"جزئیات برنامه اجلاس آینده خبرگان" تیتر اول ابرار است، آرمان "علت حضور کمرنگ هاشمی در صدا و سیما" را مهم ترین خبر امروز خود دیده، بهار همین گزارش را با عنوان "دیش صدا و سیما به بازار می آید" منعکس کرده و "استیضاح وزیر راه و ترابری کلید خورد" تیتر یک مردم سالاری است.
"فرهنگیان زمین و وام مسکن میگیرند" تیتر اول روزنامه ایران است. "معمای افزایش حقوق کارگران" عنوان اصلی جام جم، روزنامه جوان از "اجرای طرح سه ضربتی کنترل قیمت ها" خبر داده، دنیای اقتصاد از "دو تحلیل از پی آمدهای بودجه 89" نوشته، جهان صنعت "نشست مشترک دولت و مجلس درباره بودجه" را با اهمیت دیده و تهران امروز از "دو میلیارد دلار مترو در ایستگاه آخر" نوشته است.
روزنامه جمهوری اسلامی از قول وزیر خارجه سابق فرانسه نوشته، "اسرائیل تهدید بزرگی است،" کیهان از انتخابات عراق به عنوان "صف آرائی مردم در برابر اشغالگران" خبر داده، روزنامه رسالت از هاآرتص نقل کرده که "ایران ابرقدرت منطقه است" و خراسان در تیتر اول خود نوشته "نخستین ماموریت ناوشکن جماران در خلیج فارس آغاز شد."
آفتاب یزد از قول رئیس مجلس در تیتر اول خود نوشته، "اوباما فکری به حال وزیر خارجه خود کند" و ابتکار نوشته "فکری به حال هیلاری بکنید."
گزیده مقالات
نماز جمعه و مجمع
روزنامه جوان با نقل خبر روز پیش روزنامه ها در این باره که احمدینژاد در جلسات مجمع تشخیص حاضر شود، هاشمی رفسنجانی در نماز جمعه به نقد این گفته پرداخته و نوشته این پیشنهاد شاید در نگاه اول، ایدهای دلسوزانه و برای ایجاد وحدت بین مسوولین کشور به نظر آید اما آیا واقعاً چنین مقایسهای قیاس معالفارق نیست؟ آیا جلسات مجمع تشخیص مصلحت را با نماز جمعه باید برابر گرفت که حضور افراد در این دو جایگاه را به صورت پایاپای و معامله گونه پیشنهاد داد؟
به نوشته روزنامه هوادار دولت دلیل عدم شرکت آقای احمدینژاد در جلسات مجمع تشخیص مصلحت را باید از خود او پرسید که شاید پاسخی از این جنس داشته باشد که وقتی آقای هاشمی در جلسه تنفیذ رئیسجمهور منتخب ملت حاضر نمیشود و صراحتاً از وجود تردید در انتخابات سخن به میان میآورد، دکتر احمدینژادی که رئیسجمهوریاش برای آقای هاشمی محل تردید است نمی آید که این جلسات برای رئیس مجمع شبهه ناک نشود.
تحلیلگر روزنامه جوان ادامه داده جلسه مجمع تشخیص مصلحت، یک جلسه اداری است و نماز جمعه یک اجتماع اعتقادی. حضور در نماز جمعه یک عمل عبادی و اعتقادی است که ترک پیاپی آن بیش از 3 بار بدون دلیل به شدت مذمت شده است.
استیضاح وزیر راه
حمیدرضا شکوهی در سرمقاله مردم سالاری نوشته گرچه جرقه استیضاح وزیر راه و ترابری، زمانی زده شد که مهماندار یونانی خط هوایی کیش - تهران از واژه مجعول خلیج عربی استفاده کرد، اما زمینه این استیضاح ماه ها پیش فراهم شده بود. وزیر راه و ترابری، از جمله وزیرانی است که علاقه فراوانی به انجام برخی کارهای تبلیغاتی دارد و از بدو آغاز به کار خود در دولت نهم، این علا قه را به طرق مختلف نشان داده است.
به نوشته این روزنامه بازدیدهای سرزده از فرودگاه و راه آهن و... که از قضا در همگی این بازدیدهای به اصطلاح سرزده، دوربین های خبری صدا و سیما هم همراه او هستند، نمونه ای از این علاقه وزیر راه است. البته او علایق دیگری هم دارد. از جمله افتتاح نمایشی پروژه هایی که به اتمام نرسیده اند. نمونه آن، راه آهن شیراز - اصفهان و آزادراه تهران - پردیس است که هر دو مدت کوتاهی پس از افتتاح، بدون استفاده باقی ماندند; اما ناگوارتر از همه اینها، حجم بالای تلفات حوادث جاده ای، ریلی و هوائی است.
به نوشته مردم سالاری پروژه های نیمه تمام سال های گذشته هم که وزیر راه در بدو آغاز به کار خود، برای تکمیل آنها وعده های فراوانی داده بود، همچنان نیمه تمام و بعضا در حال رکود باقی مانده اند. مصداق بارز آن آزاد راه تهران- شمال است که در طول دوران وزارت آقای بهبهانی با وجود وعده های فراوان، هنوز روند گذشته دنبال می شود. معضل حوادث هوایی هم که اظهر من الشمس است.نیازی به تکرار ندارد.
چرا استیضاح
تهران امروز نوشته استفاده از نام جعلی خلیج عربی در نقشه مسیر پرواز 7081 هواپیمایی کیشایر موجب شد تا وزیر راهوترابری که همواره بهدنبال سوانح هوایی و ریلی سکوت اختیار میکرد، دستور اخراج سرمهماندار یونانی پرواز یادشده را صادر کند.
این روزنامه که تنها روزنامه ای بود که دیروز ماجرای سرمیهماندار هواپیمای کیش ار و نشان دادن نقشه ای با نوشته خلیج عربی را افشا کرده بود اضافه کرده روزگذشته وزیر راهوترابری طی اطلاعیهای دستور اخراج سرمهماندار یونانی پرواز یادشده را که بهدنبال اعتراض مسافران به استفاده از نامی جعلی به جای خلیجفارس آنها را تهدید به بازداشت کرده بودرا صادر کرد.
واکنش دولت
آفتاب یزد خبر داده یک روز پس از آن که مجمع تشخیص مصلحت نظام در جلسه خود تصویب کرد که طرح انتخاباتی پیشنهادی مصطفیپورمحمدی وزیر سابق کشور را در دستور کار قرار دهد، دولت نسبت به ایـن اقـدام واکنش نشان داد ومعاون پارلمانی رئیس جمهور در گفتگویی از مخالفت دولت با طرح مجمع برای انتخابات گفته است.
به نوشته این روزنامه به جز دولت، برخی حامیان دولت هم بر انتقاد از طرح انتخاباتی مجمع تشخیص پـرداخـتـه و اعلام کردهاند که مجلس، قانون جامع انتخاباتی، تصویب شده در مجمع تـشـخیص مصلحت را رد خواهد کرد.
آفتاب یزد از قول معاون پارلمانی رئیس جمهور نوشته شکلگیری کمیسیون ملی انتخابات که از سوی مجمع تـشـخـیص مصلحت نظام به بهانه بازنگری در قانون انتخابات و رفع ایرادات و نواقص آن دنبال میشود،اقدامی در جهت تضعیف شورای نگهبان و حذف آن مــرجــع است.
پاسخ ادعاهای هسته ای
روزنامه ایران خبر داده که جمعی از صاحبنظران و کارشناسان مسائل هستهای در گفتوگوهای جداگانه ای نسبت به ادعاهای اخیرحسن روحانی موضع گرفته و سخنان او را خلاف تصمیمات راهبردی نظام دانستند.
این نوشته در حقیقت پاسخی است به گفته های دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی که اخیراً در اظهارنظری مدعی شده است که طرح مبادله سوخت به مفهوم چهار سال تعلیق تحمیلی است چرا که منجر به از دست دادن محصول چهار سال غنیسازی در داخل کشور میشود. و در عین حال مدعی شده بود که سال ۸۱ (دوران مسئولیت وی در شورای عالی امنیت ملی) نقطه بسیار مطلوب در روند برنامه هستهای ایران محسوب میشود.
در گزارش ایران روزنامه دولت دو تن از نمایندگان هوادار دولت در مجلس درباره گفته های حسن روحانی اظهار نظر کرده و از جمله موسی قربانی گفته است این اظهارنظرها برای ادامه حیات سیاسی است، در حالی که احمدینژاد در دولتهای نهم و دهم ابتدا شجاعانه تعلیق را تعلیق کرد و سپس با آغاز مجدد فعالیتهای هستهای، برنامههای تدوین شده نظام را به سرانجام رساند.
رییس دولت سابق و مقامات هسته ای تاکنون بارها توضیح داده اند که تعلیق دوساله غنی سازی اورانیوم که برای ادامه مذاکره با کشورهای سه گانه غربی پذیرفته شد سه ماه قبل از پایان کار دولت سابق لغو شد.
کاهش سرعت هدفمند کردن
دنیای اقتصاد از زمزمه کاهش سرعت هدفمندسازی یارانهها در کمیسیون تلفیق مجلس خبر داده و نوشته محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس از وجود برخی چالشهای اساسی در بودجه خبر داده است که به گفته او شامل سقف هدفمندسازی یارانهها و نیز نحوه اداره مازاد درآمدهای ارزی است.
به نوشته این روزنامه از سوی دیگر، الیاس نادران انتقادهای تندی از کلیات لایحه بودجه به عمل آورده است؛ چرا که به گفته او آن چیزی که با عنوان لایحه بودجه 89 تدوین شده، نه لایحه بودجه که درخواست مجموعهای از اجازهها و اختیارات است.
بی انضباط ترین بودجه ها
جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته بودجه 89 از حیث منابع و مصارف بیانضباطترین بودجهای است که طی چهار سال گذشته به مجلس رفته است. این سخن روزنامه یا یک روزنامه نگار نیست بلکه تقریبا تمام اقتصاددانان مجلس به علاوه مرکز پژوهشهای مجلس این موضوع را اذعان میکنند. یادمان نرفته که دولت نهم در آغاز کار اعلام کرد که میخواهد انقلابی در بودجه نویسی ایجاد کند.
به نوشته این مقاله سال بعد هم آقای احمدینژاد وعده دیگری داد، براین مبنا که این چه شیوه بودجه نویسی است. بودجه باید آنقدر کوچک باشد که مثل یک کتاب در جیب همه ایرانیها جا بگیرد. اگرچه اغلب کارشناسان از این موضع گیری تعجب کردند اما برخیها هم منتظر ماندند تا این کتاب جیبی کوچک برسد! غافل از اینکه این کتاب کوچک سال به سال بزرگتر شد و تا به آنجا پیش رفت که ناگهان رشد 32 درصدی را در خود جا داد. حالا این بودجه بی انضباط تصویر مبهمی پیش روی اقتصاد ایران قرار داده که همه را نگران کرده است. از تولیدکننده گرفته تا سرمایهگذار.
در ادامه سرمقاله جهان صنعت آمده حتی عامه مردم هم نمیدانند که سال آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. این سردرگمی به اندازهای است که به تعبیر الیاس نادران تنها تدوینکننده بودجه میداند که چه بودجهای را نوشته است. در کنار این تصویر مبهم بجز آیندهای غیرقابل پیشبینی برای تولید، کارگران قرار میگیرند که نمیدانند از درون گردونه دولت و مجلس درنهایت چه قرعهای بیرون میآید که به سرنوشت آنان گره میخورد.
اطلاعات لازم است
دکتر موسی غنی نژاد در سرمقاله دنیای اقتصاد با انتقاد از وضعیتی که بودجه به خود گرفته به آمار های رسمی بانک مرکزی اشاره کرده و نوشته روند کاهشی رشد تولید ناخالص داخلی از سه ماه سوم سال 1386 آغاز شده و اگر این ارزیابیها درباره عملکرد اقتصادی کشور درست باشد، واضح است که پیش از هر تصمیمگیری جدیدی باید در فکر تبیین و تحلیل این وضعیت نامطلوب بود.
به نوشته این استاد دانشگاه به نظر میرسد که سیاستهای پولی و مالی به شدت انبساطی که طی چند سال گذشته به اجرا درآمده، موجب بسط ید هر چه بیشتر دولت بر اقتصاد از یک سو و تضعیف بخش خصوصی از سوی دیگرشده که حاصل نهایی آن تورم توام با رکود نسبی فعالیتهای تولیدی بوده است. اما در هر صورت، هر گونه تصمیمگیری عاقلانه و موثر نیازمند اطلاعات شفاف، دقیق و به روز است. تاخیر و تعلل مراجع ذیربط در تهیه و ارائه دادههای آماری به مصلحت اقتصاد کشور نیست.
روابط اژدهای چینی با ایران
تحریم ایران و هشتپای چینی عنوان مقاله ای است در جام جم که در آن به سازوکارهای پیچیده رهبران نسل پنجم چین در نظام بینالملل اشاره شده که اقتصادشان همچون هشت پایی چینی چنبرهای روی نظام بینالملل زده است که هیچ گوشهای از این جهان خارج از دسترس این اقتصاد با نرخ رشد 2 رقمی نیست. 5 قاره دنیا همراه اقیانوسها و جو زمین را 7 پای این هشت پایی در سلطه دارد که یک پای آن هم اضافه است!
نویسنده مقاله این روزنامه سپس به روابط تهران و پکن پرداخته و نوشته تراز تجاری یکطرفه چین با ایران و واردات کالای مصرفی ارزانقیمت و بیکیفیت چینی بسیاری از تولیدکنندگان ایرانی را از بازار بیرون رانده و موجب بیکاری بسیاری دیگر از کارگران ایرانی شده است. تنها در یک نمونه آن واردات بیرویه منسوجات چینی در چند سال گذشته در کمتر از چند ماه موجبات ورشکستگی بیش از 15 کارخانه نساجی در ایران را فراهم کرد.
به نوشته جام جم از این منظر میتوان دلایل مخالفت چین با تحریم ایران را بیشتر درک کرد؛ چراکه چین نهتنها نسبت به ایران که در مواجهه با دیگر کشورها هم تمایل خاصی به استفاده از گزینه تنبیهی و تحریمهای تجاری و بازرگانی شورای امنیت ندارد؛ چرا که این راهبرد بیش از همه به اقتصاد چندوجهی چین ضرر میرساند.
|