هنوز خواب صبحگاهی از چشمهایت بیرون نرفته است که خارشهای شدید گلو همراه با کهیرهای پوستی، آبریزش بینی و عطسههای پشت سر هم شروع میشود.
شدت عطسه و سرفه، آب به چشمانت میآورد و خارش گلو امانت را میبُرد. شنیدهای که آنتیهیستامین برای کاهش عطسه مفید است، پس یک عدد میخوری و منتظر مینشینی تا خوب شوی.
اما صبر بیفایده است، نه عطسههایت قطع می شود و نه از شدت کهیرها کم میگردد. دست به تلفن میبری و شماره یکی از دوستانت را میگیری. او حالت را میداند و میگوید که شنیده است در برخی مراکز، از افراد تست پوستی میگیرند و به آنها واکسن آلرژی تزریق میکنند.
پس تو هم شال و کلاه میکنی و به یکی از این مراکز میروی. کارَت دو سه روزی طول میکشد و پول زیادی هم خرج میکنی تا حاصل تلاشهایت، یک ورقه کاغذ شود که روی آن نوشته شده است: از گردوغبار، دود سیگار، قارچها و کپکهای هوایی، گرده گل، خربزه و انگور پرهیز کن.
معلوم است به این چیزها آلرژی داری. برای همین پزشک واکسن را برایت تجویز میکند و میگوید اگر 4 سال تزریق را ادامه دهی، حتما خوب میشوی.
شاید این مراحل را خیلی از آدمهایی که به گونههای مختلف آلرژی مبتلا هستند، تجربه کردهاند، همان راهی که طی کردنش هزینههای زیادی میخواهد، اما بهبودی افراد را تضمین نمیکند.
البته تاثیر کم یا بیاثر بودن واکسنهای آلرژی موجود در بازار، چیزی نیست که فقط بیماران مبتلا به حساسیت از آن گلهمند باشند، زیرا شکور امیدی، دکترای تخصصی ایمونولوژی و عضو گروه تحقیقات واکسن آلرژی کشور نیز همین عقیده را دارد.
او در گفتگو با «جامجم» میگوید: واکسنهای موجود در بازار که در برخی کلینیکها تزریق میشوند نه مورد تایید هستند و نه ثمری دارند ، زیرا این واکسنها وارداتی هستند و ترکیبات آنها با ساختار آلرژیهای موجود در ایران متفاوت است. مثلا در یکی از انواع این واکسنها عصاره درخت بید از کشور کانادا وارد ایران میشود، در حالی که بید ایران و بید کانادا با هم تفاوت اساسی دارند. در واقع آلرژنهایی (مواد حساسیت زایی) که از طریق این واکسنها وارد بدن میشود، مخصوص ایران نیست، به همین دلیل در بهبودی آلرژی افراد تاثیری ندارد.
این عضو گروه تحقیقات واکسن آلرژی کشور به ساخت واکسن آلرژی توسط محققان کشورمان اشاره میکند و میگوید: گروه تحقیقاتی ساخت این واکسن موفق به تولید واکسنی شده است که بدون توجه به این که فرد به چه نوع مادهای حساسیت دارد، آلرژیاش کنترل میشود.
به گفته دکتر امیدی، این واکسن نیاز به تزریق مکرر ندارد و 90 درصد آسم کودکان و 85 درصد آسم بزرگسالان را درمان میکند.
او در خصوص ساختار این واکسن میگوید: واکسن آلرژی ایرانی، از مادهای ساخته شده که تولید ماده IGE که مسبب ایجاد آلرژی است را مسدود میکند، طوری که فرد دیگر علائم حساسیت را ندارد. این در حالی است که واکسنهای خارجی موجود در بازار تنها ایمونوتراپی یا حساسیتزدایی میکنند، زیرا واکسن چیزی است که فرد را بعد از تزریق مقاوم میکند، ولی این واکسنها تاثیری در بهبود آلرژی ندارند.
وی با بیان این جملات به تعریف آلرژی میپردازد و برای بیماران توصیههایی را ارائه میدهد.
دکتر امیدی میگوید: آلرژی واکنش بیش از حد بدن در مقابل ورود برخی مواد حساسیتزا یا آلرژن ها است که بخشی از آن پایه ژنتیکی دارد.
پس وقتی یک عامل حساسیتزا وارد بدن میشود، IGE ترشح میشود و روی آن بخش از سلولهای بدن که در مکانیسم تولید آلرژی نقش دارند قرار میگیرد و علائم فرد شروع میشود.
این استاد دانشگاه معتقد است که آلرژی با دارو درمان نمیشود، زیرا مواد آلرژیزا بسیار زیادند. این در حالی است که پزشکان فقط قرص آنتیهیستامین یا کورتون را تجویز میکنند که آنتیهیستامین کل آلرژی را پوشش نمیدهد و کورتون برای بدن مضر است.
دکتر امیدی، آلرژی را به دو دسته ایمونولوژیک (که در آن IGE تولید میشود) و غیر ایمونولوژیک (که ربطی به IGE ندارد و با عواملی چون ضربه و فشار ایجاد میشود) تقسیم میکند و می گوید:
به دلیل اینکه آلرژی در آینده تبدیل به آسم میشود، رعایت برخی موارد، برای افراد مبتلا ضروری است. نخستین گام برای افراد مبتلا به آلرژی، پرهیز از عوامل حساسیتزاست.
این در حالی است که افراد باید بدانند که آیا آلرژی آنها فصلی است یا ژنتیکی. بعد از این مرحله، وضعیت فرد از نظر نوع علائم باید بررسی شود و IGE بدنشان اندازهگیری گردد. ریشهیابی آلرژی نیز گامی بسیار موثر است، به ویژه در آلرژیهایی که زمینه ارثی دارند.
به گفته این استاد دانشگاه، حضور در محیطهای شلوغ و آلوده مثل تهران، نگهداری گل و گیاه و حیوانات، استفاده از اشیای پشمالو، قرار گرفتن در معرض گردوغبار و دود سیگار و خوردن غذاهای حاوی فلفل از جمله مواردی است که افراد مبتلا به آلرژی باید به شدت از آنها پرهیز کنند.
|