در حدود یک سوم زنانی که هماینک در کشور سوئد پستهای بالای مدیریتی را در اختیار دارند، زمانی جزو شاگردان برنامههای مشاورهای "روتردام" بودهاند، زیرا این سازمان مشاورهای عرضهکنندهی ویژگیهایی است که برای بالا رفتن از پلههای ترقی شغلی لازم هستند: شبکهی ارتباطی خوب و آشنایی با افراد مهم.
این گفتههای خانم گونیلا آرن است که ۲۲ سال پیش مؤسسهی "روتردام" را بنا نهاد؛ یعنی زمانی که در سوئد به ندرت میشد زنانی را در پستهای بالای مدیریتی مشاهده کرد. این مؤسسهی مشاوره در اصل زنانی را آموزش میدهد که در ردههای بالای شغلی بر صندلی تکیه زدهاند، اما با این حال باز هم خواهان پیشرفت هستند. طی این مدت، روسای شرکتهای بزرگ و مطرح سوئدی به عنوان مربی در این مؤسسه به زنان آموزش دادهاند که به باور خانم آرن، همین امر یکی از نکات مهم روتردام بوده است.
جسارت برای تغییر
|
حمایت و آموزش از طرف قدرتمندان شعار اصلی مؤسسهی روتردام است |
یکی از همین زنان موفقی که زمانی جزو مراجعهکنندگان به این مؤسسه بوده، ماگدالنا گرگر است؛ زنی که هماکنون عنوان مدیر ارشد یکی از بزرگترین فروشگاههای زنجیرهای عرضهکنندهی مشروبات الکلی را در سوئد یدک میکشد. او در کنار این پست، در شورای نظارت شرکت پرآوازهی سوئدی ایکیا نیز عضویت دارد.
خانم گرگر مهمترین ویژگی به دست آوردن چنین موفقیتی را قرار گرفتن در محیطی میداند که حمایت اطرافیان و اعتمادشان به وی، باعث شد تا او بتواند در کارش به سمت جلو پیش برود. او میگوید: «زمانی که زنان در محیطی کار کنند که شرایط به هیچوجه با خصوصیات فردی آنها همخوانی نداشته باشد، اصلا راهگشا نیست. بلکه در محیط کار باید تفاهم و حمایت وجود داشته باشد.»
به طور معمول در هر شرکتی تصمیم اصلی بر سر اینکه چه کسی ارتقای درجه پیدا میکند و چه کسی درهمان پست پیشین خود باقی میماند، به عهدهی مدیریت آن شرکت است. گونیلا آرن، مدیر روتردام، از زمانی طولانی صحبت میکند که شرکتها نیاز دارند تا بتوانند تشخیص دهند، کدام کارمند زن میتواند به دورههای این موسسه بیاید.
ماگدالنا گرگر در همین راستا توصیهی ارزشمندی به زنان دارد: جسارت برای تغییر. وی در توضیح آن میگوید: «اگر رییسی دارید که به شما اجازهی آزمودن کارهای جدید را نمیدهد و نمیگذارد تا نشان دهید که تا چه اندازه کارآمد و متعهد هستید، باید بگویم که آیندهی ندارید.»
البته نباید از نقش زندگی و محیط شخصی هم غافل ماند. زنان موفق تنها با مردانی ازدواج میکنند که از پیشرفت شغلی آنها حمایت میکنند. بدیهی است که در غیر این صورت، اگر در زندگی با مردانی شریک شوند که دارای چنین خصوصیت اخلاقی نیستند، برای همیشه باید با پیشرفت شغلی خداحافظی کنند.
کنار گذاشتن تفکرات قدیمی
سوئد یکی از کشورهای موفق اروپایی در زمینهی تساوی حقوق بین زن و مرد است و در آمارها همواره با اختلاف چشمگیری در ردههای بالا قرار داشته است. به باور گونیلا آرن، بسیاری از مدیران ردهبالای مرد در شرکتهای سوئدی به این نتیجه رسیدهاند که اگر خواهان پیشرفت طولانیمدت برای شرکتشان هستند، به مدیریت مختلط متشکل از زنان و مردان نیاز دارند.
او برای نمونه از شرکتهایی یاد میکند که مدیران آنها تنها مردانی هستند که همگی در یک ردهی سنی قرار دارند. چنین شرکتهایی نمیتوانند از تغییرات بازار باخبر شوند و به این ترتیب، از ریسک کردن برای "بهترین بودن" دست میکشند.
گونیلا آرن، مدیر مؤسسهی "روتردام"، دلیل اصلی پیشرفت سوئد در زمینهی تساوی حقوق میان زن و مرد را نه در تغییر قانون، بلکه در تغییر دیدگاهی میبیند که در مدیران شرکتها به وجود آمده است.