کمیسیون خارجی اتحادیه اروپا عنوان اصلی سیاست روز است.
"سیاست های کلی اصلاح الگوی مصرف تعیین و ابلاغ شد" در صدر گزارش های خبری کیهان، رسالت، حمایت، ابتکار، خراسان، آفرینش، فرهیختگان، دنیای اقتصاد، ایران و جهان صنعت نشسته است.
"چاله زنی مالیاتی" در صدر گزارش های جام جم آمده، آرمان خبر داده "افزایش مالیات صنفی منتفی شد" و تهران امروز از "توافق مالیاتی اصناف و دولت" نوشته است.
گزیده مقالات
تحریم ها از چشم آمریکا
کیهان در سرمقاله خود نوشته آمریکایی ها معتقدند تشدید تحریم ایران مهمترین علامتی است که می تواند مخالفان داخلی و خارجی جمهوری اسلامی را نسبت به عزم آمریکا در مواجهه با ایران مطمئن و دلگرم نماید و علیرغم شکست های پیاپی، آنان را سرپا نگه دارد و در انتظار بهبود اوضاع قرار دهد. تصویب قطعنامه در روز 20 خرداد بر این اساس ارزیابی گردیده است.
به عقیده کیهان اما این نظر آمریکائی ها غلط است گرچه آن ها می دانند که گروهی در درون حاکمیت با دور زدن نهادهای رسمی و مسئول- نظیر وزارت امور خارجه، وزارت اطلاعات و شورای عالی امنیت ملی - به رایزنی با محافل مشکوک خارجی مشغولند و تلاش می کنند تا دور از چشم نهادهای مسئول نظام به تکمیل زد و بندهای سیاسی با محافل مشکوک خارجی بپردازند.
سرمقاله این روزنامه تندرو هوادار دولت در نهایت به این نتیجه رسیده که از نظر آمریکایی ها زمانی که قطعنامه های شورای امنیت با تحریم های مکمل همراه شود و با بعضی از روندهای داخلی اثرگذار هم گره بخورد، می تواند یک اتفاق جدید- و نه تکرار روند 31 ساله- تلقی شود. البته این مثلث، مطلب جدیدی نیست و اضلاع آن جدا جدا تجربه شده اند ولی به هر حال آمریکایی ها همزمانی این اقدامات را تجربه جدید به حساب می آورند.
تائید و تکذیب تحریم سوخت هواپیما
سیاست روز در گزارشی نوشته روز گذشته در خبر هایی که منبع روشنی نداشت آمده بود که سه کشور از ارایه سوخت به چند هواپیمای متعلق به شرکت های هواپیمایی ایرانی خودداری کرده اند. این خبر هرچند که هیچگاه به تایید منابع رسمی و معتبر خبری نرسیده است اما همین اخبار غیر رسمی و تایید نشده ،به انتشار زمزمه های انجامیده است که طی ان گفته می شود برخی از شرکت های فروشنده بلیت هواپیما خواهان افزایش تعرفه های قیمتی خود هستند.
به نوشته این روزنامه عدم تحویل سوخت به هواپیماهاى مسافربرى ایرانى در فرودگاه کشورهاى خارجى از مفاد قطعنامه شوراى امنیت نیست، این نوع تحریم ها را رئیس جمهور آمریکا در ادامه سیاستهاى یکجانبه و خصمانه کاخ سفید در قبال ایران به تصویب رسانده هرچند ظاهرا اتحادیه اروپا با این تصمیم خودسرانه اوباما همراهی نکردهاست.
سیاست روز تاکید کرده در مقابل همین اقدام ناجوانمردانه اوباما، مسئولین دولتی طی این چند روز بارها اعلام کردند هیچ مشکلی برای کشور پیش نخواهد آمد چرا که آمادگی کامل برای تحریم بنزین وجود دارد. چنانچه مسعود میر کاظمی وزیر نفت در آخرین نشست خبری خود با اشاره به طرح ضربتی تولید بنزین در پتروشیمیها برای ظرفیت 14.5 میلیون لیتر بنزین گفت. در چنین حالی مطرح کردن نگرانی برای تحریم بنزین و از سوی خبرگزاری رسمی دولت منطقی به نظر نمیرسد.
مدیریت بحران لازم است
آفرینش در سرمقاله خود نوشته در چند سال گذشته بخش صنعت در کشور ما با چالش ها،مشکلات و بحرانهای بسیاری دست به گریبان بوده است بحران هایی که هرچند بسیاری از کارشناسان بر آن اذعان دارند اما همچنان به نظر می رسد بخش زیادی از مقامات اقتصادی نگاهی چندان جدی به آن نداشته و یا عملا در راستای حل آن گام هایی اساسی برنداشته اند در این بین اینک کشور ما با توجه به شرایط داخلی و بین المللی در وضعیت ویژه ای قرار گرفته است.
به نوشته این روزنامه کارشناسان معتقدند عملا زیر مجموعه های بسیاری از صنایع کشور در ماه های آینده با بحران هایی نظیر تولید با 10 درصد یا یک سوم ظرفیت و یا حتی ورشکستگی روبرو کرده است در این بین بطور مثال در حالی که بسیاری از صنایع نساجی و کارخانجات کشور با چالش های عدیده همراه هستند واردات قاچاق بی رویه که گاه تا 90 درصد بازار کشور را در بر گرفته عملا باعث رقابت ناپذیری بخش صنعت نساجی در مقابل محصولات خارجی شده است.
آفرینش تاکید کرده باید از یک طرف سناریوهایی را برای آینده بخش صنعت کشور در پس هدفمند کردن یارانه ها متصور شد و از سوی دیگر نگاهی جدی تر به تحریم های جدید اعمالی در یک ماه گذشته بر ضد کشور داشت چه اینکه فارغ از برخی نگاه ها،خواسته یا نا خواسته تحریم ها بر بخش های بسیاری از صنعت کشور تاثیر می گذارد در این مقال این مدیریت بحران است که می تواند کشتی صنعت کشور را از گزند چالش ها رهایی بخشد.
بخش خصوصی و دانشگاه آزاد
علی سرزعیم در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته مناقشات حول قضیه دانشگاه آزاد پایان یافت اما نکته جالبی که در این مناقشات دیده شد این بود که هیچکس فلسفه وجودی دانشگاه آزاد، یعنی عرضه خصوصی آموزش عالی را زیرسوال نبرد. گویی برای همه مسلم شده که وجود یک بازار خصوصی برای آموزش عالی امر درست و ضروری است.
به نوشته این مقاله بیست سال قبل فضای حاکم دقیقا معکوس بود، به این معنی که دفاع از وجود نهادهای آموزش عالی خصوصی کار دشواری به نظر می رسید و مقاومتهای سیاسی و اجتماعی شدیدی در برابر آن وجود داشت. استدلال این بود که چون ثروتمندان از تمکن مالی بالاتری برخوردارند، وجود دانشگاه خصوصی در واقع نوعی سرویسدهی به آن هاست.
نویسنده سرمقاله دنیای اقتصاد اظهار نظر کرده که امروز برای همه روشن شده که جامعه متشکل از دو بخش ثروتمند و فقیر نیست و یک نهاد آموزش عالی خصوصی صرفا در اختیار قشر غنی نخواهد بود و عرضه خصوصی خدمات آموزشی نابرابری را به شکل ناگواری افزایش نخواهد داد.
تعطیل بازار و مالیات ها
حمید باستانی در جهان صنعت نوشته مهرماه 87 در پی اعتراض و تعطیلی پنج روزه بازار طلافروشان اصفهان، طلافروشان بازار تهران نیز تصمیم گرفتند در جهت همبستگی با همکاران و هم صنفان خود و همچنین اعتراض به نحوه اجرای قانون مالیات بر ارزشافزوده مغازههای خود را باز نکنند.این از اولین واکنشها به اجرای ناگهانی این قانون بود و در شرایطی که دولت پذیرفت عجولانه دست به اجرای این قانون زده است با عقبنشینی سه ماهه خود غائله اعتصاب بازاریها را تمام کرد.
به نظر این مقاله از مهرماه 87 تا تیرماه 89 نزدیک به دو سال میگذرد و دیروز روز مشابهی چون سال 87 در بازار شکل گرفت و حجرههای بازار تهران به حالت نیمه تعطیل درآمد تا یاد قانون مالیات بر ارزشافزوده و عدم اجرای آن تا به امروز بیفتیم.اما این بار داستان متفاوت بود و بحث افزایش حدود 70 درصدی مالیات اصناف باعث شکلگیری این اعتصاب تجاری و صنفی شد.
جهان صنعت نوشته شاید گفته شود بازاریها مالیات کم میدادهاند اما به واقع باید پرسید در هنگامه اجرای طرح هدفمندی یارانهها و طرحهایی چون مالیات بر ارزشافزوده چرا نظام مالیاتی اصناف به این وضع تغییر یافته و باز هم همه را به وضع سال87 رسانده است. آیا دولت از تصمیم خلقالساعه سال 87 عبرت نیاموخت که این بار هم همان راه را میرود؟
تکذیب و تائید اعتصاب بازار
تهران امروز در گزارشی به قلم مریم موسیپور نوشته دیروز در اعتراض به افزایش 70 درصدی مالیات بر درآمد اصناف که از سوی سازمان امور مالیاتی تعیین شده بود، برخی از رستههای شغلی در بازار بزرگ تهران، واکنش نشان دادند و اکثر واحدهای صنفی از جمله صنف پارچهفروش، طلافروش، سراج و نساج با بستن واحدهای صنفی خود، به نحوه عملکرد سازمان امورمالیاتی انتقاد کردند.
به نوشته این روزنامه معضل میان اصناف و سازمان امور مالیاتی برای تعیین عملکرد مالیاتی سال قبل در حوزه اصناف، سالهاست که همزمان با ماههای ابتدایی سال، نمود مییابد. اما مشکل هرساله اصناف در خصوص مالیات بر درآمد، به تعیین درصد افزایش مالیاتی بازمیگردد. اصناف معتقدند همواره در این خصوص به آنها جفا میشود و درصد افزایش مالیاتی، ارتباط منطقی با کاهش یا افزایش درآمد آنها در سالها مختلف ندارد.
روزنامه جام جم گرچه در عنوان اصلی خود از چالش بازاریان و دولت بر سر مالیات خبر داده اما نوشته توافق در پی اعتراضات اصناف نسبت به افزایش میزان مالیات آنها به دست آمد و براساس آن، مقرر شد درصدهای مالیاتی اصناف پس از ابلاغ پیشنویسی به مجامع امور صنفی در روزهای آینده تعیین شود.
در بخشی از گزارش جام جم آمده پیش از آن، انتشار خبر افزایش 70 درصدی مالیات اصناف بازتابهایی را در سطح جامعه ایجاد کرده بود، به گونهای که حتی دیروز در خبرها اعلام شد برخی واحدهای صنفی بازار طلا و پارچه در اعتراض به این موضوع اعتصاب کردهاند. اما این خبر از سوی اتحادیه کشوری صنف طلا و جواهر تکذیب شد.
قاچاق و گزارش های غلط
خراسان در گزارشی پیرامون قاچاق کالا و ارز نوشته چند روز پیش در همایش مبارزه با قاچاق کالا و ارز تهران استاندار تهران و سعید مرتضوی رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز "فتنه" سال گذشته را دلیل عملکرد ضعیف در راه مبارزه با قاچاق عنوان کردند. مرتضی تمدن درباره ضعف استان تهران برای مقابله با این پدیده شوم اقتصادی گفت: "فتنه باعث شد ما در سال گذشته از قاچاق کالا و ارز مقداری عقب بمانیم." وی درمقایسهای عجیب اظهار کرد: "بالاخره آن فتنه هم قاچاق بود که این قاچاقچیان که ما اسمشان را سران فتنه گذاشته بودیم به همراه تعدادی از خارجی ها اقداماتی را انجام داده بودند."
به نوشته این روزنامه فقط استاندار تهران نبود که عملکرد ضعیف در این عرصه را به اتفاقات سال گذشته حواله میکرد بلکه سعید مرتضوی رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز با همین دلیل عملکرد سال گذشته خود را توجیه کرد. مرتضوی گفت: "ما در سال گذشته مورد آماج توطئه منافقان و استکبار جهانی و معاندان داخلی و خارجی بودیم که مسئولان در تهران باید تمام قد جلوی این فتنه میایستادند تا نظام حفظ شود و به همین دلیل علت ضعف در مبارزه با قاچاق کالا و ارز موجه بوده است ولی امسال باید این ضعف را جبران کنیم."
خراسان نوشته شاید بهانه حفظ نظام برای کم کاری درمقابله با قاچاق کالا و ارز تا حدودی دهان منتقدان را ببندد ولی به نظر میرسد این توجیه نه تنها قانع کننده نیست. اظهارات چند روز پیش مرتضی تمدن و سعید مرتضوی از یک منطق نادرست نشات میگیرد. آن ها تصور میکنند با برخورد میتوانند به این معضل ترتیب اثر دهند.