بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۲۴ خرداد


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۲۴ خرداد

تیترهای اول

"حماسه 22 خرداد جهانی شدن انقلاب را کلید زد" تیتر اول روزنامه ایران است، کیهان در عنوان اصلی خود از قول رسانه های غربی نوشته "تهران آرام بود کار سبزها تمام است"، رسالت از زبان مدیر این روزنامه نوشته "آمریکا با انقلاب های رنگی دموکراسی را لجن مال کرد" و ابتکار از زبان رییس دولت خبر داده "ماموریت های دولت یازدهم جهانی است".

حمایت از قول رییس قوه قضاییه نوشته "قطعنامه جدید دروغ بودن ادعای صلح طلبی غربی ها را برملا کرد"، "هشدار رئیس جمهور به اتحادیه اروپا در آستانه بررسی تحریم های یک جانبه علیه ایران" عنوان اصلی خراسان است و دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود از "پیامدهای قطعنامه در اقتصاد" نوشته است.

"بازی تازه روسیه در تحویل اس 300 به‌ ایران" تیتر اصلی سیاست روز است، "امضای قرارداد نهائی صادرات گاز به پاکستان" عنوان روزنامه جمهوری اسلامی است.

"بیش از پانصد هزار نفر در کنکور امسال پذیرفته می شوند" خبری است که ابرار نقل کرده، جام جم خبر داده "غول خفته نقدینگی بیدار می شود"، پول از "اعطای تسهیلات ارزی هفت در صدی به صنعت" نوشته و جهان صنعت از زبان دیوان محاسبات از دولت پرسیده "بیانیه شما از مصادیق افترا نیست".

"تذکر آیت الله جنتی به احمدی نژاد" در صدر اخبار تهران امروز آمده و فرهیختگان هم به نقل از نامه آیت الله جنتی نوشته "رییس جمهور نمی تواند در وظایف مسوولان نظام دخالت کند".

آرمان از "دستگیری 91 نفر در 22 خرداد" خبر داده است.

گزیده مقالات

سیاست نگاه به شرق

تهران امروز در سرمقاله خود نوشته از سال 1384 که دولت محمود احمدی نژاد ریاست جمهوری اسلامی ایران را بر عهده گرفته است در مورد سیاست های دیپلماتیک و نگاه سیاست خارجی کشورمان مباحث فراوانی مطرح شده است. زمانی از نگاه شرقی در سیاست خارجی سخن گفته شد

مجتبی نجفی در این مقاله نوشته آن زمان سیاست های انعطاف ناپذیر جرج بوش امکان ایجاد روابط میان تهران و واشنگتن را کمرنگ کرده بود. هر چند که تا زمان دولت بوش، مسکو و پکن به دلیل منافع ناشی از روابط خود با ایران در برابر زیاده خواهی های واشنگتن مقاومت می کردند اما همزمان نیز سه قطعنامه تحریمی علیه کشومان با رای چین و روسیه تصویب شد .

به نوشته تهران امروز نگاه به شرق تنها نگاه موجود در سیاست خارجی کشورمان در طول پنج سال عمر دولت احمدی‌نژاد نبوده است. بلکه زمانی برخی از کارشناسان اعتقاد داشتند که باید نگاه به کشورهای عربی و اسلامی را تقویت کرد. دولت احمدی نژاد در این مسیر تابو شکنی ها نیز کرد و برای نخستین بار رئیس جمهور ایران به امارات سفر کرد.

بدقولی موشکی

ابتکار در سرمقاله خود با اشاره به این که روس‌ها از احتمال عدم تحویل سامانه موشکی S300 به ایران، به علت تصویب قطعنامه جدید ضد ایرانی در شورای امنیت سخن به میان می‌آورند نوشته مقامات روسیه‌ که طی سالیان گذشته با رفتارهای دوگانه خود در قبال مسائل هسته‌ای ایران، صدای سیاستمداران ایرانی را بر علیه خود بلند کرده‌اند، این بار با عدم پایبندی خود به قرار دادهای تحویل سامانه موشکی S300 به ایران، نشان دادند که شریک مناسبی برای معادلات خارجی کشورمان نیستند.

به نوشته این روزنامه موضوع فروش موشک‌های S300 به ایران که از دی ماه سال 1387 و پس از اجرای موفقیت آمیز طرح فروش سامانه موشکی تور ام یک، مطرح شده بود، بارها مورد مناقشه ایران و روسیه قرار گرفت و روسها هربار با بهانه‌های مختلف از تحویل این سامانه به ایران امتناع می‌کردند.

سرمقاله ابتکار تاکید کرد پیش تر از این روسیه در ادامه اقدامات خصمانه خود بر علیه ایران، نمایش سامانه موشکی 200 S ایران در رژه روز ارتش را جعلی و آن را ماکت این سامانه عنوان کرده بود. ادعایی که با نمایش فیلم شلیک موشک این سامانه نقش بر آب شد.

رفتار چین و روسیه

الهه کولایی در سرمقاله آرمان نوشته تاریخ روابط بین‌الملل نشان دهنده توجه و پایبندی همه بازیگران عرصه جهانی به روش‌ها و ابزارهایی است که آنها را در تحقق منافع و اهدافشان کمک می‌کند، جز در مورد دولت‌هایی معدود، در تاریخ روابط بین‌الملل نمی‌توان شواهدی را یافت که کشورها نسبت به فاکتور مهم منافع ملی در تنظیم سیاست‌های خود کم توجهی نشان داده باشند.

این استاد دانشگاه با این مقدمه به روابط ایران با روسیه و چین پرداخته و نوشته آنها در تنظیم روابط با دیگر قدرت‌های جهان بویژه اعضای صاحب حق وتو در شورای امنیت پیش از این نیز بارها تعهد و الزام خود را نسبت به منافع گوناگونشان به نمایش گذاشته‌اند. دولت جمهوری اسلامی ایران به دیگر بازیگران صحنه بین‌المللی گرایش پیدا کرد تا از توانایی‌ها و امکانات آنها یاری بگیرد.

به نوشته سرمقاله آرمان بر اساس پیشینه روابط قدرت‌ها به طور کامل قابل پیش بینی است که چین و روسیه در نهایت افزایش منافع و کسب منافع بیشتر را در تنظیم روابط جستجو می‌کنند که برآیند این محاسبات همان رویکردهایی است که ما امروز در روابط چین و روسیه و ایران شاهد هستیم.

دنباله روی از آمریکا

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته جای تعجب است که علیرغم مواضع خصمانه واشنگتن، کشورهای چین و روسیه در ماجرای قطعنامه چنین رفتاری داشته‌اند و نوعی تلاش برای دنباله روی از آمریکا را به نمایش گذاشته‌اند. گزارشاتی در اختیار است که نشان می‌دهد چین و روسیه اخیرا در چارچوب مذاکرات پشت پرده، امتیازاتی را از واشنگتن دریافت کرده‌اند و در واقع، ایران را وجه المصالحه قرار داده‌اند که البته با توجه به سوابق عملکرد این کشورها چنین پدیده‌ای قابل درک است.

این روزنامه به تأثیر منفی موضعگیری غیرمنتظره بعضی مسئولان ارشد کشور علیه مقامات روسی در آستانه مطرح شدن قطعنامه چهارم در شورای امنیت پرداخته و نوشته لبنان همیشه از حمایت‌های بی چون و چرای جمهوری اسلامی ایران بهره‌مند شده ولی در جریان رای گیری اخیر در شورای امنیت رأی ممتنع داده است. جا دارد مسئولان وزارت خارجه به بررسی ابهامات موجود در این زمینه بپردازند و روشن کنند که مسائل آشکار و نهان در این مقوله چه چیزهائی هستند.

در پایان سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی آمده مجلس، طبق اعلام قبلی، قرار بود یکشنبه طرح تجدیدنظر در همکاری با آژانس انرژی اتمی را با قید دو فوریت مطرح و بررسی کند اما دیروز، غیر از سخنان رئیس مجلس مطلب دیگری درباره این موضوع مطرح نشد و در این زمینه توضیحی نیز ارائه نگردید. چنین روشی از سوی مجلس برای افکار عمومی قابل درک نیست.

تاثیر اقتصادی تحریم ها

آرمان در گزارشی به بررسی تاثیر قطعنامه شورای امنیت و تحریم های دیگر ناشی از تصمیم اروپائی ها پرداخته و از قول رییس اتاق بازرگانی ایران نوشته با برخورد هوشمندانه می‌توان ترفندی یافت که هزینه‌های مبادله تجاری افزایش نیابد و به این ترتیب با تحریم مقابله شود. البته در این میان دولت باید توجه بیشتری به تولیدکنندگان و صادرکنندگان داشته باشد و از گسترش یاس و ناامیدی در میان تولیدکنندگان، با سیاست‌های حمایت‌گرایانه خود جلوگیری به عمل آورد.

گزارش آرمان نشان می دهد جمعی از نمایندگان مجلس نیز تحریم‌های جدید شورای امنیت علیه برنامه هسته‌ای‌ ایران را در عین «زحمت آفرین» بودن، «بی‌تاثیر» می دانند و تاکید می کنند که‌ ایران‌ این تحریم‌ها را به فرصت تبدیل خواهد کرد.

تاثیر تحریم بر بورس

گزارش اصلی دنیای اقتصاد به تاثیر تحریم ها بر اقتصاد ایران اختصاص دارد که در بخشی از آن آمده: همزمان با صدور قطعنامه شورای امنیت، بازار سهام ایران شاهد رشد شاخص بورس بود. این رشد در حالی رخ داد که قبل از آن با دغدغه صدور قطعنامه و شایعات مربوط به آن شاخص منفی بود.

علیرضا کدیور در سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به همین موضوع نوشته در تحلیل چرایی تاثیرناپذیری بورس از تحریم‌های بین‌المللی، اولین و مهم‌ترین عامل به مفاد این قطعنامه‌ها باز می‌گردد. بررسی جزئیات قطعنامه‌های صادره نشان می‌دهد که بخش زیادی از تحریم‌ها علیه شخصیت‌ها، شرکت‌ها یا صنایعی اعمال شده که حضور پررنگی در بورس تهران ندارند.

به نوشته این مقاله در خصوص صنایع یا شرکت‌هایی که مستقیما تحریم‌ها علیه آنها وضع شده نیز بررسی‌ها حکایت از جبران زیان‌های وارده از ناحیه تحریم از طریق افزایش قیمت کالاها یا خدمات تولیدی دارد. در واقع روند تاریخی برخورد فعالان اقتصادی با تحریم‌ها به گونه‌ای بوده که در اکثر موارد تنها هزینه دسترسی به برخی کالاها و خدمات با افزایش مواجه شده و شرکت‌های فعال در حوزه‌های مختلف نیز تا حدی این هزینه‌های مازاد را به مصرف‌کنندگان نهایی منتقل کرده‌اند. از این رو در عمل بورس تهران فارغ از محتوای تحریم، واکنشی به مفاد آن نشان نمی‌دهد.

در پایان سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید شده تداوم رشد قیمت‌ها در معاملات امروز بازارهای جهانی یا چرخش بازارهای جهانی در جهت افت می‌تواند روند کلی بورس تهران را در روزهای باقیمانده معاملات هفته جاری مشخص کند؛ متغیری که در صورت افت می‌تواند تاکید بر تاثیرناپذیری بورس تهران از قطعنامه‌های تحریم باشد.

بدترین قطعنامه ها

رسالت در سرمقاله خود با تاکید بر این که نباید از صدور قطعنامه های تحریمی علیه ایران استقبال کرد و قطعنامه را «کاغذ پاره» خواند تاکید کرده که کمتر قطعنامه ای به اندازه قطعنامه 1929 علیه ایران در شرایطی ناعادلانه و خلاف منشور ملل متحد صادر شده است.

به نوشته حشمت الله فلاحت پیشه در این مقاله: دیپلماسی امروز آمریکا و برخی کشورهای همسو با آن، ادامه جنگ گذشته علیه جمهوری اسلامی است. یعنی به عبارتی حتی اگر موضوع هسته ای نیز نبود، عامل دیگری به عنوان بهانه مطرح می گردید، چنان که بلافاصله پس از جنگ تحمیلی موضوع صلح خاورمیانه در دستور کار قرار گرفت و بعد از آن موضوع حقوق بشر و «گفتگو» های انتقادی بر آن محور مطرح گردید و سرانجام اینکه در طول هفت سال اخیر موضوع هسته ای به عنوان ابزاری برای ایجاد اجماع علیه کشورمان مطرح شده است.

در ادامه سرمقاله رسالت این نماینده مجلس نوشته: در موضوع اخیر، برزیل و ترکیه با دعوت رسمی آمریکا برای توافق با ایران وارد شدند و 24 ساعت پس از صدور بیانیه تهران مشخص شد که «اوباما» نیز همچون اسلاف خود به دنبال «تطویل بحران» است نه حل آن. او از این فرصت دیپلماتیک برای رسیدن به توافق با ایران استفاده نکرده و به عکس، آن را به زمینه ای برای تحریک «روسیه» به کار گرفت و روس هایی که انتظار نداشتند ایران گزینه ای غیر از آنها را برای مبادله سوخت معرفی کند، به آمریکا نزدیک شدند و «تبانی بزرگ» به روش عهدنامه های «ترکمنچای»، «گلستان»و «تیلسیت» صورت گرفت.

ظلمی به لرستان

ابتکار در گزارشی نوشته برخی مسئولان در حالی خبر از انتقال آب زاگرس به مناطق مرکزی ایران می‌دهند که هنوز در پرآب ترین مناطق ایران و عمده روستاهای آنها از امکانات اولیه آب آشامیدنی برخوردار نیستند. از کل زمین‌های کشاورزی زیر کشت در استان لرستان تنها 25 درصد آبی است که این امر هر ساله موجب خسارات جبران ناپذیری به کشاورزی این استان به عنوان پایه اقتصاد مردم لرستان می‌شود.

به نوشته این گزارش مردم لرستان هنوز طرح انتقال آب از سرشاخه‌های دز در الیگودرز و نابودی زندگی روستائیان این منطقه را از یاد نبرده اند. پروژه‌ای که تحت عنوان “قمرود” حتی حق لرستان در نام پروژه را نیز نادیده گرفت.

گزارشگر ابتکار تاکید کرده با خشک شدن چشمه‌های روستای عسگران علاوه بر نابودی کشاورزی و شیلات، روستاهای منطقه خالی از سکنه شد حال دوباره مسئولان حرف از طرح انتقال آبی می‌زنند که قرار است مناطق مرکزی ایران را با آب زاگرس مشروب کند ولی نمی‌اندیشند که 32 هزار جمعیت روستایی لرستان با تانکر آب رسانی می‌شوند و بیش از 907 روستای این استان هنوز آب ندارند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.