رای ممتنع به مخامله مخابرات" تیتر اول دنیای اقتصاد است، "شورای رقابت از قضاوت درباره واگذاری سهام مخابرات شانه خالی کرد" عنوان اصلی خراسان. و پول در صدر اخبار خود نوشته "واگذاری مخابرات قطعی نیست، باطل هم نمی شود".
روزنامه جمهوری اسلامی از "افشای نقش موساد در آموزش نیروهای کشورهای خلیج فارس" خبر داده و آرمان از "ابراز نگرانی اروپا از احتمال تحریم بنزینی ایران".
"الزام دولت برای افزایش حقوق کارمندان" تیتر اول تهران امروز است، "میزان افزایش حقوق کارگران در سال آینده" عنوان اصلی ایران، جهان صنعت نوشته "303 هزار تومان حداقل دستمزد کارگران"، جام جم خبر داده که "بدهکاران عمده بانکی یکصد نفرند" و آفتاب یزد از قول رییس مجلس نوشته "مردم باید زندگی قابل پیش بینی داشته باشند".
"رفتار رهبر انقلاب با موسوی مانند رفتار امام با بنی صدر است" از قول یک نماینده هوادار دولت تیتر اول رسالت است، گزارش اصلی ابتکار این است "مردان انتخاب یازدهم" و مردم سالاری از زبان سخنگوی شورای نگهبان نوشته "از هرگونه اصلاح قانون انتخابات حمایت می کنیم".
گزیده مقالات
ایران و آلمان
کیهان در سرمقاله خود به شدت از دولت آلمان به جهت آزاد کردن رهبر پژاک انتقاد کرده و نوشته مقامات آلمانی که ید طولایی در نقض حقوق بشر دارند و حتی در مبارزه با تروریسم نیز رفتاری دوگانه و تبعیض آمیز دارند، در حوادث پس از انتخابات 22 خرداد با ژست حقوق بشر، ایران را متهم به نقض حقوق بشر کرده بودند.
کیهان ابراز نگرانی مرکل صدراعظم آلمان را در تیرماه گذشته از وضعیت داخلی ایران، مداخله جویانه و خصمانه خوانده و نوشته خانم مرکل بدون رعایت اصول اولیه دیپلماسی و با نقض موازین حقوق بین الملل از اوباش و اغتشاشگران در ایران حمایت کرد و ادعای واهی اش درباره عدم صلاحیت ایران در عضویت داشتن در شورای حقوق بشر سازمان ملل را به وقایع و حوادث پس از انتخابات در تهران مستند کرد!
نویسنده سرمقاله این روزنامه هوادار دولت سپس پرسیده براستی چه کشوری صلاحیت عضویت در شورای حقوق بشر سازمان ملل را ندارد؟ کشوری که برخوردار از عقبه مردمی است یا کشوری که نقض حقوق بشر در آن روز به روز بیشتر می شود. سازمان ملل اگر سازمان ملل باشد باید دولت آلمان را از شورای حقوق بشر اخراج کند.
باج خواهی بعدی روسیه
محمود شوری در سرمقاله آرمان ضمن انتقاد از روسیه به خاطر تعلل در تامین سوخت نیروگاه بوشهر نوشته اینک وضعیت به شکلی است که روسها نمیتوانند بیش از این بازی چند سال طول کشیده شده نیروگاه بوشهر را ادامه دهند. در واقع تا یک زمانی برای روسها بازی بر سر نیروگاه بوشهر امکان پذیر بود اما اکنون روسها نیز میدانند که ادامه این بازی نه به نفع خودشان است و نه به نفع روابطشان با ایران.
نویسنده سرمقاله این روزنامه پیش بینی کرده همکاریهای تسلیحاتی ابزاری برای ادامه چانه زنی آمریکا و روسیه بر سر ایران باشد. در واقع نوع تعامل ایران و روسیه در بعد مسائل نظامی همچنان این قابلیت را دارد که روسها بتوانند برسر آن با آمریکاییان از یک سو و ایرانیان از سوی دیگر وارد چالش و چانه زنی شوند.
به نوشته مقاله آرمان نباید فراموش کرد که روسیه همچنان یکی از اعضای دائم شورای امنیت و دارای حق وتو است و میتواند از این ابزار در بحث تحریمها علیه ایران بهره گرفته و به این ترتیب هم از ایران و هم از آمریکا برای ارتقای جایگاه و تامین منافع خود امتیازگیری کند.
حقوق بشر و آمریکا
امیر محبیان در سرمقاله رسالت به تعریف شکنجه درفرهنگ سیاسی پرداخته و نوشته یک ژنرال آمریکائی به تازگی به اعتمال شکنجه اعتراف کرده، بدون شک "کارل رو" با اطلاع کامل از تعریف شکنجه به چنین اعترافی دست زده و این اعتراف در حالی صورت می گیرد که ایالات متحده پیشرو اعتراض به سایر کشورها برای دفاع از حقوق بشر است.
نویسنده سرمقاله این روزنامه هوادار دولت از این اعتراف نتیجه گرفته شعارهای هواداری از حقوق بشر توسط آمریکا فریبکارانه است و دستگاه دیپلماسی ایران باید فعالانه با ایجاد همگرایی میان کشورهای اسلامی در برابر امثال این گفته ها موضع گرفته و خواهان پاسخگویی کنوانسیون منع شکنجه سازمان ملل متحد در برابر این گونه اعترافات گردد.
رسالت نوشته حال که ایالات متحده خود به شکنجه گری افتخار کرده است؛ چرا نباید جهان و سازمان های بین المللی در برابر آن موضع گرفته و یا ازاین عمل ددمنشانه و غیر انسانی آنها جلوگیری نمایند و یا آمریکا را وادار نمایند که نقاب بشر دوستی را به کناری نهد.
گمانه زنی انتخابات آینده
ابتکار در سرمقاله خود نوشته با اینکه هنوز هشت ماه از انتخابات نگذشته بحث کاندیداتوری برخی چهره ها برای انتخابات بعد در فضای سیاسی کشور در گرفته است.اگر چه این بحث ها در حد گمانه زنی گروه های سیاسی و رسانه هاست،اما نمی توان به سادگی از کنار آنها گذشت. چرا که همین حدس و گمان هاست که در مسیر خود واکنش مثبت و منفی جامعه و گروههای سیاسی را به خود جلب کرده است.
در مورد جناح چپ در این مقاله آمده برای این جناح از دست دادن کرسی دهم، به معنای کنار ماندن حداقل دو الی سه دوره آتی ریاست جمهوری از صحنه سیاست است و اگر دوره های نهم و دهم نیز به آن اضافه شود، 16 تا 20 سال از نقش گذاری در جامعه محروم خواهند شد. از این رو، در وحله اول مایلند که با حضور پر رنگ در انتخابات مجلس و شورا ها، به نوعی در تصمیم گیری های مهم و کلان کشوری تاثیر گذار باشند و برنامه های مورد نظر دولت رقیب را به چالش بکشانند .
در بخش بعدی گمانه زنی های سرمقاله ابتکار به اطرافیان احمدی نژاد مانند هاشمی ثمره و زریبافان به عنوان شانس های جانشینی وی اشاره شده اما آمده هرچند این ها چهره هایی به شدت سیاسی هستند، اما می توان به آقای مشایی اشاره کرد در این گروه دو گزینه اصلی دیگر نیز وجود دارد که عبارتند از آقای حسینی وزیر محترم اقتصاد که شخصیتی به نسبت جامع داشته و همزمان یکی از سخن گویان اصلی دولت نیز محسوب می شوند و دیگری آقای مهرداد بذر پاش که از مدت ها پیش، از حمایت همه جانبه رئیس محترم دولت نهم و دهم، برخوردارند.
اقتصاد و انتخابات
جهان صنعت در گزارشی نوشته این روزها هر کسی از ظن خود، انتخابات و حوادث پس از آن را، مورد تحلیل قرار میدهد و علی ملک مدیرعامل سایپادیزل نیز، از این قاعده مستثنا نیست وقتی که اشاره به اتفاقات پس از انتخابات می گوید مهمترین رویدادهای امسال رقابتهای پرشور انتخاباتی و همچنین حوادث تلخ پس از آن بود که اثرات آن در حوزه اقتصاد نیز مشهود بود.
روزنامه اقتصادی صبح سپس نوشته کسب عنوان تولیدکننده برتر ملی و دریافت لوح تقدیر از وزیر صنایع و معادن، اگرچه از دید خود مدیرعامل سایپادیزل، به هیچ وجه عجیب نیست، اما با توجه آمارهای تولید این شرکت، کمی برای افکار عمومی، تعجبآور است. سایپادیزل در حالی طی یک سال اخیر، برخی عناوین و الواح را دریافت کرده، که افت تولید را طی امسال به خود میبیند و سود نیز بین سهامداران تقسیم نکرده است.
جهان صنعت اضافه کرده است که این شرکت حتی به دلیل مشکلات مالی و فقدان نقدینگی لازم، خط تولید خود را نیز به شرکت رایانسایپا فروخت و هماکنون ظاهرا ماهی 550هزار تومان، اجاره بهای آن را میپردازد. سایپادیزل، البته با چالش دیگری نیز به نام اعتراض مشتریان کامیونهای دانگ فنگ خود نیز روبهروست، مشتریانی که معتقدند این شرکت، کامیون «چینی» را با نام «ژاپنی» به آنها فروخته است.
ضربه به اعتبار دولت
دکتر حسین راعفر در مقاله ای در روزنامه پول نوشته ظاهرا خصوصیسازی به سبک چینی از جمله نسخههایی است که دولت نهم برای ساماندهی اقتصاد جهانی پیچیده بود و البته چون با مقتضیات اقتصاد جهانی تنظیم شده ، در ایران کار نمیکند. گرچه این تنها نسخه شفابخشی نیست که در اقتصاد ایران کار نکرد، از قضای روزگار هیچ سابقهای از موفقیت حتی یک طرح در کارنامه دولت نهم نمیتوان یافت.
این اقتصاددان با اشاره به این که طرح سهام عدالت جز ایجاد اختلال بیشتر در اقتصاد کشور کاری نکرده نوشته خصوصیسازی نیز اگر به درستی و صحت انجام شود میتواند مزایا و منافعی (به ویژه بر حسب بهبود پوشش خدمات) بهدنبال داشته باشد، ما هرجا که نشان از موفقیت به چشم میخورد یا به این دلیل بوده است که بنگاههای خصوصی شده یا به بازارهای رقابتی کالاها و خدمات خود را فروختهاند یا به طور مناسبی نظمبخشی و مقرراتگذاری شدهاند که هردوی آنها همراه با عوامل محیطی تعیینکننده دیگری در اقتصاد ایران غایب بودهاند.
بورس در سال آینده
علیرضا کدیور در سرمقاله دنیای اقتصاد وضعیت بورس کشور را در سال جاری خیره کننده دانسته و پرسیده آیا این شرایط و در نتیجه بازدهی خیرهکننده بورس در سال 89 میتواند تکرار شود؟
این کارشناس مسائل پولی وضعیت موجود را چنین توصیف کرده وضعیتی که از یک سو جذابیت بازار پول را برای صید نقدینگی سرگردان افزایش میدهد و از سوی دیگر در عمل بخش مسکن را در آستانه خروج از رکود قرار داده است.
در دنباله مقاله آمده در درون بورس افق چندان روشنی در خصوص جهش مجدد قیمتهای جهانی تصور نمیشود؛ حال آنکه اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها نیز به صورت همزمان کاهش سودآوری شرکتهای بورسی و کاهش میانگین نسبت P/E را با توجه به افزایش بازده انتظاری به واسطه اثرات تورمی طرح تحول و آثار تورمی سیاستهای انبساطی دولت در سال 88 در پی خواهد داشت.
نتیجه گیری سرمقاله دنیای اقتصاد این است که سال 89 برخلاف 88 (که بورس تحت تاثیر سیاستگذاریهای دولت به تنها بازار جذاب و قابل توجه برای سرمایهگذاران تبدیل شده بود) نمیتواند برای بورس اوراق بهادار در بر گیرنده روزهای پربازده و خوش باشد.