یک حقوقدان گفت : بازداشت اطفال غیرقانونی است
فرمانده انتظامی ورامین دیروز از بازداشت کودکی 9ساله به جرم سرقت خبر داد. دستگیری این پسربچه توسط پلیس در حالی صورت گرفته که مطابق قانون، اطفال فاقد مسوولیت کیفری هستند و ماده 49 قانون مجازات اسلامی به صراحت خاطرنشان کرده است؛ اطفال در صورت ارتکاب جرم مبرا از مسوولیت کیفری هستند. با این وجود سرهنگ احمد قاسم آبادی- فرمانده نیروی انتظامی ورامین- ضمن اعلام خبر دستگیری این کودک که «مرتضی ع» معرفی شده است با تکان دهنده خواندن اعترافات او گفت؛ «در پرونده این سارق 9ساله 28 فقره سرقت منزل و مغازه با ارزش ریالی 140 میلیون ریال وجود دارد.» در همین حال مرکز اطلاع رسانی نیروی انتظامی استان تهران نیز عکسی را منتشر کرد که در آن مرتضی مانند مجرمان بزرگسال پلاکاردی را در دست گرفته و نام و اتهامش در آن نوشته شده است.
سرهنگ احمد قاسم آبادی فرمانده انتظامی شهرستان ورامین درباره این پرونده گفت؛ هفته گذشته فردی با مراجعه به کلانتری 11 ورامین، شکایتی علیه شاگرد کارگاه خیاطی خود ارائه داد مبنی بر اینکه وی در زمانی که شاکی در منزلش حضور نداشته تعدادی از لوازم خانگی منزل را که در طبقه بالای کارگاه بود به سرقت برده است.
فرمانده انتظامی شهرستان ورامین ادامه داد؛ با احضار شاگرد 9 ساله که «مرتضی ع» نام دارد، وی در همان تحقیقات اولیه به سرقت لوازم منزل صاحبکار و انتقال آنها به منزل پدری اش اعتراف کرد و ماموران با بازرسی از محل مورد نظر اموال مسروقه را کشف کردند و به مالباخته تحویل دادند.
قاسم آبادی تصریح کرد؛ با توجه به اینکه احتمال داده می شد این متهم افغان مرتکب سرقت های دیگری نیز شده باشد از وی بازجویی های بیشتری انجام شد و او به 16 فقره سرقت منزل و 12 فقره سرقت مغازه دیگر در ورامین اعتراف کرد.
رئیس پلیس ورامین اظهار کرد؛ پس از اعترافات تکان دهنده کودک 9ساله، ماموران برای اطمینان از اظهارات وی به بازسازی صحنه سرقت ها پرداختند که با همکاری متهم آدرس های اعلامی از سوی وی شناسایی و با محرز شدن سرقت از این مکان ها، همگی مالباختگان شناسایی شدند.
سرهنگ قاسم آبادی اذعان داشت؛ براساس اظهارات سارق دستگیر شده، وی سرقت از مغازه ها را در ساعات تعطیلی و آخر شب با شکستن و بازکردن قفل در مغازه ها انجام می داد و منازلی را که از آنها لوازم به سرقت می برد، قبلاً شناسایی می کرد و پس از اطمینان از نبود صاحبخانه، لوازم باارزش و کم حجم را مورد دستبرد قرار داده و با همدستی مادرش به فروش می رساند.
رئیس پلیس ورامین خاطرنشان کرد؛ در ادامه پیگیری ها مادر متهم به اداره آگاهی احضار و از چگونگی سرقت های فرزندش از وی تحقیق شد. او به رغم اینکه بر اساس اظهارات «مرتضی» از ماجرا باخبر بود، اظهار بی اطلاعی کرد و از همکاری با ماموران امتناع کرد و از طرفی با ترفندهای مختلف قصد داشت کودک 9 ساله خود را وادار کند اعترافاتش را پس بگیرد اما با دستور بازپرس پرونده وی نیز به اتهام همدستی با سارق دستگیر شد.
قاسم آبادی با اشاره به اینکه براساس بررسی های انجام شده و اظهارات مالباختگان ارزش ریالی سرقت های انجام شده توسط متهم از منازل حدود 40 میلیون ریال و از مغازه ها حدود 100 میلیون ریال است، گفت؛ بررسی ها در این رابطه برای دستگیری سایر متهمان فراری ادامه دارد.
رئیس پلیس ورامین در پایان اظهاراتش به تحلیل این پرونده پرداخت و گفت؛ در تحلیل این پرونده می توان به دو موضوع اشاره کرد؛ یکی حضور اتباع غیرمجاز در شهرهای استان تهران است که در میزان جرائم این استان تاثیرگذار بوده اند، به طوری که این افراد با این نگرش که هیچ گونه اطلاعاتی از آنها در دسترس نیست، با جسارت خاصی به ارتکاب جرائم مختلف اعم از جنایی و عادی می پردازند و بعد سن متهم است که با ریشه یابی ماجرا می توان گفت عواملی همچون عدم تربیت و کنترل صحیح فرزند، فقر مالی و در کنار آن فقر فرهنگی و علمی خانواده، باعث شد این کودک به یک سارق حرفه یی منزل و مغازه تبدیل شود.
در عین حال محمد مصطفایی- وکیل دادگستری- با غیرقانونی خواندن بازداشت پسر 9 ساله به خبرنگار ما گفت؛ حتی اگر یک طفل سرقت های مکرر انجام داده و به کرات اعمال خلاف قانون مرتکب شده باشد باز هم بازداشت او خلاف قانون است زیرا ماده 49 قانون مجازات اسلامی اطفال را از مسوولیت کیفری مبرا دانسته بنابراین اگر پسر زیر 18 سال یا دختری کمتر از 9 سال مرتکب هر عملی شود نمی توان او را دستگیر کرد. همچنین کودکانی را که به سن شرعی رسیده اند اما زیر 18 سال دارند نیز نمی توان مانند بزرگسالان دستگیر کرد و باید آنها را در محلی نگهداری کرد که به شکل بازداشت نباشد. در واقع باید آنان را به کانون اصلاح و تربیت فرستاد.
وی افزود؛ «مطابق قانون اگر طفلی به فردی خسارتی وارد کند ولی او موظف به جبران این خسارت است چرا که پدر وقتی حضانت کودک را بر عهده می گیرد مسوول تربیت و نگهداری از اوست. حتی اگر ولی تمکن جبران خسارت عمل طفل خود را نداشته باشد باز هم نمی توان مسوولیتی را متوجه طفل دانست.»
این حقوقدان خاطرنشان کرد؛ در این موارد دادسرای تهران باید به این موضوع رسیدگی کند که آیا والدین صلاحیت نگهداری از کودک را دارند یا خیر و اگر نداشته باشند طفل باید به بهزیستی معرفی شود.
delmorde - سوپد - یوتبوری |
این بچه به عقل کامل نرسیده و دقیقا نمیداند چه نوع جرمی را مرتکب میشود پس باید اولا والدین او را مجازات کرد بخاطر عدم احساس مسئولیت دوم کودک را به مرکز اصلاح و تربیت فرستاد یا به بهزیستی درصورت نداشتن صلاحیت نگهداری او از طرف والدینش. من نمیدانم چرا مسولین ما نسبت به اجرا قوانین اینقدر بی اعتنا هستند و چرا نسبت به عواقب بازداشت کودکان بی توجه. یا اگاهی لازم را برای احراز این نوع پست ها ندارند که حتما چنین باید باشد و این درجات کیلوئی را چگونه بدست می اورند!!!؟؟؟ |
دوشنبه 16 شهریور 1388 |
|
سلمک - ایران - تهران |
به به هر دم از این باغ بری میرسد |
دوشنبه 16 شهریور 1388 |
|