بی‌پناهی زنان ترکیه در برابر تجاوز جنسی

بی‌پناهی زنان ترکیه در برابر تجاوز جنسی

رادیو دویچه وله آلمان : پژوهش‌های اجتماعی در ترکیه نشان می‌دهند که ۷۰ درصد موارد تجاوز از سوی افراد خانواده‌، همسایه یا آشنایان قربانی صورت می‌گیرند.

با این که شمار تجاوزهای جنسی در ترکیه بسیار بالاست، ولی قربانیان این جنایت جرأت نمی‌کنند به دستگاه قضایی مراجعه و علیه متجاوزان شکایت کنند. به‌نظر کنشگران زن، دو مانع اصلی در راه احقاق حقوق این قربانیان وجود دارد.

تجاوز به زنان در ترکیه هر چند جرم است، ولی قوانین کافی و مراکز ضروری برای حمایت از قربانیان در این کشور وجود ندارد. از این رو بیش از ۳۰ انجمن ‌و کانون ‌فعال زنان دست به تشکیل شبکه‌ای زده‌اند و "تغییر قانون به سود زنان و تأسیس مرکزی برای حمایت از قربانیان تجاوز" را در دستور کار خود قرار داده‌اند. این مرکز "شبکه‌ی زنان علیه خشونت جنسی ـ آمارگی" نام دارد. بنیان‌گذاران این شبکه به دولت خرده می‌گیرند که در صدد است به عضویت اتحادیه‌ی کشورهای اروپایی درآید، ولی هنوز نتوانسته شرایط انسانی مناسبی برای زندگی بیش از نیمی از جمعیت کشورش را فراهم آورد. اینان استدلال می‌کنند که هزینه‌ی اغلب مراکز حمایت از قربانیان تجاوز در کشورهای اروپایی را دولت‌ها تأمین می‌کنند، در حالی‌که دولت ترکیه به این امر مهم، بی‌توجه است.

اثبات جرم

ایلکای اولکو ارتان، یکی از کارکنان شبکه‌ی "آمارگی" می‌گوید، با این که شمار تجاوزهای جنسی در ترکیه بسیار بالاست، ولی قربانیان این جنایت جرأت نمی‌کنند به مقامات مربوطه مراجعه و علیه متجاوزان شکایت کنند. به‌نظر این کنشگر زن، دو مانع اصلی در راه احقاق حقوق قربانیان وجود دارد؛ مانع قانونی و مانع اجتماعی. در رابطه با دشواری‌های قانونی ازن اوزدمیر، یکی دیگر از همکاران این شبکه می‌گوید: «تجاوز تنها جرمی است که طبق قانون ترکیه باید از سوی قربانی به اثبات برسد. یعنی زنی که به او تجاوز شده، باید خود این جرم را ثابت کند. این امر برای قربانیان که در اثر تجاوز از نظر روحی آسیب دیده‌اند، بسیار سخت و تحلیل‌برنده است.» ازدمیر همچنین به "نفس جرم تجاوز" اشاره می‌کند و می‌گوید اصولاً اثبات این جرم، به‌خودی خود بسیار دشوار است، چون این عمل اغلب در "خلوت" اتفاق می‌افتد و مواردی که کسی هنگام تجاوز شاهد آن بوده، بسیار نادر است.

متجاوز آشنا

مانع دوم به نظر ایلکای اولکو ارتان، عدم وجود امنیت اجتماعی و مراکز حمایت‌کننده از قربانیان است. پژوهش‌های اجتماعی در ترکیه نشان می‌دهند که ۷۰ درصد موارد تجاوز از سوی افراد خانواده‌، همسایه یا آشنایان قربانی صورت می‌گیرند. از این‌رو، شبکه‌ی "آمارگی" یکی از اهداف اصلی خود را تأسیس مراکزی برای حمایت از این زنان قرار داده است. ایلکای اولکو ارتان می‌گوید: «این خیلی مهم است که قربانیان بتوانند با یک روانشناس یا روانپزشگ گفت‌وگو کنند.» او همچنین معتقد است که باید برای این زنان محل اقامت امن و مناسبی ایجاد شود: «این برای زنانی که مورد تجاوز قرار گرفته‌اند، بسیار دشوار است که از این خانه به آن خانه بروند، تا پناه و سرپناهی بیابند.»

قبح بحث درباره‌ی تجاوز

یکی دیگر از موانعی که شکایت و پیگیری قضایی جرم را دشوار می‌سازد، تابو بودن موضوع "تجاوز" در جامعه‌است. ایلکای اولکو ارتان، معتقد است که جامعه‌ی ترکیه، هنوز به آن حد از آگاهی اجتماعی دست نیافته که با این جنایت به عنوان یک واقعیت اجتماعی برخورد کند. این موضوع حتی بین کنشگران حقوق زنان نیز مسئله‌ی دشواری است: «قربانیان از این که مورد تجاوز قرار گرفته‌اند، احساس شرم می‌کنند.» ارتان می‌گوید، در جریان تأسیس و نام‌گذاری این مرکز به عنوان "مرکز حمایت از قربانیان تجاوز جنسی" شاهد بحث‌هایی بوده است که کنشگران زن هم خواهان تغییر نام آن بوده‌اند؛ به دلیل این که «ممکنست واکنش منفی در جامعه برانگیزد.»

از این‌رو یکی از وظایفی که شبکه‌ی "آمارگی" در دستور کار خود قرار داده است، برگزاری نشست‌های بحث و تبادل نظر و رسانه‌ای کردن مسئله‌ی "تجاوز" است تا «قبح موضوع از میان برود.»

حکایت آمار

در قانون اساسی ترکیه، بر برابری زن و مرد تأکید شده است. طبق قوانین مدنی ترکیه، تجاوز به زنان حتی در چارچوب روابط زناشوئی نیز جرم شناخته می‌شود. با این‌حال آمار رسمی در باره‌ی اعمال خشونت علیه زنان در این کشور نشان می‌دهد که دست کم یک زن از هر سه زن یا حتی یک زن از هر دو زن، قربانی خشونت می‌شود.

در پژوهشی که سازمان بنیاد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۰۴ "در باره‌ی شکاف بین جنسیت، زنان و مردان" منتشر کرد، ترکیه از این‌نظر در ردهً ۱۰۵ از کل رده‌های ۱۱۵ قرار داشت.

روز روشن - انگلیس - لندن
با وجود سکولار بودن این کشور من فکر می کنم از تاثیرات اسلام است که در همه شرایط زن را گناهکار و باعث و بانی گناه میداند.
شنبه 26 دی 1388

روز روشن - انگلیس - لندن
حالا بیا در ایران بگو که تجاوز در روابط زن و وشوهری جرم حساب می شود و فکر می کنید چند درصد این حرف را قبول دارند؟تازه خیلی از ما که اینجا زندگی می کنیم و با ایرانی ازدواج کردیم هم مطابق با قوانین وسنن ایران همسرمون حقمون را می دهد ولی مطابق با قوانین اروپا دم از مسئولیت یکسان می زنند.البته منظورم از حق فقط مادیات نیست ومنظور و هدف برابری حقوق برای زن و مرد می باشد.
شنبه 26 دی 1388

zagros_finland - فنلاند - هلسینکی
ترکیه شاید ظاهری زیبا داشته باشد، اما در درون گندیده ، عقب افتاده،با حکومتی فاشیستی، پلیسی‌ سرّ کوبگر، وحشی و رشوه گیر، و هزار فلاکت دیگر است، حقوق بشر هم که صفر صفر .
شنبه 26 دی 1388

niagara - ایران - تهران
مثل ایران خودمون.تازه باید 4 تا شاهد عادل ببری که به من تجاوز شده.یکی نیست بگه خوب اسکل اگه 4 نفر اونجا بودن که میومدن ادمو نجات میدادن نکه فقط واستن تا بتونن تو دادگاه شهادت بدن.اینم یکی از ننگهای قانون مجازات اسلامی
شنبه 26 دی 1388

amoodarya - ایران - شیراز
زنهای ایرانی به اندازه خودشون مشکل دارند که بفکر مشکل زن ترکی باشند. ایا این زنهای ترکی اصلان بفکر موقعیت اجتماعی یک زن ایرانی هست? چرا با گرفتن حجاب در کشور ترکیه یک مشت توی دهانی به زنان غیور و مبارز ایرانی میزنند. اخوند= ا مثل احمق, خ مثل خر, و مثل وحشی, ن مثل نادان و د مثل دیوانه . بلای من و هر چه ایرانی بخور بر سر این پست فطرتان شپشو عرب زده.
شنبه 26 دی 1388

homa-ir - المان - ّهامبورک
روزروشن-انگلیس-لندن اولین باریست که می شنوم که ترکیه یک کشور سکولاریست است. یک کشور زیر سلطه اسلامی هیچوقت سکولار نمیتواند باشد. به عکس همسر اوردوان نخست وزیر ترکیه نظری بیانداز. ترکیه باکردهای خودشان چه میکنند اگرازترس اتحادیه اروپا نبود اوجلان رهبر کرد ترکیه تابحال اعدام شده بود.درهمین سایت می بینی تجاوزبه دختران معصوم. درهمین کل المان بیشترین مساجد متعلق به ترکیه است وروزبروز بیشتر هم میسازند درمدارس دخترای روسری بسر که تعدادشان درمدارس بسیار باپسرها ازطرف مدرسه به استخرنمی روند. سری هم به زنان ودختران ترکیه درفرانسه بزن. شادباشی
شنبه 26 دی 1388

Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین
در کشور المان حدود 10 میلیون نفر خارجی هستند که نیمی از انها ترکها می باشند با وجود اینکه در حال حاضر نسل سوم این گروه در المان پا گرفته و در یک کشور اروپایی زندگی می کنند ولی هنوز خیلی از افکار مذهبی و خرافی در مغزهای انها رسوب دارد . 97% از خاک ترکیه در قاره اسیا و تنها 3% که ان هم استانبول نام دارد در قاره اروپا قرار گرفته و انها تلاش دارند با وجود نا برابریهای اجتماعی به اتحادیه اروپا راه پیدا کنند. ولی از جمعیت صد هزار نفری ایرانیان در المان که بزرگترین گروه انها با تعداد 18000در هامبورگ و 12000در برلین من هنوز به جز همسران کارمندان سفارت خانم ایرانی با روسری ندیده ام.
شنبه 26 دی 1388

parvin ariya - ایران - اصفهان
کوردهای ایران هم دلشون را خالی کنند !!! هرچند که انتقاد بسیاری بر تورکیه وارد است ازجمله اعدام نکردن اوجلان رهبر کرد ترکیه که تابه حال شاخه ایرانش پژاک هزاران ایرانی را به قتل رسانده. امادر تورکیه زنها پستهای بالائی دارند و حداقل در قانون اساسی زن و مرد برابرند. افراد با سواد میدانند که ترکیه یک کشور سکولاریست .
شنبه 26 دی 1388

روز روشن - انگلیس - لندن
homa-ir - المان - ّهامبورک ترکیه کشور سکولاریست حالا این مساله کامل اجرا نشده بماند .پایه گذار سکولار شدن آن هم آتا ترک بود که همزمان با رضاشاه در ایران تصمیم به این کار گرفتند ولی رضا شاه چندان در این مساله موفق نشد اما آتا ترک نتیجه بهتری گرفت. درسته که کاستی های بزرگی در ترکیه هست و خود من برای سفر آخرین جایست که انتخاب ممکنه بکنم ولی چشم ها یمان را روی حقیقت نمی توانیم . ضمنا ما هم جمهوری هستیم ، آیا واقعا جمهوریت در ایران اجرا می شود؟ با این وجود نمی توانی بگویی اولین باریست که اسم جمهوری اسلامی را می شنوم.
شنبه 26 دی 1388

azadi2000 - فرانسه - پاریس
ببخشید این ارمهای تبلیغاتی مانع دیدن مطالب میشه.کسی نمیتونه کمکم کنه ممنون میشم
شنبه 26 دی 1388

black chador - امریکا - ولدن
niagara - ایران - تهران . . اینهم یک قانونی هست که مردهای تازی صفت مسلمان برای نفع خودشون درست کردنند. تنام قوانین اسلامی به دست مردان وحشی تازی صفت و به نفع خودشون هست. خندهداره که ادعای احترام به زن هم دارن. اسلام یک دین عقب افتاده ای هست که بیشتر قوانینش راجع به سکس با نوزادها و دختربچه هاست.
شنبه 26 دی 1388

Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین
azadi2000 - فرانسه - پاریس دوست عزیز روی حاشیه ابی رنگ بالا 2 بار کلیک کن صفحه موضوع خواندنی شما بزرگتر و تا حدودی خلوتر دیده میشود.
شنبه 26 دی 1388

Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین
black chador - امریکا - ولدن - زنده باشی.گل گفتی
شنبه 26 دی 1388

arashbehdin - امریکا - اتلانتا
parvin ariya - ایران - اصفهان. اگر ترکیه بهشت زنان است و حقوقشان تمام و کمال رعایت میشود پس برای چه ایران مانده ای؟ برو پیش خواهران ترکیه ایت! چارقد هم یادت نره.
شنبه 26 دی 1388

arashbehdin - امریکا - اتلانتا
دوستان گرامی، نظام حکومتی ترکیه لاییک است نه سکولار. به این معنی که حکومت همواره نهاد مذهبی را کنترل و اداره میکند. این موضوع از زمان عثمانی رواج داشته زیرا حاکمان عثمانی خود را خلیفه میدانستند. پس فرقی ندارد حزب حاکم مذهبی باشد یا نه،در هر صورت این کنترل انجام میشود. سکولاریته یعنی جدایی دین از حکومت و دین بعنوان نهاد مستقل وجود دارد و فعالیت میکند مانند انچه در امریکا و اروپا و کشورهای امروزی رایج است. ترکیه شاید در شهرهای بزرگ و عمده پیشرفت داشته ولی مردم شهرهای کوچکتر و روستاها بشدت عقب مانده و بیسواد و مذهبی تعصبی هستند. قتلهای ناموسی در میانشان در اروپا نیز رواج دارد. از این نظر با هما و زاگرس هم باور هستم.
شنبه 26 دی 1388

zagros_finland - فنلاند - هلسینکی
parvin ariya - ایران - اصفهان . حالا چرا جناب العلی کاسه داغ تر از آش شدی ،و از ترک های بی‌ نام و نشان دفاع میکنی‌!!؟؟ یادت باشه که ترکیه ۲۰ میلیون کرد داره که همه از نژاد پاک آریا یی هستند، اوجلان و پ کا کا و پژ آک همه و همه به ۳۰۰۰ نفر هم نمیرسند هر چند که آن‌ها هم در همه موارد فقط از خودشون دفاع کرده اند.سعی‌ کن مثل آخوند‌ها ی جمهوری اسلامی مغلطه و سفسطه نکنی‌، واقعییت بر کسی‌ پنهان نیست .
شنبه 26 دی 1388

homa-ir - المان - هامبورک
روزروشن-انگلیس-لندن عزیزم درزمان اتاتورک بله خودمن طرفدارش هستم . همانطوریکه درزمان شاهنشاه اریامهر جز 5 کشوربزرگ دنیا بحساب می امدیم وشمافکرکنید درین 31 سال اگرشاهنشاه بودند دراین کره زمین ایران الان چه جایگاهی داشت. نه مثل این رژیم اسلامی که کشورمارا به 1400 سال بعقب برگرداند. شادباشی
شنبه 26 دی 1388

Dunya - هلند - امستردام
zagros_finland. هرچه بدبختی و فلاکت و تجاوز است از جنوب غربی ان کشور PKK زده سر چشمه میگیرد . در اروپا هم دختر و زنشانرا مکشند این ناموسداران.
شنبه 26 دی 1388

golden remix - سوئد - استکهلم
. Esfahan Nesfe Jahan - آلمان - برلین. توایران هم وقتی جمهوری اسلامی طالبانی سر کار امد خیلیها مذهب زده شدند مطمئن باش اگه اینا نبودند شرایط فرق میکرد.در ضمن روسری بستن ونبستن ومذهب تنها عامل ببختی وخوشبختی یک جامعه نیست قانون اساسی انسانی وپایبند به انبودن ریشه داشتن جامعه سالم است
یکشنبه 27 دی 1388

arashbehdin - امریکا - اتلانتا
Dunya - هلند - امستردام . نه جانم اینها کرد نیستند بلکه ترک اصیل بوده و بزبان ترکی صحبت میکنند. از دوستان ساکن اروپا شنیده ام که بیشترشان بسیار هم عقب مانده اند بویژه در آلمان و فرانسه. خیلی هاشان پس از سالیان سال زندگی و حتی بدنیا امدن در ان کشور، زبان درست و حسابی بلد نیستند. بیشتر به شغلهای رستوران داری و فروشندگی و نظافت و رانندگی اشتغال دارند. زنانشان محدود و بیسوادند. ضمنا درباره ترکیه به اندازه دیده وشنیده ایم، بویژه ازبرنامه های ماهواره ترکیه در ایران، سریالهایشان مدام کتک کاری و تجاوز و ناموس پرستی و دعوا و ....را در جامعه و خانواده های ترکی نمایش میداد. حالا معلوم نیست چرا عده ای ایرانی اینقدر تلاش میکنند از اینها دفاع کنند.
یکشنبه 27 دی 1388

Shakila - امارات - عجمان
niagara - ایران - تهران این قانون برای زمان خودش بهترین بود که پلیس و کاراگاه این زمان رو نداشتند تا از طریق انواع اقسام شگردای پلیسی و اثر انگشت و این حرفا مجرم و پیدا کنن. به این طریق هیچ نامردی هم نمی تونست به زنی تهمت بزنه. اما در زمان ما اگه پلیسا بخوان دست رو دست بذارن تا زن چهار تا شاهد بیاره بعد تا ببینن چی میشه که........ واقعا ایران اینجوریه????!!!!!!
یکشنبه 27 دی 1388

ashkan_india - هند - ‌‌‌دهلی
یاشاسین ترکییه.
یکشنبه 27 دی 1388

Dunya - هلند - امستردام
اقایarashbehdin - امریکا - اتلانتا وارونه نشان دادن حقایق همانند ج.ا. احمدی نژ اد کاری عبث و بیهوده است هموطنان میتوانند با نوشتن جمله(قتلهای ناموسی /کرد) در گوگول صدها مقاله و خبر در  این مورد در کردستان ایران بینند! https://www.radiofarda.com/content/f7_kordestan_women_zabihi/462227.html. ۹ زن کرد، قربانی قتل های ناموسی در نیمه اول سال 87https://www.radiofarda.com/content/f4_Another_voices_women_killing/467164.html. قتل های ناموسی بیش از همه در مناطق کردنشین غربی و در جنوب غربی ایران روی می دهد. همین ماه گذشته در مریوان شاهد چهار مورد قتل ناموسی بودیم.https://www.iransocialforum.org/public/04053008.htm
یکشنبه 27 دی 1388

Dunya - هلند - امستردام
https://www.iransocialforum.org/public/04053008.htmقتل های ناموسی در کردستان عراق و گسترش فعالیت‏ زنان علیه آنhttps://www.google.com/search?client=safarirls=enq=قتلهای+ناموسی+کردهاie=UTF-8oe=UTF-8. https://www.dangijin.com/doc/070611_shr.pdf. دختر کرد قربانی قتل ناموسی در لندن شد. https://www.iransos.com/Zanan/04.09/ghatlhaie-namosi.htm"گولسوم" دختر جوان کُرد-آلمانی از یک خانواده کُرد ترکیه است. دوست عزیز عقب ماندگی فرهنگی کردها برای کل خاور میانه تاثیر منفی دارد لطفا با کوچک کردن دیگران . بزرگنمائی نکنید
یکشنبه 27 دی 1388

parvin ariya - ایران - اصفهان
پانزده قتل ناموسی‎ ‎در چهار سال در کردستان . پدری سر دختر 19 ساله اش را به دست می گیرد و در اقدامی باور نکردنی، از گردن جدا می کند. سپس سر او را به دست ‏می گیرد و همچون سر قربانی ذبح شده ای به کوچه پرت می کند. این صحنه ای از یک فیلم اکشن نیست! این تصویر واقعی ‏در مقابل دیدگان مردم ناباور کانی دینار مریوان، در 25 مردادماه 87 رخ داد. مقتول، فرشته نجاتی ، دختر 18 ساله ای بود ‏که به جرم پناه بردن به خانه پدر از ازدواج ناموفقی که به اجبار به آن تن داده بود، محکوم بود تا همیشه تهمت های اخلاقی ‏اطرافیان را چون سایه به دنبال بکشد. تهمت هایی که فقط بهانه ای برای شکنجه او توسط پدرش بود. چرا که او حتا پس از ‏ازدواجی که در 14 سالگی به آن مجبور شد (و بعد از چندی به جدایی انجامید) و با وجود همه تهمت هایی که به قتل ‏ناموسی اش انجامید، به گواهی پزشکی قانونی، باکره ذبح شد!.
یکشنبه 27 دی 1388

+1
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.