بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه 15 تیر
تیترهای اول
"وقف اموال و اساسنامه جدید دانشگاه آزاد متوقف شد" عنوان اصلی مردم سالاری است، آرمان در صدر گزارش های خبری خود نوشته "وقف و اساسنامه جدید دانشگاه آزاد متوقف شد" و "نه وقف نه اساسنامه جدید" تیتر یک ابتکار.
ایران از "انتقال دانشجویان به محل سکونت خانواده" خبر داده، کیهان از "تازه ترین هدف ها از اجرای هدفمند کردن یارانه ها" نوشته، رسالت در گزارش اصلی خود از "افتتاح بزرگ ترین واحد ذوب و تولید فولاد خاورمیانه" نوشته و حمایت از زبان رییس دولت نوشته "فردائی روشن و پرافتخار برای آینده ایران بسازیم".
گزارش اصلی سیاست روز این است: "چه کسی از فضای تخریب و نفاق سود میبرد"، جام جم پرسیده "امواج دکلهای موبایل؛ مضر یا بیخطر" و خراسان از "هشدار وزیر بهداشت نسبت به در حال اتمام بودن سوخت راکتور تهران و کاهش تولید رادیو داروها" نوشته است.
"بازار مجازی برای معامله مسکن" گزارش اصلی دنیای اقتصاد است و جهان صنعت از زبان وزیر نفت نوشته "واگذاریهای نفتی 3 سال به تعویق می افتد".
گزیده مقالات
اگر به ایرانحمله شود
ابتکار در گزارشی به بررسی این فرض پرداخته که اگر حمله ای نظامی به ایران صورت پذیرد چه خواهد شد حمله ای که به نوشته این روزنامه به معنای یک فاجعه تمام عیار و کامل برای اقتصاد جهان خواهد بود.
به نوشته این روزنامه افزایش چشمگیر بهای نفت که افزایش شدید نگرانی بازارهای مالی را در پی خواهد داشت تجارت جهانی را ناگهان فلج خواهد کرد، هزینه های نظامی را به شدت افزایش می دهد، تورم را بالا خواهد برد و سرانجام این که نرخ ارز و طلا را به شدت افزایش خواهد داد.
ابتکار تاکید کرده یکی از پیامدهای اولیه حمله احتمالی به ایران این خواهد بود که انتقال محمولههای نفتی از طریق تنگه هرمز به شدت محدود یا ممکن است متوقف شود. با توجه به اینکه حدود 20 درصد از نفت جهان از طریق تنگه هرمز به نقاط مختلف جهان منتقل میشود، به دنبال اختلال جدی در روند انتقال نفت از طریق تنگه هرمز، بازار نفتی جهان بلافاصله عنان گسیخته خواهد شد. حتی برخی از تحلیل گران نیز معتقدند که بهای نفت به 250 دلار در هر بشکه خواهد رسید.
تحریم امارات
مردم سالاری نوشته چند واقعیت تاریخی، سیاسی و اقتصادی را باید به اماراتی ها گوشزد کرد. اول آنکه سابقه تاریخی حضور تجار و صنعتگران ایرانی در سواحل جنوبی خلیج فارس به قبل از استقلال این کشورها بازمی گردد و جمعیت ایرانی آن سوی آب سهم زیادی در عمران و آبادی این منطقه داشته است. ثانیا در حال حاضر بیش از400 هزار ایرانی در امارات متحده عربی زندگی می کنند و هشت هزار شرکت ایرانی در این کشورحضور فعال اقتصادی دارند.
به نوشته این روزنامه این ارقام در اشل اقتصادی ایران عدد کوچکی است اما در اشل اقتصادی امارات رقم غیرقابل انکاری است. اماراتی ها حتی اگر هم بخواهند نمی توانند خود را از خدمات و سرمایه شرکت های ایرانی بی نیاز ببینند. بنابراین بهتر است سیاست متوازن تری را در پیش گرفته و چشم خود را بر روی واقعیت های اقتصادی و تاریخی نبندند.
استنا ها درست نیست
دکترعلی بیگدلی در سرمقاله آرمان نوشته استنادی که برخی از کشورها در جلوگیری از ارائه بنزین و نفت به ایران براساس قطعنامه 1929 سازمان ملل داشتهاند به هیچوجه درست نیست؛ در هیچیک از بندهای این قطعنامه موضوعی در رابطه با جلوگیری از ارائه نفت و بنزین به ایران وجود ندارد .اقدام کشورهای آلمان، امارات و کویت در جلوگیری از ارائه سوخت به هواپیماهای ایرانی از دو منظر قابل بررسی است.
به نوشته این مقاله ممکن است این کشورها به بهانه اجرای مصوبه شورای امنیت از ارائه سوخت به هواپیماهای ایرانی خودداری کرده باشند که در این صورت ما میتوانیم با اقدام متقابل با آنها برخورد کنیم، چراکه به دلیل موقعیت سوقالجیشی کشورمان هواپیماهای بسیاری از خاک ایران عبور میکنند. از منظر دیگر به جهت آنکه این کشورها اقدامی غیرانسانی را در به خطر انداختن جان صدها نفر مرتکب شدهاند میتوانیم با طرح موضوع نظر مجامع جهانی نسبت به حق تضییع شده خود، دادخواهی کنیم.
سرمقاله آرمان تاکید کرده سفر آتی وزیر امور خارجه به کشورهای اروپایی به نظر میرسد متکی برای جلوگیری از جوسازیها غرب و خنثیسازی آن هاست. حتی سفر اخیر متکی به نیجریه نیز بر این اساس انجام شده چرا که این کشور یکی از تولیدکنندگان بزرگ بنزین جهان به شمار میرود و میتواند در صورت تحریم صنعت نفت و بنزین ایران از سوی اروپا و آمریکا ما را یاری کند.
امید به واقعه ای در درون نظام
کیهان در سرمقاله خود برای چندمین بار ادعا کرده که جنبش سبز از نفس افتاده، مردم از رهبران این جنبش روگردان شده و از مطالبات آن صرف نظر کرده اند چرا که اواخر سال گذشته یعنی زمانی که حرکت های خیابانی جریان فتنه آرام آرام فروکش کرد و به اصطلاح فضای امنیتی پایان یافت، روشن بود که طراحان فتنه تلاش خواهند کرد آنچه را که از کف خیابان جمع شده به درون سیستم سیاسی منتقل کنند. در زمستان 88 حتی طرف های خارجی هم فهمیده بودند که باید از خیابان های تهران قطع امید کنند و امیدوار باشند که درون نظام واقعه ای شکل بگیرد.
روزنامه هوادار دولت با این مقدمه نتیجه گرفته سیاست موسوی، کروبی و خاتمی برای حرکت به سمت طبقه محروم، تبدیل شدن به سخنگوی آنها و نهایتا به خیابان کشاندن آنها در فرصت های معین، شکست خورد. و روز کارگر و روز معلم معلوم شد که این جریان طبقه متوسط را از دست داده اما طبقه محروم را به دست نیاورده است، و فتنه به جای اینکه به تعبیر یکی از پرده نشینان اصلاح طلب از شمال تهران به جنوب آن منتقل شود در همان شمال شهر مرده است.
کیهان سپس پیش بینی کرده سران جنبش سبز اکنون دیگر به لحاظ سیاسی موجوداتی مرده و تمام شده محسوب می شوند که کاری بیش از صدور بیانیه و ملاقات های ملال آور با جمع های ثابت از آنها ساخته نیست و همه امید و آرزویشان این است که به نحوی حتی اگر شده با دست زدن به انتحار سیاسی در سرخط خبرها قرار بگیرند.
سرنوشت دانشگاه آزاد
ایران روزنامه دولت خبر تصمیم رهبر به توقف وقف و اجرای اساسنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی را در صفحات داخلی خود نقل کرده بلافاصله بعد از آن نوشته یک عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی لغو شدن تغییرات در اساسنامه دانشگاه آزاد را رد و اعلام کرد توقف اجرای این اساسنامه موقتی است.
روزنامه دولت بر این خبر افزوده در شهریور ماه سال گذشته، زمانی که آقای هاشمی و نیز عبدالله جاسبی، رئیس دانشگاه آزاد مدعی شدند که صیغه وقف اموال این دانشگاه را خواندهاند، از موافقت رهبر معظم انقلاب با این موضوع خبر دادند. این ادعا همان زمان از سوی دفتر رهبر انقلاب تکذیب شد اما افراد و محافل حامی مسئولان دانشگاه آزاد همچنان به طرح این ادعا پرداختند
ماجرا ختم نمی شود
کیهان نوشته ماجرا به این دو دستور ختم نمی شود، بلکه رهبر بررسی درباره امکان شرعی و قانونی وقف دانشگاه آزاد را نیز به هیئتی از متخصصان فقهی و حقوقی سپرده است که تصمیم نهایی درباره دانشگاه آزاد و چالش میان هیئت مؤسس دانشگاه و شورای عالی انقلاب فرهنگی موکول به ارائه نظر هیئت یاد شده خواهد بود.
به نوشته مدیر کیهان این هیئت موظف شده است در فرصتی محدود و بدون فوت وقت، نظر نهایی خود را با استناد به مبانی فقهی، موازین حقوقی و قوانین جاری اعلام کند. بدیهی است اعلام نظر این هیئت پایان ماجرا خواهد بود، چرا که رهبرمعظم انقلاب در نامه ارسالی «بر حق قانونی شورای عالی انقلاب فرهنگی در تصمیم گیری نسبت به دانشگاههای کشور» تاکید فرموده اند و از سوی دیگر، نظر هیئت فقهی و حقوقی درباره وقف دانشگاه آزاد نیز فصل الخطاب است..
انضباط نداریم
حمیدرضا طهماسبیپور در سرمقاله جهان صنعت نوشته مرداد دو سال پیش بود که با ممنوع شدن انتشار انواع چکپول توسط بانکها، انتشار این مهمان نامبارک اقتصاد ایران به انحصار بانک مرکزی درآمد. این اقدام بانک مرکزی که در راستای تامین ابزار مطمئن مبادله میان مردم بود در آن زمان اقدامی خوب تلقی میشد اما با این وجود هم مسکنی بود بر زخمیکاری! چراکه با بررسی ساده میتوان دریافت که این روش از ریشه معیوب است و اکنون این نظام پولی در هیچ جای دنیا دیگر پذیرفته نیست.
به نوشته این مقاله سردرگمیهای اقتصادی این روزها در قالب یکی از محورهای هفتگانه طرح تحول اقتصادی کشور خود را نشان داده و حتی به بانک مرکزی هم رسیده که باعث شده تمرکز بر اصول مهم دیگر فراموش یا از اولویت خارج شود. چرا این روزها از موضوع مهم انضباط پولی کمتر یاد شده و هرچه پرسیده میشود به هدفمندی یارانهها برمیگردد!
اگر برنامهای برای اصلاح ساختار معیوب نظام پولی و مالی ایران وجود دارد، چرا کسی نمیگوید که برنامه دقیق برای مهار فشار صدور چکپولها چیست و چرا ایران تنها کشور منتشرکننده چکپول در دنیاست؟
سرمقاله جهان صنعت پرسیده آیا ایجاد انضباط پولی در کشور که نیاز اصلی توسعه اقتصادی و در نهایت توسعه پایدار ملی است، اینقدر در نگاه استراتژیستهای بانک مرکزی کمرنگ است که فقط کلیات طرح تحول اقتصادی بهعنوان حلال مشکلات یاد میشود؟ آیا موکول کردن تمام اصلاحات نظام پولی و مالی به بعد از اجرای طرح هدفمندی یارانهها نشانهای از بیبرنامگی بانک مرکزی برای ایجاد انضباط پولی و مالی است؟
تورم و ذخایر بانک مرکزی
مهران دبیرسپهری در سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به این که بانک مرکزی اعلام کرده قصد دارد با 12 میلیارد دلار تسهیلات به بخش صنعت موافقت کند نوشته به نظر میرسد قرار است این وامها از ذخایر ارزی بانک مرکزی تامین اعتبار شود؛ ذخایری که یک بار در گذشته با قیمتی بالاتر از قیمت بازاری آن توسط بانک مرکزی خریداری شده است و اثر تورمی آن را مردم چشیدهاند.
به نظر سرمقاله این روزنامه اقتصادی در صورت انجام چنین کاری اگر وام گیرنده، ارز را در بازار داخلی به ریال تبدیل سپس آن را مصرف کند، اولا باعث یک اثر تورمی از ناحیه تقاضا میشود و ثانیا باعث یک اثر تورمی دیگر ناشی از افزایش عرضه پول ملی از سوی بانک مرکزی خواهد شد اما اگر وام گیرنده، ارز را صرف واردات کند در این صورت یک اثر موقت ضد تورمی خواهد داشت؛ ضمن آنکه این امکان وجود دارد که تولیدکنندگان داخلی در اثر تشدید بیماری هلندی از واردات مزبور متضرر شوند.
دنیای اقتصاد در عین حال نوشته اگر در حالت دوم بیماری هلندی تشدید شود، نرخ تورم بلند مدت در اثر افزایش قیمت مسکن افزایش خواهد یافت. نتیجه آنکه به احتمال زیاد، میلیونها ایرانی تولید کننده باید متضرر شوند مگر آنکه با یک دقت وسواسگونه، این 12 میلیارد دلار صرف واردات کالاهایی شود که در داخل در حال تولید نباشد یا کالای جایگزین برای تولیدات داخلی نباشد.