بررسی روزنامه های صبح تهران - شنبه ۲۹ خرداد
تیترهای اول
"پاسخ رسمی ایران به قطعنامه" خبر اول حمایت است." پاسخ متقابل تهران به هرگونه اقدام علیه منافع ایران" تیتر اصلی ایران است. کیهان از "جزئیات پاسخ رسمی ایران به قطعنامه 1929" خبر داده، رسالت از قول بیانیه تهران نوشته "شورای امنیت سریعا جبران کند"و ابتکار از قول رییس مجلس نوشته "اقدام کنید پاسخ می دهیم".
"انتخابات شوراها باید در سال جاری برگزار شود" از قول وزیر کشور تیتر ابرار است، جام جم از "تاکید ائمه جمعه بر گسترش فرهنگ حجاب" خبر داده و فرهیختگان "تصویب طرح صیانت از دستاوردهای هسته ای" را با اهمیت ترین خبر دیده است.
روزنامه جمهوری اسلامی به نقل از بیانیه دولت نوشته "ورود شورای امنیت به فعالیت های صلح آمیز ایران غیرقانونی است"، تهران امروز از "نشانههای تزلزل در اردوگاه تحریم"، خراسان از "انتقاد روسیه از تصویب یک جانبه اتحادیه اروپا علیه ایران" نوشته و "بازار داغ خوش خدمتی به آمریکا" عنوان اول سیاست روز است.
"هشدار درباره اثرات تورمی یارانه ها" از قول یکی از استادان حوزه علمیه قم تیتر آرمان و مردم سالاری است، "تصمیم جدید برای قرضالحسنهها" گزارش اصلی دنیای اقتصاد است و جهان صنعت خبر داده "بزرگ ترین معدن طلای کشور در بلاتکلیفی" است.
گزیده مقالات
سالگرد
تهران امروز در سرمقاله خود به یادآورده که سال پیش یک هفته پس از انتخابات باشکوه ریاست جمهوری که تجلی حضور ملت با مشارکتی بینظیر در تاریخ سیاسی ایران بود، رهبر با حضور در نماز جمعه به مسائل و شبهات پیش آمده پس از اعلام نتایج انتخابات پاسخ داد و گروهها و جناحهای سیاسی را به حفظ اتحاد و آرامش و رعایت قانون دعوت و از اتخاذ رویکردهای افراطی و "اردوکشی خیابانی" پرهیز داد تا همه چیز در چارچوب قانون روند طبیعی خودش را طی کند.
به نوشته این روزنامه در این روز که بسیاری از رسانههای خارجی نیز به طور زنده آن را پخش کردند رهبر در نماز جمعه تاریخی خود حجت را بر همه تمام کردند و آنچه را که میبایست گفته شود را فرمودند. اما متاسفانه سران معترضین نخواستند یا نگذاشتند که بخواهند، یا به هر شکلی که بود، به ولایت که اصلیترین ماده قانون اساسی است، گردن ننهادند و به راهی افتادند که جز خسران و آشوب و درگیری هیچ سرنوشت دیگری در انتظارشان نبود و نیست.
به نوشته تهران امروز این مسئله در حالی اتفاق افتاد که مهندس موسوی 26 روز قبل از این خطبهها در دانشگاه فردوسی مشهد و در پاسخ به دانشجویی که از وی پرسید "نظرتان در مورد ولایت فقیه چیست؟" گفته بود: "ما بدون اصل ولایت فقیه در 30 سال گذشته در برابر تهدیدات آسیب پذیر بودیم و هر لحظه ممکن بود که کشور به وضعیت گذشته برگردد. بنابراین باید توجه داشت که اصل ولایت فقیه ما را در مقابل کودتاها حفظ کرده است."
قطعنامه های شکست
روزنامه جمهوری اسلامی صدور بیانیه دولت در پاسخ تحریم های شورای امنیت را تحسین کرده و نوشته تحریم های اروپابیش از آنکه دلیلی بر پیروزی سیاستهای ضد ایرانی کاخ سفید باشد نشان دهنده ناکارآمدی تلاشهای آمریکا در صدور قطعنامه چهارم تحریم است زیرا در صورتیکه آمریکا امیدی به کارآمدی و موثر بودن این قطعنامه در به تسلیم کشاندن جمهوری اسلامی ایران میداشت، نیازی به این حرکتهای قبیلهای نبود.
به نوشته این روزنامه اگر آمریکا به کار کرد مثبت و نتیجه بخش قطعنامههای شورای امنیت اطمینان داشت و به این نتیجه میرسید که قطعنامه چهارم میتواند مانع دستیابی ایران به چرخه فناوری هستهای شود، طبعاً وجهی برای این قبیل اقدامات و تحریمهای یکجانبه که در متن و بطن خود، ناکارآمدی و میان تهی بودن مصوبات سازمان ملل را حکایت میکند، وجود نمیداشت.
جمهوری اسلامی اظهار عقیده کرده که صدور این نوع قطعنامهها و بیانیهها بیش از همه شرکت های اروپائی را متضرر می کند که تحت فشاری هستند که علیرغم خواست قلبی و منافع اقتصادی شان از مشارکت در طرحهای مشترک با ایران محروم شده اند، چرا که ایران در سالهای پس از انقلاب به قطعنامههای خصمانه بسیاری عادت کرده و در این مدت آستانه تحمل خود را افزایش داده است.
وقت کشی غرب
آرمان در سرمقاله خود پرسیده با توجه به توافق های ایران و برزیل و ترکیه آیا واقعاً این چند هفته حتی به گفته غربیها وقتکشی ارزش این را نداشت که یک حرکت مثبت با کمک قدرتهای میانی حداقل در انظار جهانیان با یک واکنش بسیار منفی روبرو نشود؟ که توجیه آن برای حتی سیاستمداران غرب مشکل مینماید.
به نوشته این روزنامه دینامیک شرایط داخلی ایران و امریکا و ارتباط آنها شاید بتواند دلیلی برای آن عجله باشد. اگر چه هزینه آن برای غرب، ناخرسندی دو دوست و هم پیمان و پرداخت احتمالاً امتیازات فراوان به روسیه و چین بوده باشد که حاضر شدند فاصله خود را با کشوری که سالها در کنار آنها بودند و امتیازات فراوانی از این نزدیکی کسب کرده بودند زیاد نمایند.
آرمان نوشته منهای امتیازات دریافتی از غرب رفتار روسیه و تا حدی چین بعد از حتی تصویب قطعنامه در ارتباط با ایران و شاید از چند ماه پیش جای تامل دارد و شاید این تغییر ریشهایتر از آن باشد که فقط آن را با دریافت امتیازات از غرب توجیه نمود.
وضعیت چاه های مشترک
وحید حاجی پور در گزارشی در روزنامه جوان نوشته عجب بر چسبی است برچسب امنیتی بودن میدان های هیدرو کربوری کشور که با بهره گیری از آن هیچ یک از آگاهان نفتی اظهار نظری در خصوص برخی از مخازن پرانرژی ایران اسلامی نمی کنند.
به نوشته این گزارشگر وزارت نفت به اولویت میدان های مشترک با کشورهای همسایه اشاره می کند و برای توسعه ان ها آرزوهایی پرشکوه را در سر می پروراند و شاهد همین بس که میزهای میدان های مشترک نفتی و گازی در وزارت نفت به بیش از 35 عدد می رسد و البته باید بیشتر آن ها را در میادین مشترک در خلیج فارس ، غرب و جنوب غرب کشور رصد کرد .میدان هایی که میلیارد ها دلار پول را در خود جای داده اند.
جوان تلاش های وزارت نفت را ناموفق خوانده و نوشته گرچه مسولان وزارت نفت بر طبل ایجاد فضایی مسالمت امیز و تعامل بر انگیز در توسعه میدان های نفتی و گازی مشترک می کوبند اما خبرهای رسیده از ضغف در اتخاذ دیپلماسی انرژی کشورحکایت دارد چنان که در مذاکره ایران و سعودی بر سر میدان نفتی اسفندیار طرف ایرانی برای نشان دادن حسن نیت خود اطلاعات خوبی را به طرف سعودی می دهد و در ازای این اقدام ، نمایندگان عربستان در این مذاکرات، از ادامه مذاکره انصراف داده و اعلام می کنند که دیگر حاضر نیستند در این خصوص بر سر میز مذاکره بنشینند.
قرض الحسنه ها
محمدصادق جنانصفت همزمان با برپائی همایش صندوق های قرض الحسنه در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته کارنامه و سابقه فعالیت صندوقهای قرضالحسنه در ایران به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، موضوع بحثبرانگیزی بوده است.گستردگی صندوقهای قرضالحسنه در سراسر کشور، ناشناس بودن موسسان این نهادها و تمایزبخشی فعالیت آنها بانک های دولتی از دلایل بحث برانگیز بودن این نهادها است.
به نوشته این اقتصاددان در چند سال گذشته، اما برخی سوءتفاهمها درباره نظارت بر فعالیتهای صندوقهای قرضالحسنه توسط بانک مرکزی با بعضی نهادهایی که بخشی از این صندوقها را مدیریت میکنند، موجب شده است که بر ابهامها افزوده شود.
در ادامه سرمقاله دنیای اقتصاد آمده بانک مرکزی معتقد است، صندوقهای قرضالحسنه به دلیل پرشمار بودن، اگر سازوکارهای مربوط به سیاستهای پولی را رعایت نکنند، بازار پول به ویژه حجم پول را تحت تاثیر قرار داده و سد راه تنظیم سیاستها به ویژه عرضه پول خواهند شد از طرف دیگر، موسسان صندوقهای قرضالحسنه و به ویژه نهاد متولی این بنگاه های کوچک پولی باور دارند که سختگیریهای بانک مرکزی، راه فعالیت آنها را ناهموار کرده است و بانک مرکزی باید اندازه دخالت و نظارت خود را در چارچوب معینی محدود کند.
پیمانکار طلا رفت
یلا ناطقی در سرمقاله جهان صنعت ابراز نگرانی کرده که مباد این بلاتکلیفی چهار ساله چهل ساله شود چرا که درست چهار سال پیش ریوتینتو یکی از بزرگترین شرکتهای معدنی دنیا از سرمایهگذاری و انجام عملیات اکتشاف در طرح طلای ساریگونی کردستان ایران به بهانه اینکه میزان طلای این معدن در حد پیشبینیهای انجام شدهاش نبوده کنارهگیری کرد و پس از چهار سال خبری از معرفی سرمایهگذار در کار نیست و با وجود تاکیدات موجود بر لزوم اتکا بر توان مهندسی داخل و جذب سرمایههای داخلی این امر تاکنون محقق نشده است.
به نوشته این مقاله طرح طلای ساریگونی یک طرح ملی است و حساسیت آن از این نظر که بزرگترین معدن طلای کشور میباشد و اجرای عملیات اکتشاف آن موجب اشتغالزایی در منطقه محروم قروه کردستان و سودآوری برای کشور میباشد، تاخیر بیش از این در عدم معرفی سرمایهگذار از سوی وزارت صنایع توجیهپذیر نیست.
جهان صنعت در پایان سرمقاله خود نوشته لازم است وزارت صنایع هرچه سریعتر نسبت به معرفی سرمایهگذار یا سرمایهگذاران جدید اقدام کند و نگذارد تاخیر چهار ساله به تاخیر 40 ساله تبدیل شود!
اسرائیل و آمریکا
علی شمخانی در سرمقاله ابتکار نوشته اسرائیل همه تلاشها شکلی اوباما را در تنظیم سخن گفتن با جهان اسلام از قاهره و بازدید از ترکیه به عنوان بازدید از نخستین کشور مسلمان برای صحبت و تماس با جهان اسلام و مسلمانان و مشخص کردن نماینده برای رابطه با جهان اسلام و سازمان کنفرانس اسلامی و با حذف تهدید بودن اسلام در سند امنیت ملی آمریکا و تمرکز بر القاعده را این اقدام رژیم غاصب صهیونیستی خنثی کرد.
به نوشته وزیر سابق دفاع سلاح هستهای اسرائیل فاقد اثرگذاری بازدارندگی است و این سلاح در تقابل با ملتها که امروز فعالتر از دولتها در دفاع از مردم فلسطین به شمار میآیند؛ فاقد قابلیت بازدارندگی است از یک طرف و از سوی دیگر، کنفرانس بازنگری «ان.پی.تی» اسرائیل را وادار به شفاف سازی و پرداخت هزینه خواهد کرد و در کنار آن، کمک کنندگان به اسرائیل در به دست آوردن این توانمندی را که مغایر تعهد خویش رفتار کرده اند، رسوا خواهد ساخت، یعنی پتانسیل این را دارد.
در ادامه مقاله ابتکار آمده دراذهان بیدار جهانیان، پازلهای تصویر بی عدالتی مبتنی بر سیاست یک بام و دو هوای مجامع جهانی شکل برجستهای پیدا کرده و شهروندان و روشنفکران غربی را نسبت به هزینههای حیثیتی میزان دفاع از اسرائیل هشیار ساخته و جهان اسلام و مسلمانان را نسبت به برخوردهای تبعیض آمیز با مسلمانان آگاه ساخته، دولتمردان جهان اسلام را با حساس بی هویتی روبه رو ساخته و دولتمرادان غربی را با مزه تلخ بدرگی صهیونیستی آشنا کرده و صهیونیستها بیش از گذشته شدت تنفر رو به تزاید خویش را در آخرین لحظات بیداری شب و نخستین بیداری روز با خود همراه خواهند داشت.