"واکنش ها به بیانیه نشست سه جانبه تهران درباره تبادل سوخت هسته ای" عنوان گزارش اصلی خراسان است، ابرار از زبان دبیر شورای عالی امنیت ملی نوشته "بیانیه تهران مبنایى براى تدوین توافقنامه تبادل سوخت است"، رسالت به نقل از جراید خارجی نوشته "آمریکا با بیانیه تهران در تحریم ها دچار مشکل شد و ایران به نقل از گاردین نوشته "آیا ایران خواسته دست نیافته دیگری هم دارد".
تهران امروز "انسجام داخلی ها، احتیاط خارجی ها" را تیتر اصلی خود قرار داده، جام جم از "واکنش دو پهلوی غرب به توافق تهران" نوشته، "واکنش طلبکارانه غرب به بیانیه تهران" عنوان اول روزنامه جمهوری اسلامی است و کیهان خبر از "حمایت 235 نماینده از بیانیه تهران" داده است.
"اعلام غیابی نرخ رشد اقتصادی" عنوان اصلی پول است، جهان صنعت همین خبر را با تیتر "رشد اقتصادی سال 87 نیم در صد بود" منعکس کرده و دنیای اقتصاد از زبان مقامات دولتی از "امید به رونق در بخش مسکن" نوشته است.
"نامه پراکنی ها به ضرر دستگاه قضائی است" به نقل از رییس قوه قضاییه عنوان اصلی فرهیختگان است، آفتاب یزد همین خبر را با تیتر "نامه 157 نماینده مجلس تعریض به قوه قضائی است" منعکس کرده است و ابتکار با عنوان "کار خودمان را بلدیم".
مردم سالاری در صدر اخبار خود نوشته "مجلس اصولگرا به تحقیق و تفحص از بازداشتگاه ها رای نداد".
گزیده مقالات
مشروط به توافق نهائی
رسالت در سرمقاله خود ضمن تجلیل از بیانیه تهران نوشته در مذاکرات وین که برای اولین بار آمریکایی ها نیز پشت میز مذاکره حاضر شده بودند ایران اعلام کرد خروج سوخت کم غنی شده از ایران غیر ممکن است و این مبادله باید در خاک ایران صورت بپذیرد. پس از امتناع غرب از مبادله سوخت در خاک ایران و کارشکنی های پی در پی ، جمهوری اسلامی با اقتدار اعلام کرد که ایران با در اختیار داشتن تکنولوژی لازم غنی سازی20 درصد را آغاز کرده است و 10 سایت غنی سازی دیگر را نیز در نقاط مختلف کشور راه اندازی می کند.
به نوشته این روزنامه تولید سوخت20 درصد ظرف یک روز بسیاری از متخصصان و تحلیل گران را به توانایی فوق العاده ایران معترف ساخت. علی رغم این موضوع جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده است که هنوز باب مبادله سوخت بسته نشده و تهران حاضر است در صورت ارائه تضمین های لازم اقدام به مبادله سوخت کند.
رسالت نتیجه گرفته بیانیه سه جانبه تهران در واقع ترجمه دیگری از تضمین های عینی غرب به جمهوری اسلامی برای تبادل سوخت است که البته مشروط به توافق نهایی ایران با گروه وین متشکل از( روسیه، آمریکا، فرانسه و آژانس) می باشد.
دور از جنجال
ابتکار در سرمقاله خود پیشنهاد کرده در توافقات آینده بر این نکته قویا تاکید شود که بیانیه تهران در صورت عدم پرداختن به موضوع تحریمهای جدید در شورای امنیت معتبر خواهد بود. در غیر این صورت چنانچه بعد از اجرای توافق اخیر، امریکا و شرکایش دوباره فرایند تصویب قطعنامه را در شورای امنیت فعال نمایند، روشن نیست چه بهرهای از این موضوع نصیب جمهوری اسلامی ایران خواهد شد.
به نوشته این روزنامه مناسب است دستگاه دیپلماسی کشور با بهره گیری از کلیه ظرفیتهای موجود در کشور باب گفتگو با کشورهای 1+5 را در ابعاد مختلف موضوع باز کرده و در تعاملی سازنده و با در نظر گرفتن منافع ملی کشور از جمله با تاکید بر حق هستهای در جهت حذف کلیه تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران و پاک شدن پرونده هستهای ایران در شورای امنیت قدم بردارد.
سرمقاله ابتکار سرانجام اظهار نظر کرده که در شرایط فعلی اجتناب از سخنان تند و تحریک آمیز نتیجهای جز قوی تر شدن موضع طرف مقابل در مخالفت با مواضع جمهوری اسلامی ایران در بر نخواهد داشت. لذا باید از هر گونه اظهار نظر عجولانه و نسنجیده اجتناب شود. و اکنون که ترکیه و برزیل در صحنه هستهای ایران فعالانه وارد کار شده اند، در مذاکرات آتی با مجموعه 1+5 نیز حضور داشته باشند.
احتمال بهانه جویی غرب
آفتاب یزد نوشته مسیر جدیدی برای تعاملات بیشتر گشوده شده. آنها که نگران دستیابی ایران به سلاح اتمی بودند، که با این بیانیه باید قاعدتا نگرانی هایشان مرتفع شده باشد.اما اگر این نرمش ایران، پاسخی غیر از آنچه انتظار می رود دریافت کنند، افکار عمومی در دنیا، حق را به ایران خواهد داد که همچنان در مسیر عدم اعتماد با غرب گام بردارد و غنی سازی اورانیوم را با غنای بالا انجام دهد.
به نوشته این روزنامه غربیها هم در چنان وضعیتی همچنان حالت تقابلی خود را حفظ میکنند و به فشارهایی مانند تشدید تحریم ها ادامه میدهند.چنان حالتی، هر چند برای ایران هزینه زا خواهد بود ولی قطعاً منجر به توقف فعالیتهای هستهای ایران نخواهد شد.
در ادامه سرمقاله آفتاب یزد آمده اگر غرب از فضای ایجاد شده در پی توافق تهران استقبال نکند و همچنان بر سبیل <بهانهجویی> گام بردارد، نه تنها این بیانیه اجرایی نخواهد شد بلکه دور تازهای از بیاعتمادی ها، این بار شدید تر و اساسی تر آغاز خواهد شد.
ناظری که خود را خلع سلاح کرد
کوروش شرفشاهی در سرمقاله مردم سالاری با اشاره به رد طرح تحقیق و تفحص از بازداشتگاه های کشور از سوی نمایندگان مجلس نوشته امروزه همه افرادی که دربازداشتگاه ها به سرمی برند زندانی سیاسی، جاسوسی، ضد انقلاب نیستند بلکه افرادی در بازداشتگاه ها هستند که به دلا یل پیش پاافتاده ای از جمله بدهی در حد 500 هزار تومان یا مشکل پرداخت مهریه، امکان زندگی در فضای عمومی جامعه را نداشته و مجبور هستند باقی عمر خود را در زندان سپری کنند بنابراین لا زم است بدانیم که فضای بازداشتگاه ها چگونه است و چون امکان حضور همه مردم در این مراکز موجود نیست.
این روزنامه طرح رد شده را یک طرح ملی خوانده که در قالب مباحث جناحی چپ و راست یا اصولگرا و اصلا ح طلب نمی گنجد اما با نگاهی از جایگاه خبرنگاران به صحن علنی مجلس و مشاهده آنهایی که 2 انگشت خود را بالا آورده و فریاد دو، دو می زدند به آسانی مشخص بود که طرح ملی چون از ناحیه دبیرکل حزب مردم سالا ری مطرح شده به طرح جناحی تبدیل شده و اهمیت آن اصل طرح در نزد مجلس اصولگرا کاهش یافته است.
سرمقاله مردم سالاری تاکید کرده اکنون که نمایندگان مردم با 90 رای مثبت و 60 رای دیگر قدرت نظارت خودشان را از بین بردند اگر فردا خدای ناخواسته کهریزک دیگری سربرآورد چه کسی پاسخگو خواهد بود و مردم سراغ کدام نماینده بروند و از چه کسی بپرسند که چرا نظارت بر عملکرد بازداشتگاه ها را نادیده گرفتید؟
اهمیت اجلاس جی پانزده
کیهان در سرمقاله خود نوشته اجلاس گروه 15 در حالی به کار خود پایان داد که اخبار مربوط به آن شدیداً تحت الشعاع اخبار و تحلیل های مربوط به بیانیه هسته ای سه جانبه تهران، ترکیه و برزیل قرار گرفت. شاید اهمیت این بیانیه و تدوین راهکاری که می تواند محل تبادل سوخت را در کشوری غیر از ایران عملی سازد آنقدر برای محافل خبری و تحلیل گران سیاسی مهم به نظر آمد که عملاً نظرها از اصل نشست 15G معطوف به این توافق شد.
به نظر این روزنامه فارغ از مباحثی که در خلال این نشست مطرح شد، نفس برگزاری موفقیت آمیز اجلاس 15G در تهران، برای کشورمان یک امتیاز مهم در معادلات منطقه ای و جهانی به شمار می آید.
کیهان نتیجه گیری کرده برگزاری اجلاس های بین المللی آن هم علیرغم مخالفت های قدرت های سلطه گر، بخصوص در ماههای اخیر که از کیفیت و کمیت قابل ملاحظه ای برخوردار بوده است، نشان دهنده آن است که جمهوری اسلامی ایران در زمینه حضور در نظام بین المللی موفق عمل کرده و تبلیغات دشمنان نظام با شکست مواجه شده است.
نجات یونان تضعیف یورو
محمد صادق الحسینی در سرمقاله دنیای اقتصاد به بحران اقتصادی یونان و وضعیت یورو پرداخته و نوشته دیروز اولین سری 20 میلیارد یورویی از 110 میلیارد یورو وام در نظر گرفته شده به یونان اعطا شد. همین امر سبب شد تا جلوی کاهش بیشتر یورو فعلا گرفته شود و حتی دیروز شاهد تقویت اندک یورو در برابر دلار بودیم. براین مبنا، کشورهای اروپایی به تاثیراتاین اقدامات خوشبین هستند؛ اما هنوز دلایل بسیاری برای شک کردن به آینده این کمکها وجود دارد.
به نوشته این اقتصاددان از سیاستگذاریهای اروپاییها برمیآید که قصد بر نجات یونان است و البته اقتصاداین کشور نجات پیدا خواهد کرد؛ اما هزینه این امر، تورم بالاتر در حوزه یورو در ماهها و سالهای آینده خواهد بود که بالطبع منجر به تضعیف یورو در برابر دلار خواهد شد. البته تضعیف یورو، به تقویت صادرات کشورهایاین منطقه کمک کرده و درآینده تعادل دوبارهای میان یورو و دلار برقرار خواهد کرد.
سرمقاله دنیای اقتصاد نتیجه گرفته درس این بحران برای اقتصاد جهانی و برای کشورهایی نظیر ما که سبد ارزیمان را به سمت یورو سوق داده بودیم، این است که یورو از اختلالات ساختاری بسیاری رنج میبرد و نمیتوان صحبت از جایگزینی یورو به جای دلار حداقل در آیندهای نزدیک کرد.
ماجرای کلوتیلد ریس
تهران امروز در گزارشی نوشته فرانسه همزمان با ورود کلوتیلد ریس پرسشهای فراوانی در میان مطبوعات فرانسوی مطرح شد. اینکه ریس چرا زندان رفت و چرا آزاد شد و اینکه اقدامات دیپلماتیک سران کاخ الیزه برای آزادی شهروند فرانسوی چه مسیری را طی کرده است در اکثر رسانه های فرانسوی تیتر یک بود. سارکوزی به مناسبت آزادی ریس از تلاش های سه رئیس جمهور تشکرکرد.
نخست بشار اسد رئیس جمهور سوریه که چند روز بعد از بازداشت کلوتیلد ریس سفری ناگهانی و کوتاه مدت به ایران داشت، دومی لولا داسیلوا یکی از نزدیک ترین دوستان ایران و سومی رئیس جمهور سنگال و رئیس سازمان کنفرانس اسلامی.
به نوشته این روزنامه اما یکی از پر حاشیه ترین اظهارنظرها در مورد خانم ریس سخنان «پییر سیرامی» بود که نام اصلی او موریس دوفرس است که سال ها معاون اداره کل امنیت خارجی فرانسه بود و در مصاحبه ای گفت کلوتیلد ریس در ایران برای فرانسه اقدام به جمعآوری اطلاعات کرده است.
تهران امروز نوشته سیرامی گفته است که ریس اطلاعاتی را در مورد سیاست داخلی ایران و همچنین اطلاعاتی را در مورد برنامه هستهای جمع آوری کرده است.» این سخنان جنجالی باعث شد تا وزارت امور خارجه فرانسه بلافاصله واکنش نشان دهد . سخنگوی وزارت خارجه فرانسه گفت این ادعاها صرفا خیال پردازانه نیستند بلکه غیرمسئولانه نیز هستند. بعد از این همه ماجرا خانم ریس به استراحت و آرامش نزد اقوامش نیاز دارد.