اعتراض های دانشجویی پس از انتخابات ریاست جمهوری شدت بیشتری گرفته است. با توجه به فصل امتحانات دانشگاه ها در ایران، گروهی از دانشجویان معترض از شرکت در امتحانات سر باز زده و آن را تحریم کرده اند. این اعتراض ها از دانشگاه امیرکبیر آغاز شده که امتحاناتش زودتر از دیگر دانشگاه ها شروع شده است.
به گزارش خبرنامه امیرکبیر دانشجویان دانشگاه پلی تکنیک برای حمایت از ۱۲ همکلاسی زندانی خود حدود ۴۰ امتحان پایان ترم خود را در روزهای مختلف لغو کرده و می خواهند این حرکت را ادامه بدهند.
یکی از دانشجویان امیر کبیر گفته است که در ابتدا دانشجویان دانشکده برق سر امتحان حاضر نشدند. در همان زمان در دانشکده های دیگر امتحان برگزار می شد. زمانی که این خبر به سایر دانشکده ها رسید، آنها هم از حضور در امتحان سرباز زدند. رییس دانشگاه با توجه به این شرایط اعلام کرد که برای دانشجویانی که سر جلسه حاضر نمی شوند نمره صفر غیبت رد می شود و صفر غیبت از کارنامه قابل حذف نیست.
این دانشجو ادامه می دهد که با توجه به این سخنان، برخی از امتحانات برگزار شد اما روسای برخی از دانشکده ها بر خلاف نظر رئیس دانشگاه اعلام کردند که صفرغیبت برای دانشجویان در نظر گرفته نمی شود و از سوی دیگر روسای دانشکده های دیگر بر نظر رئیس دانشگاه پافشاری کردند. اما نهایتا برگزاری امتحان ها به روال عادی بازگشت.
پس از دانشگاه امیرکبیر این اعتراض ها به دانشجویان دانشگاه های تهران، علم و صنعت و صنعتی شریف نیز رسیده و دانشجویان معترض در این دانشگاه ها می گویند با شروع امتحانات، به جمع تحریم کنندگان امتحانات می پیوندند. علی افشاری، کارشناس امور دانشجویی، هدف اصلی و کوتاه مدت این حرکت را آزادی دانشجویان بازداشت شده عنوان کرده است.
او می گوید: "اگر جنبش دانشجویی بتواند روند سرکوب را در داخل دانشگاه ها متوقف کند بالطبع می تواند یک فرصتی برای جنبش سبز و برای تحرک بیشتر داشته باشد. این نافرمانی مدنی یا شیوه خاصی از اعتصاب می تواند در بخش هایی از جامعه استفاده شود و از این طریق قدرت سرکوب دولت فلج شود."
در بیانیه ای که منتسب به دانشجویان معترض دانشگاه علم و صنعت است، برخوردهای انجام شده با دانشجویان این دانشگاه در روز هشتم دی ماه "لکه ننگ دیگری" برای حکومت دانسته شده است. این دانشجویان اعلام کرده اند که در اعتراض به هتک حرمت ساحت دانشگاه، بازداشت تعدادی از همشاگردی هایشان در تظاهرات روز عاشورا و حوادث اخیر دانشگاه، در اعتراض به ادامه بازداشت غیرقانونی کامران آسا، برادر کیانوش آسا ( ازدانشجویان علم و صنعت که در حوادث پس از انتخابات کشته شد) و در سوگ کشته شدگان روز عاشورا تا پایان ترم جاری کلاس های درس را تحریم کرده و اعتراض مسالمت آمیزشان را ادامه می دهند.
درهمین حال حسین نادری منش، معاون آموزشی وزارت علوم در واکنش به این اخبار درباره امکان لغو امتحانات برخی دانشگاه ها از سوی گروهی از دانشجویان به دلیل حوادث اخیر، این اخبار را تکذیب کرده و گفته این مسائل تنها از بیرون دانشگاه و برای تحریک دانشجویان مطرح می شود و دانشجویان نیز با عمر و زندگی خود بازی نمی کنند. وی همچنین از برخورد با دانشجویانی که در امتحانات شرکت نکنند، سخن گفته است.
این سخنان در حالی مطرح می شود که برخی از کارشناسان معتقدند از لحاظ قانونی امکان برخورد امنیتی با دانشجویانی که در جلسه امتحانات حاضر نمی شوند، وجود ندارد. اما از سوی دیگر راههایی غیر از اجرای قانون نیز وجود دارد.
علی افشاری در این خصوص گفته است:"حق اعتصاب و نافرمانی برای دانشجویان قانونا به رسمیت شناخته نشده است . در همین حال دانشگاه می تواند بگوید بنا بر تقویم آموزشی ابتدای ترم، دانشجویان باید امتحان بدهند. اما دانشجویان حق دارند با توجه به مشکلاتی که به وجود آمده و اساس موجودیت علمی و کیان دانشگاه به عنوان مرکزی برای بیان آزادی به خطر افتاده است، عنوان کنند که دیگر دادن امتحان معنا ندارد."
آقای افشار افزود: "به هرحال حاکمیت نشان داده در برخوردهایش با دانشجویان و منتقدانش توجهی به وجاهت قانونی و رسمی اعمالش ندارد."
جنبش دانشجویی یکی از فعال ترین جنبش های سیاسی و اجتماعی جامعه ایران است. در ماه های اخیر به ویژه بعد از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری اعتراضات دانشجویان شکل جدی تری به خود گرفت و دانشجویان از هر فرصتی برای بیان اعتراضاتشان استفاده کردند. در همین حال، به اعتقاد برخی صاحبنظران برخوردهای انجام شده با دانشجویان معترض نیز شدت گرفته و دهها نفر از دانشجویان دانشگاه های مختلف بازداشت شده و برخی از آنها همچنان وکیل ندارند و خانواده هایشان از محل نگهداری آنها بی اطلاع هستند. گروه دیگری از دانشچویان نیز به کمیته های انضباطی فراخوانده و یا از دانشگاه ها اخراج شده اند.
|
|