نیویورک تایمز زیر عنوان "کتاب راجع به مارک ریچ جزئیات معاملات نفتی او با ایران را شرح میدهد" می نویسد مارک ریچ (Marc Rich)، دلال نفتی سابقا تحت تعقیب، که مدتها برای روابط تجاری اش با کشورهائی نظیر ایران، آفریقای جنوبی و کوبا، مورد انتقاد بود، در کتابی جدید اذعان میکند که معاملاتش با آن کشورها، از آنچه که قبلا فاش شده است، بسیار گسترده تر بود.
نیویورک تایمز می نویسد آقای ریچ، که معمولا تودار است، درجریان بیش از سی ساعت گفت و شنود با دانیل امان(Danial Ammann) ژورنالیست سویسی، در باره معاملات نفتی اش از دهه ۱۹۷۰ تا دهه ۱۹۹۰، توضیحاتی مفصل داده است.
نیویورک تایمز می نویسد چگونگی این معاملات حاصل از استراتژی سرمایه گذاری برپایه خطوط فکری وعقیدتی رهبرانی چون آیت الله خمینی درایران، تا فیدل کاسترو در کوبا، و رژیم هائی چون آپارتاید درآفریقای جنوبی تا دولت چپ گرای ساندانیستا درنیکاراگوئه، در کتاب آقای امان، زیر عنوان "سلطان نفت: زندگی سری مارک ریچ" که این هفته توسط St. Martin's Press منتشر شد، شرح داده شده است.
نیویورک تایمز می نویسد دولت آمریکا در سال ۱۹۸۳ در مورد آقای ریچ برای اتهامات گریز از پرداخت مالیات و معامله با یک دولت متخاصم، ایران، قرار تعقیب صادر کرد. وی از آمریکا گریخت و برای دو دهه در ردیف بدنام ترین فراری های تحت تعقیب جای داشت.
نیویورک تایمز می نویسد آقای ریچ به نویسنده کتاب گفته است در ایامی که فراری شناخته میشد، برای دیپلماتهای آمریکائی در باره ایران، شوروی و کشورهای دیگر اطلاعات جمع آوری میکرد. وی در آخرین روز ریاست جمهوری بیل کلینتون مورد عفو قرار گرفت، که واکنشی جنجال برانگیز در پی داشت.
نیویورک تایمز می نویسد آقای ریچ با ذکرجزئیات شرح داده است که وی از ایران، قبل و بعد از انقلاب اسلامی، وحتی هنگامی که در سال ۱۹۷۳ پرزیدنت جیمی کارتر در واکنش به گروگان گرفته شدن۵۳ آمریکائی تحریم هائی علیه ایران وضع کرد، چقدر نفت خریده است.
نیویورک تایمز می نویسد پس از انقلاب ایران، شرکت ملی نفت، با پای بندی به توافق هائی که پیشتر با دولت محمد رضا شاه پهلوی حاصل شده بود، به فروش سالانه ۴۰ تا ۷۰ میلیون بشکه نفت به کمپانی آقای ریچ ادامه داد. آقای ریچ تا سال ۱۹۹۴، که وی کمپانی خود را فروخت، به خرید نفت از ایران مشغول بود.
نیویورک تایمز می نویسد آقای ریچ به آقای امان گفت "آنها به قراردادها احترام گذاشتند. ما به آنها سرویس دادیم. ما نفت خریدیم، و با انجام امور حمل ونقل، آن را فروختیم. آنها خودشان نمی توانستند این کار را انجام دهند. ما قادر به انجام آن بودیم.
نیویورک تایمز می نویسد آقای ریج به فرستادن نفت ایران به اسرائیل، حتی بعد از آنکه دولت جدید در تهران مناسبات با اسرائیل را قطع کرد، ادامه داد. آقای ریچ میگوید از ۱۹۷۳ تا ۱۹۹۳ وی به عنوان مهمترین تامین کننده نفت برای اسرائیل، سالانه ۷ تا ۱۵ میلیون بشکه نفت به اسرائیل تحویل داد.
نیویورک تایمز می نویسد آقای ریچ مدعی است که در آن ایام اطلاعاتی با ارزش برای وزارت امورخارجه آمریکا، و نیز موساد، تشکیلات اطلاعاتی اسرائیل، فراهم کرده است.
نیویورک تایمز می نویسد بنا به مندرجات کتاب، ماموران آنها با این دلال فراری منظما در تماس بودند. آنها جویای عقاید او در مورد افرادی کلیدی و صاحب قدرت در بعضی از کشورهای حساس از نظر سیاسی، بخصوص ایران، سوریه و روسیه بودند که وی با آنها معامله داشت.
|
|
|
|
|
|
|
|
|