شهرداری تهران به مجسمه سازان: دوباره بسازید
جای خالی مجسمه شهریار در مقابل ساختمان تئاتر شهر، که از نقاط پر تردد تهران است |
سازمان زیباسازی شهرداری تهران از مجسمه سازانی که آثار آنها طی ماههای اخیر از پارک ها و اماکن عمومی در سطح شهر تهران به سرقت رفته بود خواسته است نمونه های مشابه این مجسمه ها را دوباره بسازند.
مصطفی سلیمی، شهردار منطقه ۶ تهران در گفتگو با خبرگزاری فارس این موضوع را تایید کرده است.
پس از پایان تعطیلات نوروزی امسال، به تدریج اخباری مبنی بر ربوده شدن مجسمه هایی از سطح شهر تهران منتشر شد که در میان آنها مجسمه بعضی از شخصیت های ملی ایران هم به چشم می خورد.
بر اساس اخبار و گزارش های رسیده از ایران، مجسمه های برنزی "ابن سینا" از پارک بهجت آباد، "شهریار" از مقابل سالن تئاتر شهر، "صنیع خاتم" از پارک ملت، "ستارخان" از خیابان ستارخان، "باقرخان" از خیابان شهرآرا، "شریعتی" از پارک شریعتی و "مادر و فرزند" از شهرک غرب دزدیده شدند.
سرقت مجسمه در شهر تهران بی سابقه نبوده است و پیشتر نیز چنین دزدی هایی با هدف "سرقت مواد اولیه مصرف شده در مجسمه ها" انجام می شده است.
اما ناپدید شدن این تعداد مجسمه در یک زمان محدود در تهران بی سابقه بوده است.
موضوع ناپدید شدن این مجسمه ها در حدی توجه افکار عمومی را در ایران جلب کرد که بسیاری از مسئولان در این کشور مجبور به اظهار نظر در این مورد شدند.
احمد مسجد جامعی، از اعضای شورای شهر تهران و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی چند هفته پیش در مورد توجه افکار عمومی به این مساله گفته بود ادامه این سرقت ها "نوعی لجبازی و بی اعتنایی به افکار عمومی، هنر، هنرمندان و مشاهیر ملی است و به اعتماد اجتماعی لطمه می زند".
آقای مسجد جامعی که در جلسه علنی شورای شهر تهران سخن می گفت از مسئولان خواست هر چه زودتر "تکلیف این موضوع را مشخص کنند".
بعضی معتقدند که برخی از مجسمه های دزدیده شده به هیچ عنوان قابل جایگزینی نیستند. |
موضوع درخواست از مجسمه سازانی که آثار آنها در میان مجسمه های ربوده شده بوده است در حالی مطرح می شود که عده ای جایگزین شدن برخی از این مجسمه ها را عملا غیرممکن می دانند.
احمد مسجد جامعی چندی پیش در این مورد گفته بود: "حتی در صورت جایگزینی و جبران این فقدان، ساخت مجدد برخی از آثار به سرقت رفته امکان پذیر نیست و این تاسف برانگیز است".
هرچه بر تعداد مجسمه های ربوده شده افزوده شد، این احتمال بیشتر قوت گرفت که سارقان ناشناس با انگیزه هایی غیراقتصادی دست به سرقت این مجسمه ها زده اند.
در پی افزایش تعداد مجسمه های سرقت شده، محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، این سرقت ها را سازمان یافته دانست و وجود انگیزه هایی جز انگیزه مالی را رد نکرد.
او پیگیری سرقت مجسمه ها را وظیفه نیروی انتظامی دانست و گفت که بنا نیست شهرداری مسئولیت امنیت را هم به عهده بگیرد.
پیشتر حسین ساجدی نیا، رئیس پلیس تهران بزرگ اعلام کرده بود که تیمی ویژه در آگاهی تهران بزرگ تشکیل شده تا پرونده سرقت مجسمههای تهران را پیگیری کند.
عباس جعفری دولت آبادی، دادستان عمومی تهران نیز از آغاز رسیدگی به موضوع سرقت مجسمه های پایتخت به عنوان مدعی العموم خبر داده بود.
مجسمه سازی در ایران پس از انقلاب بیش از ده سال هنری ممنوع و متروک بود و در زمستان ۱۳۶۸ برای نخستین بار به طور رسمی نمایشگاهی از آثار مجسمه سازان معاصر ایران در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
پس از آن به رغم مخالفت هایی که وجود داشت با برگزاری دوسالانه های مجسمه سازی و قرار دادن مجسمه در پارک ها و میادین شهرها نفسی تازه در کالبد این هنر دمیده شد.
|