بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۹ خرداد

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۹ خرداد

تیترهای اول

"شروع سرد طرح خروج از تهران" تیتر اول تهران امروز است، همشهری در یکی از عناوین خود خبر داده که "قرارداد گازی ایران و پاکستان نهایی شد" ، مردمسالاری با روتیتر "سخنان احمدی نژاد صدای اصولگرایان را هم درآورد " در تیتر نخست خود نوشته" احزاب نباشند، دولت غرق می شود".

"انفجار دکل چاه نفت نفت شهر" تیتر برجسته آفتاب یزد است، ابتکار از "مناقشه آمریکا و برزیل درباره توافق تهران" خبر داده ، "سپاه رقیب بخش خصوصی نشود" نقل قولی از علی لاریجانی تیتر اول آرمان است و جمهوری اسلامی به نقل از همین منبع نوشته" فضا برای حضور همه جریانات فکری و سیاسی در کشور باید فراهم شود".

"بازار خرید و فروش کلیه تا 15 میلیون تومان" یکی از عناوین اول جام جم است، خراسان نوشته که "آتش سوزی در چاه نفت نفت شهر سه کشته و 12 مجروح برجای گذاشت" و ایران از "افزایش بهای برق پرمصرف های تجاری و خانگی از 15 تیرماه" خبرداده است.

"189 کشور رژیم صهیونیستی را محکوم کردند" تیتر اول کیهان است و رسالت هم در عنوان اول اش این بخش از گفته های رییس مجلس را پر رنگ کرده است که" بیانیه های اخیر سران فتنه به معنای دفاع از تروریست هاست" .

"پشتیبانی بانکی از رونق مسکن" تیتر نخست دنیای اقتصاد است، "سیاست های تازه واردات به روایت وزیر صنایع" یکی از عناوین برجسته پول است و جهان صنعت هم این بخش از گفته های علی لاریجانی را به یکی از تیترهای نخست اش تبدیل کرده که" اجرای هدفمند کردن یارانه ها پرمناقشه است".

گزیده مقالات

چگونه است که بی خبرید

جهان صنعت در یادداشت کوتاهی نوشته دیروز رییس قوه مقننه که به تازگی و برای بار سوم به ریاست مجلس برگزیده شده است در نشستی خبری در پاسخ به سوالی پیرامون نرخ تورم پس از اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها گفت؛ مقوله فوق یک بحث کاملا جدید است و رقم مورد سوال را نمی‌توان پیش‌بینی کرد.

محمدحسین مهرزاد با طرح این موضوع و اشاره به این که علی لاریجانی برای هر جمله اش برنامه دارد و بی حساب و کتاب حرف نمی زند، اضافه کرده دو فرضیه در برابر این جمله رییس مجلس مطرح می‌شود. ابتدا آنکه وی به حدود رقم تورم دست یافته اما به دلیل آنچه تورم انتظاری می‌خوانند از بیان آن سر باز می‌زند دوم آنکه رییس دستگاه قانون‌گذاری کشور از نرخ تورم قانونی که خود بر تصویب آن نظارت داشته خبر ندارد.

نویسنده این یادداشت جهان صنعت در ادامه نیز نوشته فرض اول را به گمان اینکه مسوولان قرار نیست به مردم دروغ بگویند رد می‌کنیم اگرچه این‌گونه بود لاریجانی هم مثل دولتی‌ها همین بهانه تورم انتظاری را می‌آورد.اما اگر بخواهیم فرض دوم را راست بپنداریم با کمال تاسف باید به ایشان بگوییم کاش آن زمان که دست دولت را در زمان و نحوه اجرای این قانون باز گذاشتید کمی به این مقوله که جدید می‌خوانیدش فکر می‌کردید تا امروز در برابر ذهن پرسوال مردم سرتان را به علامت نمی‌دانم، تکان نمی‌دادید.

پیامد های مغفول هدفمندسازی

دنیای اقتصاد در سرمقاله امروز خود به پیامدهای پنهان و نادیده قانون هدفمندسازی یارانه ها پرداخته و با اشاره به ابراز نگرانی ها در باره آثار تورمی این طرح برای مصرف کننده گان و بنگاه های صنعتی که تاکنون در این باره از سوی کارشناسان و تحلیل گران مطرح شده است نوشته اکنون نوبت به شهرداری‌ها رسیده است. شهرداری‌های کشور که عموما از طریق فروش تراکم و مجوز ساخت و ساز هزینه‌های خود را تامین می‌کنند، نگرانند که حذف یارانه‌ها باعث کاهش درآمدها و افزایش هزینه‌هایشان خواهد شد.

علی دادپی درادامه افزوده حذف یارانه‌های انرژی و کالاهای مختلف باعث خواهد شد تا شهرداری‌های کشور حداقل در کوتاه مدت با افزایش شدید هزینه ارائه خدمات شهری مواجه شوند. اما‌آیا خواهند توانست ‌این افزایش هزینه‌ها را تامین کنند؟ از آنجا که درآمدهای شهرداری در شکل فعلی تابع حجم فعالیت‌های بخش مسکن است، در شرایط رکود در بخش مسکن پاسخ‌این سوال منفی است...در بهترین حالت، حجم فعالیت‌های بخش مسکن در حد فعلی ثابت خواهد ماند و درآمد شهرداری‌ها در حد فعلی حفظ خواهد شد. در نتیجه شهرداری‌های کشور با کسری بودجه‌ای مواجه خواهند شد که در تاریخ فعالیت‌شان اگر بی‌نظیر نباشد کم نظیر خواهد بود.

این کارشناس مسایل اقتصادی در پایان یادآور شده حجم قابل توجهی از‌این کسری بودجه باید از طریق طراحی و معرفی ابزارهای مالیاتی مانند مالیات شهری بر فروش کالا و خدمات یا عوارض جدید نوسازی تامین شود. درباره تاثیر چنین تحولاتی بر بخش بازرگانی در کشور تنها می‌توان حدس زد؛ با‌این حال تردیدی نیست که بنگاه‌های بخش تولید و خدمات‌این مالیات‌ها را افزایش مستقیم هزینه‌های خود خواهند دانست. در شرایطی که قیمت انرژی و سایر عوامل تولید برای ‌این بخش‌ها افزایش می‌یابد، قابل درک است که مالیات‌های جدید باعث خوشحالی فعالان ‌این بخش‌ها نخواهد شد.

الزامات دیپلماسی اقتصادی

محمد مهدی راسخ در سرمقاله امروز پول با اشاره به غلبه سیاست بر اقتصاد درتمام سال‌های گذشته بویژه پس از انقلاب اسلامی و دولتی کردن فعالیت های اقتصادی نوشته بنابراین بی‌معنی نیست اگر بگوییم که حرکت اقتصاد ایران در تمام سال‌های مورد اشاره عمیقاً از رفتار دولت و بخش‌های دولتی متأثر بوده و دولت عملاً نقش اصلی و محوری را در تصمیمات و اقدامات مربوط به اقتصاد ملی ایفا کرده است.
نویسنده این مقاله با مقدمه و بیان این که دیپلماسی اقتصادی کشور همواره تحت تاثیراوضاع سیاسی داخلی بوده است اضافه کرده یکی از مفاهیم اساسی دیپلماسی اقتصادی، محوریت اقتصاد در روابط خارجی است تا از این طریق منافع دو کشور در زمینه اقتصادی افزایش یابد و کشورهای منطقه به خاطر حفظ منافع اقتصادی خود و افزایش مبادلات با کشورهای دیگر به حفظ امنیت مرزها و امنیت داخلی کشورها اهمیت بدهند. از این رو، دیپلماسی اقتصادی و توجه به بهبود روابط اقتصادی ازاواخردهه 70 به این سو که کشور در مدار توسعه قرار گرفت توانست امنیت داخلی و امنیت مرزهای بین ایران و کشورهای همسایه مانند ترکیه و پاکستان را افزایش دهد.

نویسنده سرمقاله پول در پایان با اشاره به اظهارات آیت الله خامنه ای در رابطه با لزوم توسعه صادرات در سال جاری خاطر نشان کرده اکنون که سیاسیون بیشتر ازهمیشه برطبل قطع رابطه با کشورها می‌کوبند وخواستار استفاده از ابزار اقتصاد برای اهداف سیاسی هستند، بد نیست یادآوری کنیم که خوب است از این ابزار برای بازارگشایی و توسعه صادرات استفاده شود نه برای قطع رابطه و محدویت‌های تجاری. اگر معنی دیپلماسی اقتصادی درفضای سیاسی کشور به شکل صحیح تعبیر شود، می‌توان به اجرای آنچه رهبری در مورد توسعه صادرات مطرح کردند، امیدوار بود."

تغییرات در نحوه عضوگیری بسیج

کیهان درخبری اظهارات فرمانده بسیج درباره تغییر شیوه های عضوگیری این نهاد را برجسته کرده و از قول وی نوشته هرکدام از سازمان های بسیج اقشار در حال تدوین ویژگی های بخش خود هستند و نحوه جدید عضوگیری در اقشار مختلف بسیج به زودی ابلاغ می شود.

به گزارش این روزنامه سرتیپ محمدرضا نقدی در توضیحات بیشتر در این باره گفته معیارهایی که برای بسیج مورد توجه بوده است، میزان اطلاعات و آموزش های نظامی، میزان فعالیت و وقت گذاری های هم سان در تمام اقشار بوده است که این موارد متناسب با اقشار مختلف تغییر کرده است.

به نوشته کیهان فرمانده سازمان بسیج مستضعفین در ادامه درخصوص زمان ابلاغ دستورالعمل جدید عضوگیری بسیجی فعال نیز گفته در حال حاضر هرکدام از سازمان های بسیج اقشار در حال تدوین ویژگی های قشر خود هستند و بخشی از آنها حاصل شده که در ماه های نیمه اول سال جاری به هر قشری جداگانه ابلاغ خواهد شد.

مذاکره با طرف های اصلی

آرمان در مقاله ای به قلم داوود هرمیداس باوند رویکرد جدید روسیه و چین در موضوع پرونده هسته ای ایران پرداخته و نوشته مهمترین و تاثیرگذارترین کشورها در پرونده هسته‌ای، پنج عضو دائم شورای امنیت هستند و چنان که پیداست موضع مشترکی در قبال این موضوع دارند. در این بین این تنها چین است که دو قدم به جلو و یک قدم به عقب برمی‌دارد. گاهی از ادامه مذاکرات دفاع کرده و گاهی نیز با قطعنامه‌ای که در پیش است، مخالفت نمی‌کند. البته احتمال دارد که موضع شدید روسیه در موضع چین بی تاثیر نباشد.

نویسنده این مقاله در ادامه با اشاره به این که ایران به چین و روسیه نیم نگاهی دارد وهر دوی این کشورها به دنبال استفاده اقتصادی و منافع خود از این موضوع هستند نوشته چندی پیش لاوروف نگاه جدیدی را مطرح کرد که روسیه تنها به دنبال منافع خود نیست، بلکه به دنبال منافع جامعه جهانی و حفظ آن نیز هست. می‌شود گفت که روسیه به فکر منافع ملی خودش است نه منافع ایران یا آمریکا. اگر توجه کنیم متوجه می‌شویم که تغییراتی به نفع روسیه در حال وقوع است. از جمله آمریکا تحریم سه شرکت بزرگ روسی را برداشت و در مورد سپر دفاع موشکی منافع روس‌ها را لحاظ کرد. در مورد مسئله گرجستان هم غرب سیاست سکوت را پیشه کرده است.

داود هرمیداس باوند با ارایه این توضیحات در پایان یادآور شده که دربیانیه تهران ذکر شده است که 1200 کیلو گرم اورانیوم 5/3 درصد غنی شده ایران به امانت تحویل ترکیه داده می‌شود تا مذاکرات با سه کشور روسیه‌، فرانسه و آمریکا انجام شود. ایران می‌گوید مذاکره در قالب دو بسته پیشنهادی ایران باشد. البته آمریکایی‌ها آمدند و با پیش نویس قطعنامه‌ای که به دنبال تصویب آن هستند، مقداری جلوی تاثیر مثبت بیانیه را گرفتند. تصویب قطعنامه جدید علیه ایران نیاز به 9 رای دارد تا تصویب شود. در این میان کشورهایی مثل برزیل و ترکیه رای نمی دهند. به نظر می‌رسد ایران بجای مذاکره با روسیه و چین باید مستقیما با طرف‌های اصلی در پرونده هسته‌ای مذاکره کند.

از میان احزاب، در برابر احزاب

تهران امروز در مقاله ای با اشاره به اظهارات اخیر محمود احمدی نژاد درباره این که احزاب حق دخالت در امور کشور را ندارند و واکنش های احزاب و تشکل های مختلف بویژه طیف های اصولگرایان در این باره نوشته بی‌گمان صرف وجود یک تشکل یا حزب سیاسی، دلیلی بر امتیازخواهی آن از مدیران قوه مجریه نیست، اما بررسی کارنامه و عملکرد مدیران دستگاه‌های اجرایی از رئیس‌جمهور گرفته تا پایین‌ترین رده مدیریت اجرایی، هیچ‌گونه منع قانونی ندارد. ارائه پیشنهاد و طرح نظرات احزاب و تشکل‌های سیاسی در زمینه چگونگی پیشبرد برنامه‌ها و طرح‌های قوه مجریه نیز نمی‌تواند منع قانونی داشته باشد، چنانکه تاکنون نیز نداشته است.

حسام الدین کاوه در ادامه این مقاله با اشاره به این که احمدی‌نژاد خود از موسسان و بنیانگذاران جمعیت ایثارگران بوده اضافه کرده تشکل سیاسی که در چارچوب اصولگرایی طی چند سال اخیر فعال بوده و اتفاقا در تحولات بسیاری نیز تاثیرات خاص خود را داشته است. قطعا تشکل نامبرده دارای ایده‌ها و نظرات خاصی در زمینه مدیریت قوه مجریه بوده است و قطعا در پی تاثیرگذاری بر افکار عمومی از طریق انتخاب فرد یا افرادی بوده است که حامل تفکرات چنین تشکلی بوده‌اند. اینک نمی‌توان تشکل نامبرده یا هر حزب و تشکل سیاسی دیگری را به اتهام دخالت در امور کشور از حق ابراز نظر، نقد، ارائه پیشنهاد در زمینه مدیریت قوه مجریه و حتی درخواست تصویب قوانین یا لغو برخی از قوانین، مورد بازخواست قرار داد.

نویسنده مقاله سپس نوشته انکار نمی‌توان کرد که چنین فعالیت‌هایی، بخشی از فعالیت در حوزه عمومی سیاست و سیاسی است که می‌تواند «دخالت در امور کشور» تلقی و توصیف شود، شگفت اینکه معلوم نیست به‌زعم رئیس‌جمهوری آیا احزاب و گروه‌های سیاسی همچنان می‌باید از حق فعالیت و کنش‌گری در عرصه سیاسی به بهانه آنکه «دخالت در امور کشور» به شمار می‌رود، محروم بمانند؟

سرمقاله نویس تهران امروز در پایان با اشاره به این که سمت گیری احمدی نژاد بیشتر متوجه چهره ها و اشخاص است نوشته نقطه عزیمت آقای احمدی‌نژاد، کسب همراهی و همسویی جریان‌های اصولگرا بوده است، اما به نظر می‌رسد که در چشم‌اندازهای دوردست، وی آینده کنش‌های سیاسی خود را فارغ از حمایت جریان‌های اصولگرا دنبال و پیگیری می‌کند. آیا احمدی‌نژاد از جمعیت ایثارگران و طیف اصولگرا فاصله خواهد گرفت؟آیا اصولگرایان اظهارات اخیر احمدی‌نژاد را به فراموشی خواهند سپرد؟ باید منتظر ماند.

احزاب نباشند، دولت غرق می شود

مردمسالاری نیز با انتشار گزارشی درباره اظهارات اخیر رییس جمهور درباره احزاب نوشته اگر بخواهیم نظام سیاسی پیشرفته ای داشته باشیم، حتما باید مردم سالار باشد و اگر بخواهیم نظام مردم سالاری داشته باشیم، بدون برگزاری انتخابات امکان پذیر نیست و اگر بخواهیم انتخابات پرشور و گسترده ای برگزار کنیم، بدون رقابت فشرده ممکن نخواهد بود و هر گونه رقابتی در انتخابات، بدون وجود گروه های سیاسی و احزاب، بی مفهوم خواهد بود.

این روزنامه در ادامه افزوده پس احزاب، هسته اصلی رقابت و رقابت، هسته اصلی انتخابات و انتخابات، هسته اصلی مردم سالاری و مردم سالاری، هسته اصلی نظام سیاسی پیشرفته است. نتیجه این که احزاب، هسته اصلی یک نظام مدرن و پیشرفته هستند.

مردمسالاری با این مقدمه اظهارات پرویز سروری از نمایندگان اصولگرای مجلس در این باره را برجسته کرده و نوشته احزاب، جمعیت ها و گروه ها می توانند در کشور نقش بازوی پرتوانی را ایفا کنندو اگر نقش احزاب از بین برود، دولت ممکن است در ورطه اشکالا ت خود غرق شود.

به گزارش این روزنامه این عضو فراکسیون اصولگرایان با اشاره به این که باید مشخص شود منظور رییس جمهور از دخالت احزاب چیست، افزوده ما معتقدیم احزاب، گروه ها و جمعیت ها با نقد منصفانه می توانند راه را برای همه مسوولین و دولت هموار کنند و مسوولین از خوف وجود ناظرین که دائما آن را تحت کنترل دارند و به عنوان یک منتقد مشفق، هم نقد می کنند و هم راهکارهای مناسب را ارائه می دهند؛ به وظایف خود خوب عمل می کنند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.