با توجه به این که نان های سفید (بدون سبوس) ارزش غذایی ندارند، باید استفاده از نانهای رژیمی در میان مردم جا بیفتد تا همگی از فواید آنها بهرهمند شوند.
نانهای رژیمی، نانهایی هستند که حاوی مقدار زیادی سبوس و مقدار کمی نمک هستند.
این نانها به علت داشتن سبوس، خواص درمانی بی شماری دارند. با این حال جای تاسف است که مصرف نان سفید روز به روز در کشور ما خصوصا در میان نسل جوان زیادتر می شود.
مصرف کنندگان نان های سفید (مثل لواش و باگت) معتقدند که با مصرف این نان ها فقط دچار اضافه وزن می شوند، اما واقعیت این است که این نوع نان ها علاوه بر کالری بالا و ارزش تغذیه ای پایین، تنها از آرد الک کرده به دست نمی آیند و گاهی در ترکیب این آردها از مواد شیمیایی استفاده می شود.
آرد نان های سفید در برخی از کارخانجات با مواد شیمیایی، سفید می شوند. این عمل سفید گری، گاهی با گازهایی انجام می شود که به طور نسبی سمی بوده و به مرور زمان در بدن تجمع یافته و در درازمدت منجر به ایجاد عوارض در مصرف کننده می شود.
از سوی دیگر در بیشتر نان های سفید و یا محصولاتی نظیر کیک، بیسکوییت و شیرینی به جای استفاده از خمیر ترش، از انواع مواد افزودنی شیمیایی عمل آورنده جهت تردی، ایجاد پف و دیگر ویژگی های مطلوب در فرآیند پخت استفاده می شود.
آزمایشات انجام شده روی این مواد نشان داده است که این مواد، مولد زخم معده و روده هستند. از دیگر اثرات مخرب آنها، تاثیر بر روی غدد تناسلی زنان است که سبب کوچک شدن و ناکارایی تخمک ها می شود.
لذا به تمامی بیماران و افراد سالم توصیه می کنیم که نان سفید را از برنامه ی غذایی خود حذف کرده و به جای آن از نان سبوس دار که بهترین آنها نان سنگک است، استفاده نمایید.
طبق آزمایشهایی که روی نان سنگک صورت گرفته است، این نان تقریبا کامل است و در تهیه آن آرد سبوس دار به کار رفته است. این آرد تقریبا تمام املاح و ویتامینهای خود را حفظ کرده است.
البته ارزش غذایی این آرد در حین پخت، در تماس با نور و حرارت تنور دستخوش تغییراتی می شود و برخی از ویتامین های خود را از دست می دهد، اما ویتامین A و B2 آن تقریبا باقی می ماند، ولی ویتامین B1 آن بر اثر حرارت بسیار کم می شود و ویتامین C از بین می رود.
هر چند نان های کامل و سبوس دار از نظر ارزش غذایی بهتر از نان سفید هستند، اما این فکر که این نان ها کاملا رژیمی و کم کالری اند، یک باور نادرست تغذیه ای است.
خیلی ها در هر وعده غذایی مقدار زیادی از این نوع نان ها را می خورند، با این فکر که این نوع نان ها برای سلامتی آن ها مفیدند و کالری کمی دارند؛ اما واقعیت این است که نانهای سبوسدار هم، نان هستند و کالری دارند، به عنوان مثال در 100 گرم نان سفید 250 کالری انرژی و در 100 گرم از نوع سبوسدار آن 218 کالری انرژی نهفته است، بنابراین می بینید که از نظر کالری، تفاوت چندانی با هم ندارند.
لذا با توصیه کارشناسان، نان های سبوسدار را جایگزین نان های سفید کنید، اما با توجه به مقدار انرژی ای که دارند، نباید در مصرف آنها زیاده روی کنید و باید هر بار مقدار مشخصی از آنها را بخورید