رضا مقیمی و احسان ملکی
این عکاس 24 ساله در یک مصاحبه تلفنی از ترکیه، تاکید کرده است: بیتفاوتی در تظاهرات غیرممکن بود به همین دلیل احساس وظیفه کردم از تظاهرات عکس بگیرم و صدای تظاهرکنندگان را خارج از کشور بازتاب دهم.
مقیمی گفته است که عکس روی جلد مجله «تایم»، یکی از تصاویری است که او با دوربین خبرگزاری فارس گرفته بود اما نام خود را فاش نکرده بود.
این عکاس تاکید کرده ترس او از بازداشت زمانی بیشتر شد که فهمید «مجید سعیدی»، یکی از عکاسان سابق خبرگزاری فارس، زندان و یک ماه در بازداشت بود.
در آن زمان یکی از سردبیران خبرگزاری فارس هشدار داده بود که دو عکاس این خبرگزاری مخفیانه از تظاهرات عکس گرفته و برای مطبوعات خارج از کشور فرستادهاند.
یک روز پس از این هشدار، مقیمی با نخستین پرواز به ترکیه رفت و در آنجا تقاضای پناهندگی کرد.
همچنین ماشاالله شمسالواعظین، روزنامهنگار قدیمی، به نیویورک تایمز گفته که در این مدت حدود دوهزار خبرنگار ایرانی کار خود را از دست دادهاند و حدود 400 نفر از آنها از او معرفینامه درخواست کردهاند تا بتوانند خارج از کشور کار کنند.
شمسالواعظین تاکید کرد که این روزها خبرنگاران بیش از هر گروه دیگری ایران را ترک میکنند زیرا دولت روزنامهها را بسته و آنها را ترسانده و تهدید کرده است.
به نوشته نیویورک تایمز، احسان ملکی یکی از عکاسانی است که پس از انتخابات جنجالی ایران یا از کشور فرار کرده یا برای فرار تلاش میکند.
زمانی که احسان ملکی تظاهرات 30 تیر را پوشش میداد نیروهای بسیج او و دهها خبرنگار دیگر را تعقیب کردند و پیش از آنکه بسیج آنها را دستگیر کند، وارد یک آپارتمان شدند و احسان دوربین خود را داخل شومینه مخفی کرد.
احسان یک روز بازداشت شد اما ماموران نتوانستند هویت او را شناسایی کنند و تنها شماره کارت ملی او را یادداشت کردند.
از آن روز به بعد احسان ملکی هرگز به خانه برنگشته و یکی از همسایگان به او گفته بود که خانهاش زیرورو شده و ماموران کامپیوتر و پاسپورت او را باخود برده بودند.
احسان به نیویورک تایمز گفته است که ماموران فهمیده بودند که او برای سیپا، آژانس بینالمللی عکاسی، عکس میفرستد.
نیویورک تایمز نوشت: از آن پس احسان جای مشخصی نداشته و از تظاهرات عکس میگرفته اما در نهایت فهمید که ماندن در ایران بسیار خطرناک است.
احسان به یک قاچاقچی 150 دلار میدهد و او را به «خنریه» مرز ترکیه و عراق میبرد و پس از نیم ساعت سینهخیز رفتن در میان گله گوسفندان، از مرز ایران رد میشود اما محل دقیق خود در عراق را افشا نکرده است.
این عکاس خبری به مدت دوماه از تبلیغات ریاست جمهوری میرحسین موسوی، نامزد انتخابات، عکس میگرفته است.
نیویورک تایمز نوشت: علاوه بر فرار خبرنگاران سایتهای مخالف دولت، خبرنگاران مراکز دولتی هم از ایران فرار کردهاند و سایت پرچم، نزدیک به محمود احمدینژاد، هفته پیش گزارش داد که دو خبرنگار صداوسیما به ایتالیا و انگلیس پناهنده شدند.
خبر بیسابقه سایت تابناک درمورد فرار خبرنگاران حوزه ورزشی هم تائید میکند که خبرنگاران دولتی از کشور فرار کردهاند.
تقاضای پناهندگی محمد شادابی، خبرنگار ورزشی خبرگزاری ایسنا، در ایتالیا از موارد فرار خبرنگاران کشور است.
مهدی رستمپور، مجری و کارشناس کشتی و وزنهبرداری صداوسیما و خبرنگار روزنامه خبر ورزشی هم تقاضای پناهندگی در دانمارک کرده است.
نیویورک تایمز تاکید کرد: موج فرار خبرنگاران از ایران، نشاندهنده ترسشان از مجازات توسط دولت است زیرا برخلاف دستور دولت از سرکوب خشونتآمیز تظاهرات پس از انتخابات عکس گرفته بودند.
پس از درگیریهای خونین در خیابانهای تهران، دولت ایران تا جایی پیش رفت که نشر اطلاعات به خارج از کشور را ممنوع کرد، خبرنگاران خارجی بازداشت شدند و به خبرنگاران و عکاسان داخلی هم هشدار داده شد در ایران بمانند.
شماری از خبرنگاران که دستور دولت را نادیده گرفتند و اخبار تظاهرات را از طریق مصاحبه تلفنی، سایت اینترنتی و ارسال عکس به آژانسهای خارجی به خارج از کشور فرستادند، اکنون میگویند که تغاص کار خود را پس میدهند.
به نوشته نیویورک تایمز، شمار دقیق خبرنگاران و عکاسان خبری که پس از انتخابات اخیر ایران را ترک کردهاند مشخص نیست زیرا آنها ترس دارند که اگر دولت متوجه فرارشان شود، خانوادههایشان را اذیت میکند.
برخی هم تمایل ندارند محل فرارشان را در کشورهای همسایه مانند عراق و ترکیه افشا کنند چون میترسند که ماموران دولت ایران آنها را پیدا کنند و به ایران بازگردانند.
سازمان گزارشگران بدون مرز هم اعلام کرده تعداد خبرنگارانی که پس از انقلاب اسلامی تاکنون ایران را ترک کردهاند، بیش از سایر کشورها بوده است.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|