چگونه در خزر شنا کنیم؟

چگونه در خزر شنا کنیم؟

سواحل دریای خزر با طبیعت زیبای خود سالانه پذیرای گردشگران بسیاری است. شنا در فصل تابستان در سواحل خزر به ویژه در استان‌های گیلان و مازندران یکی از تفریحات سالم و رایج در این پهنه است. با این حال ناآشنایی با فنون شنا در محیط دریایی و عدم شناخت ساز و کار جریان‌ها در آن، سالانه سبب غرق شدن حدود 250 نفر از گردشگران در سواحل خزر می‌شود.

مرکز ملی اقیانوس شناسی با هدف پیشگیری از بروز این قبیل سوانح تلخ توصیه‌هایی را خطاب به شناگران دریای خزر ارائه کرده است.  

این مرکز با تاکید بر این که شنای مطمئن در دریا همانند شنا در دریاچه سد یا استخر آب نیست و علاوه بر مهارت در شنا باید ویژگی شنا در آب دریا را نیز شناخت، مهمترین نکته را دوری جستن از جریان‌های ساحلی عنوان و آورده است:

« آگاهی از چگونگی شنا در سواحل دریا می‌تواند به افرادی که قصد شنا در دریا را دارند کمک کند تا دچار مشکل نشوند.

میزان تلفات انسانی ناشی از شنا در ایران قابل مقایسه با تلفات انسانی زلزله‌های متوسط در ایران است، با این تفاوت که این اتفاق در زمین لرزه در زمانی کوتاه، اما در ناحیه ساحلی در طی سه ماه رخ می‌دهد.

موج و جریان‌های ناشی از آن به ویژه جریان شکافنده، یکی از دلایل اصلی تلفات انسانی ناشی از شنا در سواحل است.

جریان‌های ساحلی

بیشتر جریان‌های ساحلی به دلیل وجود امواج و شکست آنها ایجاد می‌شوند. این جریان‌ها آنقدر قوی هستند که حتی ممکن است شناگران ماهر را غرق کنند. امواج معمولا به صورت مورب به ساحل نزدیک می‌شوند. این امواج در عمق معینی ناپایدار شده و می‌شکنند. به دلیل شکست امواج، جریان‌های موازی و عمود بر ساحل می‌گیرند.

جریان‌های موازی ساحل معمولا در فواصل معینی با یکدیگر برخورد کرده و با سرعت قابل توجهی به سمت دریا برمی‌گردند. در جریان‌های برگشتی که با ساز و کارهای دیگری نیز ممکن است ایجاد شوند، ‌جریان‌های شکافنده یا جریان‌های تند برگشتی نامیده می‌شود. این جریان‌ها در محدوده آب‌های کم عمق ساحلی به وجود می‌آیند و هر ساله در آب‌های ساحلی ایران در دریای خزر سبب مرگ صدها تن از شناگران می‌شوند.

چگونه جریان شکافنده را بشناسیم؟

سرعت جریان شکافنده به مشخصات امواج، زاویه برخورد امواج با ساحل و شیب عمودی ساحل بستگی دارد. بنابراین شناگران باید با شرایط خطرناکی که می‌تواند به وسیله امواج ایجاد شود و خصوصا جریان‌های شکافنده آشنا شوند. این جریان را می‌توان با رفتن به روی یک تل ماسه که حدود 2 متر بالاتر از سطح آب است یا رفتن بر روی یک آلاچیق یا سقف خودرو با چشم مشاهده کرد.

جریان شکافنده معمولا بسیار قوی بوده و حتی می‌توانند جان شناگران بسیار ماهر را به خطر اندازند.


اگر هنوز شنا را کامل فرا نگرفته‌اید، در آب عمیق تر از قد خودتان شنا نکنید.

در ساحل دریای خزر (به ویژه از آستارا تا نکا) ‌در بستر دریا ممکن است یک یا چند برآمدگی ماسه‌ای وجود داشته باشد.

اگر روی برآمدگی ماسه‌ای پایتان را بگذارید تصور می‌کنید که عمق آب کم است ولی با کمی جابه جایی ناگهان عمق آب افزایش می‌یابد؛ بنابراین باید مواظب تغییر ناگهانی عمق آب باشید تا دچار مشکل نشوید.

اگر به توان بدنی خود برای شناکردن در حالت دریای امواج و شناور نگه داشتن خود بر روی موج اطمینان ندارید، وارد دریا نشوید و قدرت خود را در اینجا آزمایش نکنید.

اگر در حین شنا در مسیر جریان شکفانده قرار گرفتید، نخست آرامش خود را حفظ کنید و موقعیت خود را در دریا بسنجید، سپس تصمیم گیری کنید.

موقعی که در مسیر جریان شکافنده قرار گرفتید، هیچ گاه با آن مبارزه نکنید و خلاف جهت جریان به سوی ساحل شنا نکنید. آرام باشید و با جریان همراه شوید. چند دقیقه خود را روی آب نگه دارید یا اینکه به موازات ساحل شنا کنید تا از جریان شکافنده خارج شوید. توجه داشته باشید که جریان با حرکت به سوی دریا، در آب دریا مستهلک می‌شود و آن گاه به حالت مورب به طرف ساحل شنا کنید.

اگر در حین شنا موج بعدی به سوی شما نزدیک شود تنها چند ثانیه نفس بگیرید و حدود یک متر زیر آب بروید تا از ضربه موج در امان بمانید.

ناحیه‌ای که موج در آن شکسته می‌شود برای شنا کردن مناسب نیست و معمولا دریا در خارج ناحیه شکست امواج ( به طرف دریا) آرام تر است؛ بنابراین شناگری که بتواند خود را روی سطح آب نگاه دارد، ‌از جریان شکافنده در امان خواهد بود؛ البته به طور کلی فاصله گرفتن زیاد از ساحل برای بیشتر شناگران قابل توصیه نیست.

اگر همراه جریان شکافنده خود را به حالت شناور نگاه داشتید و به خارج از محدوده شکست موج در سمت دریا وارد شدید، ابتدا نفس بگیرید و سپس تقاضای کمک کنید، آنگاه موازی با ساحل شنا کنید تا به ناحیه‌ای آرام تر وارد شوید.

اگر تشخیص دادید که کمکی به شما نخواهد رسید و باید با توان خود به طرف ساحل برگردید، همراه با موجی که می‌آید خود را به ساحل برسانید. البته هنگامی که امواج بزرگ می‌آیند خود را زیر آب ببرید. توجه داشته باشید که ممکن است دوباره با جریان شکافنده به سوی دریا بروید و با موج بعدی به ساحل برگردید.

نکته مهم این است که روی امواج بزرگ خود را شناور نکنید. بنابراین نفس بگیرید و در هنگام نزدیک شدن امواج کوچک ابتدا موازی ساحل و سپس به حالت مورب خود را به ساحل برسانید.»

vezveznazi - ایران - ایران
مگر ما دریای خزر هم داریم(تمام دریا را به روسها واگذار کرده اند).مرگ بر روسه و علی چلاقه و اتری نژاد
جمعه 30 مرداد 1388

amishka - اذربایجان - با کو
مرسی ایرانین یوـــ ک
جمعه 30 مرداد 1388

bidin - ایران - ارومیه
ببخشید خزر کجاست؟ منظورتون مازندرانه نه؟
جمعه 30 مرداد 1388

man iraniam1 - هندوستان - بنگلور
4 سال پیش یکی از دوستای من توی دریای کاسپبن غرق شد . و این درحالی اتفاق افتاد که ایشون درساحل داشت راه می رفت . بعد ها که جنازه پیدا شد معلوم شد اونجا ساحل نبوده بلکه سقف یک خونه بوده که به علت پیشروی اب زیراب رفته بوده و وقتی ایشون داشته روی سقف را می رفته فرو ریخته و ایشون را به داخل اتاق وکیوم کرده و ایشون خفه شده .من یکی خودم اصلا فکر اینجوریشو نکرده بودم !!
جمعه 30 مرداد 1388

iran-azad - ایران - تهران
man iraniam1 - هندوستان - بنگلور - این همان عدل خداست! که به یه دختر یازده ساله که تو ماشین داره موسیقی گوش می ده آنقدر شانس زندگی می ده و به دوست تو اینقدر https://www.iranukyellowpages.com/article.php?id=40627
جمعه 30 مرداد 1388

LiliRose - کانادا - تورنتو
man iraniam1 - هندوستان - بنگلور. iran-azad - ایران - تهران. اگر مسوولین حفاظت از ساحل که اگر یک خانم بدون حجاب کامل شنا کنه بیچاره اش می کنند٬یک تابلو خطر و اطلاع رسانی کنار اون ساحل گذاشته بودند دوست شما کشته نمی شدوالبته مرگ و زندگی دست خداست ولی دلیل نمی شه که برخی مسوولین کوتاهی کنند.
جمعه 30 مرداد 1388

ADNAN SHENSES - تورکیه - ایستانبول
bidin - ایران - ارومیه . دوست عزیز با تمام احترام. با وجود چند تورک وطن فروش مثل شما آذربایجان به دشمن نیاز نداره . بیدار شو . اسم این دریاچه خزر هست . و خزر یک اسم تورکی هست و مازندران اسمی هست که حکومت فاشیست برای دریاچه گذاشته . به خاطر از بین بردن هویت ما تورک ها . ....
جمعه 30 مرداد 1388

bidin - ایران - ارومیه
Adnan Shenses گرامی من یک ایرانی اذری زبان هستم و هیچ هویت مشترکی با تورکها ندارم هویت اذری من با ایرانی بودن من تعریف میشه٠ من هرگز به اجداد اذریم که برای دفاع از ایران در برابر ترکهای عثمانی جانشان را فدا کردن خیانت نمیکنم٠ حالا شما پیدا کن وطنفروش را٠
شنبه 31 مرداد 1388

bluestar - ایران - تهران
ADNAN SHENSES - تورکیه - ایستانبول . نام دریاچه خزر 400 سال هم سابقه نداره. قبل از آن دریاچه کاسپین(قزوین) یا دریاچه آبسکون خوانده میشد.و بعد قاجار نام خزر را انتخاب کردند رضاشاه این نام را به دریای مازندران تغییر داد. بعد از انقلاب نام آن را به خزر برگرداندند. نمیدونم چرا اصرار دارید هویت والای ایرانی خود را انکار کنید و خود را به یک قوم راهزن گردنه گیر(خزر) منتسب کنید.
شنبه 31 مرداد 1388

keykhosro - ایران - شیراز
با تشکر از مطلبون یه سوال داشتم من مامولا در آبهایی با عمق 60 سانتی متر شنا میکنم ( بالای زانو) اگه خطر ناکه از این کار پرهیز کنم... از شوخی گذشته فکر میکردم شنا بلدم ولی امسال یه سفر رفتم انزلی دیدم قدرت امواج حتی تو عمق یک متری هم باور نکردنیه فرار رو برل قرار ترجیح دادم
شنبه 31 مرداد 1388

kaveam - ایران - تهران
bidin - ایران - ارومیه . . درود بر تو ایرانی وطن پرست.
شنبه 31 مرداد 1388

man iraniam1 - هندوستان - بنگلور
درمورد بد شانسی دوست من که شکی نیست ولی کلا گاهی اوقات با خودم فکرمی کنم انگار خدا هم ازما ایرانیها برگشته . توی کشورهای دیگه یک اتوبوس با تمام مسافراش می افتن توی دره اخبار اعلام میکنه 1 کشته 4 زخمی . توی ایران دوتا سواری تصادف می کنند10 تا کشته اعلام می شه!!!!!
شنبه 31 مرداد 1388

ADNAN SHENSES - تورکیه - ایستانبول
bidin - ایران - ارومیه برادر عزیزم حرفای ساده لوحانه نزن . من نمیگم ما ایرانی نیستیم ما تورک ایرانی هستیم اگه شما اینقدر گستره دید کوچیکی داری به من مربوط نیست . و ما شاخه آذری از 25 شاخه زبان تورکی رو صحبت میکنیم . تورک فقط تورکیه نیست . ما ملت تورک آذربایجان ایران هستیم نه تجزیه طلب . یاشا آذربایجان .
شنبه 31 مرداد 1388

bluestar - ایران - تهران
ADNAN SHENSES - تورکیه - ایستانبول . ترکی شاخه ای بنام آذری نداره. در مورد لهجه آذری که یکی از لهجه های فارسی بوده کتاب احمد کسروی را بخوانید
یکشنبه 1 شهریور 1388

ADNAN ŞENSES - تورکیه - ایستانبول
bluestar - ایران - تهران عزیزم نویسنده منفورتر از احمد کسروی پیدا نکردی . احمد کسروی خودشو فارس می دونست . در ضمن فارسی اصلا زبان نیست که لهجه داشته باشه 65 درصد فارسی از عربی هست . ادامه این بحث از حوصله خوانندان این سایت خارجه اگه میخوای میتونیم با ایمیل یا تلفن و .. ادامه بدیم . اگه بخوای ایمیلم رو بهت میدم .
یکشنبه 1 شهریور 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.