بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۳۰ فروردین

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه 30 فروردین

تیترهای اول

پول از قول رییس پیشین سازمان برنامه نوشته "امام توصیه کردند رشد جمعیت کنترل شود"، جهان صنعت در عنوان اصلی خود از زبان یک مقام دولتی با علامت تعجب نوشته "مسکن هم رونق داشت هم کاهش قیمت" و تهران امروز از "سقوط آزاد معاملات مسکن در تهران" خبر داده است.

"موافقت اولیه با تعدیل یارانه‌ای" گزارش اصلی دنیای اقتصاد است، آفتاب یزد از "توافق مجلس و دولت در اجرای هدفمند کردن یارانه ها" خبر داده و ابتکار با این عنوان که سهم هر ایرانی از یارانه‌ها مشخص شد نوشته "بیست هزار و نهصد و چهل و هفت تومان".

"رژه بزرگ ارتش برگزار شد" تیتر ابرار است، نمایش سه نسل موشک بالستیک ایران" تیتر اول روزنامه های جمهوری اسلامی و رسالت است.ایران از قول رییس دولت نوشته "بیگانگان بساط خود را از منطقه برچینند " و جام جم نوشته "قدرت ارتش در بازدارندگی است" و کیهان هم از "نمایش اقتدار ارتش ایران" خبر داده است.

خراسان در گزارش اصلی خود نوشته "تاکید نشست تهران بر اجرای تعهدات کشورهای هسته ای برای خلع سلاح و ضرورت بازرسی از تاسیسات هسته ای اسرائیل".

آرمان و مردم سالاری از سخنرانی انجام نشده محمد خاتمی در تیتر اول خود نوشته اند "میوه صلح بر درخت عدالت خواهد روئید".

گزیده مقالات

موافقت با خالی کردن تهران

حسین مظفر در مقاله ای در آرمان پیرامون طرح کاستن از جمعیت تهران نوشت اصل این طرح خوب است و خلوت کردن تهران امر بسیار مثبتی است که تا کنون مورد غفلت واقع شده و باعث ایجاد بی‌عدالتی شده و منجر به مهاجرت و خالی شدن روستاها و زیاد شدن تراکم جمعیتی مراکز استانها به‌خصوص تهران شده است و در اثر این وضعیت مشکلات اقتصادی و زیست محیطی و حتی مشکلات سیاسی ایجاد می‌شود.

به نوشته وزیر سابق آموزش و پرورش هر طرحی که باعث می‌شود بخشی از تهران را خلوت کند و در راستای یکسری امتیازات و جاذبه‌هایی که به مردم داده می‌شود مهاجرت معکوس را دامن بزند طرح مثبت و قابل قبولی است. بین اینکه پایتخت کشور از تهران به شهر دیگری منتقل شود یا اینکه تهران خلوت شود، تدبیر برای خلوت شدن تهران مناسب‌تر، کم هزینه‌تر و با مزایای بیشتر است.

به نظر مقاله آرمان با رفتن مردم از مرکز روستاها آبادتر می‌شوند، اسکان مردم به صورت کم هزینه‌تر تحقق پیدا می‌کند و هزینه‌های مردم کاهش پیدا کرده و مشکلات کمتر می‌شود. هم مشکلات کلانشهرها کمتر می‌شود و هم روستاها با افزایش جمعیت فعالتر می‌شوند و آبادانی و رشد اقتصادی کشور سرعت بیشتری پیدا می‌کند.

دستکاری در جمعیت

حمید جعفری در مقاله ای در تهران امروزبا اشاره به داستانی از کشورهای کمونیستی نوشته در فاصله سال های 55 تا 65 که جمعیت ایران رشد نا به‌هنگامی داشت، بحثی با عنوان مادران تحصیلکرده مطرح شد. سهم دختران در میان پذیرفته ‌شدگان ورودی دانشگاه‌ها از 60 درصد گذشت. اما هرگز به این نکته توجه نشد که هر قدر هم مادر فرهیخته و دانشگاهی باشد نمی‌توان نتیجه گرفت که خانه دار خوبی هم باشد.

به نوشته این مقاله جمعیت دانشگاهی مردان رو به افول گذاشت و مادران آینده فرهیخته از دانشگاه‌ها خارج شدند. با به هم ریختن توازن جمعیت مردان و زنان بحث ناکافی بودن همسر مطرح شد. طلاق به سبک فرهیختگان اتفاق می افتد و تا به امروز مد بازار می شود.

مقاله تهران امروز یادآور شده که 20 سال از این تحول می گذرد جا به جایی تعاریف اجتماعی و فرهنگی تعارضاتی را پدید آورده که دست کم در یک زندگی مشترک به بن‌بست طلاق منتهی می شود و این یعنی اینکه آمار واقعی طلاق در تهران بیش از اینهاست چرا که در بعضی خانه‌ها مرکب یافت نمی شود. چنان که اعلام شده در شش ماهه نخست امسال اهالی تهران با 5, 3 درصد کاهش ازدواج و افزایش بی سابقه 21درصدی طلاق مواجه بوده‌اند.

بی حجابی در خیابان ها

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته از آفات درگیری های سیاسی در کشور یکی این است که مفسده جویان با سواستفاده از فرصت خطوط قرمز را پشت سر می گذارند و جامعه را به هرج و مرج فرهنگی و اخلاقی می کشانند. گسترش آلودگی های اخلاقی و هرج و مرج فرهنگی و رشد سریع آن اکنون واقعیتی است که اهل انصاف حتی از همه جناح های سیاسی به آن اعتراف و اعتراض دارند. مظاهر این آلودگی ها و هرج و مرج ها را آشکارا می توان در بخش های زیادی از جامعه مشاهده کرد.

به نوشته این روزنامه وضعیت نامناسب لباس دختران و زنان حضور بی مهار دختران و پسران در پارک ها و خیابان ها و معاشرت های نامشروع آنان در انظار عمومی گسترش دوستی های خیابانی دختران و پسران روابط نامناسب دختران و پسران در دانشگاه ها فضای حاکم بر محیط های دبیرستان دخترانه و مشکلاتی که در رفت و آمدهای این دانش آموزان وجود دارد ظاهر شدن زنان و حتی دختران با آرایش در خیابان ها و اماکن عمومی رواج مزاحمت های خیابانی و فسادهای ناشی از آن کنار گذاشتن حجاب توسط عده ای از زنان در برخی مناطق تهران و شهرهای بزرگ دیگر و...

به نظر روزنامه جمهوری اسلامی اینها فقط بخشی از ظواهر خلاف شرع و شان جامعه اسلامی است. بخش دیگر که بسیار نگران کننده است فساد پنهانی است که از همین ظواهر آلوده نشات می گیرد و لایه ای مخفی درحال تهدید کردن اخلاق و خانواده ها و بنیان های اجتماعی است.

تورم و گرانی

عباس شاکری در سرمقاله ابتکار نوشته بخش زیادی از صاحبان کالاها و خدمات قدرت قیمت‌گذاری دارند و می‌توانند به هر بهانه‌ای قیمت‌شان را بالا ببرند مگر این‌که به طور مستقیم مانع آن شویم. هر مسئله‌ای که بی‌مقدمه و بدون مطالعه کافی اعلام می‌شود یک اثر حتی کوچک بر روی قیمت‌ها می‌گذارد. در حالی که وقتی نیروهای اقتصادی فعال هستند و رقابت وجود دارد، چنین چیزی نیست.

نویسنده اقتصاددان افزوده تورم در اقتصاد ما علاوه بر توزیع مجدد درآمد، تخصیص منابع مجدد هم انجام می‌دهد اگر شما سیاستی اعمال کردید که 15 درصد تورم در آن بود، مطمئن باشید که این به ضرر اقشار ضعیف در حوزه اقتصاد اجتماعی یا سیاسی است و نیز به ضرر بخش‌های مولد است در مقابل بخش نامولد به شدت از چنین کاری خشنود خواهد شد.

سرمقاله ابتکار اضافه کرده یک وقت تورم به صورت تناسبی عمل می‌کرد اشکالی نداشت یا در حوزه مصرف یا رفاه نامتناسب عمل می‌کرد، برای تولید مشکلی ایجاد نمی‌کرد و مردم فقط ضررش را می‌دیدند. اما تورم تخصیص مجدد منابع هم انجام می‌دهد. اگر با رویه‌های شوک‌درمانی مثل حذف یارانه‌ها پویایی‌های تورم را فعال کنیم روی تخصیص منابع هم اثر می‌گذارد.

حادثه نادر در علم اقتصاد

جهان صنعت در تیتر اصلی خود و هم در سرمقاله اش از قول علی نیکزاد، وزیر مسکن و شهرسازی نقل کرده در زمان رونق مسکن نه‌تنها افزایش قیمت نداشته‌ایم بلکه کاهش قیمت هم حاکم شده است.

به نوشته سرمقاله این روزنامه وزیر شگفت‌زده از حرف خود می‌گوید: به طور معمول در زمان رونق باید قیمت‌ها افزایش می‌یافت. این نامعمولی به حدی است که همچنین می‌گوید: این حادثه برای اولین‌بار در ایران و دنیا رخ داده است.

چهل هزار یا چهل میلیون

مهرداد خدیر در سخن روز روزنامه پول به نقل از نامه ای که یکی از چهره های اقتصادی به رییس دولت نوشته یادآور شده 40 هزار میلیارد تومانی که دولت بر کسب آن اصرار دارد تا از محل حذف یارانه‌ها تامین شود به شکل دیگر و با هزینه‌ای به مراتب کمتر نیز قابل وصول است و آن از مطالبات معوق بانک‌هاست. حالا باید پرسید کدام راه به عدالت، نزدیک‌تر است؟ اینکه 40 هزار میلیارد تومان مورد نیاز از محل وصول مطالبات معوق از یک جمعیت چهارهزار نفری تامین شود یا بهای آن را چند ده میلیون نفر بپردازند؟

به نوشته این روزنامه از منظر اقتصاد آزاد، یارانه، علامت نادرست می‌دهد و یارانه‌ها را برمی‌دارند تا پالس‌های درست و دقیق برای تولید فرستاده شود. اما فراموش نشود که دولت، از منظر عدالت این پروژه را پی می‌گیرد و نه اقتصاد آزاد و بر این پایه می‌توان پرسید که تامین خرج این عدالت خواهی از چهار هزار نفر عادلانه‌تر است یا از 40میلیون نفر؟

سرمقاله پول یادآوری کرده بانک جهانی هم که توصیه‌هایی درباره حذف و هدفمندی یارانه‌ها دارد پیش‌تر و قبل از نیشتر به قصد جراحی اقتصادی، بر شفافیت و پاسخگویی تاکید می‌ورزد و مطالبات معوق حتی اگر مبلغ مورد نیاز را تامین نکند، دست‌کم از نبود شفافیت به مثابه پیش‌شرط این پروژه بزرگ حکایت می‌کند. .

بچه کمتر زندگی بهتر

امان‌الله قرایی‌مقدم در مقاله ای در آرمان اظهارات وزیر رفاه را پیرامون لزوم اعمال سیاست‌های افزایش جمعیت واینکه دین اسلام یکی از طرفداران افزایش جمعیت است رد کرده و اشتباه خوانده و با اشاره به آیاتی از قرآن مجید نوشته اگر بدون فراهم آوردن امکانات و تمهیدات لازم تغییر اندکی در روند باروری ایجاد کنیم معضلات مربوط به بیکاری، ازدواج، گرانی و کمبود مسکن و ... بیش از پیش خودنمایی می‌کند.

این جمعیت شناس براساس تست ورتهایم هلندی نتیجه گرفته ‌باید همچنان شعارهایی مانند «بچه کمتر زندگی بهتر»‌ و «بچه که عمر و نفسه یکی خوبه دو تا بسه»‌ پیگیری شود و تدریس درس دو واحدی جمعیت و تنظیم خانواده که بر اساس رهنمودهای بزرگانی همچون امام‌خمینی در دانشگاه‌ها به طور اجباری پایه‌ریزی شده است ادامه یابد و قبل از کارشناسی طرح و ایده‌ها، سخن از افزایش جمعیت در کشور مطرح نشود.

در پایان مقاله آرمان آمده افزایش جمعیت درایران مانند کسی است که شماره کفشش دو نمره از پایش کوچک‌تر است به این معنا که باید رنج و فشار مضاعف بر مردم که به دلیل تحمل افزایش جمعیت بوده، احساس و برای آن چاره‌ای جدی اندیشید. افزایش جمعیت در کشور شوک مضاعفی به مردم وارد می‌آورد، معضلات و آسیب‌های اجتماعی را در کشور تشدید می‌کند فرار دختران و کودکان، کودک‌آزاری و سایر معضلات ریشه در افزایش بی‌رویه جمعیت دارد که کشور را در گذشته دستخوش این آسیب کرده است.

اختیار به شورای شهر

علی دادپی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته گرچه دولت بزرگ‌ترین کارفرما در شهر تهران است، اما سیاست اعلام شده باعث جابه‌جایی گروه کثیری از کارمندانش نخواهد شد؛ چرا که تقاضا برای ماندن در تهران بالا است و انگیزه بسیار قوی‌تر از وعده پنجاه درصد افزایش حقوق. پس به جای تمرکز بر دادن امتیازاتی که نتیجه چندانی نخواهند داشت، دولت بهتر است روی تقاضا برای زندگی در تهران تمرکز کند.

به نظر این کارشناس اولین گام واقعی برای کاهش جمعیت شهر تهران پذیرفتن ‌این واقعیت است که اهالی باید هزینه واقعی زندگی در‌این کلانشهر را بپردازند؛ چرا که‌ایشان هستند که می‌خواهند در ‌این شهر زندگی کنند. پس سیاست واقع‌بینانه برای کاهش جمعیت شهر تهران دادن اختیارات کافی به شورای شهر تهران برای اخذ عوارض و مالیات‌های متناسب با هزینه ارائه خدمات عمومی‌ و تمرکز‌زدایی از دولت است.

در سرمقاله دنیای اقتصاد آمده تنها زمانی می‌توان انتظار تغییر چشمگیر در جمعیت شهر تهران را داشت که سیگنال هزینه زندگی در تهران به روز شده باشد و در نتیجه خانوارها در تصمیم خود برای زندگی در تهران و مصرف ‌این کالای پرزرق‌و‌برق آلوده تجدیدنظر کنند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.