بررسی روزنامه های صبح تهران: چهارشنبه یازده آذر ۸۸

بررسی روزنامه های صبح تهران: چهارشنبه یازده آذر 88

تیترهای اول

"لاریجانی: خداوند امور را اصلاح کند" عنوان اصلی آفتاب یزد است در صدر گزارشی درباره جلسه اتحاد در مجلس، ابتکار همین موضوع را با تیتر "غایبان عکس دسته جمعی" منعکس کرده و اسرار با "احمدی نژاد و هاشمی نیامدند، خداوند امور را اصلاح کند" همین خبر را با اهمیت دیده است.

جمهوری اسلامی در تیتر اول خود از قول یک وزیر سابق دولت اسرائیل نوشته "ما مردم پستی هستیم دستمان به خون فلسطینی ها آلوده است"، کیهان از قول سید حسن نصراله در عنوان اصلی خود نوشته "مخالفت هر کشور عربی با ایران، خدمت به اسرائیل است" و خراسان از زبان سخنگوی وزارت خارجه نوشته "از اقدام چین و روسیه در شورای حکام گلایه جدی داریم".

"موج سواری مشکوک پنج انگلیسی در آب های جنوبی ایران" تیتر اول جوان است و ایران با عنوان "ورود انگلیسی ها مشکوک است" خبر دستگیری پنج بریتانیائی را در آب های خلیج فارس منعکس کرده است.

"برای حفظ استقلال رسانه ملی هر هزینه‌ای را می‌پردازیم" به نقل از عزت الله ضرغامی تیتر اصلی جام جم است، حیات نو "بازجویى از 80 عامل حادثه کوی" را در صدر اخبار خود آورده، رسالت به نقل از مدیر این روزنامه در یک مناظره دانشگاهی نوشته "مرکز فتنه در انتخابات از تمام ابرازهای یک انقلاب رنگی استفاده کرد" و مردم سالاری از زبان مدیر این روزنامه "تشکیل لویی جرگه ایرانی" را برای حل اختلافات داخلی پیشنهاد کرده است.

"بازار بی‌مشتری املاک دولتی" به نقل از رییس بانک مرکزی تیتر اصلی دنیای اقتصاد است، "جزئیات آزمون استخدام دولتی" عنوان یک وطن امروز و فرهیختگان در صدر اخبار خود از قول سخنگوی وزارت خارجه نوشته "معامله سوخت منتفی نیست".

گزیده مقالات

حقوق دریاها

کیهان در یادداشتی نوشته مطابق عهدنامه حقوق دریاها، کشور ساحلی می تواند در دریای سرزمینی خود کلیه تدابیر لازم را به منظور جلوگیری از هرگونه عبوری که بی ضرر نیست، معمول دارد و گردآوری اطلاعاتی که به زیان اموردفاعی و امنیتی کشور ساحلی باشد جاسوسی و از مصادیق عبور مضر شناخته شده است. کشور ساحلی همچنین حق دارد کشتی های خارجی را که از دریای سرزمینی شان عبور می کنند توقیف و از سرنشینان آن با استناد به مقررات حقوق داخلی خود، بازجویی کند.

بر این اساس کیهان نتیجه گرفته ماهیت و نوع تحرک قایقرانان انگلیسی در آب های سرزمینی ایران به قدری مشکوک است که نمی توان با داستان سرایی و های و هوی سیاسی و تبلیغاتی قضیه را فیصله داد. حق قانونی ایران است که با بازجویی از اتباع مشکوک انگلیسی به اهداف واقعی آنان پی ببرد.

در پایان این یادداشت خطاب به وزیر خارجه بریتانیا آمده پنج تبعه انگلیسی ممکن است جاسوس باشند، ممکن است گردشگر باشند. در هر صورت، تشخیص آن، به هیچ روی در صلاحیت وزیر خارجه انگلیس نیست و کاملا بسته به تصمیم قضایی جمهوری اسلامی ایران است.

تنبیه قاطع

رسالت در مقاله ای انگلیسی ها را گرفتار مخصمه ای دیده که خودشان آن را ساخته اند و خواستار برخورد قاطع و قانونی دولت و دستگاه قضائی کشور نسبت به کسانی شده که آنان را "متجاوزان" خوانده است.

صالح اسکندری در این مقاله با تاکید بر این که دولت انگلیس هنوز پاسخ قانع کننده ای درباره دخالت آشکار این کشور در حوادث پس از انتخابات ایران، غائله قتل ندا آقا سلطان و پنهان کردن قاتل او، پرونده مشکوک آرش حجازی و مانند آن نداده خطاب به قوه قضائی نوشته تنبیه قاطع متجاوزین بدون هر گونه تسامحی می تواند انگلیسی ها را وادار سازد تا مواضع خود را تا حدودی شفاف و تعدیل کنند.

فشار آمریکا بر ایران

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود به آخرین قطعنامه آژانس بین الملی انرژی اتمی علیه فعالیت های هسته ای ایران پرداخته و نوشته کاخ سفید قصد دارد با وارد آوردن فشار بر ایران در موضوع هسته ای مسئولان ایرانی را به پای میز مذاکره با آمریکا بکشاند و جمهوری اسلامی ایران را از مواضع اصولی 30 ساله و حق طلبانه اش منصرف کرده و مشکل « واشنگتن ـ تهران » را به نفع خویش حل و فصل کند.

به نوشته این روزنامه فشارها و مقابله تند و صریح ماه های اخیر مقامات کاخ سفید علیه جمهوری اسلامی ایران بخوبی آشکار می سازد که مخالفت واشنگتن و متحدانش با برنامه های هسته ای ایران صرفا به خاطر حساسیت و نگرانی آنها نسبت به کم و کیف فعالیتهای اتمی ایران نیست زیرا آنها از طریق گزارش بازرسان آژانس بخوبی از عملکرد و اهداف صلح آمیز ما مطلع هستند.

روزنامه جمهوری اسلامی اظهار نظر کرده که غرب فقط به دنبال حل مشکل سی ساله شان در عدم ذلت پذیری ملت ایران و قطع روابط سلطه با ایران هستند و این البته خواب آشفته ایست که هرگز به تعبیر آن دست نخواهند یافت . طبعا آقای اوباما نیز همانگونه که روند اوضاع در عراق و افغانستان به او ثابت کرده باید به این واقعیت تن در دهد که همه چیز به سوی افول ستاره بخت آمریکا حرکت می کند.

وحدت چه شد؟

آفتاب یزد در سرمقاله خود توصیه‌های اخیر عالی‌ترین مقام نظام خطاب به سیاسیون و مقامات کشور برای وحدت اشاره کرده و نوشته اگر در فاصله کمتر از یک هفته از این توصیه‌ها، رئیس دولت به بهانه یک مصاحبه یا با توجیه نه چندان موجهی مانند "گرفتاری‌های کاری" رفتار غیروحدت‌ آمیز از خود بروز دهد، آنگاه امید بستن به رفتار وحدت آمیز رده‌های پایین‌تر سیاسی و حکومتی، چندان منطقی نخواهد بود

به نوشته سردبیر این روزنامه مسئولان دولتی اگر این شائبه‌ها را قبول ندارند باید دلایل محکم‌تری برای عدم حضور رئیس خود در مجامع رسمی مرتبط با سایر قوای حکومتی بیابند. زیرا برای رئیس دولتی که حتی اجلاس فائو در ایتالیا را از نظر دور نمی‌دارد و در جمع 2 یا 3 رئیس‌جمهور شرکت کننده در آن اجلاس، حاضر می‌شود تا پیام خود را ابلاغ نماید، عدم حضور در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام یا میهمانی کاری مجلس - که این بار نام شکرانه وحدت بر آن نهاده بودند - نمی‌تواند تنها ناشی از کمبود وقت باشد.

فایده سفرهای استانی

مردم سالاری در سرمقاله خود با اشاره به سفرهای استانی هیات دولت سئوال کرده اهداف سفرهای استانی چیست؟اگر قرار است دولتی ها، مشکلا ت کشور را از نزدیک مشاهده کنند، تصور می شود، یک بار کافی باشد تا به عمق کمبودهای مردم واقف شد و چگونه است که این دولت با یک مکانیزم تکراری و ساده می خواهد مشکلا ت خیل گسترده جامعه را حل کند؟

نویسنده این مقاله پرسیده تصویب مصوبات جدید و تاکید بر مصوبات قبلی، آیا در ساختمان ریاست جمهوری امکان پذیر نیست؟ و اضافه کرده حرکت ماشین حامل احمدی نژاد از فرودگاه تا استادیوم و سخنرانی درجمع مردم، از جمله قسمت هایی از سفرهای استانی است که احمدی نژاد هیچگاه آنها را از برنامه هایش حذف نمی کند. اگر قرار است، احمدی نژاد با مردم سخن بگوید که صداوسیما همواره در خدمت رئیس دولت است و راه ارتباطی بهتری است.

سرمقاله مردم سالاری نتیجه گرفته ادامه سفرهای استانی با مکانیزمی که در حال حاضر اعمال می شود، نتایج قابل توجهی به همراه ندارد و کشاندن طرفداران در هوای سرد و گرم به استادیوم و تصویب مصوباتی که بعضا در اجرا با مشکلا ت فراوان روبرو می شوند، نمی تواند پاسخ مناسبی برای هزینه های سیاسی این سفرها باشد.

پاسخ کروبی

مدیر روزنامه کیهان در سرمقاله در پاسخ نامه مهدی کروبی که از وی خواسته بود خود را میزان اسلام و عدل نگیرد و قانون اساسی و گفته های بینان گذار انقلاب را اصل بگیرد وی را متهم به عدول از خط امام کرده و با نقل گفته های وی در اول انقلاب و امروز به این نتیجه رسیده که رییس سابق مجلس نباید خود را دیگر خط امامی بداند.

حسین شریعتمداری از مهدی کروبی پرسیده مگر آقای منتظری از سوی حضرت امام طرد نشده و با توجه به خیانت های وی، او را از «سوختن در قعر جهنم» بیم نداده بود؟ و مگر جنابعالی در همان ایام طی نامه ای به خیانت منتظری اشاره نکرده بودید؟ پس چه شد که امروزه با دشمن طرد شده حضرت امام علیه انقلاب و خط امام و به نفع دشمنان اسلام، ائتلاف کرده و قربان صدقه او می روید؟ آیا هنوز هم ادعای خط امامی بودن دارید؟!

نگرانی مردم

صادق جنان صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته طولانی شدن مجادله دولت و مجلس در حالی است که آثار روانی ناشی از این لایحه دست کم در قیمت برخی کالاها و خدمات ظاهر شده و شهروندان با قیمت‌های بالاتر ناگزیر به خرید کالاهای گوناگون شده‌اند؛ در حالی که میلیون‌ها خانوار ایرانی می‌پرسند پس از اجرای لایحه، چقدر به آنها قرار است پول پرداخت شود، قیمت بنزین، گازوئیل، آب، برق و... چقدر خواهد شد

به نوشته این کارشناس اقتصادی پرسش این است که آیا دولت تمایل دارد که مصوبه مجلس را اجرا کند یا نه؟ دو دیدگاه در این باره خودنمایی می‌کند

سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده که یک دیدگاه باور دارد که دولت پس از سبک و سنگین کردن هزینه فایده‌های اقتصادی و به‌ویژه سیاسی طرح به این نتیجه رسیده است که بهترست در شرایط فعلی اجرای آن به تاخیر بیافتد و یک دیدگاه دیگر معتقد است اجرای این لایحه برای دولت یک مساله بسیار پراهمیت تلقی می‌شود و نمی‌تواند از اجرای آن شانه خالی کند و در نهایت و حتی اگر به همه خواست‌های خود درباره اختیارات کامل نرسد نیز آن را اجرا خواهد کرد.

نسبت هر صدائی به خارج

حیات نو در مقاله ای پرسیده اگر قرار این نبود که حمله به خودى‌ها حلال شمرده شود! و اندیشه، نقد و پرسش در دانشگاه، حوزه و روزنامه‌ها اقدام علیه امنیت ملى قلمداد شود. به راستى اگر هر صدا و سخنى که در کام ایرانى زمزمه مى‌شود، در پژواک نارسا و ناصواب به انگلیس نسبت داده شود و هر دیدگاه و نظرى را به دلیل زاویه داشتن با قرائت رسمى از دین و سیاست کفر و زندقه بخوانید، دیگر چه دلیلى بر فعالیت مستقل نهادهاى اجتماعى مى‌ماند؟

آقای قاضی زاده نویسنده این مقاله از حدادعادل پرسیده با کدام استدلال و قسم دادن، میرحسین و کروبى را به آشتى و تفاهم فرامى‌خواند در حالى که آخرین ترکش تیرهاى اختلاف‌انگیز در مراسم 13 آبان دیده شده بود. اگرچه مردم و بخش عمده افکار عمومى به حوادث مرتبط با انتخابات معترضند، اما مگر مطالبات مردم ایران تنها به انتخابات محدود مى‌شود که انحرافات پیش آمده را ماله مى‌کشید.

کدام امام

حمید قزوینی در مقاله ای در حیات نو خاطره هائی از سال های اول انقلاب نقل کرده که نشان می دهد از نظر بنیان گذار جمهوری اسلامی توهین به روحانیت پذیرفتنى نبود و عدم برخورد با آن به عادى شدن و نهایتا رواج آن مى‌انجامید.

خاطره دیگر نویسنده مقاله حیات نو نشان می دهد در اوایل دهه 60 که مهندس بازرگان و نهضت آزادى انتقاداتى را نسبت به شیوه اداره کشور و مباحث مرتبط با جنگ داشتند، عده‌اى تندرو در برخى مجامع شعارهایى را علیه آن مرحوم سردادند آیت الله خمینی از این رفتار نیز به شدت ناراحت شده و خواستار اجتناب از چنین کارهایى شدند. در حالی که با مواضع اعضاى نهضت آزادى در آن سال‌ها به شدت مخالف بود.

در آخر این مقاله این سئوال مطرح شده: کسانى که بى‌محابا در سال‌ها و ماه‌هاى اخیر به برخى روحانیون سرشناس حمله کرده‌اند پیرو کدام امامند؟!

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.