نگاه انگ آمیز به بیماران اچ آی وی مثبت در ایران

نگاه انگ آمیز به بیماران اچ آی وی مثبت در ایران

روز جهانی ایدز در ایران، هر ساله با توجه خاصی به مسئله آلودگی به ویروس اچ آی وی و بیماری ایدز برگزار می شود و گزارش های مختلفی هم در خصوص اقدامات انجام شده در ایران اعلام می شود. آخرین گزارش های وزارت بهداشت و درمان نشان می دهد که در سه ماهه دوم سال جاری، روزانه یک ایرانی بر اثر ابتلا به ایدز مرده است.

این آمار در حالی اعلام می شود که در برخی از کشورهای جهان تلاش شده تا سن مبتلایان به اچ آی وی-ایدز را با تغذیه مناسب و ارائه خدمات افزایش دهند. براساس اعلام مقامات بهداشت در ایران، الگوی ابتلا به اچ آی وی-ایدز از اعتیاد تزریقی به ارتباط جنسی منتقل شده است.

بیش از دو دهه از ورود بیماری اچ آی وی_ایدز به ایران می گذرد. نخستین مورد ابتلا کودکی شش ساله بود که به دلیل تزریق فرآورده خونی آلوده به ویروس اچ آی وی مبتلا شد. به گفته کارشناسان فرآورده های خونی آلوده در ابتدا موجب شناسایی این بیماری شد .

به اعتقاد صاحبنظران، در ابتدا اقدامات مناسبی برای مقابله با ایدز در نظر گرفته نشد. اما تلاش های فعالان این حوزه به ویژه در مورد مواد مخدر و مصرف کنندگان آن موجب شد برنامه هایی برای کنترل و مقابله با مصرف تزریقی مواد به اجرا گذاشته شد.

دکتر عابدین فتاحی، نماینده مجلس هفتم و رئیس انجمن نظام پزشکی استان آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه در حوزه اعتیاد و برای مصرف کنندگان مواد اقدامات زیادی انجام شده است می گوید که در کمیسیون بهداشت مجلس هفتم فعالیت های مختلفی انجام شد و نسبت به وضعیت مصرف کنندگان مواد و وضعیت زندان ها حساسیت های ویژه ای وجود داشت. آقای فتاحی می گوید "همه جانبه کارهای فرهنگی زیادی انجام داده ایم."

برخی از دست اندرکاران امر بر این باورند که با تمام اقدامات صورت گرفته باید باز هم برنامه های کنترل و مقابله را با شدت بیشتری دنبال کرد.

محمد رضا ناصری نیا، پژوهشگر مسائل اجتماعی می گوید "ما هنوز در قبال این افراد به رسالت اجتماعی خود عمل نکرده ایم."

بر اساس آخرین آمارهای رسمی منتشر شده در سه ماهه دوم سال ۸۸ آمار مبتلایان به اچ آی وی ایدز به بیش از ۲۰ هزار نفر رسیده است و بیش از سه هزار نفر از این بیماران وارد مرحله ایدز شده اند. برخی از کارشناسان دلیل افزایش بیماران مبتلا به ایدز را در کمبود داروها و تغذیه نامناسب عنوان می کنند.

یکی از افراد اچ ای وی مثبت (مبتلا به ویروس اچ آی وی) می گوید افرادی که پاسخ آزمایش اچ آی وی آنها مثبت است داروهای خود را رایگان دریافت می کنند، اما مشکل در نوع داروها است. این بیمار می گوید "به دلیل این که آزمایش مقاومت دارویی انجام نمی شود داروها برای تعداد زیادی از بیماران جواب نمی دهد و کمبود این داروها بیماران را با مشکلاتی متوجه می سازد."

دکتر فتاحی نیز با تاکید بر اینکه تلاش هایی برای تامین دارو بیماران می شود، به کمبودها اشاره می کند و می گوید "ضعف مدیریت دارو را قبول می کنم. بارها اعلام کردیم در برخی شرایط کمبود احساس می شود. اماهمیشه نظر این بوده که داروها تامین شود."

برخی از بیماران مشکلات تغذیه ای را ناشی از مشکلات اقتصادی بیماران می دانند. یکی از این بیماران می گوید "برخی از مصرف کنندگان مواد مخدر که برای ترک، متادون مصرف می کنند به هنگام مراجعه به مراکز مشاوره برای دریافت متادون، کیک و آب میوه دریافت می کنند. خیلی از این معتادان تنها وعده غذایشان همین کیک و آبمیوه است. وضعیت اقتصادی بچه ها و گرانی مواد غذایی برای آنها مشکل ایجاد می کند. انواع ویتامین ها در مراکر مشاوره به بیماران داده می شود که البته آن هم گاهی اوقات هست و بعضی وقت ها هم نیست."

از دیگر موضوعاتی که کارشناسان در حوزه ایدز به آن توجه می کنند، فرهنگ سازی در مورد بیمارانی است که با اچ آی وی زندگی می کنند. دکتر عابدین فتاحی، رئیس انجمن نظام پزشکی استان آذربایجان غربی می گوید "فرهنگی را ایجاد کرده ایم که شخص مبتلا به اچ آی وی- ایدز جرات بیان بیماری اش را داشته باشد. نباید کاری انجام دهیم که این افراد از جامعه طرد شوند. باید کاری بکنیم که به دیگران ضرری داده نشود. "

اما برخی از فعالان این حوزه معتقدند همچنان برخوردهای نا مناسب با این بیماران می شود. آقای ناصری نیا توضیح می دهد "هنوز نگاه مسئولانه به افراد مبتلا به اچ آی وی ایدز وجود ندارد. همچنان به این بیماران به عنوان گناهکارانی نگاه می کنیم که تمام تقصیر ها به گردن آنها است و این مسئله به رنج افرادی که نیاز به حمایت دارند، می افزاید."

به اعتقاد صاحبنظران، پیش از هر اقدام و برنامه ریزی باید نگاه بدون انگ به بیماران اچ آی وی مثبت در جامعه شکل گیرد. از دیگر موضوعاتی که هر ساله در روز جهانی ایدز مورد توجه قرار می گیرد، بیمه این افراد در لیست بیمه بیماران خاص است تا شاید از این راه کمکی به بیماران نیازمند شود. دست اندرکاران امر بر این باورند که راهکارهای مقابله، پیشگیری و کنترل اچ آی وی ایدز در ایران تنها بر عهده وزارت بهداشت نیست و باید تمامی نهادها و سازمان های غیر دولتی در این راه دست به کار شوند.

نیکی محجوب

بی بی سی فارسی

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.