در جریان نا آرامی های پس از انتخابات ۲۲ خرداد در ایران ده ها نفر کشته شدند
با گذشت چند روز از بازداشت جمعی از مادران عزادار در روز شنبه ۱۹ دی (۹ ژانویه) در پارک لاله تهران، سازمان های حقوق بشری در داخل و خارج ایران در مورد وضعیت این گروه از زنان ابراز نگرانی کرده و خواستار آزادی آنها شده اند.
سازمان عفو بینالملل روز دوشنبه ۲۱ دی (۲۰ ژانویه) از مقامات ایران خواست تا زنانی که از آنها تحت عنوان "مادران عزادار" و حامیان آنها یاد می شود و در جریان تجمع روز شنبه پارک لاله تهران بازداشت شدهاند، آزاد کنند.
بر اساس بیانیه ای که در وب سایت رسمی سازمان عفو بین المل انتشار یافته است، ۳۳ نفر از اعضای گروه موسوم به "مادران عزادار" و حامیان آنها پس از بازداشت توسط نیروهای انتظامی و لباس شخصی، به بازداشتگاهی در خیابان وزرا تهران منتقل شدند.
در بخشی از این بیانیه حسیبه حاج صحراوی، معاون خاورمیانه و شمال آفریقا سازمان عفو بین الملل سازمان گفته است: "مادرانی که به خاطر از دست دادن فرزندانشان در حال سوگواری هستند می بایست توسط نیروهای انتظامی و امنیتی حمایت شوند و دولت ضمن پشتیبانی از آنها به بررسی و روشن شدن علت مرگ عزیزان آنها بپردازد و نه این که این مادران عزادار مورد ضرب و جرح قرار دهد و بازداشت کند."
خانم صحراوی همچنین گفته است که مادران عزادار "باید هرچه زودتر و بدون هیچ قید و شرطی آزاد شوند" و در زمینه چگونگی رفتار با آنها طی مدت بازداشت بررسی های لازم صورت گیرد.
در بخش دیگری از بیانیه سازمان عفو بین الملل و به نقل از کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران آمده است که روز یکشنبه ۲۰ دی (۱۰ ژانویه) جمعی از مردم تهران در حمایت از مادران عزادار بازداشت شده، در برابر ساختمان نیروی انتظامی واقع در خیابان وزرا تهران تجمع کردند که توسط نیروهای انتظامی مورد "حمله" قرار گرفته و متفرق شدند.
در گزارش کمپین حقوق بشر در ایران به نگرانی ها پیرامون وضعیت سلامتی بازداشت شدگان اشاره شده است. بر اساس این گزارش ها بسیاری از مادران بازداشت شده سن بالایی دارند و ۹ نفر از آنها پس از بازداشت به دلیل بیماریهای مختلف به بیمارستان منتقل شدند و برخی از آنها شنبه شب (19 دی) را در بخش اورژانس بیمارستان سپری کردند و صبح روز یکشنبه به بازداشتگاه وزرا منتقل شدند.
برخی از گزارش ها حاکی از این است که طی روزهای گذشته تعدادی از "مادران عزادار" بازداشت شده آزاد و تعدادی دیگر نیز به زندان اوین منتقل شده اند.
گروه موسوم به مادران عزادار، به جمعی از زنان اطلاق می شود که فرزندان و یا همسران آنها در جریان رویدادهای پس از انتخابات ۲۲ خرداد کشته شدند و سایر مادرانی که فرزندان یا همسران خود را طی رویدادهای سیاسی سالهای گذشته نظیر اعدام های سال ۱۳۶۷ در این کشور از دست داده اند.
شکل گیری این گروه از زنان و مادران عزادار پس از کشته شدن "ندا آقا سلطان" و "سهراب اعرابی" (که در جریان حوادث روز 25 خرداد در تهران کشته شدند) سرعت گرفت و از خواسته اصلی آنها تحت عنوان "پاسخگویی مقامهای جمهوری اسلامی در برابر کشته شدن، ناپدید شدن، و یا زندانی بودن به ناحق فرزندانشان» یاد می شود.
این گروه از زنان روزهای شنبه در ساعت مشخصی با لباس سیاه و به رسم سوگواری در پارک لاله تهران گرد هم میآیند.
طی هفتههای گذشته و پس از رویدادهای روز عاشورا تعدادی از این مادران توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شده بودند.
در جریان رویدادهای پس از انتخابات ریاست جمهوری در ایران تا کنون ده ها تن کشته شده اند.
در آخرین رویداد و در جریان درگیری های روز عاشورا در تهران دستکم ۸ نفر از جمله خواهر زاده میرحسین موسوی، از رهبران معترضان به نتایج انتخابات، کشته شدند.
|