ابتکار در تیتر اول خود از قول رحیم مشائی نوشته "در نیمه دوم سال" و از زبان معاون پارلمانی رییس دولت نوشته "از اول خرداد" تاریخ هائی برای آغاز اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها. روزنامه پول با عنوان "فروزنده در برابر فروزنده" مصاحبه ای با رییس بنیاد مستضعفان را در صدر گزارش های خود آورده و جهان صنعت نوشته "یارانه نقدی از خرداد ماه در حساب هاست".
"اگر یک اتهام ثابت شود دستم را قطع می کنم " تیتر آرمان است به نقل از معاون اول رییس جمهور، به نوشته ابرار رییس مؤسسه ژئوفیزیک گفته "اخبار مربوط به زمین لرزه تهران مورد تایید مانیست"، و دنیای اقتصاد از "بازگشت رونق به ساخت و ساز" خبر داده است.
"دفاع وزیر و معاون از سیاست های فرهنگی" گزارش اصلی تهران امروزاست، ایران از "جزئیات خرید 5/1 میلیونی و شارژ کارت اعتباری کارمندان" نوشته، مردم سالاری از قول محمد خاتمی رییس جمهور سابق نوشته "زمزمه تعطیلی دو ساله شوراها نگران کننده است"، جام جم بالای گزارشی درباره بازار طلا نوشته "وقتی طلا هم رنگ می بازد".
"با سلاح هسته ای اسرائیل کاری نداریم" به نقل از آژانس بین المللی انرژی اتمی تیتر اصلی جمهوریاسلامی است،"ناوهای آمریکائی از منطقه رزمایش عقب نشینی کردند" عنوان اصلی رسالت است و "دوران امپراتوری ناوهای آمریکائی سر آمده است" به نقل از فرمانده ارتش جمهوری اسلامی تیتر اول کیهان.
گزیده مقالات
ایران و روسیه
علی ودایع در سرمقاله مردم سالاری نوشته نقد عملکرد روس ها در پرونده هسته ای ایران تمام شدنی نیست. ورود روسیه و غرب به روزهای رویایی که برخی از آن به ماه عسل واشنگتن و کرملین تعبیر می کنند و قراردادهای نظامی و تجاری با اروپا در این امر نیز بی تاثیر نبود. امادر این بین تغییر ضمنی دیپلماسی ایران برخی معادلا ت را بر هم زد. ایران به صورت لفظی اعلا م کرد حاضر است با میانجیگری ترکیه و برزیل اقدام به مبادله سوخت با غرب کند.
به نوشته این مقاله برای روسها این که شاهد ورود بازیگران سوم به حیطه همکاری های ایران باشد، به هیچ وجه خوشایند نیست. آنها می خواهند همچنان نقش اصلی را در پرونده هسته ای ایران ایفا کنند و تنها کانال گفت وگوی ایران و غرب باشند.
سرمقاله مردم سالاری نتیجه گرفته روسیه از یک طرف به ایران فشار می آورد که از خود انعطاف درمقابل غرب نشان دهد و از طرف دیگر با انجام مذاکرات پشت پرده و چراغ خاموش با برخی شرکای ایران، تهران را تنها بگذارد. روس ها گرچه درظاهر تمایلی به اتخاذ دور چهارم تحریم ها علیه ایران ندارند اما برای روس ها، ایران تنها و منزوی که هیچ رابطه ای با غرب نداشته و حتی دچار جنگ لفظی شدیداللحن با آنها باشد، بسیار مطلوب می نماید.
آن ها که لباس قانون بر تن دارند
کیهان در سرمقاله خود به بالارفتن میزان جرم ها و معطل ماندن مجازات ها اشاره کرده و نوشته اتفاق خطرناکی که به وقوع می پیوندد این است که قانون به ظاهر در حال اجرا و عملیاتی شدن است اما با نفوذ قانوندان های قانون شکن، از مسیر اصلی و حقیقی خود خارج شده و در نهایت اجرای آن با مر و روح قانون در تناقض است و متأسفانه یک نقض غرض فاحش و بزرگ رخ می دهد.
سرمقاله این روزنامه با تاکید بر این که در مواردی مشکل بسیار پیچیده تر و تو در تو می شود نوشته یک وقت قانونی وجود ندارد و با خلأ قانونی مواجه هستیم، یک وقت قانون به مرحله تصویب رسیده و در اجرا متوقف مانده است اما زمانی مشکل از هر دو حالت قبل حادتر است که قانون به تصویب رسیده و در مرحله اجرا هم قرار گرفته است اما در واقع عده ای با دور زدن قانون باعث شده اند تا عملاً ثمرات و خیرات آن قانون محقق نگردد.
کیهان نوشته برای برطرف شدن این معضلات یک راه بیشتر متصور نیست و آن اینکه هر یک از قوای سه گانه و نهادهای مربوطه وظیفه خود را به درستی تشخیص دهد و در آن جهت همت بگمارد. اگر با خلأ قانونی در حوزه ای مواجه هستیم قوه مقننه باید مساعدت لازم را در این زمینه انجام دهد. قوه اجرایی نیز زمانی که مصوبه ای لباس قانون بر تن کرده است باید در جهت اجرایی کردن آن از تمام ظرفیت های خود استفاده کند.
ناهماهنگی در دولت
دنیای اقتصاد به ناهماهنگی های اشکار شده در نهادهای دولتی اشاره کرده و نوشته اگر هر مسوول و نهادی بخواهد ساز خود را چنان کوک کند که برای مجموعه وظایف خود گوشنواز باشد، پیامدهای ناروشن و ناخوشایندی بر کسب و کار بر جای خواهد گذاشت.
صادق جنان صفت به عنوان مثال نوشته دولت میتواند و باید کاری کند که فعالان صنعتی و اقتصادی، بانکداران، بازرگانان و شهروندان بدانند که کلید اقتصاد در دست کیست. اگر چنین اتفاقی رخ دهد و فرمانده اقتصاد معرفی شود، شاید کمی از ناهماهنگیها در کوتاهمدت کاسته شود. در حال حاضر چنین فرماندهی دیده نمیشود و نوعی سردرگمی و ابهام بر شهروندان حاکم است.
در ادامه سرمقاله دنیای اقتصاد آمده این موضوع را در بحث هدفمند کردن یارانهها به خوبی میبینیم؛ اما در میان مدت و بلندمدت، چارهای نیست جز اینکه به بخش خصوصی اعتماد شود و کارها را به دست آنها بسپاریم. اگر این اتفاق رخ ندهد، ناسازگاری در تصمیمها، رفتارها و گفتارها ادامه خواهد داشت.
تناقض های آماری
روزنامه جمهوری اسلامی به ناهماهنگی ها در آمار دولتی اشاره کرده و آن را برای کشور خطرناک دانسته و نوشته رئیس جدید مرکز آمار در نخستین اظهارات خود در سمت ریاست مرکز آمار بر ضرورت اصلاح نظام آماری و یکپارچهسازی آن تاکید کرد زخمی کهنه است که از دیرباز در عرصه مدیریتی کشور وجود دارد و هر چند وقت یکبار نیز محتویات ناپاک خود را بیرون ریخته ولی متاسفانه در تمام این دوران جز تسکینهای موقتی، علاجی برای این زخم انجام نگرفته است.
به نوشته این روزنامه یکی از مشهورترین این نمونهها، اختلافی است که بانک مرکزی و مرکز آمار ایران بر سر محاسبه و اعلام نرخ تورم داشته و دارند. هر دو نماد مدعی این هستند که محاسبه و اعلام این شاخص مهم و حساسیتبرانگیز اقتصاد در حیطه مسئولیت آنان است که هر دو نیز دلایل خاصی برای اثبات این حقانیت اقامه میکنند.
جمهوری اسلامی نوشته صرفنظر از اینکه حق با کدام طرف است و دلایل کدام نهاد متقن و موجه است، باید متذکر بود که ادامه این دوگانگی و کشمکش تبعات بسیار نامطلوبی برای اقتصاد، سیاستها و اعتماد عمومی به نهادهای تصمیمسازی و اجرایی کشور دارد که تنها گوشهای از آن را در مورد بیاعتمادی نسبت به نرخ تورمی اعلام شده از سوی بانک مرکزی طی ماههای اخیر شاهد بودیم.
نگرانی از آینده کشور
محمد خوشچهره در مقاله ای که آرمان آن را نقل کرده نوشته در نظام جمهوری اسلامی بحث الگوی پیشرفت و ترقی را مدنظر قرار دادهایم و به خصوص اختلالاتی که در روشهای قبلی ما در ایران وجود داشته باعث شده که واژه عدالت مطرح شود. اما میبینیم که در کشور ما بیشتر جنبه رفاه مادی مطرح است و بعد از جنگ تحمیلی تاکید شدیدی بر روی رشد اقتصادی برای رفاه مادی به وجود آمد، البته افزایش تولید ناخالص ملی شرط لازم است اما کافی نیست و باید به همراه افزایش تولید ثروت و درآمد اکثریت مردم کشور از مواهب ناشی از آن بهرهمند شوند.
به نوشته این اقتصاددان در دولت فعلی تا کنون از واردات بیرویه جلوگیری نشده و هماکنون رکورد واردات در کشور شکسته شده، چنانکه در حال حاضر رقم واردات به کشور 70 میلیارد دلار است و این رقم در کنار خود 20 میلیارد دلار هم مبادلات قاچاق دارد و طبق آمار کمتر از 10 درصد برخی مارکهای معروف کرهای از مجاری رسمی وارد کشورمان میشود، ولی 90 درصد بقیه آن قاچاقهای سازمانیافته است.
نویسنده مقاله آرمان تاکید کرده باید بدانیم که تعریف یارانه و هدف از آن چیست. طبق ادبیات متاثر از قوانین، یارانه کمکهایی است که دولت برای حمایت از تولید و گروههای مستضعف و اقشار مصرفکننده ضعیف پرداخت میکند. به نظر من روشهایی که طی آن یارانه یک دفعه قطع شود مخاطرهانگیز است. امیدوارم پیشبینیهای من غلط از آب درآید. تنشهایی که ناشی از تورم در میان فقرا و محرومین پیش میآید ارزش چنین اقدامی را با این ابعاد ندارد.
قانون علیه فقر
جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته برخی اقتصاددانان بر این عقیدهاند که با اجرای قانون هدفمندشدن یارانهها، میتوان به جنگ دو معضل اساسی اقتصاد کشور یعنی فقر و بیکاری رفت.
هرچند نمیتوان از اهمیت و لزوم پدیده هدفمند شدن یارانهها و توزیع مجدد آن گذشت اما در نظر داشته باشیم که دو عملکرد فوقالذکر نیز در حوزه اقتصاد خرد و از جمله سیاستهای این حوزه از اقتصاد هستند.
به نوشته این مقاله از میان بردن فقر، راهحلی جز ورود به چرخه بلندمدت رشد اقتصادی ندارد (تجربه کشور چین).تاریخ بشر به یاد ندارد که هیچ دولتی توانسته باشد به یکباره میلیونها نفر را از پایین به بالای خط فقر منتقل سازد. حصول به رشد پایدار و مستمر اقتصادی هم راسا محمل مباحثات عدیدهای بوده که شاید ربط چندانی هم به تخصیص مجدد و بازتوزیع یارانهها نداشته باشد.
جهان صنعت نوشته شاید به ندرت بتوان اقتصاددانی را پیدا کرد که در ارتباط بین نابرابری و رشد اقتصادی به صراحت اظهارنظر کند. برخی میگویند که توزیع مناسبتر درآمدها باعث ارتقای سرمایههای انسانی و بالطبع رشد اقتصادی میشود و برخی دیگر هم بر این اعتقادند که توزیع مناسب درآمدها آفت رشد اقتصادی است.به هر صورت اگر ادعا شود که بهبود وضعیت توزیع درآمدها قادر به ریشهکنی و علاج فقر خواهد بود، آنگاه مسلما چنین ادعایی را نمیتوان جدی و علمی تلقی کرد.
تعطیلات طولانی و فرصت سوز
امیر طاهرخانی در سرمقاله آرمان نوشته در ایران بیش از همه کشورها تعطیلات فرصتهای مردم را برای پیشرفت میگیرد و انجام بسیاری از اقدامات مهم کشور هم طی این روزها به تعویق میافتد. کلا مسئولانی که با تعطیلیهای پی در پی مخالفند در اکثریت هستند. باید مجلس طرحی دهد و یا دولت
لایحه را به مجلس ارائه کند. در ایران به قدر کافی تعطیلات است. نیاز است که فکری صورت گیرد و کاری کارشناسی شده روی این موضوع انجام دهیم.
به نوشته این مقاله دولت هم اگر میخواهد به هر دلیلی به غیر از تعطیلات رسمی تعطیلی دیگری اعلام کند حتما باید با دیگر مسئولان کشور هماهنگ باشد. در حال حاضر ایران با کشورهای دیگر 4 روز اختلاف روز کاری دارد. در ایران 5 شنبه و جمعه تعطیل است و در دیگر کشورها شنبه و یک شنبه که در اصل برای ما در ایران 4 روز دنیا تعطیل است با این حساب بسیاری از کارها میماند برای 2 روز باقی مانده.
آرمان نوشته بهترین کار این است که مواردی را که اهمیت ندارد تعطیل اعلام نکنیم. ضمن آنکه تعطیلات غیر منطبق با تعطیلات دنیا را هم باید در نظر گرفت. به هر حال در سال کار مضاعف و همت مضاعف که از سوی رهبر اعلام شده و مردم هم همواره سخنان ایشان را مد نظر در کارهایشان قرار میدهند نباید در چنین شرایطی بیدلیل کشور را تعطیل اعلام کرد. تعطیلات در این حد و اندازه به کشور آسیب خواهد زد.